GASZTRO

Szenes, újhagymás, pálinkás - Az avokádó latte csak pontszerző a fura habos kávék olimpiáján

Milyen habos kávét főznek a távol-keleti sötét konyhákban, milyen növénytől lesz Barbie-színű egy latte, és mi a közös a Guiness-ben és a nitro kávéban? Latte-körkép!

Megosztom
Link másolása

Az őszi időszak ikonikus social media sztárja, a pumpkin spice latte (a barátainak csak PSL), minden basic girl szezonális BFF-je már augusztus közepe óta folyik a netes csapokból.

Az idén az Államokban is hivatalosan nagykorúvá vált Starbucks-költemény 2003 óta fűszerezi meg az utolsó nyári napsugaraktól Halloween másnapjáig tartó kávészüneteket. Mindent elsöprő és tartósnak látszó sikere még az ilyenkor tavaszi időszakát élő déli féltekére is hatással van, a különbség talán csak annyi, hogy az egyre melegedő időjárás miatt arrafelé többen választják a kávé jeges változatát.

Hazánkban az elmúlt hetekben inkább az avokádó latte került előtérbe, és

ki tudja, ki lesz a következő latte-celeb: a koreai sajtos, a kínai snidlinges, esetleg a hasfogó szenes változat?

Egy rövid latte-körképben összeszedtük a lehetséges versenyzőket, hogy a pulthoz érve már ne kelljen rákérdeznünk mondjuk arra, mitől pink a szomszéd asztalnál ülő lány kávéja.

Legyen egészségesebb, ami kávé

A kávéiparból élők természetesen folyamatosan a trendi dolgok ütőerén tartják a kezüket, ezért sem meglepő az utóbbi években a  sokféle egészséges (vagy annak kikiáltott), alternatív latte megjelenése.

Ebbe a csoportba tartozik az avokádó latte is, hiszen az avokádó segíthet a rossz koleszterinnek is nevezett LDL csökkentésében és remek antioxidáns forrás, bár ma már a legtöbben tudjuk,

ha nem élünk avokádó termelő környéken, jobban tesszük, ha a környezet védelme érdekében másfajta, helyben elérhető superfood-ot választunk.

Egy másik egészséges változat, a Pink Latte például remek hazai alternatívája lehet az avokádósnak, hiszen ebben a kávéban a mi éghajlatunkon termesztett cékla a főszereplő. A forró italba porított formában kerülő cékla jótékonyan hat a vérkeringésre, déli társához hasonlóan tele van antioxidánsokkal. Hasonló Barbie-színben tündöklő egyébként a pitaya latte, melynek a trópusi sárkánygyümölcs adja különleges árnyalatát, és céklás rokonához hasonlóan erősíti az immunrendszert és a mikrobiomot.

A zöld és rózsaszín lattekkal szemben azonban

a Goth Latte néven futó, tökéletes kontrasztos latte art-ok alapjául szolgáló aktív szénnel gazdagított ital csak első olvasatra egészséges.

A fekete italban lévő szénről ugyan azt állítják, segíti a test méregtelenítését, az aktív szén magas adszorpciójának köszönhetően sajnos nem csak a káros dolgokat, hanem többek között a sima fejfájáscsillapítótól kezdve az antidepresszánsokon át a fogamzásgátlók hatóanyagáig válogatás nélkül mindent magába szív, ezért nem árt vigyázni a fekete szépséggel.

A sötét világú Insta-selfie kiegészítő mellett a régi motorosnak számító, nyugtató hatású L-teanin nevű aminosav tartalmú matcha latte, az anyagcsere pörgető fűszeres chai latte biztonságos és ízletes habos finomság, melyek a kurkumás arany latte-val egyetemben a hideg, betegségekkel tűzdelt őszi-téli szezonban jó szolgálatot tehetnek a vírusok elleni küzdelemben.

A gombás latte, mely elkészítéséhez különféle egészségtámogató gombát (reishi, chaga, hernyógomba, ganoderma) használnak, már

inkább gyógyászati segédeszköz vagy táplálékkiegészítő, mintsem élvezeti cikk,

bár sokan próbálják különféle ízesítőkkel kellemesebbé tenni, vagy nagy arányú arabica kávéval keverni. A gombás kávéval készülő latte is egyfajta Mary Poppins-i megoldás: Egy kis kanál cukor kell, és  lemegy az orvosság.

Sötét keleti humor: snidlinges és sajtos latte

Míg a britek a fekete humor nagymesterei, a távol-keleti népek mostanában – többek között - a latte-jukba rejtik sötét poénjaikat. A hei an liao li kifejezés, melyre a dark kitchen névvel is szoktak hivatkozni (nem összekeverendő a kizárólag házhozszállítással foglalkozó éttermekre használt dark/ghost kitchen-nel! ),

olyan ételeket takar, melyek megjelenésükben és összeállításukban szokatlan, vagy egyenesen bizarr hatást keltenek.

Az egyik ilyen különlegesség a 2010-es években Kínában és Taivanon nagy sikerrel futott sajtos tea (cheese tea vagy naigai cha) kistestvérének kikiáltott sajtos latte. A sajtos tea egy hidegen fogyasztott ital, melynél a hűvös fekete vagy zöld tea tetejére az eredeti, taivani recept szerint sajtporból, tejből és tejszínből készült hab kerül. Ez a kínai, majd a nemzetközi változatoknál sajtkrémre lett cserélve. Az édes-sós-földes ízvilágú ital sikerén felbuzdulva kávéval is kipróbálták a fura házasítást.

A kísérlet olyan jól sikerült, hogy ma már a távol-keleti Starbucks-ok termékpalettáján is ott találjuk a sajtos latte-t.

Egyébként a hozzánk földrajzilag közelebbi skandináv népek Kaffeost-ja is hasonló ízkombinációval bír,

csak náluk a leipäjuusto típusú finn sajt nem hab, hanem szilárd, kocka formában kerül a kávéba.

A hidegen készített sajtos latte-hoz egyébként nem környezetvédelmi okokból nem szoktak szívószálat adni: a kávé és a hab ízének és állagának keveredését ugyanis csak a közvetlenül a pohárból történő fogyasztás teszi lehetővé.

Egy másik, talán még morbidabbra sikerült dark cuisine poén a újhagymás latte. Az ital alapja egy klasszikus jeges tejeskávé, amely jégből, állati vagy növényi tejből és egy adag eszpresszóból készül. Ezt a keveréket öntik egy maréknyi újhagymára (csak a zöld részét használják!), majd a tetejét is bőven megszórják a markáns ízű és illatú, csípős zöldfűszerrel.

A nyugati kávéfogyasztók közül nem meglepő módon keveseket ejtett rabul a hagymás ízvilág, és

van egy olyan érzésünk, hogy keleti barátainkat sem szokták a törzshelyükön „Akkor a szokásos hagymás latte, ugye?” kérdéssel fogadni,

hanem udvariasan a markukba röhögnek a jól sikerült viccen.

Alkoholos latte, és ami csak annak látszik

Mit csinál egy italgyártó vállalat, amikor az évszázadokig jól működő bizniszt valami egészen új fajta generáció és a gazdasági környezet elkezdi kicsinálni? Cselhez folyamodik!

Így tett a kínai Moutai pálinkát is gyártó cég is, mikor előállt forradalmi ötletével, a Moutai Latte-val. A covid járvány alatt elképesztő gazdasági ugrást produkáló cég

a kávét az alkoholnál fontosabbnak tartó Y és a Z-generációt próbálta saját piacának hosszútávú biztosítása érdekében „jobb belátásra téríteni”.

Az eredetileg 53%-os, tehát igen erős pálinkából a latte-ban már csak 0,5% alkoholtartalom mutatható ki, ez viszont hosszú távon pont elég a most még csak kávézgató fiatalok vagy régebb óta fiatalok alkoholra szoktatásához.

A kávék ilyenfajta alkoholos befolyásolása persze nem korlátozódik a világnak ezen keleti felére. A kávés vagy kávélikőrös koktélok (pl. White Russian, Espresso Martini) és az alkoholos kávék (nációtól függően a cseresznyelikőrtől kezdve a calvadoson át a konyakig kb. bármi) ott leselkednek szinte minden kávézó és bár itallapján, hogy 2:1 megoldást nyújtsanak a kétféle élvezeti cikk bevitelére. Alkoholos Latte-ból persze egyelőre nem túl sokat találni, inkább csak a hobbi baristák osztanak meg a vörösboros latte-hoz hasonló recepteket.

Azonban van egy másik, alkoholmentes latte, ami

kinézetre sok hasonlóságot mutat egy nyugaton is híres alkohollal, a Guinness-szel: ez a nitro latte.

Függetlenül attól, hogy ki készítette az első nitro latte-t, az inspirációt Michael Ashnek, a Guinness Beers munkatársának köszönheti. Az ő ötlete volt ugyanis, hogy az 1959-ig csak a szén-dioxid bubisságára támaszkodó sört inkább nitrogénnel dúsítsák. Az eljárásnak köszönhető a rubinfekete sör különleges édeskés, krémes és szuper tartós habja és a pohárban fentről lefelé haladó buborékok tüneménye is.

A fenti megoldást vették át a baristák, akik a kávé szén-dioxiddal történő keverésénél rendre gasztronómiai kudarcot vallottak, a nitrogénnel azonban ugyanazt az eredményt érték el, mint a Guinness (és azóta sok más sörfőzde) szakemberei.

Kávézz úgy, mintha lenne holnap

Hidegen vagy melegen, alkohollal vagy anélkül, pink, zöld vagy a szivárvány bármely árnyalatába fogyasztjuk is a latte-nkat, mindig figyeljük meg az adott változat ránk, a testünkre és az érzékeinkre gyakorolt hatását is.

Mindenkire másképp hatnak a különféle koffeintartalmú italok, és fontos ezekkel a hatásokkal tisztában lenni.

Személyes finomhangolással mindenki meg tudja találni az adott egészségügyi állapotához passzoló kávét, ami támogatja, de legalábbis nem rombolja a szervezet megfelelő működését, legyen az alvási ciklus, a mellrák kockázatának csökkentése vagy hogy egy koffeinmentes változattal rövid távon mit veszítünk, hosszú távon mit nyerhetünk.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Csak erős idegzetűeknek! Ez a sokkoló specialitás az új őrület New Yorkban
Elég bátor lennél ahhoz, hogy megkóstold ezt az ételt?

Megosztom
Link másolása

New York ínyencei most egy különleges ecuadori csemegét, a tengerimalacot fedezik fel maguknak, és „nagyon ízletes” fogásként ünneplik. Igen, arról a kedves kis szőrös, csipogó hangot adó háziállatról van szó, amit a gyereknek vettél nemrég.

Legalábbis a La Casa Del Cuy nevű étteremben egyre népszerűbb a fogás, és ahogy a neve is sugallja, a hely a tengerimalacokra (cuy) specializálódott.

Az étterem grillezve, egészben, gyakorlatilag minden részét felszolgálja. a kis házi kedvenceknek

NewYorkTimes újságírója szerint hétfő este az étterem tele volt vendégekkel, akik 1,2 kilós, körülbelül 40 centiméter hosszú állatokból lakmároztak. A házi kedvencként tartott tengerimalacok általában kisebbek, de súlyuk elérheti a 90 dkg-ot, esetleg a 1,5 kilót.

„Jobb, mint a csirke. Jobb, mint a nyúl” – mondta az étterem vezetője, Lucio Barrera a The Post-nak, és hozzátette, hogy szerinte a fej a legfinomabb része.

 

Lucio szerint a 110 dollárba (kb. 43.000 Ft) kerülő tengerimalacokat úgy viszik, mint a cukrot, ezért az étteremnek nagy mennyiségben kell beszereznie az állatokat. Azonban a dél-amerikai rágcsálók importja nem egyszerű.

Az ecuadori farmokról érkező fagyasztott példányokat vámkezelni kell, ami időigényes folyamat.

„Nehéz, mert nagyon sokat használunk” – magyarázta Lucio, aki Cuenca városából, Ecuadorból származik, és férjével, Marcelo Barrerával együtt vezeti az éttermet.

Kezdetben csak grillcsirkével foglalkoztak, de a COVID-19 járvány alatt, az ecuadori közösség igényeire reagálva, feltették a tengerimalacot is az étlapra.

„Az emberek sorra kérdezték: miért nem készítetek tengerimalacot a csirke helyett?” – mesélte Lucio. „Azt mondtam, csináljunk valamit, mert az élet túl rövid.”

 

Így született meg a La Casa Del Cuy. A tengerimalacok Dél-Amerikában az őslakosok étrendjének fontos részét képezik, alacsony zsírtartalmuk, magas fehérjetartalmuk, valamint könnyű tenyészthetőségük miatt. Támogatóik szerint még fenntarthatóbbak és jövedelmezőbbek, mint a hagyományos haszonállatok, mert kevesebb helyet és erőforrást igényelnek.

Az ecuadori kultúrában gyakran különleges alkalmakkor – például esküvőkön – tálalják őket, és a menyasszony családjának hagyományosan egy pár tengerimalacot ajándékoznak.

„Nálunk az országban ez egy nagyon különleges étel” – mondta Lucio, aki maga is nagy rajongója az állatnak, amit az USA-ban házi kedvencként tartanak. „Imádom. Minden nap eszem” – vallotta be.

Most nyugodtan hagyja abba az olvasást mindenki, akinek volt már ilyen cuki kis kedvence: az étteremben a tengerimalacokat nyársra húzzák, fokhagymával és más fűszerekkel pácolják, majd egy grillen lassú tűzön ropogósra sütik. A kész ételt rizzsel, burgonyával, mote kukoricával és mogyorószósszal tálalják, mielőtt egy hatalmas ollóval darabokra vágják.

A La Casa Del Cuy éttermében a tengerimalac nemcsak az ecuadoriak, hanem kalandvágyó gringók és a kínai gasztronómiai rajongók körében is népszerű.

Te megkóstolnád?

Mindenesetre a rettenetes képeket itt nézheted meg.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
5 tuti tipp, amivel spórolhatsz a konyhában + 4 csodálatosan finom házi fűszerkeverék receptje
A bolti árak az egekben, a rezsi se lesz olcsóbb, de attól még valahogy meg kell tölteni a hűtőt.

Megosztom
Link másolása

A konyhai spórolás nem csak arról szól, hogy kevesebbet költünk a boltban, hanem arról is, hogy tudatosabban használjuk fel az alapanyagokat és az energiát. Néhány egyszerű trükkel csökkentheted a kiadásaidat, miközben finom és tápláló ételeket készíthetsz.

Mutatjuk, hogyan!

1. Maradékmentés mesterfokon

Igen, tudjuk, hogy a vasárnapi frissen sült rántott húshoz jár a petrezselymes krumpli, de ha nem fogyott el előző nap az összes étel, ne dobd ki azt! Fagyaszd le a maradékot, vagy csinálj belőle másnap egy menő új ételt. Egy kis kreativitás és hopp, a maradék krumplipüré másnap gnocchiként, a csirkepörkölt quesadillaként tér vissza. Spórolsz és még új recepteket is tanulsz!

2. Ne hagyd, hogy az áram pazarolja a pénzt

Észrevetted, hogy a hűtőd folyamatosan zúg, és mindig vannak benne jégtömbök? Ideje leolvasztani! Egy jégmentes hűtő nemcsak hatékonyabban dolgozik, de kevesebb áramot is eszik. Ha még ennél is tovább mennél, csak akkor tedd a kaját a hűtőbe, ha már kihűlt, és ne dugd állandóan be a felesleges konyhai kütyüket.

3. Vásárolj szezonálisat

Az avokádó, mangó meg a drága áfonyás müzlik menők, de a helyi, szezonális zöldségekkel sokkal olcsóbban megúszod. Ősszel tele a piac sütőtökkel, káposztával, almával – ezekből remek kajákat készíthetsz, és nem fogsz minden bevásárlás után szívrohamot kapni a kasszánál. Plusz, ezek gyakran frissebbek is, mint az import finomságok.

4. Tervezd meg a kajáidat

Ha tényleg spórolni akarsz, muszáj előre gondolkodni. Írd össze, mit főznél a héten, és csak azokat a dolgokat vedd meg, amik valóban kellenek hozzá. Ezzel nemcsak pénzt, de időt is spórolsz, és nem lesz a konyhában öt különböző, félig megrohadt zöldség, amiket sosem fogsz felhasználni.

5. Csinálj házilag fűszereket és alapanyagokat

A bolti fűszerkeverékek néha annyiba kerülnek, mintha aranyból lennének, pedig otthon is simán elkészítheted őket. A saját fűszerkeverékek megoldják a problémát, és még variálhatod is őket ízlés szerint. Ugyanez a helyzet a salátaöntetekkel, szószokkal – egy jó alaprecepttel simán megúszod a drága bolti cuccokat.

Íme 4 szuper fűszerkeverék, amit otthon is könnyen összedobhatsz, és garantáltan feldobja a főztödet:

1. Házi taco fűszerkeverék

A mexikói ételek szerelmeseinek kötelező! Tökéletesen passzol darált húshoz, csirkéhez vagy akár zöldségekhez is.

  • 1 evőkanál chili por
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális)

2. Mediterrán fűszerkeverék

Ezzel a keverékkel bármilyen zöldséget, sült krumplit vagy csirkét mediterrán stílusban készíthetsz el.

  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors

3. BBQ fűszerkeverék

Ha imádod a grillezett ételeket, ezzel a keverékkel igazi füstös, édes ízt varázsolhatsz a húsokra vagy zöldségekre.

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál cayenne bors

4. Provence-i fűszerkeverék

Ez a klasszikus francia fűszerkeverék aromás és friss ízeket hoz a konyhádba, tökéletesen illik sült ételekhez vagy grillezett zöldségekhez.

  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál szárított levendula (opcionális, de ez adja a provence-i ízt)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors

 

Ezekkel a keverékekkel nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de sokkal frissebb és egyedibb ízeket hozhatsz létre, mint a bolti változatokkal.


Megosztom
Link másolása