Steiner Kristóf és a pasztitszio: „A görögök valahogy sosem bonyolítják túl a dolgokat”
Pasztitszio, a görög rakott tészta, azaz a helyi vegán lasagne.
Ha szereted a lasagnét, ezt imádni fogod - ahogyan methanai elvonulásaink vendégei is, mikor érkezésük estéjén ezt a fogást szolgáljuk fel nekik.
A rakott finomság kicsit a brit pásztorpite rokona is: egy „húsos” és egy krémes réteg találkozik, itt egy extra “emelettel” megspékelve:
főtt, akár gluténmentes tésztával indul a rétegezés.
Anno egy morzsa választott el minket az olaszországi költözéstől, végül Görögország mellett döntöttünk - mert a görögök valahogy sosem bonyolítják túl a dolgokat.

A pasztiszio, a helyi lasagne, tökéletes példa: nincs felesleges fakszni: tésztalapok helyett többnyire makarónit, használnak - de választhatsz te is olyat, ami épp a konyhaszekrényedben várakozik.
Hiszen tudod: minden helyettesíthető - szinte mindennel, majdnem mindig.
Erről szól az új szakácskönyvünk is, amely egy útmutató a kreatív és intuitív főzéshez: fix alapanyagok és mennyiségek helyett lehetséges összetevőket, és arányokat adunk meg
- mert senki sem tud pont úgy főzni, mint te. A címe: Így is ehetünk - 55 végtelenül variálható vegán alaprecept.

A Líra előjegyzési sikerlistáján máris a csúcson csücsül, a november 16-i könyvbemutató beszélgetés és ebéd a Brody House-ban pedig már most majdnem megtelt, a kötet beharangozó élő örömfőzésünket a Nimi & Kristóf Konyhája Facebookon pedig mostanra majd’ 25 000-en nézték meg - mindezt megháláljuk nektek ezzel a csodás fogással.
Akkor tehát jöjjön a recept:
Pasztitszio, a görög rakott tészta
Hozzávalók (4 személyre)
250 g bármilyen tészta (mi az Eden Premium gluténmentes tésztáját használjuk - és 15% engedményre jogosító kupon kódunk is van neked: KRISTOFNIMI15)
1 nagy, vagy 2 kisebb cukkini
250 g zöldborsó fehérje, szója granulátum, főtt lencse, apróra vágott gomba, vagy ezek keveréke
50 g kukorica keményítő, kukorica liszt, vagy csicseriborsóliszt
2 evőkanál sűrített paradicsom, vagy 100 g szárított paradicsom
500 g passzírozott paradicsom, vagy friss paradicsom
2 fej hagyma (vörös vagy lila)
6 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint)
3 közepes krumpli, opcionálisan zeller gyökér, vagy mindkettő
200 g liszt (mi rizsliszt + zabliszt keverékét használjuk)
2 evőkanál sörélesztő pehely (elhagyható)
olívaolaj, só, bors, piros paprika (lehet füstölt), őrölt oregánó, vagy más kedvenc szárított/friss zöldfűszer
Variációs lehetőségek:
Tészta helyett rizs
Hagyma helyett édeskömény
Paradicsomszósz helyett pesztó
A lisztek helyett őrölt mandula
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
2. Főzd ki a tésztát sós vízben al dente-re, majd szűrd le, de tegyél félre egy kevés főzővizet.
3. Keverd össze olívaolajjal, a választott lisztből két evőkanállal (csicseri, kukorica vagy rizs/zab keverék), sóval, borssal, friss fűszerekkel és sörélesztő pehellyel.
4. Egy kiolajozott tepsibe pakold az alapot.
5. Krumplihámozóval szeleteld a cukkinit vékony csíkokra, majd forgasd át olívaolajon, 2 gerezd apróra vágott fokhagymával, és mielőtt elkezdene szétmállani, forgasd a tésztás keverékhez.
6. Kezdődhet a munka a húsos réteggel: melegíts olívaolajat, pirítsd meg rajta a vékonyra vágott hagymát és a fokhagymát.
7. Add hozzá a választott fehérjét - zöldborsó fehérje, szója granulátum (ezt előbb be kell áztatni, majd alaposan kinyomkodni), lencse vagy apróra vágott gomba, majd a fűszereket: só, bors, füstölt paprika, oregánó, egy csepp szirup, balzsamecet, mustár.
8. Kanalazd rá a sűrített paradicsomot és a passzírozott paradicsomot, illetve opcionálisan egy kis vörösbort. Kevergesd, míg egy sűrű, csilis bab-szerű állagot kapsz.
9. Egy kis lisztet (csicseri vagy kukorica) is adhatsz hozzá, hogy könnyebb legyen szeletelni. Kanalazd a tészta rétegre és egyenletesen simítsd el.
10. Jöhet a krémes réteg: főzd meg a krumplit és/vagy zeller gyökeret, majd pépesítsd.
11. Turmixolj hozzá zab, vagy rizslisztet, esetleg áztatott diót, napraforgómagot vagy mandulát, és növényi tejet (pl. kókusz- vagy zabtej), amíg krémes állagot nem kapsz.
12. Ízesíts sörélesztő pehellyel, zúzott fokhagymával, friss vagy szárított zöldfűszerekkel. Lazán simítsd a húsos rétegre, hogy szépen fedje azt.
13. Süsd 15 percig sütőpapírral letakarva, majd további 15 percig anélkül, hogy szépen megpiruljon a teteje. Vedd ki, hagyd hűlni kicsit, majd szeleteld. Díszíts friss fűszernövényekkel tálalás előtt. Ahogy belekóstolsz, látod majd magad előtt a kis tengerparti falunkat.
Ja, és majd’ elfelejtettem, mi imádjuk csili olajjal tálalni - a forró olíva olajat egyszerűen ráöntöm a friss, vagy szárított csilire, egy kis fokhagymára, de akár gyömbér, vagy fahéj is kerülhet bele.
Most pedig nincs más hátra, mint - ha szeretnéd - rendeld elő a szakácskönyveket. Minden előjegyzett példány dedikálva érkezik hozzád, így akár karácsonyi ajándéknak is beillik. Az ingyenes könyvbemutató beszélgetésre pedig szeretettel várunk mindenkit a Brody House-ban, november 16-án délelőtt 11 órára.
További gasztro és életmódtartalmak a @kristofsteiner, és @kristofandnimi Insta oldalakon.