GASZTRO

Csak erős idegzetűeknek! Ez a sokkoló specialitás az új őrület New Yorkban

Elég bátor lennél ahhoz, hogy megkóstold ezt az ételt?

Megosztom
Link másolása

New York ínyencei most egy különleges ecuadori csemegét, a tengerimalacot fedezik fel maguknak, és „nagyon ízletes” fogásként ünneplik. Igen, arról a kedves kis szőrös, csipogó hangot adó háziállatról van szó, amit a gyereknek vettél nemrég.

Legalábbis a La Casa Del Cuy nevű étteremben egyre népszerűbb a fogás, és ahogy a neve is sugallja, a hely a tengerimalacokra (cuy) specializálódott.

Az étterem grillezve, egészben, gyakorlatilag minden részét felszolgálja. a kis házi kedvenceknek

NewYorkTimes újságírója szerint hétfő este az étterem tele volt vendégekkel, akik 1,2 kilós, körülbelül 40 centiméter hosszú állatokból lakmároztak. A házi kedvencként tartott tengerimalacok általában kisebbek, de súlyuk elérheti a 90 dkg-ot, esetleg a 1,5 kilót.

„Jobb, mint a csirke. Jobb, mint a nyúl” – mondta az étterem vezetője, Lucio Barrera a The Post-nak, és hozzátette, hogy szerinte a fej a legfinomabb része.

 

Lucio szerint a 110 dollárba (kb. 43.000 Ft) kerülő tengerimalacokat úgy viszik, mint a cukrot, ezért az étteremnek nagy mennyiségben kell beszereznie az állatokat. Azonban a dél-amerikai rágcsálók importja nem egyszerű.

Az ecuadori farmokról érkező fagyasztott példányokat vámkezelni kell, ami időigényes folyamat.

„Nehéz, mert nagyon sokat használunk” – magyarázta Lucio, aki Cuenca városából, Ecuadorból származik, és férjével, Marcelo Barrerával együtt vezeti az éttermet.

Kezdetben csak grillcsirkével foglalkoztak, de a COVID-19 járvány alatt, az ecuadori közösség igényeire reagálva, feltették a tengerimalacot is az étlapra.

„Az emberek sorra kérdezték: miért nem készítetek tengerimalacot a csirke helyett?” – mesélte Lucio. „Azt mondtam, csináljunk valamit, mert az élet túl rövid.”

 

Így született meg a La Casa Del Cuy. A tengerimalacok Dél-Amerikában az őslakosok étrendjének fontos részét képezik, alacsony zsírtartalmuk, magas fehérjetartalmuk, valamint könnyű tenyészthetőségük miatt. Támogatóik szerint még fenntarthatóbbak és jövedelmezőbbek, mint a hagyományos haszonállatok, mert kevesebb helyet és erőforrást igényelnek.

Az ecuadori kultúrában gyakran különleges alkalmakkor – például esküvőkön – tálalják őket, és a menyasszony családjának hagyományosan egy pár tengerimalacot ajándékoznak.

„Nálunk az országban ez egy nagyon különleges étel” – mondta Lucio, aki maga is nagy rajongója az állatnak, amit az USA-ban házi kedvencként tartanak. „Imádom. Minden nap eszem” – vallotta be.

Most nyugodtan hagyja abba az olvasást mindenki, akinek volt már ilyen cuki kis kedvence: az étteremben a tengerimalacokat nyársra húzzák, fokhagymával és más fűszerekkel pácolják, majd egy grillen lassú tűzön ropogósra sütik. A kész ételt rizzsel, burgonyával, mote kukoricával és mogyorószósszal tálalják, mielőtt egy hatalmas ollóval darabokra vágják.

A La Casa Del Cuy éttermében a tengerimalac nemcsak az ecuadoriak, hanem kalandvágyó gringók és a kínai gasztronómiai rajongók körében is népszerű.

Te megkóstolnád?

Mindenesetre a rettenetes képeket itt nézheted meg.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Te is biztosan rosszul olvasztod ki, ezért teszed tönkre a húst és a halat a karácsony főzésnél
Elmagyarázzuk, hol rontod el, és elmondjuk, hogyan készítsd elő a lefagyasztott húst és halat.

Megosztom
Link másolása

A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb része az ünnepi menü elkészítése a korábban gondosan beszerzett alapanyagokból.

Ám hiába a rutinos beszerzés és a minőségi hozzávaló, ha az előkészítés során hibázol.

Nem mindegy ugyanis, hogyan olvasztod ki a mélyhűtőből kivett halat és húst.

A Femcafé összegyűjtötte a legnagyobb hiákat, amiket elkövethetsz.

Először is nem veszed ki időben a halat és a húst, nem hagysz elég időt az olvasztásra. A másik hiba, hogy szobahőmérsékleten olvasztod ki, amivel a baktériumok gyors elszaporodását segíted. Ezért az a legjobb, ha a hűtőben nagyod kiolvadni a húst vagy halat.

Hogyan készítsd elő?

A fagyasztott húst vagy halat a felhasználást megelőző este vedd ki a fagyasztóból, és tedd egy tálba, hogy az olvadással keletkező folyadéknak legyen hely. Takard le fóliával, és tedd a hűtőszekrény alsó polcára. "Ez a módszer lassú, de biztonságos, mivel a hőmérséklet állandóan alacsony marad, és minimalizálja a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Ráadásul az alapanyag minősége sem fog romlani"

- írja a lap.

A mikróban való felolvasztást nem javasoljuk, de a hideg vízben áztatást sem, mivel azzal gyakorlatilag kimosod a hús értékes tápanyagait.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Nem hagyhatjuk vegán recept nélkül karácsonykor a főzés szerelmeseit, vegán pozolénkat egyenesen a napfényes Mexikó ihlette.

Megosztom
Link másolása

Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!

És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.

Főételnek is beillő leves, gazdag, mint a shakshuka, friss, mint a Buddha-tál, laktató, mint a pörkölt, és vörös, mint Gigantes, a cicánk - de igazából semmihez sem hasonlítható.

A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:

minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.

Vágj bele velünk a változásba!

Úgy éreztük, a legtöbb, amit adhatunk karácsonyra, egy kanál a élmény-esszencia a Mexikóban töltött telelésünkből

- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.

Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.

Mint a vegán pozole,

Hozzávalók 4-6 főre:

300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,

2 evőkanál sűrített paradicsom,

2 kápia, és

2 kaliforniai paprika,

2 szárított csili paprika,

100 gramm szárított paradicsom,

2 lila hagyma,

6 gerezd fokhagyma,

300 gramm főtt csicseriborsó,

tortilla vagy nachos mártogatni.

Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.

Milyen fűszereket válassz?

Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.

Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.

Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.

Így készítettük:

kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.

Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.

Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.

További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:

Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez lesz 2025-ben az év íze - és valószínűleg a te konyhádban is van belőle
Még jó, hogy az Ozempicnek nincs íze, biztos verné a mezőnyt.

Megosztom
Link másolása

A Food and Beverage Trends Report szerint a 2025-ös év íze a barna cukor lesz.

Az évtizedek óta évente megjelenő jelentés a barna cukrot „egy csipetnyi nosztalgiának” nevezi.

A barna cukor azért különleges, mert a melasztartalmát nem távolítják el teljesen, így természetes édességét, gazdag ízét és nedves textúráját megőrzi – szemben a fehér cukorral.

Egykor kizárólag sütési alapanyagként használták, mára a barna cukor számos ételben és italban népszerű összetevő lett. A meleg árnyalatú és melaszos ízéről ismert barna cukor különösen népszerűvé vált a kávézókban, ahol a barna cukros latték egyre trendibbé válnak.

A koktélkészítők is felfedezték maguknak, és olyan italokban használják, mint az Old Fashioned vagy a sötét rum alapú koktélok, ahol a mély ízvilága különleges karaktert ad. „A fogyasztói preferenciák folyamatosan változnak az élelmiszer- és italpiacon, és az ízgyártás ennek a frontvonalában áll” – mondta Mark Webster, a T. Hasegawa USA értékesítési és marketingigazgatója.

„A világ vezető élelmiszer- és italmárkáival való együttműködésünk révén kutató-fejlesztő csapatunk közvetlen betekintést nyer

azokba az alapanyagokba, kulináris trendekbe és fogyasztói igényekbe, amelyek meghatározzák az éttermi menüket és a jövőbeli termékeket.”

A 2025-ös jelentés nem csak az év ízét adta meg. A T. Hasegawa szerint a mentális egészséget támogató összetevők, például nootropikumok és adaptogének népszerűsége is növekedni fog, valamint az emésztést támogató összetevők, mint a rostok, prebiotikumok és posztbiotikumok is megjelennek majd szokatlan kategóriákban.

A fogyasztók egyre inkább olyan ételekre és italokra vágynak, amelyek gyermekkoruk emlékeit idézik, ami nosztalgikus és játékos ízeket hoz divatba.

Ehhez kapcsolódik az úgynevezett „íz menekülés” trendje is, amely olyan fantáziadús ízeket ígér, mint az „unikornis” vagy a „szivárvány”, hogy az emberek az ételeken és italokon keresztül elrugaszkodhassanak a valóságtól.

A funkcionális gombák is reflektorfénybe kerülnek 2025-ben, mivel

a fogyasztók egyre inkább keresik az olyan egészségügyi előnyeiket, mint a több energia, jobb koncentráció és stresszcsökkentés.

Természetesen az Ozempic is szerepet kap. A jelentés szerint a GLP-1 népszerűségének növekedésével a táplálkozás is középpontba kerül, különösen a cukorcsökkentés és a fehérjében gazdag ételek kapcsán, amelyek az ízélményt és a testsúlycsökkentést egyensúlyozzák.


Megosztom
Link másolása