GASZTRO

Nem szemét, hanem rejtett vitaminforrás - zöldségek, amiknek ne dobd el a héját vagy a levelét!

Van néhány zöldség és gyümölcs is, amelynek eddig szemétként felfogott részét egyre kevésbé kezelik hulladékként a csúcsgasztronómiában, és a te tányérodon is ott a helyük egészséges fogásokként.

Megosztom
Link másolása

Érdemes visszavenni a lendületből, amivel kidobáljuk a zöldségek megpucolt héját vagy épp a feleslegesnek vélt leveleket. Nem minden ehető ezek közül, de ami igen, az isteni finom, és a különlegességük mellett sokszor megelőzi vitamintartalmuk a zöldség egyéb részeit.

Nem gondolnád, hogy a komposztra vagy kukába hajított reteklevél, céklaszár, a répa zöldje micsoda vitaminbombák! Elsőre undi? Pedig különlegesen finomak, és néhány apró fortéllyal észrevétlenül is beviheted őket a szervezetedbe. Csempészd őket smoothieba, levesbe, vagy turmixold össze fűszerekkel pestonak, szendvicskrémnek. Így nem vonod meg magadtól ezeket a pazar étkeket, és az ételpazarlás ellen is fellépsz.

Kezdjük a tavaszi zsengékkel: terítéken a reteklevél és az újhagyma

Önmagában a retek roppanós gumójának fogyasztása is számos kedvező élettani hatással bír amellett, hogy a tavasz első zöldségei közt frissességet hoz a konyhába. A retek karbantartja a vércukorszintet, jó hatással van a szívre, fokozza a májműködést, alacsony a kalória-, cserébe magas a vitamintartalma, és bővelkedik ásványi anyagokban is.

A retek levele a salátalevelekhez hasonlóan fogyasztható, és a rózsaszín kis gömböcökhöz képest magasabb a C-vitamin, a fehérje és a kalcium tartalmuk. Ráadásul egyes egérkísérletekben azok az állatok jobb memóriáról tettek tanúbizonyságot, amelyek retekleveleket rágcsáltak.

Készíthető belőle tehát saláta vagy retekpesztó is, ahogy Mautner Zsófi csinálja.

A másik tavaszi hírnök, az újhagyma és unokatestvére, a póréhagyma zöldje is ehető. Kitűnő rostforrások, amely által a bélrendszernek is segítségek, könnyebben emészthetővé teszik a szaftos-zsíros ételeket, nem véletlenül kerülnek a zsíros deszkára sem. A zöldjében koncentrálódnak a szív-érrendszeri védelmező hatóanyagok, sűrűbben vannak jelen benne a krónikus megbetegedések lehetőségét csökkentő antioxidánsok. Emellett az ízük is intenzívebb.

A következő csokor az elátkozottaké; amiknek még külön szemetes is van a boltban. Ők a karfiol és karalábé levél meg a brokkoli szár.

Ezen “hulladékoknak” rekeszeket találunk a zöldségesnél. A leszedhető leveleket divatos házikedvenceknek, mint afrikai achát csiga, törpenyuszik és tengerimalacok, is haza lehet vinni ingyen – vagy épp saját magunknak! Rengeteg recept szerint isteni sült rágcsák, levesbetétek, főzelékek vagy saláták készíthetők belőlük.

A levelek szintén nagy rosttartalommal bírnak, a karalábé levélben pedig a fogyasztott zöldséghez képest

háromszor magasabb arányban vannak vitaminok.

A zöld levelek kalcium és magnézium, egyéb ásványi anyag tartalma igen magas, és remek vaspótlók is. Különösen a cékla.

A cékla mint gyökérzöldség, illetve levele is kiváló vasforrás, a zöldjét pedig erős gyulladáscsökkentőnek is tartják. Ez felkeltette a kutatók figyelmét, és még prosztatagyulladás elleni hatását is vizsgálják, sőt. A prosztatarákkal szemben használt kivonatokkal is születtek már pozitív eredmények. Egy kis hagymával, balzsamecettel és olívaolajjal

semmihez nem fogható salátát alkot céklakrémes pirítós mellé, élvezetessé téve az egészségmegőrzést.

A levelek használata tehát nem egy nagy truváj, ugyanúgy lehet őket kezelni, mint egy valamirevaló salátát, kiválóan harmonizálnak sajtokkal, magvakkal, a löttyintésnyi balzsamecet pedig csak kihozza az élénk ízeket.

Hogyan napozz a sárgarépa zöldjével?

Bizony, a sárgarépa zöldje még erre is jó. Na, nem kell meghinteni vele a napolajas testüket, belsőleg fogja segíteni a bőr barnulási folyamatait.

A levélben koncentrálódik ugyanis a legtöbb ”napvitamin”, vagyis a béta-karotin a növény többi részéhez képest.

Az A-vitamin elővitaminjaként számontartott béta-karotin egy növényi pigment, amely tulajdonképpen retinollá alakul a szervezetben. Belsőleg segít az egészségesebb bőrkép kialakulásában, segíti a bőr védekező funkcióját a káros napsugárzással szemben.

Ez persze nem jelenti, hogy kidobhatjuk a naptejet, ha sárgarépát rágcsálunk, de rendszeres fogyasztása segít abban, hogy kevésbé sérüljön a bőr, ha káros sugarak érik. Főleg, ha a zöldjével meghinted a salátád, a vajas kenyered vagy a levesed.

Ne azt nézd, hogy úszik el a dinnyehéj - inkább edd meg.

Persze nem a kemény zöld héjról beszélünk, hanem a görögdinnye mézédes vörös húsa feletti fehéres-sárgás réteget. Kicsit keményebb, kicsit sárgásabb, kicsit savanykásabb, de a miénk, és még tápanyagokkal is teli van. A piros-magos rész rendkívül jó hidratáló s egyben vesetisztító, a héj pedig dúskál C-vitaminban, számottevő rostban, gondoskodik a szívnek is fontos kálium pótlásról is. Egyesek a zöld héját is minden további nélkül bedarálják smoothieba, a görögdinnyehéj por pedig tudósok egyik kedvenc játéka a metabolizmusra kedvezően ható élelmi rostok kutatása során.

Az almacsutka mint implicit csodaszer

Az almacsutkát nem megenni, inkább feldolgozni kell – olyan házi almaecetet tudsz belőle erjeszteni, amilyet a boltokban sem kapni. Hajápoló szerként is használhatod, valamint méregtelenítő egészségmegőrző italok alapja. Pár cseppjével pedig feldobhatók a saláták, főzelékek is.

Szárítsd meg a citrushéjakat, és használd őket ízjavítóként, imádni fogod.

A narancs, a citrom és a mandarin héja is kandírozható édességgé, kiszárítva pedig teába tehető, ami feldobja a legsivárabb gyógyfüveket is. A szárított narancs héjat akár dahlba, vagy más keleti ételbe is bele lehet morzsolni, vagy sütemények is feldobhatók velük. Valamennyi vitamin, szelén vagy réz koncentrálódik a citrusfélék héjában, de ebben az esetben inkább az élvezeti érték dominál majd.

Ami persze kritikus fontosságú az elfeledett zöldség- és gyümölcsrészek esetében is:

mindig alaposan tisztítsuk meg őket és csak egészséges, helyesen tárolt, minél frissebb formában kerüljön az asztalra.

A citrusfélékből csak bio minőségűre vonatkozik az élelmezési használat, minden más verziót ugyanis komoly vegyszerekkel kezelnek, és így egészségre károsak lehetnek.

+1, amit viszont NE egyél meg!

A krumplihéjból készült csipszektől hemzseg az influenszer világ, ám a krumplihéj például az, amit ér sőt fontos is kidobni. Nem ad annyi tápanyagot, amennyi veszélyt rejt.

A burgonyában ugyanis jelen van egy szolanin nevű méreganyag,

amely hirtelen koncentrációban rosszullétet, hányingert tud okozni, rendszeresen adagolt kis mennyiségekben pedig komoly ízületi és bélrendszeri gyulladásokat erősíthet fel.

Nyugi, a megpucolt krumpli önmagában szinte hatástalan mennyiségben tartalmaz szolanint, mert az anyag főként a héj alatti 2 milliméterben és a csírákban koncentrálódik. Ezért kell megpucolni a krumplit, és lehetőleg nem megenni a héját. Tény, hogy főleg a bezöldült héj tartalmaz számottevő mennyiségű szolanint, de könnyen lehet mérgezés a szemmel nem látható koncentrációból is. Ezért a krumplihéjcsipsz helyett inkább süsd meg a céklalevél szárát vagy a karfiol levelét, jobban jársz.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Csak erős idegzetűeknek! Ez a sokkoló specialitás az új őrület New Yorkban
Elég bátor lennél ahhoz, hogy megkóstold ezt az ételt?

Megosztom
Link másolása

New York ínyencei most egy különleges ecuadori csemegét, a tengerimalacot fedezik fel maguknak, és „nagyon ízletes” fogásként ünneplik. Igen, arról a kedves kis szőrös, csipogó hangot adó háziállatról van szó, amit a gyereknek vettél nemrég.

Legalábbis a La Casa Del Cuy nevű étteremben egyre népszerűbb a fogás, és ahogy a neve is sugallja, a hely a tengerimalacokra (cuy) specializálódott.

Az étterem grillezve, egészben, gyakorlatilag minden részét felszolgálja. a kis házi kedvenceknek

NewYorkTimes újságírója szerint hétfő este az étterem tele volt vendégekkel, akik 1,2 kilós, körülbelül 40 centiméter hosszú állatokból lakmároztak. A házi kedvencként tartott tengerimalacok általában kisebbek, de súlyuk elérheti a 90 dkg-ot, esetleg a 1,5 kilót.

„Jobb, mint a csirke. Jobb, mint a nyúl” – mondta az étterem vezetője, Lucio Barrera a The Post-nak, és hozzátette, hogy szerinte a fej a legfinomabb része.

 

Lucio szerint a 110 dollárba (kb. 43.000 Ft) kerülő tengerimalacokat úgy viszik, mint a cukrot, ezért az étteremnek nagy mennyiségben kell beszereznie az állatokat. Azonban a dél-amerikai rágcsálók importja nem egyszerű.

Az ecuadori farmokról érkező fagyasztott példányokat vámkezelni kell, ami időigényes folyamat.

„Nehéz, mert nagyon sokat használunk” – magyarázta Lucio, aki Cuenca városából, Ecuadorból származik, és férjével, Marcelo Barrerával együtt vezeti az éttermet.

Kezdetben csak grillcsirkével foglalkoztak, de a COVID-19 járvány alatt, az ecuadori közösség igényeire reagálva, feltették a tengerimalacot is az étlapra.

„Az emberek sorra kérdezték: miért nem készítetek tengerimalacot a csirke helyett?” – mesélte Lucio. „Azt mondtam, csináljunk valamit, mert az élet túl rövid.”

 

Így született meg a La Casa Del Cuy. A tengerimalacok Dél-Amerikában az őslakosok étrendjének fontos részét képezik, alacsony zsírtartalmuk, magas fehérjetartalmuk, valamint könnyű tenyészthetőségük miatt. Támogatóik szerint még fenntarthatóbbak és jövedelmezőbbek, mint a hagyományos haszonállatok, mert kevesebb helyet és erőforrást igényelnek.

Az ecuadori kultúrában gyakran különleges alkalmakkor – például esküvőkön – tálalják őket, és a menyasszony családjának hagyományosan egy pár tengerimalacot ajándékoznak.

„Nálunk az országban ez egy nagyon különleges étel” – mondta Lucio, aki maga is nagy rajongója az állatnak, amit az USA-ban házi kedvencként tartanak. „Imádom. Minden nap eszem” – vallotta be.

Most nyugodtan hagyja abba az olvasást mindenki, akinek volt már ilyen cuki kis kedvence: az étteremben a tengerimalacokat nyársra húzzák, fokhagymával és más fűszerekkel pácolják, majd egy grillen lassú tűzön ropogósra sütik. A kész ételt rizzsel, burgonyával, mote kukoricával és mogyorószósszal tálalják, mielőtt egy hatalmas ollóval darabokra vágják.

A La Casa Del Cuy éttermében a tengerimalac nemcsak az ecuadoriak, hanem kalandvágyó gringók és a kínai gasztronómiai rajongók körében is népszerű.

Te megkóstolnád?

Mindenesetre a rettenetes képeket itt nézheted meg.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Íme a New York Times híres szilvatortája, te sem bánod meg, ha elkészíted
Annyira közkedvelt volt a 80-as években, hogy a Times majdnem minden évben publikálta a receptet.

Megosztom
Link másolása

A The Times 1983-tól 1989-ig minden szeptemberben közölte Marian Burros szilvatorta receptjét – olvasható a New York Times Cooking rovatában.

Nem csoda, hogy az emberek ennyire odavoltak a receptért, hiszen egyszerű, mutatós és nagyon finom, ráadásul a szilva szezonra tökéletes.

Mutatjuk is az eredeti receptet, ami nagyjából 8 szeletre elég:

• 1 csésze (~20 dkg) kristálycukor

• ½ csésze puha vaj

• 1 csésze liszt

• 1 tk. sütőpor

• 2 tojás

• csipet só

• kb. 12 darab szilva félbevágva

• citromlé

• fahéj

Egy tálban keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a lisztet, sütőport, sót és tojásokat. Az egész masszát jó alaposan verjük fel.

Oszlassuk el a masszát egy nagyjából 20-25 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformában. Majd az alaposan megmosott, félbevágott, magozott szilvákat helyezzük a massza tetejére körkörösen. Ha ezzel megvagyunk, hintsük meg őket egy kis cukorral és fahéjjal, egy kevés citromlével is meglocsolhatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon, nagyjából 50 perc alatt süssük aranybarnára.

Az évek alatt több variáció is készült a torta receptjéből. Vannak, akik 10 dekagramm durvára reszelt marcipánnal teszik még ízletesebbé, ahogy az alábbi videóban is látható:

@annuskam Fedezd fel a New York Times legendás szilvatortájának titkát! Ez a klasszikus torta évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend. A titka? Egyszerű, mégis ellenállhatatlan. Nézd meg a videóban, ahogy lépésről lépésre elkészítem és te is próbáld ki! A New York Times legendás szilvatorta receptje Hozzávalók: 10 dkg teavaj (puha) 10 dkg cukor 1 csipet só 2 tojás 13 dkg finomliszt 1 teáskanál sütőpor 10 dkg marcipánmassza 9 db szilva fél narancs leve 2 evőkanál barnacukor 1-1/2 teáskanál őrölt fahéj Elkészítés: 1. Habosra keverjük a vajat, cukrot, sót és tojásokat. A lisztet és a sütőport hozzá szitáljuk, majd simára keverjük a masszát, és egy 22 cm-es tortaformába simítjuk. 2. Ráreszeljük a marcipánt, elrendezzük a félbevágott szilvákat, ráfacsarjuk a fél narancs levét, és megszórjuk barna cukorral, fahéjjal. Sütőben 180 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve tálalhatjuk. Ha tetszett a recept, lájkold és mentsd el a videót! Ne hagyd ki a többi finomságomat sem; kövess a további kreatív receptekért. #szilvatorta #klasszikusrecept #sütés #gyümölcsös #házilag #finomság #receptvideó #sütirecept #egyeteksütit #szilvaszezon #torta #mik_gasztro #mutimiteszel #mutimitsütsz #foodporn #otthonsütés #tanuljsütni #sütnijó #süssünkegyütt #tiktokrecipe #recept #food #recipe #süti #hazicukrasz #fyprecipe #annuskam ♬ eredeti hang - Anna Wichmann

Nincs is jobb választás egy meleg finomságnál a borongós napokon.


Megosztom
Link másolása