GASZTRO

Ha ezt szoktad csinálni a konyhában, az súlyos ételmérgezést okozhat - itt vannak a figyelmeztető jelek

A legtöbben ezt a módszert választják, és nem sejtik, mekkora kockázatnak teszik ki magukat.

Megosztom
Link másolása

Ha csak megszagolod a kaját, mielőtt megfőznéd, lehet, hogy épp megágyazol egy jó kis ételmérgezésnek.

Bevallod vagy sem, te is csináltad már:

odatartottad a csirkéhez az orrod, szimatoltál egyet, és ha nem volt konkrétan büdös, a hús ment is a serpenyőbe.

Pedig ezzel a lendülettel akár egy adag szalmonellát vagy E. colit is felszolgálhatsz magadnak vagy a családnak.

Egy felmérés pontosan ezt a veszélyes konyhai szokást járta körbe. A statisztikák nem túl szívderítőek:

az emberek 76 százaléka szaglás alapján dönti el, hogy a nyers hús még jó-e, 73 százalék ugyanígy ellenőrzi meg a tejet és a joghurtot, 65 százalék pedig halat is csak megszimatolja, és ha nem üvölt róla a vég, akkor megy a sütőbe.

A romlott sajt, saláta, joghurt és főtt hús elfogyasztása a lejárati időn túl szintén teljesen általános – sokan még mindig azt gondolják, hogy a „majd én tudom, hogy rossz-e”. A kutatásból azonban egyértelműen kiderült:

A szaglás nem megfelelő módszer annak eldöntésére, hogy egy étel biztonságos-e.

Miért nem? Mert attól még, hogy valami nem penészes és nem is büdös, simán lehet benne olyan baktérium, amit nem lehet érzékszervvel kiszúrni. És jöhet a jó öreg trió: hasmenés, hányás, gyomorgörcs – jobb esetben pár napig tart, rosszabb esetben kórház.

Ételmérgezéshez vezethet például:

- ha nem főzöd vagy melegíted át rendesen az ételt,

- ha nem tárolod megfelelően hűtve vagy fagyasztva,

- ha túl sokáig hagyod kint a pulton,

- ha valaki fertőzött kézzel vagy mosatlanul nyúl hozzá,

- ha a lejárati idő után mégis megeszed.

És itt fontos különbséget tenni: a „fogyasztható” dátum élelmiszerbiztonsági, és nem hangulati kérdés. Ez nem arról szól, hogy „még nem olyan rossz”, hanem arról, hogy utána már veszélyes. Ezzel szemben a „minőségét megőrzi” címke valóban csak azt jelenti, hogy utána nem lesz olyan finom vagy ropogós, mint előtte, de még nem feltétlenül mérgező.

Rengeteg ételfertőzés történik hazánkban is, de ha az emberek betartanák a hivatalos ajánlásokat a főzés, a tisztaság, a hűtés és a keresztszennyezés elkerülése kapcsán, ezek nagy része megelőzhető lenne.

És ha már szennyezés:

főzés előtt az emberek jó része megmossa a nyers halat, csirkét vagy tengeri herkentyűt. Ez viszont annyira rossz ötlet, hogy az szakemberek külön figyelmeztetnek rá,

nem azért, mert elég tiszta a hús, hanem mert a víz fröccsenésével a baktériumok mindenhová eljutnak: a kezedre, a pultra, az evőeszközökre, a frissen szeletelt almára is.

Via The Sun


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Már úgy mondjuk, hogy reflux, mintha teljesen normális állapot lenne - a szakértő elmondja, mit használj ellene
A reflux népbetegség, egyre többeket érint - pedig ennek nem kéne így lennie, és egy kis gyomorbántalomnál komolyabb problémákat is okozhat.

Megosztom
Link másolása

Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember szerint a reflux népbetegség lett - írja az RTL. A csatorna szakértője elmondta, hogy a "népszerűsége" ellenére ez

nem egy természetes és egészséges állapot, a visszafordításán, nem pedig az elnyomásán és a helytelen életmód folytatásán kell legyen a hangsúly.

Szerencsére van visszaút, és elmondja azt is, mit kell tenni ahhoz, hogy ismét jól működjön az ember gyomra. Szerinte gyógyszer nélkül is visszafordítható a reflux, amelynek nem csak az étkezés állhat a hátterében,

a kiváltó okok közt szerepelnek az unalomig ismételten helytelen életmódbéli lépések:

a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő stressztűrő képesség kialakítása és még a kialvatlanság is.

Az egyszerű gyomorégésen túl számos kockázata van a refluxnak.

"A reflux nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: felmaródást, fekélyt, akár vérzést is okozhat. Ezért fontos időben orvoshoz fordulni"

- mondja az orvos, aki szerint ilyen esetben sürgető az életmódváltás.

Aki nemcsak a refluxot szeretné megszüntetni, hanem gyógyszer nélkül szeretné megállni a helyét a nagyvilágban, annak

a szénsavas és koffein tartalmú italokat kerülnie kell, ahogy a túlfűszerezett, csípős és túlzottan zsíros ételeket is. Valljuk be, ez azért más kórállapotoknál is óriási tehermentesítés a szervezetnek.

Az inkább többször keveset evés alapjait kellene lefektetni, hogy a gyomor ne terhelődjön túl, illetve a túl sok plusz kilóból is le kéne faragni. Bár az orvos a stressz minimalizálását javasolja, inkább érdemes ezt úgy felfogni, hogy optimalizáljuk azt. A stresszorok sosem szűnnek meg, illetve a szervezet egészséges működéshez fontos tényezők, ám

az optimális szintet megküzdési stratégiák kialakításával fenn kell tartani, hogy elkerüljünk egy csomó betegséget.

Ezekkel a nem is olyan apró, de 100 százalékban kontrollálható lépésekkel az ember ismét ura lehet a testének, és

egy idő után nem csak a reflux tünetei szűnhetnek meg,

hanem javulhat az alvás minősége, jókedvűbb és energikusabb lehet az ember anélkül, hogy tízezreket hagyna a gyógyszertárban.

A gyógynövény alapú savcsökkentők, reflux ellenes lúgos vizek és még a szódabikarbóna is csak tüneti megoldást jelentenek egyébként,

amellyel maga a probléma nem szüntethető meg. A fogyasztást követően a tünetek csökkennek, ugyanakkor a probléma tovább mélyül, hiszen az illető a kiváltó okokra nem helyezett hangsúlyt.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Villámgyors, kelesztés nélküli pizza: ropogós, 30 perc alatt elkészül és sütő sem kell hozzá
Fél óra alatt ropogós házi pizza sütő nélkül – és ez most nem valami TikTok-bűvésztrükk. Ez neked is sikerülni fog!

Megosztom
Link másolása

Tésztát gyúrni, feltétet készíteni, sajtot reszelni – mindezt anélkül, hogy bekapcsolnád a sütőt. Igen, tényleg létezik, és nem egy apokalipszisre optimalizált túlélőfogásról beszélünk, hanem egy olyan serpenyős pizzáról, ami fél óra alatt kész, ropog, illatos, és bármilyen feltétet elbír, amit rá szeretnél dobni.

Az ötlet amúgy nem új. A recept évek óta kering a közösségi médiában, de eredetileg Michiganbe kivándorolt

olasz családok dobták össze a múlt század közepén, amikor nem minden háztartásban volt sütő.

Akkoriban egyszerűen csak serpenyős pizzának hívták. Mi mondjuk simán nevezhetjük ezt a serpenyős pizzát sütőmentes komfortkajának.

Mi kell hozzá?

A tészta ugyanaz, mint egy klasszikus pizzánál, kivéve, hogy nincs benne élesztő. Ez itt nem kel órákig – sütőporral dolgozunk, és öt perc pihenés után már nyújtható is.

A tésztához:

* 150 g finomliszt (kb. 1 bögre + 2 evőkanál) + kevés a nyújtáshoz

* 100 ml víz

* 1 teáskanál sütőpor (3,5 g)

* ½ teáskanál só (3 g)

* 1 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

* 100 g reszelt mozzarella (kb. 1 bögre)

* 4 evőkanál sűrű paradicsomszósz

* Friss bazsalikom (nem kötelező, de elég erősen ajánlott)

Így csináld:

1. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a sütőport.

2. Add hozzá a vizet és az olívaolajat, majd keverd ragacsos, egynemű masszává.

3. Borítsd lisztezett felületre, és gyúrd át pár percig, amíg puha és jól kezelhető lesz.

4. Formázz belőle cipót, takard le, és pihentesd 5 percig.

5. Nyújtsd ki kör alakúra, és helyezd egy nagyobb, enyhén kiolajozott serpenyőbe.

6. Forró tűzön süsd a tésztát 2 percig, amíg az alja enyhén pirulni kezd.

7. Kend meg paradicsomszósszal, szórd meg sajttal, dobd rá a kedvenc feltéteidet (maradék sült hús, sonka, tonhal, paprika, hagyma – tényleg bármi jöhet).

8. Fedd le fedővel, és közepes lángon süsd 10–15 percig, amíg a sajt ráolvad, a tészta átsül, és az egész egy ropogós, szaftos csoda lesz.

9. Friss bazsalikommal díszítsd, és buon appetito.

Miért fogsz rákattanni?

* A tészta alja aranybarna, ropogós, a széle viszont puha és levegős.

* Gyorsabb, mint egy klasszikus pizza, és nem kell előmelegíteni semmit.

* Nem kell élesztővel pepecselni, sütőpor is elég.

* Nem kell sütő! Elég egy serpenyő és egy fedő.

* Úgy tuningolhatod, ahogy akarod: mehet rá vegán feltét, extra sajt, füstölt kolbász, pesto – itt tényleg te vagy a séf.

Ez az a kaja, amit akkor is el tudsz készíteni, ha már kikapcsolták a gázt, de van egy hordozható főzőlapod vagy egy kempingfőződ – de akár vasárnap este is bedobhatod, ha ennél valami jót, de a futár csak 90 perc múlva vállalja a kiszállítást.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Új kávéőrület hódít a TikTokon - a felhőkávé nem csak menő, de plusz tápanyagokkal dobja fel a napodat
Tényleg nem lehet egy percre se letenni a telefonod, mert mire újra felnézel, már máshogy isszák a kávét is.

Megosztom
Link másolása

A TikTok most kókuszvízzel issza a feketét – és az őrület neve: felhőkávé. Most épp kókuszvízre húzott eszpresszóval próbálják újradefiniálni a reggeleket – és ez nem vicc, hanem TikTok-trend. A neve: felhőkávé (cloud coffee), és

ha minden igaz, hidratál, finom, és úgy pörget be, hogy közben nem remeg a kezed.

„Kávé, de remegés nélkül – bízz bennem” – mondta Daphne Oz, amikor először keverte ki a kókuszvíz-alapú kávéelixírt a kamerának. És azóta sincs megállás.

Egy eszpresszó, egy kis jég, kókuszvíz és valami habosítható növényi tej – ennyi az egész

A recept olyan egyszerű, mintha véletlenül történt volna: egy pohár jégre önts kókuszvizet (igen, sima víz helyett), majd koronázd egy adag eszpresszó-növényi tejhab keverékkel.

Néhány TikTok-felhasználó – például Caroline Hadley – habosítót is bevet, hogy tényleg „felhő” legyen a tetején. Mert miért ne.

@vitacoco Coconut water coffee hack ☕️ @ispillice #vitacoco #coconutwater #icedcoffee #icedcoffeerecipe #whippedcoffee #coconutwatercoffee #coffeerecipe #foryoupage #fyp ♬ original sound - Vita Coco

Mackenzie Burgess dietetikus szerint ez az egész olyan, mintha egy americano vakációzni ment volna egy pálmafás szigetre.

„Ez a trend tulajdonképpen egy americano, ahol a sima vizet kókuszvízre cserélik – így egy trópusi, tápanyagban gazdag verziót kapunk”

– mondta a Cheerful Choices receptblog szakértője a New York Postnak.

És még egészséges is… állítólag

A kókuszvíz elektrolitokat tartalmaz – például káliumot és magnéziumot –, ezek pedig segítenek a hidratálásban, főleg akkor, ha az ember reggelente már eleve kávéval kezdi a napot, ami kiszárítja.

„Egy csésze Vita Coco kókuszvíz 470 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 10%-a, és 19 mg magnéziumot, ami körülbelül 5%-ot jelent a felnőttek számára”

– magyarázza Burgess.

Szerinte ha ízlik a dolog, akkor ez egy szórakoztató módja annak, hogy egy kis extrát csempéssz a reggeli rutinba. Nem mellesleg sokan egyébként sem visznek be elég elektrolitot, így ez a trend akár még jót is tehet.

„A kókuszvíz nemcsak hidratál, de antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert és segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt. Ráadásul könnyedebb és hidratálóbb alternatívája a cukros kávékrémeknek.”

De azért nem mindenkinek fog lecsúszni ez a trópusi kotyogás Ahogy az lenni szokott, nem mindenki lesz egyből cloud coffee-rajongó.

„Ez az ízkombináció nem feltétlenül mindenki kávéja. Vannak, akik furcsának találják a kókuszvíz és az eszpresszó keverékét” – ismerte el Burgess.

És arra is figyelmeztet, hogy nem minden kókuszvíz egyforma. Van, amiben jóval több a hozzáadott cukor, mint amennyit egy reggeli italban akarnál.

„Érdemes olyan kókuszvizet választani, amely legfeljebb 2 gramm hozzáadott cukrot tartalmaz – vagy ideális esetben egyáltalán semennyit.”

Ha pedig szeretnél extrán trópusi élményt, növényi tejből is válogathatsz.

Szóval ha reggelente unod már a megszokott kávét, de nem akarsz teljesen elszállni, csak egy kicsit a felhők fölé, akkor a TikTok már megint kitalált neked valamit. Kókuszos, krémes, koffeines – és még rá is lehet fogni, hogy „tápanyagdús”. Ha pedig nem jön be? Legalább megkóstoltad.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A te krumplipüréd is ellenállhatatlanul krémes lesz, ha hozzáadod ezt az egyszerű hozzávalót
Ez nem az a püré, amit visszatolsz a hűtőbe holnapra. Ez az, amit titokban befalsz kanállal, amikor mindenki elfordul.

Megosztom
Link másolása

Van az a köret, amit mindenki ismer – vagy legalábbis azt hiszi. Ez a krumplipüré. Tízből kilenc embernek egy halvány sós massza ugrik be róla, amit a menzán kanalaztak a stefánia mellé.

Na most felejtsd el ezt az egészet, mert ez a verzió egészen más ligában játszik.

Tejszínnel, vajjal és krémsajttal készül, és pontosan olyan, mint amit egy luxusétterem a tányérra tesz, és mindenki azt kanalazza le onnan először. Ez a püré szexi, és ezért nem kér bocsánatot: krémes, gazdag, komolyan veszi magát.

Nem azért, mert túl van gondolva, hanem mert végre meg van csinálva rendesen.

Ha még dobsz rá egy marék friss metélőhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot, garantáltan az asztal sztárja lesz. Hogy mienk a körete legyn teljesen mindegy – mert ez a püré nem mellékszereplő, hanem a főhős.

A legkrémesebb krumplipüré, amit otthon valaha készítesz

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

6 nagyobb krumpli (pl. sárga héjú, lisztes fajta, mint a Desiree vagy Agria)

80 ml habtejszín (30–35%-os, nem főzőtejszín)

3-4 evőkanál vaj

100–120 g natúr krémsajt

só, frissen őrölt bors

opcionálisan: friss metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, vágd egyforma darabokra, és főzd sós vízben, amíg villával könnyen szét nem esik (15–20 perc).

Közben egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínt, vajat és krémsajtot alacsony lángon. Ne forrald, csak kevergesd langyosan, míg sima és selymes lesz.

Szűrd le alaposan a krumplit, majd törd át krumplinyomóval vagy passzírozd, hogy ne maradjanak darabok.

Öntsd hozzá a meleg krémsajtos keveréket, keverd ki vele rendesen. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Ha túl sűrű, egy kevés extra meleg tejszínnel vagy vajjal lazíthatod.

Végül, ha feldobnád, szórd meg friss zöldfűszerekkel:

metélőhagyma - az enyhén hagymás, friss ízért, rozmaring vagy kakukkfű - az izgalmas melegség miatt.

Jó étvágyat!


Megosztom
Link másolása