ÉLETMÓD
A Rovatból

Egy csésze kávé rögtön ébredés után: az alvásszakértő szerint ez a legrosszabb, amit tehetsz

Érdemes néhány órát várni a reggeli kávéval. Így nem csak jobb hatást fog elérni, de immunrendszered is hálás lesz érte.

Megosztom
Link másolása

Dr. Deborah Lee szerint az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha egyből ébredés után egy csésze kávéval indítod a napot.

A koffein blokkolja az agyban az alvást elősegítő receptorokat, az úgynevezett adenozinreceptorokat, és ezáltal éberebbnek érzi magát az ember.

De ezeknek a receptoroknak a blokkolása az ébresztőóra megszólalását követő percekben nem tesz jót az egészségednek. Az alvásszakértő szerint ez a kortizol szintnek köszönhető. A kortizol az a hormon, amely fokozza az éberséget és a koncentrációs készséget, valamint szabályozza az anyagcserét és az immunrendszert.

Dr. Lee szerint a kortizol szint ébredéskor a legmagasabb testünkben.

„A megemelkedett kortizol szint hatással lehet az immunrendszerre, és ha már ébredéskor is csúcson van, akkor a korai kávéfogyasztás többet árthat, mint használ. Ez hosszú távon akár immunissá is tehet a koffeinre."

- állítja a szakértő.

A koffein akkor a leghatásosabb, és akkor nem terheli túl szervezetünket, ha néhány órát vársz a kávéfogyasztással ébredés után.

„A legjobb időpont a kávézásra általában a délelőtt közepe, amikor a kortizol szintje sokkal alacsonyabb, és elkezdhetjük érezni az energiaszint csökkenését.”

Az alvásszakértő szerint, ha valaki reggel 7-kor kel, akkor 10-12 óra felé érdemes meginnia az első csésze kávét. Ekkor fogja a tested igazán értékelni a koffein löketet.

Dr. Lee szerint azonban arra is érdemes odafigyelni, hogy túl későn se igyunk koffein tartalmú italokat.

„Hogy elkerüljük az alvási ritmusunk felborulását, délután 3 után kerüljünk minden koffeint, beleértve a kávét, a szénsavas üdítőket, az energiaitalokat, de még a teát is.”

Hozzátette, hogy legalább hat órával alvás előtt abba kell hagyni a kávézást, hogy ne zavarja a pihenést.

A doktor szerint, ha ezeket az irányelveket követjük, hamar észre fogjuk venni a pozitív változást alvási szokásainkon.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Így tüntetheted el a hangyákat végleg a lakásodból 24 óra alatt
A bevált módszer garantálja, hogy egy napon belül nem lesz több hangya a házban.

Megosztom
Link másolása

Megjött a jó idő, vele megélénkült a hangyaforgalom is. A hangyák jelenléte elég nyomasztó probléma, sokszor lehetetlennek tűnik megszabadulni tőlük, ha már betették a lábukat a lakásba. Ezzel szembesült egy frusztrált Reddit-felhasználó is, és tanácsot kért.

Azt szerette volna tudni, hogyan tudna végleg megszabadulni a hangyáktól, miután mindent megpróbált, de nem járt eredménnyel.

Ezt írta: „A végére akarok járni a dolgoknak, egy kártevőirtó fickó kétszer permetezte le a földszintemet, egyszer kívül és egyszer az emeletet is.

Egy régebbi bérelt házban lakom egy macskával, így kicsit nehezebb dolgom van, mert nem akarom megbetegíteni a macskámat. Az emeletem szőnyegpadlós, a földszintem pedig kő és fa. Az összes hálószoba az emeleten van” - mondta.

„Ez egy szuper szép bérlakás a hangya problémát leszámítva, és szeretnék itt maradni hosszú távon, amíg el nem hagyom a környéket, vagy nem szerzek egy saját házat. De a hangyák miatt paranoiás vagyok, és arra készülök, hogy egyszerűen keressek egy új helyet.”

A kérdésre gyorsan megérkeztek a vegyszeres válaszok, de egy olvasó teljesen természetes megoldást javasolt.

Az ecet, a citromlé és a fekete bors népszerű hangyariasztó szerek, és működhetnek is, de nem fogják kinyírni őket, és nem lesznek képesek egyszerre sok hangyát hatékonyan távol tartani.

Ezek a természetes riasztók azért működnek, mert erős illatuk megzavarhatja a hangyákat, és megnehezíti számukra az egymással való kommunikációt, így kevésbé valószínű, hogy bemennek a területre.

Aki olyan megoldást szeretne, amely végleg távol tartja a hangyákat, annak a Jordan nevű felhasználó erősen ajánlja a szódabikarbóna vagy a babapúder használatát.

„A szódabikarbóna és a babapúder egyaránt megfojtja a hangyákat, mert eltömíti külső vázukban lévő pórusokat, amelyekre a légzéshez van szükségük. Ha lenyeli, a szódabikarbóna olyan kémiai reakciót vált ki a hangyában, amely megöli azt.”

Mindössze annyit kell tenni, hogy vagy sütőport vagy hintőport szórsz a hangya vonulási útvonalába, ha tudod, honnan jönnek, vagy akadályokat hozol létre a belépési pontok és táplálékforrások közelében.

Jordan megosztotta a hangyacsali receptjét: egyenlő részben keverd össze a szódabikarbónát, hintőport és porcukrot.

„A hangyákat vonzza a cukor, és megeszik, majd visszaviszik a fészekbe, hogy a többi hangya is megegye. A cukorral együtt lenyelik a szódabikarbónát is, és elpusztulnak.”

A sütőpor vagy a hintőpor biztonságos, nem árt a gyerekeknek és a háziállatoknak sem, ugyanakkor az egyik leghatékonyabb természetes hangyaölő szer.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
Kiderült, ez a vacsora ideális időpontja - ha jót akarsz magadnak
Sok betegség előfutára lehet a nem megfelelő és rendszertelen étkezés.

Megosztom
Link másolása

Új kutatások eredményei alapján kiderült, hogy a vacsora időpontjának hatalmas jelentősége van az egészség szempontjából. A Nature Communications-ben megjelent tanulmány szerint azok,

akik 21 óra után fogyasztották el vacsorájukat, nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot és stroke-ot.

A kutatásban több mint százezer ember vett részt, és az eredmények alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a

vacsora optimális időpontja 17 és 19 óra között van.

A reggeli étkezés időzítése is fontos lehet az egészség megőrzése szempontjából.

A tanulmány szerint a reggelit érdemes 8:30 előtt elfogyasztani annak érdekében, hogy csökkentsük a kettes típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.

A reggeli magas fehérjetartalmú alapanyagok fogyasztása is javasolt a napindító étkezés során.

A korai vacsora és a reggeli időzítésének fontossága mellett a tanulmány rámutat arra is, hogy az étkezések időpontja hogyan befolyásolhatja az alvásminőséget és az emésztést. A korai vacsora megelőzheti az álmatlanságot és az emésztési zavarokat, ezáltal hozzájárulva az általános jó közérzethez és a szív egészségének megőrzéséhez.

Forrás: Daily Meal


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Vigyázat! A vény nélküli orrcsepp elnyújthatja az idei, egyébként is hosszabb allergiaszezont
A győri Elysia Clinic tüdőgyógyász-allergológusa szerint a legrosszabb, amit az allergiaszezonban elkövethetünk, az az öndiagnózis és a vény nélküli szerek használatának kombinációja.

Megosztom
Link másolása

Még rosszabb állapotba taszíthatja az allergiás betegeket, ha az etikátlanul allergiaellenesnek hirdetett, de nem megfelelő hatással rendelkező, vény nélkül kapható orrsprayket és készítmények használjuk, tartja dr. Szalai Zsuzsanna szakorvos.

A Képmás Magazin összegzése szerint a pollenszezon egyre korábban indul be, és egyre durvább tünetekkel jár.

Idézik Lewis Ziskát, a Columbia Egyetem környezet-egészségügyi tudományok professzorát, aki szerint az USA-ban három héttel tovább tart a pollenszezon 1990-hez képest.

Ez idő alatt pedig legalább 20 százalékkal nagyobb mennyiségű pollen termelődik. „Az emberek hosszabb ideig lélegeznek be polleneket, így több pollenhatásnak vannak kitéve” – mondja.

Hogy ki lesz allergiás, az sok esetben genetikai kérdés, a felmérések szerint a civilizált országok összességében 2-10% az arány. Az ekcémától az allergiás nátháig sok betegség tartozik az allergia kategóriába.

„Ezek a betegek komplex gondozást igényelhetnek, figyelni kell az érintettek bőrére, kezelni kell a náthájukat, és fontos, hogy az asztmát mielőbb kiszűrjük”

– hívja fel a figyelmet dr. Szalai Zsuzsanna.

Elmondta azt is, hogy az allergiavizsgálatok eredményeit ne otthon próbálja meg kibogozni a laikus öndiagnosztizálást hajtva végre magán, mert ez sok esetben kontraproduktív. Szerinte a tüneteket bárki meg tudja ítélni, ám orvosnak kell kimondania azt, milyen készítményt és hogyan kell eztán használni.

Szerinte a legnagyobb baj a recept nélküli készítményekkel az, hogy egyes tabletták álmosságot, csökkent koncentrációt okozhatnak.

„A recept nélküli orrcseppeket és spréket pedig kifejezetten tilos használni ilyen esetekben, még akkor is, ha allergia ellen hirdetik őket – egyébként teljesen inkorrekt és etikátlan módon.

Öt nap, de legföljebb egy hét használat után ezeket szigorúan abba kell hagyni, mert

hozzászokást, függőséget okozhatnak. Az olyan orrsprék viszont, amiket a szakorvosok írnak föl, amiket naponta kell és lehet használni, a függőséget is gyógyítják, és az allergiás nátha tüneteit is akár teljesen megszüntetik”

- emeli ki a doktornő.

„Az allergológusok a szúrásos bőrpróbák során szinte minden gyakori allergént megnéznek, ami Magyarországon előfordul és panaszt okoz. A diagnózist elsősorban a tünetekre alapozzuk, a teszt csak alátámasztja” - mondta el a vizsgálatokról, amelyekre buzdítja is a lakosságot.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Hidd el, nem akarod túladagolni ezt az 5 vitamint!
Lehet, mégsem kellene rutinszerűen vitaminokat szedned. Van egy kis gond velük.

Megosztom
Link másolása

Kiderült, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok esetében igaz a mondás, hogy a jóból is megárt a sok. És a következmények súlyosabbak lehetnek, mint hitted.

„Szeretnénk, ha az emberek óvatosabbak lennének a zsírban oldódó vitaminokkal kapcsolatban, mert ezek felhalmozódnak a szervezetben, és túlzott mennyiségben mérgezést okozhatnak”

- mondta Dr. Wendolyn Gozansky.

A vitaminokat két csoportra lehet osztani: vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódó vitaminok legtöbbször kimosódhatnak a szervezetből, nehéz túladagolni őket. Ide tartozik a C-vitamin és a B-vitamin család (például a folsav, a biotin, a tiamin, a niacin és mások) a National Institutes of Health szerint.

A zsírban oldódó vitaminok viszont könnyebben raktározódnak - és mérgezést okozhatnak.

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos, egészséges embernek nincs szüksége extra étrend-kiegészítőkre.

Mégis, a 20 évnél idősebbek 58%-a számolt be arról, hogy az elmúlt 30 napban valamilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt szedett, a Centers for Disease Control and Prevention szerint. A nők 63%-a, a férfiak 51%-a.

Míg a multivitaminok jobb választásnak tűnnek, hiszen ott komplexen viszed be a vitaminokat, és egy-egy alkalmilag bedobott D-vitamin vagy Magnézium sem okoz nagy kárt, de egyes vitaminok és ásványi anyagok túlzásba vitt fogyasztása sokat árthat a szervezetednek.

Soroljuk, melyikekre kell különösen figyelned:

A-vitamin

Az A-vitamin ismerős lehet a kozmetikai krémek dobozáról, de maga a vitamin sokkal több dologért felelős, mint a ráncok és az öregedő bőr elleni küzdelem.

Az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a májban lerakódva mérgezést okozhat, ha túl sokat szedsz belőle.

„Akut tünetek jelentkezhetnek, mint hányinger, hányás, szédülés, homályos látás”

- mondta az AARP-nek Dr. Matthew Farrell, az Ohio State University Wexner Medical Center háziorvosa.

Egyéb tünetek a súlyos fejfájás és az izom- vagy koordinációs problémák.

Komolyan mondjuk: az A-vitamin túladagolása kómához vagy halálhoz is vezethet - bár a legtöbb mérgezéses eset a megfelelő beavatkozás után felépül az érintett.

 Ajánlott napi mennyiség:

 • 700 mcg nőknek
 • 900 mcg férfiaknak
Túladagolás:
 • Napi 25 000 NE krónikus mérgezést okozhat.
 • A biztonságos felső határ felnőttek esetében 3000 mcg.
A-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
 • Marhamáj
 • Édesburgonya, héjában sütve
 • Spenót
 • Sárgarépa

D-vitamin

A gyakran napfényvitaminnak nevezett D-vitamin egyedülálló, mert bár táplálékból is hozzájuthatunk, a szervezetünk a napfény hatására maga is előállítja. Ez az egyik leggyakrabban szedett étrend-kiegészítő.

A D-vitamin elengedhetetlen a csontok, a veseműködés és az izmok egészségéhez - de a túl sok komoly problémákat okozhat.

„Nem akarjuk, hogy az emberek túl sok D-vitamint szedjenek, mert az problémákat is okozhat a vér magas kalciumszintjével” - magyarázta Gozansky.

Egy 2022-es esettanulmányban egy brit férfi egy táplálkozási szakember tanácsára 150 000 NE D-vitamint kezdett el szedni - ez a napi ajánlott mennyiség 375-szöröse.

A férfi hónapokon keresztül hányingert, hányást, szájszárazságot, hasmenést és fogyást tapasztalt.

Mire végre megjelent a kórházban, a veséi már nem működtek.

Egy másik hasonló esetben egy 89 éves férfi a D-vitamin túladagolása miatt halt meg - túl sok kalcium volt a vérében.

 Ajánlott napi mennyiség:

 • 1-70 éves korig: 600 NE férfiaknak és nőknek
 • 70 év felett: 800 NE férfiak és nők számára
Túladagolás:

Naponta legfeljebb 4000 NE felső határértéket vegyen be ételekből, italokból és étrend-kiegészítőkből.D-vitamint tartalmazó élelmiszerek:

 • pisztráng
 • lazac
 • tojás sárgája
 • sajt
 • számos müzlifélét dúsítanak D-vitaminnal

B6-vitamin

Annak ellenére, hogy a B6-vitamin egyike a kevés vízben oldódó vitaminoknak ezen a listán - ami azt jelenti, hogy nehéz túladagolni -, mégis veszélyes lehet, ha sokat veszel be belőle. Napi 250 mg-nál több szedése idegkárosodást és fájdalmat okozhat.

 Ajánlott napi mennyiség:

 • 19-50 éves korig: 1,3 mg férfiaknak és nőknek
 • 50 év felettieknek: 1,7 mg férfiaknak, 1,5 mg nőknek.
Túladagolás:
 • 250 mg naponta, hosszú távon (100 mg naponta a felső határérték).
B6-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
 • Csicseriborsó
 • Marhamáj
 • Tonhal
 • Lazac

Kalcium

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, de ez nem jelenti azt, hogy a végtelenségig szedheted.

A kalcium mintegy 98%-a a csontokban raktározódik el, de szükség van rá a fogak egészségéhez és más létfontosságú funkciókhoz, például az erek összehúzódásához és a véralvadáshoz is.

A túl sok - jellemzően étrend-kiegészítőkből, nem pedig egy pohár tej elfogyasztásából - származó kalcium azonban komoly károkat okozhat.

A túladagolás tünetei közé tartozhat a hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a vesekő és a szívproblémák is - írja az AARP.

„Napi 2200 milligramm fölött már gyomorpanaszok jelentkezhetnek, és hajlamosítani a vesekőre”

- mondta Gozansky.

 Ajánlott napi mennyiség:

 • 19-50 éves korig: 1000 mg
 • 51-70 éves korig: 1,000 mg férfiaknak, 1,200 mg nőknek
 • 70 év felettiek: 1 200 mg
Túladagolás:
 • A felső határérték 19-50 évesek esetében 2500 mg.
 • Az 51 év felettiek esetében a felső határérték 2000 mg.
 • A napi 2 200 mg-nál több napi rendszeres bevitel növeli az egészségügyi problémák kockázatát.
Kalciumot tartalmazó élelmiszerek:
 • Joghurt
 • tej
 • sajtok

Vas

Bár az alacsony vasszint vérszegénységet okozhat - ami súlyos állapot -, a legtöbb embernél ez a probléma nem áll fenn.

A vasat vörös húsból, dúsított gabonafélékből, lencséből és spenótból is pótolni lehet.

Bizonyos esetekben - például terhesség alatt - szükség lehet gyógyszeres vaspótlásra.

A túl sok vasnak kellemetlen következményei lehetnek. A túladagolásra utalhat a hányinger, hányás és hasmenés, de a vas néhány fontos szerv működését is megzavarhatja.

„A sok vas problémákat okozhat a májban és a szívben, mert lerakódik a szövetekben” - mondta Gozansky. És napi 8-18 mg-ot javasol, életkortól és nemtől függően.”

 Ajánlott napi mennyiség:

 • 19-50 éves korig: 8 mg férfiaknál, 18 mg nőknél
 • 51 év felettiek: 8 mg férfiaknak, 8 mg nőknek
Túladagolás:
 • A 45 mg a felső beviteli szint 14 éves kor felett mindenki számára.
 • Figyelmeztetés: Vigyázz, hogy ne hagyj elő olyan helyen vaskészítményeket, ahol a gyerekek hozzájuthatnak.
Vasat tartalmazó élelmiszerek
 • Dúsított reggeli gabonapelyhek
 • Bab
 • Marhamáj
 • Lencse
 • Spenót


Megosztom
Link másolása