GASZTRO

Komfortkonyha: Itt vannak az őszi-téli hónapok melengető receptjei, amiket ki kell próbálnod!

Ahogy beköszönt a hideg idő és egyre rövidebbek a napok, mindannyian vágyunk arra, hogy a konyhánkban meleg, otthonos ízeket varázsoljunk. Adunk hozzá 7 receptet.

Megosztom
Link másolása

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd lefelé kúszni, és a napok egyre rövidebbek, sokan vágyunk olyan ételekre, amelyek nemcsak a gyomrunkat, de a lelkünket is felmelegítik. Ilyenkor a szezonális alapanyagokból készült, otthonos ízekkel teli fogások különleges helyet foglalnak el a konyhánkban. Olyan ételeket és tippeket mutatunk, amelyek megidézik az otthon melegét, de egyszerűen elkészíthetők.

1. Krémlevesek: A hideg napok sztárjai

A krémlevesek nemcsak gyorsan elkészíthetők, de tökéletesen alkalmasak arra, hogy kihasználjuk a szezonális alapanyagokat. Ráadásul a selymes, meleg textúrájuk azonnal felmelegíti a testet és a lelket. Íme két változat:

Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

Hozzávalók (4 személyre):

- 1 kg sütőtök

- 1 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 l zöldségalaplé

- 1 dl tejszín (elhagyható vegán verzióban)

- Só, bors, szerecsendió

- Pirított tökmag és egy kis tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, kockákra vágjuk, és egy fazékban megpároljuk a hagymával és fokhagymával. Hozzáadjuk az alaplevet, fűszerezzük, majd puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, végül tejszínnel gazdagítjuk.

Gesztenyekrémleves karamellizált körtével

Hozzávalók (4 személyre):

- 500 g főtt gesztenye

- 2 dl tejszín

- 1 l csirke- vagy zöldségalaplé

- 2 evőkanál méz

- 1 körte

- Vaj a karamellizáláshoz

Elkészítés:

A gesztenyét az alaplével összeforraljuk, majd leturmixoljuk. A tejszínnel selymesítjük. A körtét vékony szeletekre vágjuk, és vajon karamellizáljuk. A levest a körtével kínáljuk.

 

2. Egytálételek: A kiadós fogások varázsa

Az egytálételek a komfortkonyha esszenciáját jelentik. Kevés előkészületet igényelnek, de ízekben gazdag, laktató fogásokat varázsolhatunk belőlük.

Lencsés-káposztás rakottas

Hozzávalók (4 személyre):

- 500 g savanyú káposzta

- 300 g főtt lencse

- 200 g darált hús (vegán verzióhoz helyettesíthető tofuval)

- 1 fej vöröshagyma

- 1 evőkanál pirospaprika

- Só, bors

- 200 g tejföl (vegán verzióhoz növényi alternatíva)

Elkészítés:

A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, majd fűszerezzük. Egy tálban rétegezzük a lencsét, a savanyú káposztát és a darált húst. A tetejére káposzta kerül, arra a tejfölt kenjük, majd 180 fokon 30-40 percig sütjük.

Krumplis-kolbászos tepsis étel

Hozzávalók (4 személyre):

- 1 kg burgonya

- 300 g füstölt kolbász

- 2 fej vöröshagyma

- 1 dl olaj

- Só, bors, majoránna

Elkészítés:

A nyers burgonyát és a kolbászt vékony karikákra vágjuk, a hagymát felszeleteljük. Egy tepsibe rétegezzük, fűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, és 200 fokon pirosra sütjük.

 

3. Sütemények: Az édességek melengető illata

Egy hideg őszi-téli estén nincs is megnyugtatóbb valami, mint a frissen sült sütemény illata. Íme két gyors és egyszerű recept:

Almás-fahéjas morzsasüti

Hozzávalók:

- 5 db alma

- 2 evőkanál cukor

- 1 evőkanál fahéj

- 100 g vaj

- 150 g liszt

- 100 g barnacukor

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, és egy sütőtálba tesszük. Meghintjük fahéjjal és cukorral. A vajat, lisztet és barnacukrot összemorzsoljuk, majd az almára szórjuk. 180 fokon 25 percig sütjük.

Mézeskalácsos süti pohárban

Hozzávalók:

- 200 g készen vásárolt mézeskalács

- 250 g mascarpone

- 2 dl habtejszín

- 2 evőkanál méz

- meggykompót

Elkészítés:

A mézeskalácsot apróra törjük. A mascarponét összekeverjük a felvert tejszínhabbal és a mézzel. Rétegezzük a poharakba: egy réteg mézeskalács, egy réteg krém. Az aljára és a tetejére tetszés szerinti mennyiségben meggykompótot teszünk. Hűtve kínáljuk.

 

4. Forró italok: A kiegészítő kényeztetés

Az ételek mellett a hideg estéken a forró italok is kiemelt szerepet kapnak. Egy bögre forró csoki, egy házi készítésű chai latte vagy egy illatos fűszeres almaital tökéletes kiegészítője lehet az otthoni bekuckózásnak.

Fűszeres almaital

Hozzávalók:

- 1 l almalé

- 1 fahéjrúd

- 3 szegfűszeg

- 1 narancs héja

Elkészítés:

Az almalét a fűszerekkel és a narancshéjjal összemelegítjük, majd forrón kínáljuk.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Ezt az 5 ételt SOHA ne melegítsd meg a mikróban, ha jót akarsz magadnak!
Bár csábító lehet, hogy a mikrohullámú sütőt használjuk ezek újramelegítésére, az ételszakértők szerint ez nem mindig a legjobb választás.

Megosztom
Link másolása

A Michigan State University szerint a mikróban az étel egyenlőtlenül melegedhet fel, hideg foltok maradnak benne, amelyek lehetőséget adhatnak arra, hogy a káros baktériumok túléljék az újramelegítési folyamatot.

Ráadásul a mikrózott étel íze sem mindig kielégítő. Amit így melegítesz, az kiszáradhat vagy túlfőhet.

Ételkészítési szakértők osztották meg a Fox News Digitallal arról, hogy mikor érdemes elkerülni a mikrohullámú sütő használatát, és mely ételeket nem ajánlott így újramelegíteni.

Néhány példa talán meglepő lehet:

1. Tojás

A tojás köztudottan igazi fehérjebomba, ráadásul főve könnyen hordozható snack.

Az ételszakértők azonban azt javasolják, hogy ha főtt tojásunk maradt otthon, azt hidegen fogyasszuk, és ne próbáljuk a mikróval „felmelegíteni”.

„Soha ne mikrózd meg a főtt tojást” – mondta Amanda Holtzer, New Jersey-i dietetikus.

„Ettől ugyanis gőz és nyomás keletkezik a tojás fehérjéjében, ami konkrétan robbanáshoz vezethet, amikor felvágod.”

„Ez a robbanás megtörténhet már a mikróban is, vagy a tányérodon, esetleg – ijesztő módon – a szádban, amikor beleharapsz a tojásba” – tette hozzá Holtzer.

2. C-vitaminban gazdag ételek

Mivel a C-vitamin vízben oldódó és rendkívül hőérzékeny, Holtzer szerint érdemes kerülni a mikró használatát az ilyen ételek esetében.

„Hő hatására a C-vitamin lebomlik és megsemmisül” – mondta. A C-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek.

„Ha szeretnéd megőrizni ezeknek az ételeknek a C-vitamin-tartalmát, azt ajánlom, hogy inkább nyersen fogyaszd őket”

– javasolta Holtzer.

3. Csirkehús

Élelmiszer-biztonsági szempontból a csirkehús újramelegítése általában biztonságos – állította Holtzer.

„Minőségi szempontból azonban nem ajánlom a csirke újramelegítését” – tette hozzá.

„Amikor a csirkehús főzés után a hűtőbe kerül, a húsban lévő zsírok oxidálódhatnak, ami megváltoztathatja a csirkehús szerkezetét, és ezzel együtt az ízét is.”

„Újramelegítéskor pedig a csirkében lévő nedvesség elpárolog, így egy furcsa ízű és állagú húst ehetsz csak.”

Holtzer azt javasolta, hogy a maradék csirkét inkább olyan ételekhez használjuk fel, amelyek nem igényelnek újramelegítést, például csirkés szendvicshez, salátához vagy wraphoz.

4. Halak

A tenger gyümölcseinek újramelegítése nem jó ötlet – mondta Holtzer.

„A hal az az étel, amit egyáltalán nem javaslok újramelegíteni” – állította.

„A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete gyorsan elpárologtatja a hal nedvességtartalmát, és ez nagyon száraz, gumiszerű textúrát eredményezhet.”

Kulinaris szempontból Jim Nuetzi, az atlantai Valor Hospitality vállalati séfje is egyetértett, hogy a halak mikrózása nem jó.

„A tenger gyümölcsei nálam teljesen kizártak” – mondta Nuetzi.

„Nagyon nehéz bármilyen tengeri ételt újramelegíteni anélkül, hogy káros hatások ne érjék,

de a mikrohullámú sütőben történő újramelegítés különösen tönkreteszi őket.”

5. Marhahús

Ha maradt egy kis marhahús, és másnap mikróban szeretnéd megmelegíteni, az élmény nem lesz ugyanaz, mint az első alkalommal – figyelmeztettek a szakértők.

„A steak például újramelegítése során elveszítheti omlós textúráját és ízét, mivel a plusz hő gyakran kiszárítja a húst és rágóssá teszi”

– mondta Nuetzi.

„Ráadásul az újramelegítés gyakran egyenetlen hőmérsékletet eredményez. A hús egyes részei túlfőhetnek, míg más részek hidegek maradnak.”


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Kiderült, a krumpli igazi superfood! Ezért nem kell rosszul érezni magad, ha szereted
Évekig tévhitben éltünk: a diétázók is mellőzték a krumplit, pedig valójában szuperélelmiszer!

Megosztom
Link másolása

Sokan úgy gondolják, hogy a krumpli hizlal és egészségtelen, ezért óvatosan bánnak vele a konyhában. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták (például az Atkins vagy a paleo meg a keto) népszerűsége miatt a krumpli lassan a tiltott zöldségek listájára került. Azonban

a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a krumpli valójában tele van létfontosságú tápanyagokkal, és igazából egy szuperélelmiszer.

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek majdnem fele (46 százalék) tévesen hiszi, hogy a krumpli súlygyarapodáshoz vezet. A fiatalabb generáció sem kivétel:

a Z generáció tagjainak több mint kétharmada (68 százalék) nincs tisztában azzal, hogy a krumpli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést támogató rostokkal.

Egy másik meglepő adat, hogy a megkérdezettek közel fele (48 százalék) szinte soha nem eszik héjában sült krumplit, inkább a hasábburgonyát választják. Pedig ezzel rengeteg fontos tápanyagról mondanak le, hiszen a burgonya héja komplex szénhidrátokat, C-vitamint, B1-vitamint (tiamin) és káliumot tartalmaz, amelyek energiát adnak és támogatják az egészséget - írja az Express.

Egy fitneszszakértő így nyilatkozott:

„A krumpli alapvető energiaforrás, különösen azok számára, akik aktív életmódot élnek. Segíti az izmok regenerálódását, fenntartja az erőnlétet, és egész nap energikusak maradunk tőle.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Tél van: ezt tedd a tányérodra, hogy elkerülhesd a szezonális depressziót
A leghidegebb és legreménytelenebb téli hónap áll előttünk, de nem kell megadni magunkat a szezonális depressziónak. A konyhában is harcolhatunk ellene!

Megosztom
Link másolása

A téli depresszió, vagyis a szezonális affektív zavar (SAD) egy komoly probléma, amely az életminőséget is jelentősen ronthatja. Szerencsére nem csak a fényterápia vagy a pszichológus segíthet – az étrendünk is kulcsszerepet játszhat abban, hogy átvészeljük a hideg, komor hónapokat.

Boldogság a tányérunkon

Az étel sokkal több, mint puszta tápanyag. A megfelelő ételek fogyasztása segíthet szabályozni az agy kémiai egyensúlyát, amely hatással lehet a hangulatunkra. Szóval, ha nem akarjuk, hogy a tél teljesen maga alá gyűrjön, érdemes átgondolni, mi kerül a tányérunkra.

1. Omega-3 zsírsavak: a téli hősök

Nem lehet eleget beszélni arról, mennyire fontosak az omega-3 zsírsavak. Ezek a tápanyagok gyulladásgátló hatásuk mellett az agyműködésre is jó hatással vannak. Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit. A tengeri halak, a lazac, a makréla és a szardínia, kifejezetten gazdagok ebben a tápanyagban.

Törj össze villával egy doboz szardíniát, borsozd meg és keverd össze 1-2 evőkanál majonézzel, majd mehet a (teljes kiőrlésű) pirítós kenyered tetejére!

Ha nem vagy halrajongó, a lenmag, a chia mag és a dió is remek alternatíva lehet.

2. Étcsoki: mértékkel, de fontos!

Ha valami igazán jó indokot keresel arra, hogy egy kis csokit nassolj, akkor itt van: az étcsokoládé javítja a hangulatodat.

Tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a stresszhormonok szintjét.

Persze nem arról van szó, hogy mostantól kilószámra tolhatod a csokit – napi egy-két kocka 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú csokoládé a nyomorultabb hangulatú percekben bőven elég.

3. Triptofán: az alvás és boldogság kulcsa

A triptofán egy olyan aminosav, amely segíti a szerotonin termelését. Mármint tudod, azt a boldogsághormont, ami nagyjából az egyetlen dolog, ami megmenthet a januári blues támadásától. Tojás, sajt, déligyümölcsök, mint a banán, valamint a pulykahús mind bővelkednek benne.

Ha nincs kedved pulykát sütni, készíts tojáskrémet:

Főzz meg két tojást, vágd apró kockákra. Vágj karikákra két szál újhagymát is és a tojással együtt keverd 2-3 evőkanál majonézhez.

Sózd és borsozd, amennyire szükséges, és ezt is ráteheted a pirított sokmagvas kenyeredre.

4. C-vitamin: az immunrendszer és a hangulat védelmezője

A C-vitamin nemcsak abban segít, hogy legyűrd a megfázást, hanem közvetve a stressz szintjére és a mentális épségedre is pozitívan hat. Egy narancs vagy grépfrút remek út megoldás, ha fel akarod turbózni a C-vitamin-szintedet, de a zöldpaprika és a brokkoli is jó forrás.

5. Teljes kiőrlésű gabonák: stabil energiát és jobb hangulatot adnak

A fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű opciókat válaszd, ha nem akarod, hogy az energiaszinted hullámvölgyekben töltse a nap nagy részét. Ezek a lassan felszívódó szénhidrátok segítenek egyenletesen tartani a vércukorszintet, ami kulcsfontosságú az általános hangulat szempontjából is. Hogy mivel edd őket? Az 1-es és a 3-as pontban már adtunk két tökéletes receptet.

6. Fermentált ételek: az agyad barátai

Nem gondolnád, de a bélflórád és a hangulatod szorosan összefügg. A fermentált ételek, mint a kefir, joghurt, savanyúkáposzta és kimchi segíthetnek helyreállítani a jó baktériumok egyensúlyát a szervezetedben, amely a mentális egészségedre is pozitív hatással lehet.

Mi nem segít?

Az ünnepek alatt ömlik a cukor, az alkohol meg a zsír mindenfelé, de ezek nem feltétlenül a barátaid, ha a mentális egészségről van szó. Egy nagy adag szénhidrát- és cukorbomba után ugyan lehet, hogy pillanatnyilag jobban érzed magad, de a hullámvasút sötétebbik völgye biztosan megérkezik utána.

A titok: egyensúly

A téli depresszió ellen nincs csodapirula – de egy kiegyensúlyozott étrend, amely tele van tápanyagokkal, jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Persze nem árt, ha mellette odafigyelsz a rendszeres mozgásra,

megpróbálsz minél több napfényt vagy legalább D-vitamint szerezni, és ha nagy a baj, beszélsz egy szakemberrel is.

Ha mindezek mellett az étrendeddel is támogatod a lelki egészségedet, még a legsötétebb január sem foghat ki rajtad.


Megosztom
Link másolása