Banán, spárga, méz – szerezd be ezeket az élelmiszereket, hogy ne tartson örökké a szilveszteri másnap!
Fejfájás, szájszárazság, hányinger, émelygés, depresszió, csak néhány a klasszikus másnapossági tünetegyüttesből, amely hamarosan sokaknál borítékolhatóan beköszönt.
A másnaposság fizikai tünetei mellett Dr. Alex Missick, a UK Meds háziorvosa szerint a mentális tünetek is gyakoriak. Szóval a hangulatingadozás ellen is készülni kell, a memóriazavar és a koncentrációs nehézségek sem ritkák ilyenkor.
A tanulmányok kimutatták a doktor szerint, hogy a másnaposság lefolyása átlagosan valahol 18,4 óra és 24 óra közt van, néha azonban jóval többnek érződik.
Azt szinte minden alkoholfogyasztó tudja, hogy a zsíros, szénhidrátban gazdag élelmiszerek segítenek "felszívni" az alkoholt, és ebben van is igazság. De azért ne üssük képzeletbeli péklapáttal a saját szívünket, és gondoskodjunk egészségesebb falatokról is.
A doktor összeszedett 25 ételt, amelyek közül válogatva kicsit könnyebb lesz a másnap. Segíthetnek helyreállítani az elveszett tápanyagok szintjét, stabilizálni a vércukorszintet és csökkentenik az alkohol mérgező hatását.
Bár lehet, hogy a durva szénhidrátokra nyúlnánk rá, egy tál ízletes friss gyümölcs segíti a hidratálást, vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes cukrokat, valamint antioxidánsokat és bélkedvelő rostot tartalmaz. Az alkohol miatt leesett vércukor-szintet gyorsan feltolják.
mivel a benne lévő elektrolitok segítik a folyadékpótlást, valamint az ideg- és izomműködést. A banán triptofánt is tartalmaz, ez az aminosav segíti a szervezetben a jó közérzet hormonjának, a szerotoninnak a termelését.
A körte segítheti az alkohol feldolgozását, és magas víztartalma segíti a szervezet rehidratálását. Emellett a limelé is segít egyensúlyban tartani az elektrolitszintet, és segíti az emésztést. Zöldségből a spenót és az uborka a legtutibb páros, de a lédús paradicsom magas antioxidáns-tartalma is bevethető másnap.
Dr. Missick azt mondja, hogy
Az érzékeny gyomrúak vércukorszintjét a pirítós is stabilizálja, feltölti a kalóriaraktárakat, és a hisztis gyomrot is elrendezi. 1-2 szelet mellé kínált szalonna, pontosabban a benne lévő só segíthet a másnaposságon, pótolja az elvesztett nátriumot.
Mindemellett aduász a tojás is. A keményre főtt, lágyan főtt vagy buggyantott tojás Dr. Missick szerint gazdag ciszteinben – amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik – és kolinban, amely támogatja a máj és az agy működését. Mindkét szerv megsínyli a szeszfogyasztást, így biztos remek kiegészítő a tojás.
Az avokádó kálium pótló hatására is érdemes támaszkodni, illetve a magvak a magnéziumraktárakat töltik vissza. Ha pedig hangulatingadozást is tapasztalunk, esetleg instant depresszív tüneteket,
Az orvos szerint stimulálhatja a hangulatjavító neurotranszmittereket, amitől boldogabbnak érezzük magunkat. Ám egy csészénél ilyenkor ne igyunk többet, mert a túl sok koffein pont a szorongásos tüneteket növeli.
Ha másnap, akkor bőséges hidratálás. Mehet a sok víz, illetve érdemes betárazni egy kis kókuszvizet is.
Ami még Dr. Missick szerint kiváló elektrolitszint-szabályozó, az a másnapi Isten áldása, a csirkehúsleves. Egy jó leves emellett rehidratál, és a felborult vércukorszintnek is jót tesz.
És ami nagyon tuti élelmiszer, az a spárga. Dr. Missick szerint a májunk sok mindenen megy keresztül szilveszterkor, de a ropogós spárga segíthet megvédeni a szervez. Ráadásul növeli a szervezetünkben az alkoholt lebontó enzimek szintjét, így gyorsabban eltávolítja a szeszt a vérből. Másra sincs szükség ilyenkor.
Az alkohol kiüríti az aminosavakat a szervezetből, ezért fehérjepótlásra szükség van.
Egyébként a szakértők az olajos halakat és a lazacot is ajánlják, egy jó wasabis öntet pedig a méregtelenítésről is gondoskodhat.
A csokoládé jó közérzetet biztosít az endorfin hormon termelésének ösztönzésével, és teobromint is tartalmaz, amely segítheti a szív egészségét, amely szerv szintén megszenvedi az italozást.
Ahogy pedig egy korábbi cikkünkben írtuk,
és a másnaposság tüneteit is mérsékli, így érdemes már újévkor is növelni a mézadagunkat.