Elkaphatod a madárinfluenzát, ha tojást eszel? Ezt kell tudni, az élelmiszerekből fakadó kockázatokról
Az Egyesült Államokban több, mint 130 millió madár és közel 1000 tejtermelő állomány érintett a madárinfluenza által. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyik pecsenyekacsa telepe, Baranya vármegye, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye érintett a hírek szerint. Felmerülhet a kérdés: biztonságos-e baromfit, tejterméket és tojást fogyasztani? Íme, amit eddig tudunk a madárinfluenzáról és az élelmiszereinkre jelentett kockázatairól.
Mi a madárinfluenza?
Az A típusú H5N1 vírust először 1959-ben azonosították, miután skóciai csirkék körében járvány tört ki.
A vírus elsősorban házi szárnyasokat és vadmadarakat érint. Egy fertőzött madár nyálával vagy ürülékével számos másik madarat megfertőzhet. Olyan állatok, mint a kutyák, macskák, rókák és leopárdok, fertőzött madarak maradványainak elfogyasztásával vagy fertőzött tehenek nyers tejének ivásával kaphatják el a vírust.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint 2024 óta 66 emberi esetet regisztráltak, a legtöbbet Kaliforniában, Washingtonban és Coloradóban. A baromfival, szárnyasokkal vagy szarvasmarhákkal dolgozók nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
jelentette a Louisiana Egészségügyi Minisztérium.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a hazánkban terjedő madárinfluenza-vírus más genetikai alcsoportba tartozik, mint az Egyesült Államokban emberi megbetegedéseket okozó törzs.
Bár a vírus képes emlősöket is megfertőzni – például
–, emberi fertőzést hazánkban eddig nem észleltek.
Hogyan befolyásolhatja a madárinfluenza az élelmiszer termelést?
A madárinfluenza miatt csökkent a tojástermelés, ami hiányt és árrobbanást eredményezett. Kutatások szerint a madárinfluenza-járványok jobban befolyásolják a tojás árát, mint bármi más.
Ami a tejet illeti, Magyarországon minden kereskedelmi forgalomban lévő tej pasztörizált, ami azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten kezelik, hogy elpusztítsák a káros baktériumokat és vírusokat.
Kaphatsz madárinfluenzát csirke vagy tojás fogyasztásától?
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint nincs bizonyíték arra, hogy bárki is madárinfluenzát kapott volna a megfelelően kezelt és főzött baromfitermékek fogyasztása miatt.
– mondta Dr. Roy Gulick, a NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center fertőző betegségek szakértője a The Postnak. „Az emberek ne egyenek nyers vagy nem teljesen átfőtt csirkét vagy tojást.”
Hogyan készítsd el biztonságosan a húst és a tojást:
- Alaposan moss kezet szappannal és meleg vízzel 20 másodpercig a nyers hús és tojás kezelése előtt és után.
- Tartsd elkülönítve a nyers húst és tojást más ételektől.
- Főzd addig a baromfit és a tojást, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75 °C-ot, hogy elpusztítsd a baktériumokat és vírusokat.
- Tisztítsd meg a vágódeszkát, edényeket, eszközöket és munkafelületeket forró, szappanos vízzel, miután nyers húst vágtál rajtuk.
- Tárold a tojásokat hűtőben, lehetőleg 4 °C alatti hőmérsékleten, hogy megelőzd a baktériumok elszaporodását.
- Pasztörizálás: A tej pasztörizálása elpusztítja a baktériumokat és vírusokat, ezért kerüld a nyers tejet és az abból készült termékeket.
A megfelelő higiénia és hőkezelés a kulcs ahhoz, hogy biztonságosan fogyaszd a csirkét, tojást és egyéb állati termékeket.