Egy befőttesüvegnyi gyógyír - még a DIY mézes gumicukor is javítja az egészséged!
Aki rendszeresen mézet eszik, az sokáig él egészségesen - tartják a görögök, és a statisztika is alátámasztja ezt a mondást. A méz nemcsak édesítőszer, hanem egy enzimekben és jótékony vegyületekben gazdag házipatikai alapkellék. Immunerősítő szer és bőrpuhító pakolás is készíthető belőle, teljesen megéri növelni az éves mézfogyasztásunkat miatta.
A méhek által előállított természetes, sárga arany
Összetétele botanikai és földrajzi eredetétől függően persze változó, de számos drága és sok esetben hatástalan étrendkiegészítő kiváltható a finomsággal.
Az antioxidáns hatás miatt a sejtek korai öregedése elkerülhető, az egész szervezet működésének optimalizálásában vehet így részt a méz. Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása pedig legendás, téli megfázások idején a méz vagy a mézes fokhagyma az első, amihez a Kárpát-medencében nyúlunk.
Nemi fertőzések kezelésében is vizsgálták jó eredménnyel, és a lipidprofil javítása miatt a hormonális egyensúlyra szintén jótékonyan hat a rendszeres, legalább hat hétig tartó mézfogyasztás.
Azt viszont ne felejtsük el, hogy a méz glikémiás indexe alacsonyabb ugyan a répacukorénál, de sokban nem marad el attól. Cukorbetegeknek és hízékony embereknek módjával érdemes csak enni belőle.
Az Amerikai Szívegészségi Szövetség (American Heart Association) legfrissebb ajánlása szerint férfiaknak naponta maximum 9 teáskanál, nőknek maximum 6 teáskanál hozzáadott cukrot szabad csak fogyasztani (ez a mézre is igaz mennyiség). Ebbe beletartozik a napi csoki, nápolyi és a döbbenetesen magas cukortartalmú üdítők is, ezt vegyük figyelembe.
Az sem megoldás, ha mesterséges édesítőszeres verziókat iszunk, az aszpartám például csak napi 40 milligramm/testsúly kilogramm alatt fogyasztható, egyébként egészségre súlyosan káros, és lehetséges rákkeltőként szerepel a WHO listáján.
Mi lesz így a magyar mézzel, vagy már csak a gagyi marad?
Mézet mértékkel (!) fogyasztani tehát élettani szempontból nemhogy nem káros, még egészséges is. Az elmúlt 20 évben, mióta Magyarországon a mézfogyasztást mérik, egyébként javítottunk a szokásainkon. A ‘90-es években még csak évi 20 gramm mézet evett meg egy magyar, ma már egy kilót elfogyaszt egy átlag lakos 365 nap alatt.
Más kérdés, hogy ez még mindig kevés, és lenne hová dagasztani az arányt, akár 3-4 kilóig is. De egyelőre az EU-ban csak a görögök fogyasztanak ennyi mézet, mondjuk a kiemelkedően magas átlagéletkorukat is a méz rendszeres evésének tulajdonítják a helyiek.
A lakosság árérzékenysége és a recesszió begyűrűzése azonban sokak asztaláról elvette a kilónként 4-5000 forintos termékeket.
Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint ez például a nagy hordós értékesítést teljesen ellehetetlenítette Magyarországon és az egész EU-ban. Emellett a lakossági mézfogyasztási szokásokat befolyásolja, mert a boltok polcain is sok esetben találkozni a jóval olcsóbb, ám minőségében legalábbis megkérdőjelezhető kínai mézekkel.
„Aki rendszeresen mézet eszik, az sokáig él egészségesen - tartják a görögök, és a statisztika is alátámasztja ezt a mondást. Gyakorlatilag nincs az EU-ban minőségi követelmény vagy nyomonkövetés, csak az Európai Unió határától. Az Uniónak több élelmiszer referencia laboratóriuma van, ahol független bevizsgálást végeznek. Méz esetében ilyen egyelőre nincs, holott marginális élelmiszerről beszélünk, ráadásul
- mondta el Bross, aki folyamatosan nyomás alatt tartja a brüsszeli képviselőket a változásért. Apró előrelépések már vannak, például egy kezdetleges nyomkövetési rendszert élesít az EU, és csak azokból a harmadik országokból lehet importálni mézet a jövőben, amelyek regisztráltak ide.
Azért fontos látni a méhészetek gazdasági helyzetét, mert a szakma ellehetetlenülése miatt egyre kevesebb a méhész. Amellett, hogy a minőségi méz ezért drágulni fog, a beporzás, a zöldség- és gyümölcstermesztés is veszélybe kerül. Drámaian hangzik, de ha nem lesznek méhészek, nem lesz élet sem, minőségi élelmiszer elérhető áron legalábbis csekély.
Manuka - szuperméz vagy kamu?
A hazai mézfajták közül bőségesen elég fogyasztani azért, hogy az egészségünk rendben legyen. Ám a mézek királynőjeként emlegetett új-zélandi manuka fáé lassan oltárt kap. Jellegzetes íze van, és sokak szerint olyan a gyógyhatása, ami a világon semmi más mézre nem jellemző.
Egy 1991-ben az új-zélandi Honey Research Unit tanulmány szerint a manuka volt az egyetlen típus, amely
Ez egy egyedülálló összetevő jelenlétének köszönhető, a metilglioxálnak.
A publikációtól kezdve nem volt megállás, a manuka méz azóta is töretlen sikernek örvend, hovatovább orvosi méznek is hívják. Többféle is jelen van a piacon attól függően, mekkora UMF-számmal (Unique Manuka Factor) rendelkezik: ez mutatja, az adott üveg méz mennyi baktériumot pusztít el.
A manuka több országban is engedélyezett sebkezelésre, mert mint minden méz, ez is képes gyógyítani a krónikus és antibiotikum-rezisztens sebeket. Sebgyógyításra persze nem egy szupermarket salgópolcáról lekapható mézet használnak, hanem szennyeződésektől mentes, megfelelő higiéniai körülmények közt előállítottat és tároltat.
A manuka méznek, mint minden méznek, vannak jótékony hatásai a szervezetre, de arra nincs elég független (!) vizsgálati bizonyíték, hogy a metilglioxál túléli például a gyomor savas közegét, vagy hogy fogyasztás után ennek a kémiai vegyületnek különösebb jótékony hatása lenne. Mivel méz hatékony a torokfájás csillapításában, de hogy hatékonyabb lenne például a magyar termelői méznél, nem állítható.
Ha már a méz hatásait kiveséztük, a használatuk még hátravan. Nem csak a kanalazásban vagy sütésben meríti ki a lehetőségeket ez a remek élelmiszer.
Mézes receptek az egész családnak
Elszakadva a mézeskalács vonaltól, a méznek számos gasztronómiai és egyéb felhasználási módja ismert. Személyes tapasztalat, hogy a mézzel teljes egészében helyettesíthető süteményekben a cukor, és nagyjából a harmadával kevesebb is elég belőle az ízélményhez. Hőkezelés során azonban az egyéb jótékony hatása sajnos elvész.
Fontos megjegyzés: ha teát ízesítünk vele, a folyadék minden esetben legyen legalább 60 fokra hűtve, így nem sérül a méz összetétele és beltartalmi értéke.
Mézes gumicukor recept
Végtelenül egyszerű és gyors otthon gumicukrot készíteni. Csak egy, nem olcsó bóvlikat áruló kínai vagy sanghaji vásárlói platformon beszerzett szilikon forma kell hozzá, egy kis gyümölcslé, zselésítő és méz.
Zselésítő anyagnak a zselatin tökéletes, vegánoknak pedig az agar-agar és a pektin is működik, csak gyorsan kell keverni, hogy ne csomósodjon össze a kis lángon forralt ivólé.
Használható meggylé, almalé, narancslé sőt - még gyógytea is, így a kevésbé szeretett gyógynövény a legrakoncátlanabb gyerekbe is belediktálható lesz.
Méz a szépülésért - már dobhatod is el a szérumjaid!
A házikence tanodaként is ismert DermAkadémia megfogalmazásában a méz:
- gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban - illata és íze is kiváló, így növelik kencék esztétikai megjelenését - magas cukortartalmánál fogva kiválóan hidratál - természetes baktériumölő - arcpakolások, arckrémek, ajakápolók kedvelt összetevői
Az egyik legalapabb natúrkozmetikai összetevő, fantasztikus bőrpuhító, sebgyógyító és remineralizáló, amit a pattanásos bőrtől kezdve a dehidratáltig minden bőrtípus imád.
Így használd a mézet a fürdőszobában:
Mézpakolás
Ha egy alapos arctisztítást követően mézet ken valaki a bőrére, majd hagyja hatni 15 percig, már csökkenteni tudja a pattanásai méretét, és lemosást követően azonnal érezhetően puhább a bőr. Fiatalosabb, energikusabb arc néz vissza a tükörből.
Hátránya, hogy csöpög, ezért érdemes hozzá keverni némi fehér agyagot (kaolin néven is ismert), amely több biobolti repertoárban megtalálható. Így fokozható a mélytisztító-bőrhelyreállító hatás, fel lehet turbózni egy egészséges mértékű hámlasztással, és nem folyik a méz a kedvenc pizsamára.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Illóolajos fürdő, ami visszahoz az életbe
Egy végtelen hosszú nap után hihetetlen jól tud esni egy illatos, gyógyító fürdő. Az aromaterápia a wellness élmény fokozásában kiváló, ám simán rontani tudunk a nap borzalmain, ha csak úgy a vízbe csöpögtetjük az illóolajokat. Mivel ezek az anyagok a vízzel nem jönnek ki, a felületi feszültség miatt az olaj a víz tetején marad. Ha ezzel a feszkóval találkozik a bőr, irritálódhat, ami viszkető kiütésekben nyilvánul meg.
Ha erre nincs szüksége az embernek, akkor valami természetes emulgeálószert kerít a kamra patikájából.
Egyébként a kevesebb több: terápiás minőségű illóolajból 5-10 csepp bőségesen elég egy felnőtt ember fürdővizéhez, két evőkanál mézben elkeverve. A méz jótékony bőrápoló hatása pedig lazulás közben élvezhető.
Mézes immunerősítő felnőtteknek - a grog
A tél felnőtteknek szóló sztárja a grog lehet, ami egy rum alapú egészségmegőrző ital vízzel vagy gyógyteával felöntve. A lényeg, hogy meleg legyen.
Valaki vodkával vagy pálinkával készíti, és még vizet se tesznek hozzá, így grogshotként működik. Ez egy torpedó jellegű immunerősítő, ha megágyazunk neki.
bátrabbak még fokhagymát is tehetnek bele. Ezt fel lehet önteni a kívánt alkohol fél decijével, és az illóolajos fürdő után, közvetlenül alvás előtt meg lehet inni. A fűszerek jótékony hatását így is ki lehet használni.
Nem mellesleg a méz a vér alkoholszintjét ugyanúgy csökkenti, ahogy a másnaposság tüneteit, bár ez egyetlen grog elfogyasztása esetén mit sem számít.
Az alkoholizmus nem megoldás semmire, a grogot nem rendszeresen, hanem gyors megoldásként fogyasztjuk. Szemben a natúr mézzel, amely elképesztő széles spektrumon támogatja az egészséget akár minden nap fogyasztva. Etikus, hazai forrásból beszerezve pedig a fenntartható édesítők közé sorolható. Azt viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a minőségre nagyon kell figyelni.