Páratlan Puglia - 4 dél-olasz recept, és egy meghívó Itáliába Steiner Kristóftól és Nimitől
Megérkeztünk Budapestre - de lélekben már el is szöktünk az olasz csizma sarkába, a napos, illatos, mesés Pugliába: egy teltházas közösségi főzőesttel, 55 vendégünkkel, a Klauzál téri vásárcsarnok gasztro-templomában, a Borganikában.
A kulináris kalandozás során elmeséltük, miért térünk vissza évről-évre Itália lankáira (ahová te is velünk tarthatsz), közben pedig
elkészítettük az apuli konyha kedvenc „véletlenül vegán” fogásait, majd olaszos hangulatban ölelkeztünk, beszélgettünk, és fotózkodtunk.
Az elmúlt évtized során így többezer új és régi baráttal, ismerőssel, kollégával főzhettünk együtt itt, és többszáz különféle ételt készítettünk el együtt. Minden fogás egy-egy konyha-szigeten készül, mi pedig járunk körbe, és mesélünk:
melyiket mi inspirálta, mi a következő lépés a sütés-főzés során, csekkoljuk a sült hagyma textúráját, kukucskálunk, elég selymes -e a krém a Thermomixben, belesünk a sütőbe, szépen pirul-e, ami odabent készülődik, és mindig elmondom: semmi sem kötelező!
Aki bedobná magát, mindig kap munkát, aki traccsolna a barátnőjével, és csak az evéshez csatlakozna, megteheti.
Közben pedig folyik a bor, szól a zene, nevetünk, sztorizgatunk, fotózunk, és eleinte úgy fest, ebből a szépséges káoszból sosem lesz lakoma.
De úgy másfél óra elteltével hirtelenjében majd’ mindennel megvagyunk, aztán egyszer csak nagy hümmögések közepette kanalazzuk a csodálatos, közösen készített, vegán fogásokat. Vannak, akik a kurzusainkon ismerkedtek meg, lettek barátok.
És olyanok is vannak, akik együtt jönnek velünk nyaralni. Van, aki így szerette meg a főzést - megértve, hogy nem grammra kimért, fix alapanyagokról szól, hanem intuícióról, és kreativitásról.

És van, aki minden egyes eseményünkön ott van.
Ha megszólít a közösségünk, szükséged van egy kis inspirációra, támogatásra - nem feltétlenül csak a főztöd kapcsán, várunk május 18-23, és 23-28 között a következő itáliai gasztrokalandtúránkra, Bencze „Vikitália” Viki barátnőnkkel közös szervezésben. Addig is,
az örömfőzésünk receptjei, melyeket hagyományos ízek inspiráltak, de a magunk kedvére-ízlésére hangoltuk őket
- azoknak, akik velünk tartottak, és azoknak is, akikkel még csak érlelődik a közös főzés, mint a mézédes San Marzano paradicsomok a napsütésben…
Polenta di ceci - krémes csicseriborsó és kukorica polenta

Hozzávalók:
50% főtt kukorica
20% főtt csicseriborsó
10% pörkölt, sós földimogyoró
10% olívaolaj, kurkumával, fokhagymával, sóval, borssal ízesítve
10% növényi tej
Elkészítés:
Mindezt krémesre összeturmixoljuk - mi 55 fokra állítottuk a Thermomixet, de természetesen készülhet sima botmixerrel is, utólag alacsonyhőfokon felmelegítve - és még langyosan tálaljuk.
Acquasale - paradicsom és kenyérsaláta
Hozzávalók, személyenként:
3 szem paradicsom, szeletekre vágva - legjobb, ha többfélét vegyítünk
1 marék bébi spenót
1 marék friss bazsalikom
1 szelet szikkadt kenyér, falatnyi darabokra törve
¼ lila hagyma vékony szeletekben
1 szál angolzeller apróra vágva
Elkészítés:
Opcionálisan - olívaolajban és oregánóban pácolt tofu, kézzel morzsolva
Mindezt összeforgatjuk, és gálánsan meglocsoljuk jó minőségű olívaolajjal, rápréselünk friss citromlevet, esetleg megkínálhatjuk egy kis természetes sziruppal - hogy még édesebb legyen -, sózzuk, és borsozzunk, és tálaljuk is.
Melanzane ripiene - töltött padlizsán hajócskák
Hozzávalók, 4 személyre (mert 1 padlizsán annyira elegendő)
1 padlizsán, hosszában vágva
1 vöröshagyma apróra vágva
1 bármilyen paprika, apróra vágva
8 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 nagy sárgarépa, fehér répa, cékla - hámozva, apróra vágva
Néhány szem szárított paradicsom
1 konzerv paradicsompüré
1 dl száraz vörösbor
Zöldfűszerek tetszés szerint (mi kakukkfüvet, zsályát, és rozmaringot használtunk)
8-12 szem újkrumpli, felezve, köretnek
A páchoz:
60% olívaolaj, 30% balzsamecet, 10% természetes szirup, és fűszerek - só, bors, füstölt paprika - ezt alaposan összekeverjük.
Elkészítés:
A padlizsán negyedek belét kikaparjuk, hogy olyan legyen, mint egy szelet sárgadinnye, a kikapott részt apróra vágjuk, és az apróra vágott hagymához és fokhagymához adjuk.
A padlizsán hajókat és a krumplikat Megkenjük a páccal, és 180 fokos sütőbe dugjuk 25 percre.
Olívaolajon, magas hőn pirítani kezdjük a hagymát, fokhagymát, padlizsánt, majd ha már kapott egy kis színt adunk hozzá pár csepp szirupot, és balzsamecetet - így kellemesen karamellizálódik. Hozzáadjuk a paprikát, majd ha az is megpirult, a gyökérzöldeket.
Ha már minden majdhogynem odakapott, felöntjük a borral, majd ha kezd elpárologni, a paradicsompürével, és megkínáljuk a fűszerekkel is - jól áll neki is egy kis füstölt paprika. Eztán mérsékeljük a hőt, és néha megkeverve 20-25 percig főzzük - míg megpuhul, de azért van még azért kellemesen rá lehet harapni.
Kikapjuk a padlikat, megpakoljuk a töltelékkel, és még 10 percre visszatoljuk, felső sütéssel, vagy grill funkcióval megpörkölve őket. Mi szeretjük csili olajjal tálalni… mint szinte mindent.
Fichi di cioccolato - mandulás füge csokoládéba mártva

Hozzávalók, személyenként:
4 szem füge
1 dl fehérbor, vagy szőlőlé
4 szem sós mandula
20 gramm étcsokoládé
1 dl növényi tej
Néhány csipet őrölt mandula
Elkészítés:
A fügét a borban, vagy szőlőlében felforraljuk, majd 20 percig hagyjuk, hogy megszívja magát. Egyesével kiszedjük őket, egy késsel hasadékot vágunk beléjük, és behelyezzük a sós mandulát. A csokit és tejet összeolvasztjuk, megmártjuk benne a fügéket, majd megszórjuk mandulával - és a hűtőben megdermesztjük őket.
Mindez nem csak vegán, de 100% gluténmentes is!
Ha kedvet kaptál velünk tartani Pugliába, jelentkezz - további recepteket pedig szakácskönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon találsz: @kristofsteiner és @nimrodagan.