Steiner Kristóf: A vegán gyros, ami nem akar hús lenni
Következik egy recept, amiben benne van három generációnyi szeretet, egy visszatérés ereje – és az elengedésé is.
Ez a gyros nem akar hús lenni… csak emlékezetes. Egy megszűnt taverna, a Pame Platia (magyarul: gyerünk a térre) öröksége, ami emlékeztet arra, hogy semmi sem örök – csak az ízek.
Vannak receptek, amiket csak úgy dob össze az ember magának. Aztán vannak olyanok, amik valakinek készülnek – nagy műgonddal, szívből.
Ez a gyros Elpidáé, mert az ő felkérésére alkottam meg először.
Barátnőnk, és kollégánk ő - aki Methanán nevelkedett, azon a vulkanikus félszigeten, ahol Nimivel élünk. Ahol a citromfák illata összemosódik a tenger sójával.
Elpida azonban elment. Séfként, nagy álmokkal, Michelin-csillagokat hajszolva Amszterdamba költözött. Egy olyan konyhában dolgozott, ahol a csicsókát ezüst csipesszel kellett elhelyezni a tányér peremére.
Aztán egy nap hazajött – hátrahagyva a csillagot. Nem drámából. Nem kiégésből. Hanem mert érezte: ideje visszatérni a gyökerekhez. A nagymamához, aki még mindig kézzel gyúrja a leveles tésztát. Az anyukájához, aki reggelente a kertjében válogatja a paradicsomot.

Methanába, ahol mindenki tudja mindenki nevét – és azt is, ki mit evett tegnap. A „Pame Platia” nevű kis éttermet hármasban vitték, és
ott született meg ez a gyros – nem húsból, hanem újragondolva mindazt, amit a gyros jelent: forróságot, füstöt, egy kis görög hangzavart.
Alapja laskagomba, ami szálakra esik szét, ha épp elég türelmes vagy vele. Ehhez jön a selymesre sült, füstös padlizsán. A tofu pedig? Egy jó éles krumplihámozóval szeletelem – így lesz belőle gyros-hatású cafat, ami úgy issza be az umamit, mintha az lenne az anyanyelve.
A pác sötét szójaszósz, olívaolaj, mustár, füstölt paprika, fokhagyma, balzsamecet, és egy kevés juharszirup. A végeredmény: egy olyan gyros, amiből nem hiányzik a hús – mert benne van a figyelem. A szeretet. A történet.
Serpenyőben pirítom tökélyre, majd pitába töltöm, ahogy illik. Mellé (vagy bele) egy adag kézzel vágott sült krumpli – sosem fagyasztott. Csak krumpli, olaj, só és a nap.
És természetesen jár hozzá a vegán tzatziki: növényi joghurt, fokhagyma, friss kapor, reszelt uborka, citromlé, só és bors.
Ez a gyros évekig ott volt az étlapon. Jöttek érte egynapos túrázók, hetente visszatérő falubeliek, nyaraló jógik.
A Pame Platia már bezárt – a történet lezárult, ahogy minden fejezet, ami megtette, amit kellett. De Elpida most új csúcsok felé tart. Lehet, hogy újra Michelin-csillag. Lehet, hogy valami más. Lehet, hogy most arra figyel, mit választ a lelke a lehetőségek menüjéről.
Egy dolog viszont biztos: ez a recept él. Nemcsak azért, mert újra és újra elkészítem vendégeinknek Methanán, hanem mert minden egyes falatban ott van Elpida – és azok a nők, az anyukája és a nagymamája, akik kézről kézre adták neki a főzés örömét.
Következzen a recept:
Vegán gyros

Hozzávalók:
A húsos részhez:
1 marék nagyobb laskagomba
1 kis padlizsán
125 g tofu (lehetőleg fagyasztva, majd kiolvasztva és kinyomkodva)
2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
A páchoz:
2 evőkanál szójaszósz (vagy tamari)
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál dijoni mustár
1 teáskanál juharszirup vagy agavé
1 teáskanál füstölt paprika
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
egy csipet szárított oregánó
1 evőkanál olívaolaj
A vegán tzatzikihez:
200 g sűrű, natúr növényi joghurt (kókusz vagy szója)
1/2 kígyóuborka, lereszelve, kinyomkodva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
4 evőkanál citromlé
2 evőkanál friss kapor és/vagy 2 evőkanál friss menta, aprítva
só, bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
pitakenyér (vagy gluténmentes wrap)
kézzel vágott sült krumpli
friss paradicsom, saláta, lila hagyma
extra citromgerezdek
Elkészítés:
Előkészítés
A laskagombát tépd szálaira. A padlizsánt hámozd, majd vágd hosszú csíkokra vagy félkarikákra. A tofut egy éles krumplihámozóval szeleteld vékony, gyros-hatású lapokra.
Pácolás
Keverd össze a pác hozzávalóit egy nagy tálban. Forgasd bele a gombát, padlizsánt és tofut. Hagyd állni legalább 30 percig, de egy éjszaka a hűtőben még jobb.
Pirítás
Közepes lángon, kevés olívaolajon süsd aranybarnára a vékonyra vágott hagymát, a padlizsánt, aztán a gombát, végül a tofut és mehet bele a fokhagyma is – vagy mindent egyszerre, ha úgy érzed. Akkor jó, ha kissé szenes a széle, de belül még szaftos.
Tzatziki
Keverd össze a növényi joghurtot az uborkával, fokhagymával, citromlével, kaporral vagy mentával, sóval és borssal. Tedd hűtőbe tálalásig.
Sült krumpli
Vágd csíkokra, süsd aranybarnára bő olajban vagy air fryerben. Sózd forrón. Methanán szárított oregánóval szórjuk meg.
Tálalás
Melegítsd meg a pitát. Halmozd bele a forró gyrost, kanalazz rá tzatzikit, jöhet a krumpli, friss zöldség, egy kevés citromlé. És ha lehet, egy kis napfény is.
Ez egy olyan recept, amiben benne van három generációnyi szeretet, egy visszatérés ereje – és az elengedésé is.
További gasztro tartalmak Instán - @kristofsteiner -, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és a szakácskönyveimben.