GASZTRO

Steiner Kristóf elárulja a tökéletes vegán brunch receptjét - imádni fogod!

Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Nyolc évvel ezelőtt egy magyarországi főzőkurzusomon odalépett hozzám Bencze Viktória, és ahogy megszólalt, tudtam, hogy ez „amore a prima vista” - szerelem első látásra.

Temperamentuma, nyitottsága, határozottsága, és szépsége, no meg az Olaszország iránti szeretetem volt az oka, hogy azonnal igent mondtam a felkérésére: tartsuk együtt vegán vakációt főzőkurzusokkal, lelkizésekkel, házibulikkal, kirándulásokkal Toszkánában.

Idén hetedik esztendeje utazunk, utaztatunk együtt, és a második évtől mindig dupláztunk. A vendégeink bő 70%-a visszatérő velünk utazó, és az ő barátaik, családtagjaik, így mostanra igazi közösséggé váltunk, amelyhez évről évre csatlakozik néhány pont belevaló lélek.

2024-ben Szicília lett az úticélunk - mert a toszkán tájakat bár imádjuk, ismerjük, mint egymás titkait.

Most még több frissesség költözött be a Gorgo Lungo falucska tengerpartján álló házba velünk, és csapatunkkal együtt.

Egyik éjjel a parton, a tábortűz körül ülve mély témákba zuhantunk bele. Figyeltem Viki arcát, és azt vettem észre, hogy úgy tekintek rá, mint egy testvérre. Annyi mindenen keresztülmentünk együtt, és olyan sokat adtunk egymásnak, kaptunk egymástól.

Sokan egyetlen esztendőt sem hagytak ki, első kulináris-kulturális kalandoztunk óta: van, akit a hedonista lakomák, másokat a közös örömfőzések, megint másokat pedig a hajnalig tartó beszélgetések, sírva nevetések, vagy épp a spontán táncraperdülések húznak vissza.

Minket pedig mindez, és még egy: a szeretetteljes, tiszteletteljes szolgálat. „Jaj de boldog vagyok!” - kiáltok fel, mikor a vacsorát felszolgálva az asztal körül felhangzik a „Hú de finom!”, a „Nem hiszem el!”, vagy épp a „Hmmmmm!”. Nekem nincs nagyobb boldogság ennél:

megmutatni, hogy milyen változatos, varázslatos ételek készülhetnek növényi alapon, kímélve a környezetünket, és állattársainkat.

És kirándulunk, és bort kóstolunk, és várat mászunk, és piknikezünk, piacozunk, majd hopp, egyszeriben elreppen a hét.

De tudjuk jól: jövőre újra találkozunk. Idén ma zárjuk első kurzusunkat - a búcsú ölelések után pedig máris zárjuk a karjainkba második kurzusunk vendégeit. És kezdődik minden elölről - mégis másképpen. Mert nincs két egyforma energiájú csapat.

Mindenki hozza magával mindazt, amit belead a közösbe …de hogy mit visz magával a közösből, rajta  múlik. Grazie mille, Olaszország, hogy nyaranta két hétre az otthonunk vagy. Köszönöm mindazoknak, akik a bizalmukkal, jelenlétükkel, szeretetükkel ajándékoznak meg.

Köszönöm Nimi, hogy mindezt a találkozásunk első évétől megoszthatom veled. A konyhákban, ahol főztünk, a partokon, amelyeken hevertünk, a macskaköveken, amelyeket koptattunk, az ágyainkban, ahová hozod a kávénkat reggelente.

És köszönöm, hogy mi is adhatunk - finom ételeket a közös asztalunkra:

Itt ez a tökéletes vegán brunch,

amely sós csicseriborsó pancake-kel, mandulás céklakrémmel, és egy sokszínű salátával ad nekünk elég energiát Cefalu, Palermo, és Vulcano felfedezésére.

Íme a recept:

A palacsinta:

csicseriborsó lisztet használtunk, és a könnyed, laza textúra érdekében egy titkos hozzávalót adtunk hozzá: sütőport. 750 grammonként 1 teáskanálnyi sütőport használunk - ez nekünk 18 tenyérnyi palacsintára volt elég.

Ezt annyi vízzel keverjük el, hogy sűrű palacsintatészta állaga legyen, és keverjük-kavarjuk, amíg csomómentes lesz. Egy serpenyőben pici olívaolajjal (mi olívaolajat használtunk) egymás után megsütöttük a palacsintákat mindkét oldalukon.

Onnan tudjuk, mikor kell megfordítani őket, hogy megpuffadnak, és buborékok jelennek meg a felületén. Érdemes egy percre fedővel fedni, hogy belül is alaposam átsüljön, és kívül aranybarna színt kapjon.

A kence:

a fő összetevők egyszerűen hámozott mandula és cékla.

Négy szem céklához ½ kiló mandulát használtunk,

kb. 100 ml olívaolajat,

150 ml növényi tejet,

sót, és borsot,

majd meglocsoltunk egy citrom levével is.

Először a céklát puhára főzzük (lehet előfőtt is). Száraz serpenyőre, vagy forró sütőbe tesszük a mandulát, hogy némi színt kapjon, mi adunk hozzá egy csepp juharszirupot és morzsolt rozmaringot is.

A cékla felét apró, falatnyi darabokra vágtuk, a többit pedig leturmixoltuk a többi összetevővel, majd a kettőt összeforgattuk. A tetejére még törtünk egy kis mandulát, de egy kis citromreszelék is jól áll neki.

A saláta:

igyekszünk egy nagyon színes és friss salátát készíteni, amit már csak ránézésre is be akar falni az ember. Azt használtuk, amit a közeli élelmiszerboltban találtunk itt, a szicíliai kis faluban, ahol tanyázunk.

Különböző méretű és színű paradicsom,

uborka,

színes paprika,

újhagyma,

petrezselyem és

menta.

Mindent nagy kockákra vágtunk. Az öntethez olívaolajat, citromot, sót, borsot használtunk.

Kerültek még hozzá sütőben pirított kenyérkockák is, olívaolajjal, sóval, borssal sütőben 5-6 percig pirítva. Vendégeink nem győzték dicsérni, mi pedig megígértük nekik, hogy leírjuk a receptet. Hát itt van!

Mégtöbb receptünk szakácskönyveinkben, YouTube csatornánkon, és Instánkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
A krumplipüré nem egy bonyolult kaja, a séf szerint azonban valószínűleg te is rosszul csinálod
Persze mindenki a saját ízlése szerint szeret főzni, de egy próbát megérhet ez a verzió.

Megosztom
Link másolása

Egy séf elárulta, hogyan készíthetjük el a lehető legkrémesebb krumplipürét, miközben megosztotta azt a hibát is, amit sokan elkövetnek a főzés során.

Rosemary Gill, a bostoni Milk Street Cooking School oktatási igazgatója a TikTok-on osztotta meg a pofonegyszerű étel receptjét, ám úgy, ahogy szerinte a legjobb.

„A krumplit tejben főzzük, ne vízben, a burgonya olyan, mint a tészta, keményítőt enged a főzőfolyadékba.”

A séf „folyékony aranynak” nevezi a krumpli főzővizét, pontosabban főzőtejét. Hiszen a kioldódott keményítő teszi majd igazán krémessé a masszát.

„Ha kidobjuk a folyadékot, amelyben a burgonyát főzzük, az összes keményítőt kidobjuk a lefolyóba, tehát pazarolunk.”

A tejbe kioldódó keményítőnek köszönhetően szinte tejszínszerű végeredményt kapunk. Ez, az apróra tört krumplival a lehető legkrémesebb végeredményt biztosítja majd Rosemary állítása szerint.

@177milkstreet Simmer your mashed potatoes in milk, not water! Potatoes are like pasta, in that they leach starches into their cooking liquid. In the case of pasta, you want to reserve some of that liquid to give sauce a luscious shine and bind it to the noodles. In mashed potatoes, cooking in milk, and preserving that starchy liquid, gives your potatoes a natural creaminess and allows you to skip the weighty heavy cream. #MilkStreetCookingSchool director Rosie Gill demonstrates. #milkstreet #milkstreetrecipes #milkstreetsides #sidesrecipes #thanksgiving #thanksgivingrecipes #potatoes #potatorecipes #mashedpotatoes #mashedpotatorecipes #vegetables #milkstreetrecipes #holiday #holidayrecipes #food #cooking #easyrecipes ♬ original sound - Milk Street

Forrás: Mail Online


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Íme a New York Times híres szilvatortája, te sem bánod meg, ha elkészíted
Annyira közkedvelt volt a 80-as években, hogy a Times majdnem minden évben publikálta a receptet.

Megosztom
Link másolása

A The Times 1983-tól 1989-ig minden szeptemberben közölte Marian Burros szilvatorta receptjét – olvasható a New York Times Cooking rovatában.

Nem csoda, hogy az emberek ennyire odavoltak a receptért, hiszen egyszerű, mutatós és nagyon finom, ráadásul a szilva szezonra tökéletes.

Mutatjuk is az eredeti receptet, ami nagyjából 8 szeletre elég:

• 1 csésze (~20 dkg) kristálycukor

• ½ csésze puha vaj

• 1 csésze liszt

• 1 tk. sütőpor

• 2 tojás

• csipet só

• kb. 12 darab szilva félbevágva

• citromlé

• fahéj

Egy tálban keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a lisztet, sütőport, sót és tojásokat. Az egész masszát jó alaposan verjük fel.

Oszlassuk el a masszát egy nagyjából 20-25 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformában. Majd az alaposan megmosott, félbevágott, magozott szilvákat helyezzük a massza tetejére körkörösen. Ha ezzel megvagyunk, hintsük meg őket egy kis cukorral és fahéjjal, egy kevés citromlével is meglocsolhatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon, nagyjából 50 perc alatt süssük aranybarnára.

Az évek alatt több variáció is készült a torta receptjéből. Vannak, akik 10 dekagramm durvára reszelt marcipánnal teszik még ízletesebbé, ahogy az alábbi videóban is látható:

@annuskam Fedezd fel a New York Times legendás szilvatortájának titkát! Ez a klasszikus torta évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend. A titka? Egyszerű, mégis ellenállhatatlan. Nézd meg a videóban, ahogy lépésről lépésre elkészítem és te is próbáld ki! A New York Times legendás szilvatorta receptje Hozzávalók: 10 dkg teavaj (puha) 10 dkg cukor 1 csipet só 2 tojás 13 dkg finomliszt 1 teáskanál sütőpor 10 dkg marcipánmassza 9 db szilva fél narancs leve 2 evőkanál barnacukor 1-1/2 teáskanál őrölt fahéj Elkészítés: 1. Habosra keverjük a vajat, cukrot, sót és tojásokat. A lisztet és a sütőport hozzá szitáljuk, majd simára keverjük a masszát, és egy 22 cm-es tortaformába simítjuk. 2. Ráreszeljük a marcipánt, elrendezzük a félbevágott szilvákat, ráfacsarjuk a fél narancs levét, és megszórjuk barna cukorral, fahéjjal. Sütőben 180 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve tálalhatjuk. Ha tetszett a recept, lájkold és mentsd el a videót! Ne hagyd ki a többi finomságomat sem; kövess a további kreatív receptekért. #szilvatorta #klasszikusrecept #sütés #gyümölcsös #házilag #finomság #receptvideó #sütirecept #egyeteksütit #szilvaszezon #torta #mik_gasztro #mutimiteszel #mutimitsütsz #foodporn #otthonsütés #tanuljsütni #sütnijó #süssünkegyütt #tiktokrecipe #recept #food #recipe #süti #hazicukrasz #fyprecipe #annuskam ♬ eredeti hang - Anna Wichmann

Nincs is jobb választás egy meleg finomságnál a borongós napokon.


Megosztom
Link másolása