GASZTRO

Fermentálni panelben is lehet - de nem kell mindenkinek

Igazából csak sóoldat, zöldség, egy kis odafigyelés kell, és mehet a fermentálás. De kinek egészséges és kinek nem? Mire jó egy fermentált nassolnivaló amellett, hogy veszettül finom?

Megosztom
Link másolása

A fermentálás reneszánszát éli, ez az eleink által is előszeretettel használt tartósítási módszer rém egyszerű, rengeteg zöldséggel alkalmazható, sokak számára egészséges, és remek alternatívája az élelmiszer-pazarlásnak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete például számtalan workshopja alkalmával megfigyelte, hogy kiveszett az élelmiszerek megfelelő tárolása és tartósítása a konyhák legjavából. Ez egyenes út ahhoz, hogy a fel nem használt ételből hulladékot termeljünk, holott meglett volna a lehetőség a tartósításra. A fermentáláshoz ugyanis se nagy tér, se eszközbőség nem szükséges.

Melyek a fermentált ételek?

Fermentált élelmiszer tartalmazhat élő baktériumokat, mint például a divatos kimchi, a tempeh a kombucha, meg a régebb óta ismert joghurt.

A fermentátumok másik csoportjában már nincsenek ilyen élő bacik, mert hőkezelésen is átestek a készítés során.

Ilyen mondjuk maga a kenyér vagy a sör, de akár az almaecet is. Most az első csoporttal foglalkozunk, élettani hatásuk már-már rendkívüli.

A fermentált, vagyis voltaképp erjesztett ételek tartalmazhatnak probiotikumokat is, de ezek nem telepednek meg a bélrendszerben. Prebiotikum tartalmuk már érdekesebb, ezek azok a rostok, amelyek a bélrendszerben található jótékony baktériumok tápanyagául szolgálnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FerMentor Műhely (@fermentor.muhely) által megosztott bejegyzés

Az ember önmagukban nem tudja ezeket megemészteni, de mivel jó esetben a bélben népes baktériumcsaládok laknak, akik ezek lebontásának szakértői, a prebiotikumok számos élettani hatását kihasználhatjuk, a jó bacik immunerősítő hatása pedig kiváltképp érvényesül, ha jól bekajálnak ezekből. Amikor viszont nem megfelelő a bél baktériumflórája, a fermentálás visszaüthet, de erről később.

A fermentált ételek egészségügyi előnyei

Röviden elmondható, hogy a fermentált ételeket erjesztett tejtől a kimchiig vizsgálták a

vércukorszint szabályozásában, valamint szív-érrendszeri egészség javító hatásukra is vannak már pozitív kutatási eredmények.

Emellett hírhedten immunerősítők, sejtszinten javítják az anyagcserét és gyulladáscsökkentők is. De mit tudnak részleteiben?

Emésztőrendszer

Azok a fermentált ételek, amelyek nem estek át hőkezelésen, a bélrendszerünkben lakó probiotikus mikrobákkal kiválóan együtt tudnak működni, és megfigyelték, hogy

az emésztőrendszer alsó, úgynevezett gasztrointesztinális részében számos gyomor-bél panaszt enyhíteni tud fogyasztásuk.

Irritábilis bél szindrómában szenvedőknél is javulást mértek fogyasztásuk után, és még neurodegeneratív rendellenességben szenvedő betegeknél is értek el pozitív eredményt. Hogy a várandósság alatti székrekedés enyhítői, csak bónusz.

Allergia

Más feldolgozási technikákkal összehasonlítva az erjesztés egyedülálló előnyöket mutatott más élelmiszerek allergén hatásának csökkentésében. Magyarán

a fermentált ételek jelentősen javíthatják az élelmiszerek okozta allergiás tünetek megjelenését.

Ehhez nem kell a pörköltön nevelkedett lakosságba kombuchát pumpálni, a fermentált tejtermékek, erjesztett sajtok fogyasztásánál is megfigyelték egy kutatásban, hogy fogyasztásuk után a vizsgált gyerekek asztmája és atópiás dermatitisze csökkent.

Ez nem azt jelenti, hogy minden bőrgyulladás tünetét enyhítheti sajt, sőt. Dietetikussal vagy allergológussal mindig érdemes megbeszélni a táplálkozást.

Női fertőzések

A mikrobiális egyensúly hatással van a női nemi szervek kiegyensúlyozott működésére is. Döbbenetes, de a sokakat érintő bakteriális vaginózis és más,

gyakori női patogén állapotok javulhatnak,

ha a lactobacillusok arányát növeljük a szervezetben, miközben az élesztőgombák és a potenciálisan patogén baktériumok arányát diétával csökkentjük.

A fermentált étel okosít?

A központi idegrendszer működését is befolyásolhatják, egyesek szerint a kognitív képességeket is javítják, de azért van egy intellektuális minimuma ennek, szóval csak kombucha tea ivástól nem leszünk okosabbak.

Csökkenti a stresszt

A stresszválasz neurobiológiájára is hatással van az erjesztett étel. Vagyis fogyasztásukkal könnyebben tudjuk kezelni az aktuálisan hisztis főnököt, a fővárosi forgalmat vagy az esti híradó utáni feszült családi helyzeteket.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a fermentáció során

a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása javul a szervezetben.

A vas biológiai hozzáférhetősége más élelmiszerekből megnő, ami már csak azért is áldásos, mert növényi alapanyagokból rendkívül gyéren hasznosul.

A fermentált ételek kockázatai - akik ne fogyasszák

Az említett jótékony hatások miatt már nyúlnánk is a fermentált élelmiszerek után, de sem nem csodaszerek, sem nem adható bárkinek bármilyen mennyiségben. Még akkor sem, ha a legnagyobb műgonddal készítette a világ legkedvesebb nagymamája.

Hisztaminérzékenyeknek például lendületből kerülendőek ezek az ételek

még akkor is, ha bizonyos allergiás tüneteket csökkenteni tudnak a fermentátumok. A fermentált élelmiszerrel ugyanis hisztamin kerül a szervezetbe, ami szélsőséges esetben ételmérgezéshez hasonló tüneteket is okozhat, migrénes fejfájást, csalánkiütést arra érzékenyeknél.

Kanyarodjunk vissza a nem megfelelő bélbaktérium flóra témájához. Ha ugyanis radikálisan felborult a bélflóra egyensúlya, az ember eleve hajlamosabb lesz a puffadásra. A fermentált élelmiszerek náluk csak fokozzák a puffadást, ezért előbb a baciközösséget helyre kell tenni - a fermentált ételek rágcsálása pedig segít fenntartani az ideális állapotot.

Attól is függ a fermentált élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása, hogy az elkészítés során mi kerül bele. A home made verzió általában (!) jó minőséget predesztinál,

a bolti fermentált készítmények viszont már kevésbé biztonságosak.

Kerülhetnek beléjük ízfokozók, tartósítószerek, kockázatos édesítőszerek, lehet magas a cukortartalmuk, és lehetnek ultrafeldolgozottak is, amelyek viszont az erősen káros élelmiszerek csoportja. Mivel rém egyszerű fermentálni, inkább érdemes otthon kísérletezni, így legalább tudjuk, mi kerül a befőttes üvegbe - és a hasunkba.

Fermentálás otthon

A legismertebb fermentált ételünk a savanyú káposzta, ami érzékeltetheti, mit is érhetsz el a folyamat végén. Gyakorlatilag a zöldségekben természetesen jelenlévő tejsavbaktériumokkal történik a savanyítás, amelyek a fermentáció során előbukkannak.

A folyamathoz kell adott mennyiségű só, hogy a rossz baktériumok ne szaporodjanak el, és ne romoljon meg mindenünk még a fermentálás előtt.

Néhány levélzöldségen és magas fehérjetartalmú zöldségen kívül a TVE szerint bármi fermentálható, de hemzseg az internet alkalmazható gyümölcsök receptjeitől is.

A fermentálás sikeréhez három kulcstényező járul hozzá. A megfelelő sóoldat, az ideális hőmérséklet és az oxigénmentesség.

A receptek többsége a tejsavbaktériumoknak kedvező 2%-os sóoldatra esküszik, ez a gyakorlatban és szöveges matematikai feladatban úgy néz ki, hogy

minden 1 liter vízhez 20 gramm sót adunk.

Nagymamás receptekben ez nagyjából az egy evőkanál mennyiség.

Fermentálni fűtetlen lakásban vagy a nyári hőség által megolvasztott tetőtérben nem lehet. A kellemes és állandó 20-22 fok az ideális a folyamat megindulásához és megtartásához.

Az oxigént imádják azok a baktériumok, amelyek a fermentálás helyett a rohadásban hisznek, és ha nem sikerül légmentesen lezárni a fermentálós üveget, akkor bizony hamar kárba vész a próbálkozás.

Ezért szokták a Facebook csoportok fotódokumentációiban jó alaposan a sóoldat alá töfködni a zöldségeket.

Gyors erjedésű fermentátum egyébként már öt nap alatt elkészül, ilyenkor csak be kell tenni a hűtőbe, amivel lezárjuk a folyamatot.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Sós vízben fürdetik az epret – félelmetes, amit sokan látnak utána
Újabb sokkoló TikTok-trend hódít a közösségi médiában: egyesek szerint elég egy tál sós víz, és máris kiderül, mi rejtőzik az eper belsejében. Sajnos tényleg kiderül, és elég undi.

Megosztom
Link másolása

Dübörög az eperszezon, de legyél óvatos, milyen epret falatozol. A #strawberrybugs hashtag alatt terjedő videókban apró fehér élőlények bújnak elő a gyümölcsből, miután pár percet sós oldatban áztatták, mutatta be a TWN. A látvány sokakat elborzaszt, mások csak kíváncsian próbálgatják.

A sós vízben való áztatás célja, hogy kimutassa azokat az apró rovarlárvákat, amelyek olykor a gyümölcs belsejében lapulnak.

A felvételeken jól látható, ahogy a nyugtalanító kis lények elhagyják rejtekhelyüket. Bár a gondolat zavarba ejtő lehet, valójában nincs ok pánikra:

ezek többnyire ártalmatlan gyümölcslegyek lárvái, amelyek már a termés leszedése előtt belepetézhetnek a gyümölcsbe.

Mondjuk persze ez még nem megnyugtató hír, ahogy az sem, hogy nemcsak az eper lehet érintett – hasonló jelenséget figyeltek meg az őszibarack, a nektarin és a füge esetében is.

A lárvák jelenléte a gyümölcs természetes fejlődési folyamatának része, és semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent az ember számára.

Bár az ötlet, hogy rovarlárvákat is megehetünk a gyümölccsel, elsőre visszataszító lehet, szakértők szerint nincs ok aggodalomra: az emésztőrendszerünk könnyedén megbirkózik ezekkel az apró organizmusokkal - bármennyire is legyen undorító a rovarevés.

Bár a sós víz valóban segíthet eltávolítani az esetleges lárvákat, az eljárásnak hátránya is van: a só ugyanis vizet von el a gyümölcsből, ezáltal megváltoztatja az állagát és csökkenti az ízélményt.

A frissen szedett, lédús eper helyett így könnyen egy pépes, ízetlen masszát kapunk, ami már messze áll az eredeti gyümölcstől.

@itsmyrayeraye Ewwwww it works!!! I’ll never look at strawberries the same again! #fyp #strawberrybugs #strawberrieswithbugs ♬ original sound - Everett
Szóval választani kell: lárvamentes, de sós és/ vagy íztelen epret eszünk, vagy a lédús, mennyei ízvilágért bevállalunk egy kis plusz fehérjét.

A legjobb módszer továbbra is az, ha hideg, folyó víz alatt alaposan átmossuk a gyümölcsöt, és eltávolítjuk róla a szennyeződéseket. Ha biztosra akarunk menni, használhatunk gyümölcsmosó oldatot vagy enyhe ecetes vizet, amely szintén segíthet semlegesíteni a felszíni kártevőket anélkül, hogy az eper ízét tönkretenné.

Aki mégis kipróbálja a sós vizes módszert, készüljön fel a látványra – nem mindenkinek való.

De ha megértjük, hogy mindez a természet része, talán kevésbé lesz meglepő: a friss gyümölcs olykor nemcsak vitaminokat, hanem apró meglepetéseket is rejthet.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Villámgyors, kelesztés nélküli pizza: ropogós, 30 perc alatt elkészül és sütő sem kell hozzá
Fél óra alatt ropogós házi pizza sütő nélkül – és ez most nem valami TikTok-bűvésztrükk. Ez neked is sikerülni fog!

Megosztom
Link másolása

Tésztát gyúrni, feltétet készíteni, sajtot reszelni – mindezt anélkül, hogy bekapcsolnád a sütőt. Igen, tényleg létezik, és nem egy apokalipszisre optimalizált túlélőfogásról beszélünk, hanem egy olyan serpenyős pizzáról, ami fél óra alatt kész, ropog, illatos, és bármilyen feltétet elbír, amit rá szeretnél dobni.

Az ötlet amúgy nem új. A recept évek óta kering a közösségi médiában, de eredetileg Michiganbe kivándorolt

olasz családok dobták össze a múlt század közepén, amikor nem minden háztartásban volt sütő.

Akkoriban egyszerűen csak serpenyős pizzának hívták. Mi mondjuk simán nevezhetjük ezt a serpenyős pizzát sütőmentes komfortkajának.

Mi kell hozzá?

A tészta ugyanaz, mint egy klasszikus pizzánál, kivéve, hogy nincs benne élesztő. Ez itt nem kel órákig – sütőporral dolgozunk, és öt perc pihenés után már nyújtható is.

A tésztához:

* 150 g finomliszt (kb. 1 bögre + 2 evőkanál) + kevés a nyújtáshoz

* 100 ml víz

* 1 teáskanál sütőpor (3,5 g)

* ½ teáskanál só (3 g)

* 1 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

* 100 g reszelt mozzarella (kb. 1 bögre)

* 4 evőkanál sűrű paradicsomszósz

* Friss bazsalikom (nem kötelező, de elég erősen ajánlott)

Így csináld:

1. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a sütőport.

2. Add hozzá a vizet és az olívaolajat, majd keverd ragacsos, egynemű masszává.

3. Borítsd lisztezett felületre, és gyúrd át pár percig, amíg puha és jól kezelhető lesz.

4. Formázz belőle cipót, takard le, és pihentesd 5 percig.

5. Nyújtsd ki kör alakúra, és helyezd egy nagyobb, enyhén kiolajozott serpenyőbe.

6. Forró tűzön süsd a tésztát 2 percig, amíg az alja enyhén pirulni kezd.

7. Kend meg paradicsomszósszal, szórd meg sajttal, dobd rá a kedvenc feltéteidet (maradék sült hús, sonka, tonhal, paprika, hagyma – tényleg bármi jöhet).

8. Fedd le fedővel, és közepes lángon süsd 10–15 percig, amíg a sajt ráolvad, a tészta átsül, és az egész egy ropogós, szaftos csoda lesz.

9. Friss bazsalikommal díszítsd, és buon appetito.

Miért fogsz rákattanni?

* A tészta alja aranybarna, ropogós, a széle viszont puha és levegős.

* Gyorsabb, mint egy klasszikus pizza, és nem kell előmelegíteni semmit.

* Nem kell élesztővel pepecselni, sütőpor is elég.

* Nem kell sütő! Elég egy serpenyő és egy fedő.

* Úgy tuningolhatod, ahogy akarod: mehet rá vegán feltét, extra sajt, füstölt kolbász, pesto – itt tényleg te vagy a séf.

Ez az a kaja, amit akkor is el tudsz készíteni, ha már kikapcsolták a gázt, de van egy hordozható főzőlapod vagy egy kempingfőződ – de akár vasárnap este is bedobhatod, ha ennél valami jót, de a futár csak 90 perc múlva vállalja a kiszállítást.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Steiner Kristóf: A vegán gyros, ami nem akar hús lenni
Következik egy recept, amiben benne van három generációnyi szeretet, egy visszatérés ereje – és az elengedésé is.

Megosztom
Link másolása

Ez a gyros nem akar hús lenni… csak emlékezetes. Egy megszűnt taverna, a Pame Platia (magyarul: gyerünk a térre) öröksége, ami emlékeztet arra, hogy semmi sem örök – csak az ízek.

Vannak receptek, amiket csak úgy dob össze az ember magának. Aztán vannak olyanok, amik valakinek készülnek – nagy műgonddal, szívből.

Ez a gyros Elpidáé, mert az ő felkérésére alkottam meg először.

Barátnőnk, és kollégánk ő - aki Methanán nevelkedett, azon a vulkanikus félszigeten, ahol Nimivel élünk. Ahol a citromfák illata összemosódik a tenger sójával.

Elpida azonban elment. Séfként, nagy álmokkal, Michelin-csillagokat hajszolva Amszterdamba költözött. Egy olyan konyhában dolgozott, ahol a csicsókát ezüst csipesszel kellett elhelyezni a tányér peremére.

Aztán egy nap hazajött – hátrahagyva a csillagot. Nem drámából. Nem kiégésből. Hanem mert érezte: ideje visszatérni a gyökerekhez. A nagymamához, aki még mindig kézzel gyúrja a leveles tésztát. Az anyukájához, aki reggelente a kertjében válogatja a paradicsomot.

Methanába, ahol mindenki tudja mindenki nevét – és azt is, ki mit evett tegnap. A „Pame Platia” nevű kis éttermet hármasban vitték, és

ott született meg ez a gyros – nem húsból, hanem újragondolva mindazt, amit a gyros jelent: forróságot, füstöt, egy kis görög hangzavart.

Alapja laskagomba, ami szálakra esik szét, ha épp elég türelmes vagy vele. Ehhez jön a selymesre sült, füstös padlizsán. A tofu pedig? Egy jó éles krumplihámozóval szeletelem – így lesz belőle gyros-hatású cafat, ami úgy issza be az umamit, mintha az lenne az anyanyelve.

A pác sötét szójaszósz, olívaolaj, mustár, füstölt paprika, fokhagyma, balzsamecet, és egy kevés juharszirup. A végeredmény: egy olyan gyros, amiből nem hiányzik a hús – mert benne van a figyelem. A szeretet. A történet.

Serpenyőben pirítom tökélyre, majd pitába töltöm, ahogy illik. Mellé (vagy bele) egy adag kézzel vágott sült krumpli – sosem fagyasztott. Csak krumpli, olaj, só és a nap.

És természetesen jár hozzá a vegán tzatziki: növényi joghurt, fokhagyma, friss kapor, reszelt uborka, citromlé, só és bors.

Ez a gyros évekig ott volt az étlapon. Jöttek érte egynapos túrázók, hetente visszatérő falubeliek, nyaraló jógik.

A Pame Platia már bezárt – a történet lezárult, ahogy minden fejezet, ami megtette, amit kellett. De Elpida most új csúcsok felé tart. Lehet, hogy újra Michelin-csillag. Lehet, hogy valami más. Lehet, hogy most arra figyel, mit választ a lelke a lehetőségek menüjéről.

Egy dolog viszont biztos: ez a recept él. Nemcsak azért, mert újra és újra elkészítem vendégeinknek Methanán, hanem mert minden egyes falatban ott van Elpida – és azok a nők, az anyukája és a nagymamája, akik kézről kézre adták neki a főzés örömét.

Következzen a recept:

Vegán gyros

Hozzávalók:

A húsos részhez:

1 marék nagyobb laskagomba

1 kis padlizsán

125 g tofu (lehetőleg fagyasztva, majd kiolvasztva és kinyomkodva)

2 evőkanál olívaolaj a sütéshez

A páchoz:

2 evőkanál szójaszósz (vagy tamari)

1 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál dijoni mustár

1 teáskanál juharszirup vagy agavé

1 teáskanál füstölt paprika

2 gerezd fokhagyma, zúzva

1/2 teáskanál őrölt fekete bors

egy csipet szárított oregánó

1 evőkanál olívaolaj

A vegán tzatzikihez:

200 g sűrű, natúr növényi joghurt (kókusz vagy szója)

1/2 kígyóuborka, lereszelve, kinyomkodva

2 gerezd fokhagyma, aprítva

4 evőkanál citromlé

2 evőkanál friss kapor és/vagy 2 evőkanál friss menta, aprítva

só, bors ízlés szerint

A tálaláshoz:

pitakenyér (vagy gluténmentes wrap)

kézzel vágott sült krumpli

friss paradicsom, saláta, lila hagyma

extra citromgerezdek

Elkészítés:

Előkészítés



A laskagombát tépd szálaira. A padlizsánt hámozd, majd vágd hosszú csíkokra vagy félkarikákra. A tofut egy éles krumplihámozóval szeleteld vékony, gyros-hatású lapokra.

Pácolás



Keverd össze a pác hozzávalóit egy nagy tálban. Forgasd bele a gombát, padlizsánt és tofut. Hagyd állni legalább 30 percig, de egy éjszaka a hűtőben még jobb.

Pirítás



Közepes lángon, kevés olívaolajon süsd aranybarnára a vékonyra vágott hagymát, a padlizsánt, aztán a gombát, végül a tofut és mehet bele a fokhagyma is – vagy mindent egyszerre, ha úgy érzed. Akkor jó, ha kissé szenes a széle, de belül még szaftos.

Tzatziki



Keverd össze a növényi joghurtot az uborkával, fokhagymával, citromlével, kaporral vagy mentával, sóval és borssal. Tedd hűtőbe tálalásig.

Sült krumpli



Vágd csíkokra, süsd aranybarnára bő olajban vagy air fryerben. Sózd forrón. Methanán szárított oregánóval szórjuk meg.

Tálalás

Melegítsd meg a pitát. Halmozd bele a forró gyrost, kanalazz rá tzatzikit, jöhet a krumpli, friss zöldség, egy kevés citromlé. És ha lehet, egy kis napfény is.

Ez egy olyan recept, amiben benne van három generációnyi szeretet, egy visszatérés ereje – és az elengedésé is.

További gasztro tartalmak Instán - @kristofsteiner -, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és a szakácskönyveimben.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Új kávéőrület hódít a TikTokon - a felhőkávé nem csak menő, de plusz tápanyagokkal dobja fel a napodat
Tényleg nem lehet egy percre se letenni a telefonod, mert mire újra felnézel, már máshogy isszák a kávét is.

Megosztom
Link másolása

A TikTok most kókuszvízzel issza a feketét – és az őrület neve: felhőkávé. Most épp kókuszvízre húzott eszpresszóval próbálják újradefiniálni a reggeleket – és ez nem vicc, hanem TikTok-trend. A neve: felhőkávé (cloud coffee), és

ha minden igaz, hidratál, finom, és úgy pörget be, hogy közben nem remeg a kezed.

„Kávé, de remegés nélkül – bízz bennem” – mondta Daphne Oz, amikor először keverte ki a kókuszvíz-alapú kávéelixírt a kamerának. És azóta sincs megállás.

Egy eszpresszó, egy kis jég, kókuszvíz és valami habosítható növényi tej – ennyi az egész

A recept olyan egyszerű, mintha véletlenül történt volna: egy pohár jégre önts kókuszvizet (igen, sima víz helyett), majd koronázd egy adag eszpresszó-növényi tejhab keverékkel.

Néhány TikTok-felhasználó – például Caroline Hadley – habosítót is bevet, hogy tényleg „felhő” legyen a tetején. Mert miért ne.

@vitacoco Coconut water coffee hack ☕️ @ispillice #vitacoco #coconutwater #icedcoffee #icedcoffeerecipe #whippedcoffee #coconutwatercoffee #coffeerecipe #foryoupage #fyp ♬ original sound - Vita Coco

Mackenzie Burgess dietetikus szerint ez az egész olyan, mintha egy americano vakációzni ment volna egy pálmafás szigetre.

„Ez a trend tulajdonképpen egy americano, ahol a sima vizet kókuszvízre cserélik – így egy trópusi, tápanyagban gazdag verziót kapunk”

– mondta a Cheerful Choices receptblog szakértője a New York Postnak.

És még egészséges is… állítólag

A kókuszvíz elektrolitokat tartalmaz – például káliumot és magnéziumot –, ezek pedig segítenek a hidratálásban, főleg akkor, ha az ember reggelente már eleve kávéval kezdi a napot, ami kiszárítja.

„Egy csésze Vita Coco kókuszvíz 470 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 10%-a, és 19 mg magnéziumot, ami körülbelül 5%-ot jelent a felnőttek számára”

– magyarázza Burgess.

Szerinte ha ízlik a dolog, akkor ez egy szórakoztató módja annak, hogy egy kis extrát csempéssz a reggeli rutinba. Nem mellesleg sokan egyébként sem visznek be elég elektrolitot, így ez a trend akár még jót is tehet.

„A kókuszvíz nemcsak hidratál, de antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert és segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt. Ráadásul könnyedebb és hidratálóbb alternatívája a cukros kávékrémeknek.”

De azért nem mindenkinek fog lecsúszni ez a trópusi kotyogás Ahogy az lenni szokott, nem mindenki lesz egyből cloud coffee-rajongó.

„Ez az ízkombináció nem feltétlenül mindenki kávéja. Vannak, akik furcsának találják a kókuszvíz és az eszpresszó keverékét” – ismerte el Burgess.

És arra is figyelmeztet, hogy nem minden kókuszvíz egyforma. Van, amiben jóval több a hozzáadott cukor, mint amennyit egy reggeli italban akarnál.

„Érdemes olyan kókuszvizet választani, amely legfeljebb 2 gramm hozzáadott cukrot tartalmaz – vagy ideális esetben egyáltalán semennyit.”

Ha pedig szeretnél extrán trópusi élményt, növényi tejből is válogathatsz.

Szóval ha reggelente unod már a megszokott kávét, de nem akarsz teljesen elszállni, csak egy kicsit a felhők fölé, akkor a TikTok már megint kitalált neked valamit. Kókuszos, krémes, koffeines – és még rá is lehet fogni, hogy „tápanyagdús”. Ha pedig nem jön be? Legalább megkóstoltad.


Megosztom
Link másolása