GASZTRO

Hőségdiéta: Mit együnk a kánikulában?

Friss, szezonális és helyi élelmiszerek a legjobbak nyáron is, és szerencsére már a lédús zöldségektől és gyümölcsöktől is roskadoznak a piacok polcai. De mit készítsünk anélkül, hogy megnövelnénk a konyha hőmérsékletét, és ne fűtsük fel magunkat még az evéssel is?

Megosztom
Link másolása

Az aszály, a szűkösség és a szezonalitás ritmusát érdemes követni egész évben étkezés és növénytermesztés esetén is, nincs ez másként a kánikulával indító nyáron sem. Ha növényeket termesztesz, hamarosan érdemes átállni a szárazság és hőségtűrő fajtákra. A legjobb, hogy ezek gasztronómiai értelemben is kedvezőek akkor, amikor az ember mindenre vágyik, csak enni nem, mert melege van.

Sokszor nincs kedvünk vagy időnk főzőcskézni akkor, amikor eleve hőség tombol odakint, illetve a konyhában. A légkondi hosszú távon nem megoldás.

Hőségben amúgy sem bír olyan ütemben emészteni a szervezet, mint máskor, és a nehéz ételek jobban megterhelnek a hőségben és durva hőmérséklet-különbség esetén is.

Ha túl hideg ilyenkor a lakás, az is baj, meg az is, ha kánikula teszi nehezebbé az életet.

Enni viszont kell, na, de mit?

A The Globe and Mail újságírója, Karen Pinchin összeszedte, ő ilyenkor mire ügyel, hogy a szervezetét jól táplálhassa, illetve mi az, amit aszály esetén ültet.

Szerinte tanulhatunk azon konyhák gasztronómiai csodáiból, amelyek a forró, meleg égövben már hosszú-hosszú évek óta használatosak. Persze ez nem azt jelenti, hogy avokádókban és közép-afrikai ismeretlen fogásokban gazdag étrendet kell követni, sokkal inkább van szó ésszerűsítésről.

A meleg égövi kulináris hagyományok alapja az alapanyagok forrása, az ideális fűszerezés és a szezonalitás.

Fehérjére szükség van, és karbonlábnyom-csökkentő, ha ezt például nem marhahúsból pótoljuk. Nem kell mindenkinek nyersvegán életmódra áttérnie, erről szó nincs, de az alternatív fehérjeforrásokkal jó megbarátkozni. Nemcsak környezetvédelmi okok miatt, hanem mert nyáron sokkal könnyebben fogadja be a szervezet a lencsét, a csicserit, a babféléket vagy akár a sajtokat is.

Ghánából a rostban és fehérjében gazdag vörös homiki bab vagy tehénborsó mellett rizst is fogyasztanak, ezek nem mellesleg a New Orleans-i jazz ikon, Louis Armstrong kedvencei voltak. Mexikóban is a babra, azon belül a Tepary fajtára esküsznek, ha fehérjéről van szó, egyébként ültetni és gondozni is kedvező, mert elvan forróságban, szárazságban is.

A rizs, különösen a basmati vagy a jázmin rizs az ayurvédikus orvoslás szerint hűtő étel. A kínaiak, a japánok, de még a kanadaiak és ukránok is kísérleteznek hegyvidéki rizsfajtákkal, amelyek bírják a hőséget - de nem csak a gazdáknak jó ez, mert maga a rizs is kiváló étel ilyenkor.

A mexikói chillis babot azért jó ilyenkor kerülni, mert a csípős fűszerezés csak ront a hőérzetünkön. Ám az tény, hogy a Délkelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában és a Karib-térségben széles körben elterjedt fűszeres ételek fogyasztása forró időben nem ésszerűtlen. A The Quarterly Review of Biology című folyóiratban megjelent egyik tanulmány kimutatta, hogy a sok trópusi fűszer a baktériumok ellen nyújt védelmet. Lehet őket kompenzálni némi hűsítővel.

A nyár fűszerei ilyenkor idehaza a zöldfűszerek, mint a

rozmaring, a petrezselyem, bazsalikom, a kapor, és persze jöhet a napi maximum 5 gramm só - hiszen izzadás során rengeteg ásványi anyagot is veszítünk, amit pótolni kell.

Szerencsére az ilyenkor érő zöldségek, gyümölcsök önmagukban is hűsítőek és ízesek, így kevésbé van szükség fűszerezésre. Egy lédús citrom bármilyen ételt feldobhat például.

Milyen ételeket érdemes fogyasztani?

A roppanós, lédús uborka szezonja már tombol, ezerféle saláta készíthető belőle. A tradicionális ecetes uborkasaláta, a joghurtos-fokhagymás tzatziki vagy a görög saláta mind egyszerűen elkészíthetők és hűsítők is.

Ha már saláta, zöldségek minden mennyiségben jöhetnek,

egy kiskanál olaj és löttyintésnyi balzsamecet bármelyiket főétellé avanzsálja.

Ott vannak például a tabulék,

amihez nem lehet elég petrezselymet aprítani, néhány zöldség kell még hozzá, esetleg lencse vagy más hüvelyes. Minimális főzési idővel egy könnyű, mégis laktató vitaminbombát varázsolhatunk.

Hogy az olaszok bruschettájáról ne is beszéljünk,

ami a legjobb minőségű olívaolaj, só és lédús paradicsom, húsos levelű bazsalikom találkozása a pirítóssal. Egyébként előre elkészített tortillával vagy magában is mennyei.

A kora reggeli hűvösben készíthetünk cukkini krémlevest mentával, kis kókusztejjel, illetve a behűtött gyümölcslevesek is Isten áldásai a hőségben.

Persze a főzés során járnak hőtermeléssel, ezért kell korán kelni hozzá, de kihűlve meghálálják a szorgalmat.

A lassik, vagyis az indiai joghurtitalok hűsítenek,

vitaminizálnak és hihetetlen finomak, pedig nagyon egyszerű őket elkészíteni. Igazából csak egy kis joghurt, növényi vagy tehéntej kell hozzájuk, gyümölcs, mondjuk őszibarack, szakítás vagy nyaralás elmaradása esetén mangópüré, némi szerecsendió és méz kell hozzá.

A könnyen emészthető, tápdús és egyben ínycsiklandó falatokról hőségben sem kell lemondani.

A termesztés már más kérdés, mert például az eddig nem említett dinnye, illetve a felsoroltak közül is néhány vízigényes növény, és az egyre durvább UV-sugárzást is nehezen bírják. De ezen majd gondolkodunk kicsit hűvösebb időben, kellemes 30 fokban.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Ezt az 5 ételt SOHA ne melegítsd meg a mikróban, ha jót akarsz magadnak!
Bár csábító lehet, hogy a mikrohullámú sütőt használjuk ezek újramelegítésére, az ételszakértők szerint ez nem mindig a legjobb választás.

Megosztom
Link másolása

A Michigan State University szerint a mikróban az étel egyenlőtlenül melegedhet fel, hideg foltok maradnak benne, amelyek lehetőséget adhatnak arra, hogy a káros baktériumok túléljék az újramelegítési folyamatot.

Ráadásul a mikrózott étel íze sem mindig kielégítő. Amit így melegítesz, az kiszáradhat vagy túlfőhet.

Ételkészítési szakértők osztották meg a Fox News Digitallal arról, hogy mikor érdemes elkerülni a mikrohullámú sütő használatát, és mely ételeket nem ajánlott így újramelegíteni.

Néhány példa talán meglepő lehet:

1. Tojás

A tojás köztudottan igazi fehérjebomba, ráadásul főve könnyen hordozható snack.

Az ételszakértők azonban azt javasolják, hogy ha főtt tojásunk maradt otthon, azt hidegen fogyasszuk, és ne próbáljuk a mikróval „felmelegíteni”.

„Soha ne mikrózd meg a főtt tojást” – mondta Amanda Holtzer, New Jersey-i dietetikus.

„Ettől ugyanis gőz és nyomás keletkezik a tojás fehérjéjében, ami konkrétan robbanáshoz vezethet, amikor felvágod.”

„Ez a robbanás megtörténhet már a mikróban is, vagy a tányérodon, esetleg – ijesztő módon – a szádban, amikor beleharapsz a tojásba” – tette hozzá Holtzer.

2. C-vitaminban gazdag ételek

Mivel a C-vitamin vízben oldódó és rendkívül hőérzékeny, Holtzer szerint érdemes kerülni a mikró használatát az ilyen ételek esetében.

„Hő hatására a C-vitamin lebomlik és megsemmisül” – mondta. A C-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek.

„Ha szeretnéd megőrizni ezeknek az ételeknek a C-vitamin-tartalmát, azt ajánlom, hogy inkább nyersen fogyaszd őket”

– javasolta Holtzer.

3. Csirkehús

Élelmiszer-biztonsági szempontból a csirkehús újramelegítése általában biztonságos – állította Holtzer.

„Minőségi szempontból azonban nem ajánlom a csirke újramelegítését” – tette hozzá.

„Amikor a csirkehús főzés után a hűtőbe kerül, a húsban lévő zsírok oxidálódhatnak, ami megváltoztathatja a csirkehús szerkezetét, és ezzel együtt az ízét is.”

„Újramelegítéskor pedig a csirkében lévő nedvesség elpárolog, így egy furcsa ízű és állagú húst ehetsz csak.”

Holtzer azt javasolta, hogy a maradék csirkét inkább olyan ételekhez használjuk fel, amelyek nem igényelnek újramelegítést, például csirkés szendvicshez, salátához vagy wraphoz.

4. Halak

A tenger gyümölcseinek újramelegítése nem jó ötlet – mondta Holtzer.

„A hal az az étel, amit egyáltalán nem javaslok újramelegíteni” – állította.

„A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete gyorsan elpárologtatja a hal nedvességtartalmát, és ez nagyon száraz, gumiszerű textúrát eredményezhet.”

Kulinaris szempontból Jim Nuetzi, az atlantai Valor Hospitality vállalati séfje is egyetértett, hogy a halak mikrózása nem jó.

„A tenger gyümölcsei nálam teljesen kizártak” – mondta Nuetzi.

„Nagyon nehéz bármilyen tengeri ételt újramelegíteni anélkül, hogy káros hatások ne érjék,

de a mikrohullámú sütőben történő újramelegítés különösen tönkreteszi őket.”

5. Marhahús

Ha maradt egy kis marhahús, és másnap mikróban szeretnéd megmelegíteni, az élmény nem lesz ugyanaz, mint az első alkalommal – figyelmeztettek a szakértők.

„A steak például újramelegítése során elveszítheti omlós textúráját és ízét, mivel a plusz hő gyakran kiszárítja a húst és rágóssá teszi”

– mondta Nuetzi.

„Ráadásul az újramelegítés gyakran egyenetlen hőmérsékletet eredményez. A hús egyes részei túlfőhetnek, míg más részek hidegek maradnak.”


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Kiderült, a krumpli igazi superfood! Ezért nem kell rosszul érezni magad, ha szereted
Évekig tévhitben éltünk: a diétázók is mellőzték a krumplit, pedig valójában szuperélelmiszer!

Megosztom
Link másolása

Sokan úgy gondolják, hogy a krumpli hizlal és egészségtelen, ezért óvatosan bánnak vele a konyhában. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták (például az Atkins vagy a paleo meg a keto) népszerűsége miatt a krumpli lassan a tiltott zöldségek listájára került. Azonban

a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a krumpli valójában tele van létfontosságú tápanyagokkal, és igazából egy szuperélelmiszer.

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek majdnem fele (46 százalék) tévesen hiszi, hogy a krumpli súlygyarapodáshoz vezet. A fiatalabb generáció sem kivétel:

a Z generáció tagjainak több mint kétharmada (68 százalék) nincs tisztában azzal, hogy a krumpli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést támogató rostokkal.

Egy másik meglepő adat, hogy a megkérdezettek közel fele (48 százalék) szinte soha nem eszik héjában sült krumplit, inkább a hasábburgonyát választják. Pedig ezzel rengeteg fontos tápanyagról mondanak le, hiszen a burgonya héja komplex szénhidrátokat, C-vitamint, B1-vitamint (tiamin) és káliumot tartalmaz, amelyek energiát adnak és támogatják az egészséget - írja az Express.

Egy fitneszszakértő így nyilatkozott:

„A krumpli alapvető energiaforrás, különösen azok számára, akik aktív életmódot élnek. Segíti az izmok regenerálódását, fenntartja az erőnlétet, és egész nap energikusak maradunk tőle.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Tél van: ezt tedd a tányérodra, hogy elkerülhesd a szezonális depressziót
A leghidegebb és legreménytelenebb téli hónap áll előttünk, de nem kell megadni magunkat a szezonális depressziónak. A konyhában is harcolhatunk ellene!

Megosztom
Link másolása

A téli depresszió, vagyis a szezonális affektív zavar (SAD) egy komoly probléma, amely az életminőséget is jelentősen ronthatja. Szerencsére nem csak a fényterápia vagy a pszichológus segíthet – az étrendünk is kulcsszerepet játszhat abban, hogy átvészeljük a hideg, komor hónapokat.

Boldogság a tányérunkon

Az étel sokkal több, mint puszta tápanyag. A megfelelő ételek fogyasztása segíthet szabályozni az agy kémiai egyensúlyát, amely hatással lehet a hangulatunkra. Szóval, ha nem akarjuk, hogy a tél teljesen maga alá gyűrjön, érdemes átgondolni, mi kerül a tányérunkra.

1. Omega-3 zsírsavak: a téli hősök

Nem lehet eleget beszélni arról, mennyire fontosak az omega-3 zsírsavak. Ezek a tápanyagok gyulladásgátló hatásuk mellett az agyműködésre is jó hatással vannak. Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit. A tengeri halak, a lazac, a makréla és a szardínia, kifejezetten gazdagok ebben a tápanyagban.

Törj össze villával egy doboz szardíniát, borsozd meg és keverd össze 1-2 evőkanál majonézzel, majd mehet a (teljes kiőrlésű) pirítós kenyered tetejére!

Ha nem vagy halrajongó, a lenmag, a chia mag és a dió is remek alternatíva lehet.

2. Étcsoki: mértékkel, de fontos!

Ha valami igazán jó indokot keresel arra, hogy egy kis csokit nassolj, akkor itt van: az étcsokoládé javítja a hangulatodat.

Tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a stresszhormonok szintjét.

Persze nem arról van szó, hogy mostantól kilószámra tolhatod a csokit – napi egy-két kocka 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú csokoládé a nyomorultabb hangulatú percekben bőven elég.

3. Triptofán: az alvás és boldogság kulcsa

A triptofán egy olyan aminosav, amely segíti a szerotonin termelését. Mármint tudod, azt a boldogsághormont, ami nagyjából az egyetlen dolog, ami megmenthet a januári blues támadásától. Tojás, sajt, déligyümölcsök, mint a banán, valamint a pulykahús mind bővelkednek benne.

Ha nincs kedved pulykát sütni, készíts tojáskrémet:

Főzz meg két tojást, vágd apró kockákra. Vágj karikákra két szál újhagymát is és a tojással együtt keverd 2-3 evőkanál majonézhez.

Sózd és borsozd, amennyire szükséges, és ezt is ráteheted a pirított sokmagvas kenyeredre.

4. C-vitamin: az immunrendszer és a hangulat védelmezője

A C-vitamin nemcsak abban segít, hogy legyűrd a megfázást, hanem közvetve a stressz szintjére és a mentális épségedre is pozitívan hat. Egy narancs vagy grépfrút remek út megoldás, ha fel akarod turbózni a C-vitamin-szintedet, de a zöldpaprika és a brokkoli is jó forrás.

5. Teljes kiőrlésű gabonák: stabil energiát és jobb hangulatot adnak

A fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű opciókat válaszd, ha nem akarod, hogy az energiaszinted hullámvölgyekben töltse a nap nagy részét. Ezek a lassan felszívódó szénhidrátok segítenek egyenletesen tartani a vércukorszintet, ami kulcsfontosságú az általános hangulat szempontjából is. Hogy mivel edd őket? Az 1-es és a 3-as pontban már adtunk két tökéletes receptet.

6. Fermentált ételek: az agyad barátai

Nem gondolnád, de a bélflórád és a hangulatod szorosan összefügg. A fermentált ételek, mint a kefir, joghurt, savanyúkáposzta és kimchi segíthetnek helyreállítani a jó baktériumok egyensúlyát a szervezetedben, amely a mentális egészségedre is pozitív hatással lehet.

Mi nem segít?

Az ünnepek alatt ömlik a cukor, az alkohol meg a zsír mindenfelé, de ezek nem feltétlenül a barátaid, ha a mentális egészségről van szó. Egy nagy adag szénhidrát- és cukorbomba után ugyan lehet, hogy pillanatnyilag jobban érzed magad, de a hullámvasút sötétebbik völgye biztosan megérkezik utána.

A titok: egyensúly

A téli depresszió ellen nincs csodapirula – de egy kiegyensúlyozott étrend, amely tele van tápanyagokkal, jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Persze nem árt, ha mellette odafigyelsz a rendszeres mozgásra,

megpróbálsz minél több napfényt vagy legalább D-vitamint szerezni, és ha nagy a baj, beszélsz egy szakemberrel is.

Ha mindezek mellett az étrendeddel is támogatod a lelki egészségedet, még a legsötétebb január sem foghat ki rajtad.


Megosztom
Link másolása