GASZTRO
A Rovatból

A kancatejből készül a probiotikus kulináris divatfagyi

A lótej állítólag egészséges, és nagyon finom, krémes fagyi készíthető belőle.

Megosztom
Link másolása

Lengyel kutatók kezdtek el kísérletezni a kancatejjel, ugyanis az allergizáló tehéntejhez képest teljesen más fehérjeszerkezettel rendelkezik,

az erjesztett lótej pedig probiotikus hatással bír

- szúrta ki a Nők Lapja.

A probiotikumok javítják az emésztést, gyulladásmegelőzők, és fenntartják az egészséges immunrendszer működését is. Ők azok a jótékony bélbaktériumok, amelyek megcsappannak például antibiotikum fogyasztása után, és célszerű őket pótolni.

Az élőkultúrás étkek fogyasztása jót tesz a gyomornak és a bélrendszernek is, sokan joghurttal és fermentált ételekkel próbálnak jó hatással lenni pocakjukra. Akinek eddig ez eddig kevés volt, most itt a kancatejes édesség.

A lengyelek ugyanis kikísérletezték a hasznos baktériummokkal készült lótejes fagyit.

A kutatás szerint, a lótejet beoltják probiotikumokkal, amely így a szervezetnek kedvező hatásokkal ruházza fel az értékes fehér nedűt.

A Nyugat-pomerániai Műszaki Egyetem kutatói nem csak egyetlen lójoghurtos fagyit csavarnak gépből, egyből négy fajtával kísérleteztek, mindegyikbe más baktériumkultúrát téve. 65 fokos pasztörizációt követően mintákat készítettek a fagyikból, és ezeket vizsgálták meg. Nagy mértékben nem különböztek fehérjetartalmukban vagy krémességükben, és a baktériumkultúrák is jól érezték magukat bennük.

A kísérlet sikeres volt, lehet kancatejből egészségesebb fagylaltot készíteni.

Kazeinérzékenyeknek jó hír, hogy a növényi italokon kívül állati eredetű tejpótló alternatívájuk lehet a lótej, de

a laktózérzékenyeknek ez sem ad okot reménykedésre,

a probiotikumok ugyanis laktóz mellett szaporodnak fel, az első lótejes fagyik még tejcukrosak, de ki tudja, mit hoznak a jövő kísérletei.

Manapság nem csak a lótej került kutatások kereszttüzébe, a magyar tevetejpor is nagyot megy a világban. Nemrég ugyanis kutatók egy csoportja speciális szárítási metódust vitt ki egy épülő afrikai üzembe, ahol a magyar gyártási technikával készülhet könnyen szállítható, az anyatejjel szinte megegyező fehérjeszerkezetű, szuperegészségesnek tartott tevetej.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Ha te sem tudnád megfizetni Rácz Jenő éttermét, most tizedannyiért megkóstolhatod a főztjét a McDonaldsban!
És nem kell hozzá se kiöltözni, se asztalt foglalni hetekre előre.

Megosztom
Link másolása

Rácz Jenő, a magyar fine dining egyik legismertebb arca most olyat csinált, amitől még a sokat tapasztalt gyorsétterem fanok is meghajolnak: a Rumour soktízezres vacsorái után most a McDonald’s-ban kóstolhatod meg a stílusát – nagyjából tizedannyiért. Nem tréfa, hanem Limited by Rácz Jenő néven futó menü, amit október 9-től minden hazai Meki kínál.

És ami a legdurvább: három éven át fejlesztették, nem pedig egy gyors promóciós együttműködésről van szó.

A Rumour: ahol megkérik az árát

Rácz Jenő saját étterme, a budapesti Rumour nem egyszerűen egy étterem – egyfajta gasztronómiai színház, ahová titkos ajtón jutsz be, és

a séfasztal mellett ülve nézed végig, ahogy elkészül a tíz fogásos vacsorád. Igen, tíz. A Rumour menü ára: 68.800 Ft / fő.

Ha valaki csak ízelítőt szeretne az élményből, létezik egy úgynevezett Pre‑theatre menü, 44.900 forintért – azt kizárólag 17:00-tól szolgálják fel, és legkésőbb 19:30-ig véget is ér az este.

Mindez persze egyedülálló, látványos, kifinomult és elegáns – de azért nem pont az, amit egy átlagember megengedhet magának. És itt jön be a képbe a fekete fokhagyma és a vajas buci.

A burger, ami miatt sor állhat a Mekinél

A Limited by Rácz Jenő menü lényege, hogy a séf stílusa és ízvilága egy sokkal hétköznapibb kontextusban is elérhetővé váljon. A burger extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemlével készül, benne szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma.

A csavart egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz adja meg, amit az Univer gyártott le Rácz Jenő eredeti receptje alapján.

A fekete fokhagyma Magyarországon még mindig kevéssé ismert alapanyag, édeskés, umamis íze teljesen más karaktert ad az egész szendvicsnek.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A menü része egy fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós és egy 0,4 literes üdítő. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

Megadták a módját

Rácz Jenő három éven át dolgozott a McDonald’s termékfejlesztő csapatával, hogy a gyorséttermi világ klasszikus alapanyagai (mint a 100%-os marhahús) harmonikusan találkozzanak az ő stílusával.

A cél nem az volt, hogy fine diningot erőltessen a Mekibe, hanem hogy hozzáadjon egy plusz dimenziót ahhoz, amit már ismerünk

– és megmutassa, hogy a megszokott kereteken belül is lehet valami igazán más ízűt és minőségűt alkotni.

És ha mindezt azzal vetjük össze, hogy egy Rumour-vacsora árából akár 10-15 ilyen menüt is megvehetnél, akkor tényleg kijelenthető:
 ennyiért még sosem kóstoltál Rácz Jenőt.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Így készül az egyik legkülönlegesebb hazai sütemény, a szolnoki habos isler
Ez a desszert egy valódi retró legenda, amit még ma is rengetegen imádnak, és amit sokan próbálnak meg otthon is reprodukálni.

Megosztom
Link másolása

A szolnoki habos islerről már te is biztosan hallottál.

Különleges, helyi cukrásztermék.

Formájában és a csokimázzal az osztrák ischlert idézi, de lekvár helyett magas tojáshab a töltelék a két omlós linzerkarika között.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár szerint a süteményt a szolnoki Hegedűs László cukrász alkotta meg, és először az egykori Kádár Cukrászdában árusították.

Az alapja illatos linzertészta, középen stabil, fényesre vert tojáshab (cukorsziruppal főzve vagy gőz fölött készítve), kívül pedig sima csokoládé- vagy karamellás fondant bevonat.

Több leírás kiemeli, hogy a tökéletes hab titka a megfelelő hőfok és a cukorszirup, a tészta esetében pedig a legfontosabb az, hogy omlós legyen.

A habos isler idővel Szolnok jelképévé vált; 2020-ban megszerezte a HÍR-védjegyet (Hagyományok-Ízek-Régiók), ami a hungarikummá válás felé vezető út első lépcsője. A helyi sajtó szerint a speciális desszert mára nemcsak az országban, hanem külföldön is ismertté vált.

A szolnoki habos isler a helyi tv egyik adásában:

Így lehet elkészíteni, ha otthon szeretnéd rekonstruálni - Borbás Marcsi videója segít benne:


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
A magyar aranygaluska világhírű: Amerikában karácsonykor a Fehér Házban az elnöknek is megsütötték!
Az aranygaluska a magyar kelt tészták egyik koronázatlan királya: édes, puha, dióval és vajjal gazdagítva mindenki szívébe belopja magát.

Megosztom
Link másolása

Bár ma már elterjedttebb, és világszerte ismerik, eredete a magyar konyha ünnepi asztaláig nyúlik vissza, és különlegessége miatt a Fehér Ház karácsonyi menüjére is felkerült már.

Az aranygaluska története szorosan összefonódik a kelt tészták múltjával. Az élesztő felfedezése után a gazdagabb háztartásokban már kovászolt kenyerek és fonott tészták készültek, az ünnepi asztalra díszként.

A középkori pékek szakértelme és az ipari élesztő elterjedése tette lehetővé, hogy a kelt tészták minden társadalmi réteg számára elérhetővé váljanak.

Jókai már 1862-ben említést tett az aranygaluskáról, a magyarországi zsidó közösség pedig a diós-cukros változatot húsz évvel később készítette. A Monarchia és a békebeli polgári háztartások kedvence lett, és az emigránsok révén

a XX. század második felében az Egyesült Államokban is elterjedt, Hungarian coffee cake néven.

Az aranygaluska igazi varázsát a tészta puhasága, a vaj és a dió harmonikus kombinációja, valamint a lágy sodó adja,

amely kávé vagy leves után egyaránt tökéletes desszertté teszi.

Még Nancy Reagan is felvette a Fehér Ház karácsonyi menüjére, bizonyítva, hogy a magyar konyha klasszikusa világszerte értéket képvisel.

Recept 6 főre:

Tészta: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 ek cukor, 7 dkg vaj, 2 tojássárgája.

Töltelék: 30 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 12 dkg vaj.

Sodó: 1 l tej, 5 tojássárgája, 6 dkg cukor, 1 kk kukoricakeményítő, 2 tk vanília.

Elkészítés:

- Langyos tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszt + vaj + tojás sárgájához hozzáadva meggyúrjuk, és duplájára kelesztjük.

- A megkelt tésztából ujjnyi galuskákat szaggatunk, megolvasztott vajba forgatjuk, cukros-dióban hempergetjük, egymás mellé tortaformába rakjuk majd egymásra pakolgatjuk, így rétegezzük. 175°C-on 50 perc alatt aranybarnára sütjük - ellenőrizzük ne égjen meg.

- Sodó: tojássárgáják + cukor + vanília + keményítő, a meleg tejjel folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.

A langyos galuskát sodóval tálaljuk. Forrás


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Steiner Kristóf és a pasztitszio: „A görögök valahogy sosem bonyolítják túl a dolgokat”
Pasztitszio, a görög rakott tészta, azaz a helyi vegán lasagne. 
Steiner Kristóf - sassy.hu
2025. november 07.


Megosztom
Link másolása

Ha szereted a lasagnét, ezt imádni fogod - ahogyan methanai elvonulásaink vendégei is, mikor érkezésük estéjén ezt a fogást szolgáljuk fel nekik.

A rakott finomság kicsit a brit pásztorpite rokona is: egy „húsos” és egy krémes réteg találkozik, itt egy extra “emelettel” megspékelve:

főtt, akár gluténmentes tésztával indul a rétegezés.

Anno egy morzsa választott el minket az olaszországi költözéstől, végül Görögország mellett döntöttünk - mert a görögök valahogy sosem bonyolítják túl a dolgokat.

A pasztiszio, a helyi lasagne, tökéletes példa: nincs felesleges fakszni: tésztalapok helyett többnyire makarónit, használnak - de választhatsz te is olyat, ami épp a konyhaszekrényedben várakozik.

Hiszen tudod: minden helyettesíthető - szinte mindennel, majdnem mindig.

Erről szól az új szakácskönyvünk is, amely egy útmutató a kreatív és intuitív főzéshez: fix alapanyagok és mennyiségek helyett lehetséges összetevőket, és arányokat adunk meg

- mert senki sem tud pont úgy főzni, mint te. A címe: Így is ehetünk - 55 végtelenül variálható vegán alaprecept.

A Líra előjegyzési sikerlistáján máris a csúcson csücsül, a november 16-i könyvbemutató beszélgetés és ebéd a Brody House-ban pedig már most majdnem megtelt, a kötet beharangozó élő örömfőzésünket a Nimi & Kristóf Konyhája Facebookon pedig mostanra majd’ 25 000-en nézték meg - mindezt megháláljuk nektek ezzel a csodás fogással.

Akkor tehát jöjjön a recept:

Pasztitszio, a görög rakott tészta

Hozzávalók (4 személyre)

250 g bármilyen tészta (mi az Eden Premium gluténmentes tésztáját használjuk - és 15% engedményre jogosító kupon kódunk is van neked: KRISTOFNIMI15)

1 nagy, vagy 2 kisebb cukkini

250 g zöldborsó fehérje, szója granulátum, főtt lencse, apróra vágott gomba, vagy ezek keveréke

50 g kukorica keményítő, kukorica liszt, vagy csicseriborsóliszt

2 evőkanál sűrített paradicsom, vagy 100 g szárított paradicsom

500 g passzírozott paradicsom, vagy friss paradicsom

2 fej hagyma (vörös vagy lila)

6 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint)

3 közepes krumpli, opcionálisan zeller gyökér, vagy mindkettő

200 g liszt (mi rizsliszt + zabliszt keverékét használjuk)

2 evőkanál sörélesztő pehely (elhagyható)

olívaolaj, só, bors, piros paprika (lehet füstölt), őrölt oregánó, vagy más kedvenc szárított/friss zöldfűszer

Variációs lehetőségek:

Tészta helyett rizs

Hagyma helyett édeskömény

Paradicsomszósz helyett pesztó

A lisztek helyett őrölt mandula

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

2. Főzd ki a tésztát sós vízben al dente-re, majd szűrd le, de tegyél félre egy kevés főzővizet.

3. Keverd össze olívaolajjal, a választott lisztből két evőkanállal (csicseri, kukorica vagy rizs/zab keverék), sóval, borssal, friss fűszerekkel és sörélesztő pehellyel.

4. Egy kiolajozott tepsibe pakold az alapot.

5. Krumplihámozóval szeleteld a cukkinit vékony csíkokra, majd forgasd át olívaolajon, 2 gerezd apróra vágott fokhagymával, és mielőtt elkezdene szétmállani, forgasd a tésztás keverékhez.

6. Kezdődhet a munka  a húsos réteggel: melegíts olívaolajat, pirítsd meg rajta a vékonyra vágott hagymát és a fokhagymát.

7. Add hozzá a választott fehérjét - zöldborsó fehérje, szója granulátum (ezt előbb be kell áztatni, majd alaposan kinyomkodni), lencse vagy apróra vágott gomba, majd a fűszereket: só, bors, füstölt paprika, oregánó, egy csepp szirup, balzsamecet, mustár.

8. Kanalazd rá a sűrített paradicsomot és a passzírozott paradicsomot, illetve opcionálisan egy kis vörösbort. Kevergesd, míg egy sűrű, csilis bab-szerű állagot kapsz.

9. Egy kis lisztet (csicseri vagy kukorica) is adhatsz hozzá, hogy könnyebb legyen szeletelni. Kanalazd a tészta rétegre és egyenletesen simítsd el.

10. Jöhet a krémes réteg: főzd meg a krumplit és/vagy zeller gyökeret, majd pépesítsd.

11. Turmixolj hozzá zab, vagy rizslisztet, esetleg áztatott diót, napraforgómagot vagy mandulát, és növényi tejet (pl. kókusz- vagy zabtej), amíg krémes állagot nem kapsz.

12. Ízesíts sörélesztő pehellyel, zúzott fokhagymával, friss vagy szárított zöldfűszerekkel. Lazán simítsd a húsos rétegre, hogy szépen fedje azt.

13. Süsd 15 percig sütőpapírral letakarva, majd további 15 percig anélkül, hogy szépen megpiruljon a teteje. Vedd ki, hagyd hűlni kicsit, majd szeleteld. Díszíts friss fűszernövényekkel tálalás előtt. Ahogy belekóstolsz, látod majd magad előtt a kis tengerparti falunkat.

Ja, és majd’ elfelejtettem, mi imádjuk csili olajjal tálalni - a forró olíva olajat egyszerűen ráöntöm a friss, vagy szárított csilire, egy kis fokhagymára, de akár gyömbér, vagy fahéj is kerülhet bele.

Most pedig nincs más hátra, mint - ha szeretnéd - rendeld elő a szakácskönyveket. Minden előjegyzett példány dedikálva érkezik hozzád, így akár karácsonyi ajándéknak is beillik. Az ingyenes könyvbemutató beszélgetésre pedig szeretettel várunk mindenkit a Brody House-ban, november 16-án délelőtt 11 órára.

További gasztro és életmódtartalmak a @kristofsteiner, és @kristofandnimi Insta oldalakon.


Megosztom
Link másolása