GASZTRO

Fermentálni panelben is lehet - de nem kell mindenkinek

Igazából csak sóoldat, zöldség, egy kis odafigyelés kell, és mehet a fermentálás. De kinek egészséges és kinek nem? Mire jó egy fermentált nassolnivaló amellett, hogy veszettül finom?

Megosztom
Link másolása

A fermentálás reneszánszát éli, ez az eleink által is előszeretettel használt tartósítási módszer rém egyszerű, rengeteg zöldséggel alkalmazható, sokak számára egészséges, és remek alternatívája az élelmiszer-pazarlásnak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete például számtalan workshopja alkalmával megfigyelte, hogy kiveszett az élelmiszerek megfelelő tárolása és tartósítása a konyhák legjavából. Ez egyenes út ahhoz, hogy a fel nem használt ételből hulladékot termeljünk, holott meglett volna a lehetőség a tartósításra. A fermentáláshoz ugyanis se nagy tér, se eszközbőség nem szükséges.

Melyek a fermentált ételek?

Fermentált élelmiszer tartalmazhat élő baktériumokat, mint például a divatos kimchi, a tempeh a kombucha, meg a régebb óta ismert joghurt.

A fermentátumok másik csoportjában már nincsenek ilyen élő bacik, mert hőkezelésen is átestek a készítés során.

Ilyen mondjuk maga a kenyér vagy a sör, de akár az almaecet is. Most az első csoporttal foglalkozunk, élettani hatásuk már-már rendkívüli.

A fermentált, vagyis voltaképp erjesztett ételek tartalmazhatnak probiotikumokat is, de ezek nem telepednek meg a bélrendszerben. Prebiotikum tartalmuk már érdekesebb, ezek azok a rostok, amelyek a bélrendszerben található jótékony baktériumok tápanyagául szolgálnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FerMentor Műhely (@fermentor.muhely) által megosztott bejegyzés

Az ember önmagukban nem tudja ezeket megemészteni, de mivel jó esetben a bélben népes baktériumcsaládok laknak, akik ezek lebontásának szakértői, a prebiotikumok számos élettani hatását kihasználhatjuk, a jó bacik immunerősítő hatása pedig kiváltképp érvényesül, ha jól bekajálnak ezekből. Amikor viszont nem megfelelő a bél baktériumflórája, a fermentálás visszaüthet, de erről később.

A fermentált ételek egészségügyi előnyei

Röviden elmondható, hogy a fermentált ételeket erjesztett tejtől a kimchiig vizsgálták a

vércukorszint szabályozásában, valamint szív-érrendszeri egészség javító hatásukra is vannak már pozitív kutatási eredmények.

Emellett hírhedten immunerősítők, sejtszinten javítják az anyagcserét és gyulladáscsökkentők is. De mit tudnak részleteiben?

Emésztőrendszer

Azok a fermentált ételek, amelyek nem estek át hőkezelésen, a bélrendszerünkben lakó probiotikus mikrobákkal kiválóan együtt tudnak működni, és megfigyelték, hogy

az emésztőrendszer alsó, úgynevezett gasztrointesztinális részében számos gyomor-bél panaszt enyhíteni tud fogyasztásuk.

Irritábilis bél szindrómában szenvedőknél is javulást mértek fogyasztásuk után, és még neurodegeneratív rendellenességben szenvedő betegeknél is értek el pozitív eredményt. Hogy a várandósság alatti székrekedés enyhítői, csak bónusz.

Allergia

Más feldolgozási technikákkal összehasonlítva az erjesztés egyedülálló előnyöket mutatott más élelmiszerek allergén hatásának csökkentésében. Magyarán

a fermentált ételek jelentősen javíthatják az élelmiszerek okozta allergiás tünetek megjelenését.

Ehhez nem kell a pörköltön nevelkedett lakosságba kombuchát pumpálni, a fermentált tejtermékek, erjesztett sajtok fogyasztásánál is megfigyelték egy kutatásban, hogy fogyasztásuk után a vizsgált gyerekek asztmája és atópiás dermatitisze csökkent.

Ez nem azt jelenti, hogy minden bőrgyulladás tünetét enyhítheti sajt, sőt. Dietetikussal vagy allergológussal mindig érdemes megbeszélni a táplálkozást.

Női fertőzések

A mikrobiális egyensúly hatással van a női nemi szervek kiegyensúlyozott működésére is. Döbbenetes, de a sokakat érintő bakteriális vaginózis és más,

gyakori női patogén állapotok javulhatnak,

ha a lactobacillusok arányát növeljük a szervezetben, miközben az élesztőgombák és a potenciálisan patogén baktériumok arányát diétával csökkentjük.

A fermentált étel okosít?

A központi idegrendszer működését is befolyásolhatják, egyesek szerint a kognitív képességeket is javítják, de azért van egy intellektuális minimuma ennek, szóval csak kombucha tea ivástól nem leszünk okosabbak.

Csökkenti a stresszt

A stresszválasz neurobiológiájára is hatással van az erjesztett étel. Vagyis fogyasztásukkal könnyebben tudjuk kezelni az aktuálisan hisztis főnököt, a fővárosi forgalmat vagy az esti híradó utáni feszült családi helyzeteket.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a fermentáció során

a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása javul a szervezetben.

A vas biológiai hozzáférhetősége más élelmiszerekből megnő, ami már csak azért is áldásos, mert növényi alapanyagokból rendkívül gyéren hasznosul.

A fermentált ételek kockázatai - akik ne fogyasszák

Az említett jótékony hatások miatt már nyúlnánk is a fermentált élelmiszerek után, de sem nem csodaszerek, sem nem adható bárkinek bármilyen mennyiségben. Még akkor sem, ha a legnagyobb műgonddal készítette a világ legkedvesebb nagymamája.

Hisztaminérzékenyeknek például lendületből kerülendőek ezek az ételek

még akkor is, ha bizonyos allergiás tüneteket csökkenteni tudnak a fermentátumok. A fermentált élelmiszerrel ugyanis hisztamin kerül a szervezetbe, ami szélsőséges esetben ételmérgezéshez hasonló tüneteket is okozhat, migrénes fejfájást, csalánkiütést arra érzékenyeknél.

Kanyarodjunk vissza a nem megfelelő bélbaktérium flóra témájához. Ha ugyanis radikálisan felborult a bélflóra egyensúlya, az ember eleve hajlamosabb lesz a puffadásra. A fermentált élelmiszerek náluk csak fokozzák a puffadást, ezért előbb a baciközösséget helyre kell tenni - a fermentált ételek rágcsálása pedig segít fenntartani az ideális állapotot.

Attól is függ a fermentált élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása, hogy az elkészítés során mi kerül bele. A home made verzió általában (!) jó minőséget predesztinál,

a bolti fermentált készítmények viszont már kevésbé biztonságosak.

Kerülhetnek beléjük ízfokozók, tartósítószerek, kockázatos édesítőszerek, lehet magas a cukortartalmuk, és lehetnek ultrafeldolgozottak is, amelyek viszont az erősen káros élelmiszerek csoportja. Mivel rém egyszerű fermentálni, inkább érdemes otthon kísérletezni, így legalább tudjuk, mi kerül a befőttes üvegbe - és a hasunkba.

Fermentálás otthon

A legismertebb fermentált ételünk a savanyú káposzta, ami érzékeltetheti, mit is érhetsz el a folyamat végén. Gyakorlatilag a zöldségekben természetesen jelenlévő tejsavbaktériumokkal történik a savanyítás, amelyek a fermentáció során előbukkannak.

A folyamathoz kell adott mennyiségű só, hogy a rossz baktériumok ne szaporodjanak el, és ne romoljon meg mindenünk még a fermentálás előtt.

Néhány levélzöldségen és magas fehérjetartalmú zöldségen kívül a TVE szerint bármi fermentálható, de hemzseg az internet alkalmazható gyümölcsök receptjeitől is.

A fermentálás sikeréhez három kulcstényező járul hozzá. A megfelelő sóoldat, az ideális hőmérséklet és az oxigénmentesség.

A receptek többsége a tejsavbaktériumoknak kedvező 2%-os sóoldatra esküszik, ez a gyakorlatban és szöveges matematikai feladatban úgy néz ki, hogy

minden 1 liter vízhez 20 gramm sót adunk.

Nagymamás receptekben ez nagyjából az egy evőkanál mennyiség.

Fermentálni fűtetlen lakásban vagy a nyári hőség által megolvasztott tetőtérben nem lehet. A kellemes és állandó 20-22 fok az ideális a folyamat megindulásához és megtartásához.

Az oxigént imádják azok a baktériumok, amelyek a fermentálás helyett a rohadásban hisznek, és ha nem sikerül légmentesen lezárni a fermentálós üveget, akkor bizony hamar kárba vész a próbálkozás.

Ezért szokták a Facebook csoportok fotódokumentációiban jó alaposan a sóoldat alá töfködni a zöldségeket.

Gyors erjedésű fermentátum egyébként már öt nap alatt elkészül, ilyenkor csak be kell tenni a hűtőbe, amivel lezárjuk a folyamatot.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Nem hagyhatjuk vegán recept nélkül karácsonykor a főzés szerelmeseit, vegán pozolénkat egyenesen a napfényes Mexikó ihlette.

Megosztom
Link másolása

Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!

És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.

Főételnek is beillő leves, gazdag, mint a shakshuka, friss, mint a Buddha-tál, laktató, mint a pörkölt, és vörös, mint Gigantes, a cicánk - de igazából semmihez sem hasonlítható.

A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:

minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.

Vágj bele velünk a változásba!

Úgy éreztük, a legtöbb, amit adhatunk karácsonyra, egy kanál a élmény-esszencia a Mexikóban töltött telelésünkből

- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.

Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.

Mint a vegán pozole,

Hozzávalók 4-6 főre:

300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,

2 evőkanál sűrített paradicsom,

2 kápia, és

2 kaliforniai paprika,

2 szárított csili paprika,

100 gramm szárított paradicsom,

2 lila hagyma,

6 gerezd fokhagyma,

300 gramm főtt csicseriborsó,

tortilla vagy nachos mártogatni.

Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.

Milyen fűszereket válassz?

Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.

Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.

Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.

Így készítettük:

kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.

Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.

Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.

További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:

Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Ezt az 5 ételt SOHA ne melegítsd meg a mikróban, ha jót akarsz magadnak!
Bár csábító lehet, hogy a mikrohullámú sütőt használjuk ezek újramelegítésére, az ételszakértők szerint ez nem mindig a legjobb választás.

Megosztom
Link másolása

A Michigan State University szerint a mikróban az étel egyenlőtlenül melegedhet fel, hideg foltok maradnak benne, amelyek lehetőséget adhatnak arra, hogy a káros baktériumok túléljék az újramelegítési folyamatot.

Ráadásul a mikrózott étel íze sem mindig kielégítő. Amit így melegítesz, az kiszáradhat vagy túlfőhet.

Ételkészítési szakértők osztották meg a Fox News Digitallal arról, hogy mikor érdemes elkerülni a mikrohullámú sütő használatát, és mely ételeket nem ajánlott így újramelegíteni.

Néhány példa talán meglepő lehet:

1. Tojás

A tojás köztudottan igazi fehérjebomba, ráadásul főve könnyen hordozható snack.

Az ételszakértők azonban azt javasolják, hogy ha főtt tojásunk maradt otthon, azt hidegen fogyasszuk, és ne próbáljuk a mikróval „felmelegíteni”.

„Soha ne mikrózd meg a főtt tojást” – mondta Amanda Holtzer, New Jersey-i dietetikus.

„Ettől ugyanis gőz és nyomás keletkezik a tojás fehérjéjében, ami konkrétan robbanáshoz vezethet, amikor felvágod.”

„Ez a robbanás megtörténhet már a mikróban is, vagy a tányérodon, esetleg – ijesztő módon – a szádban, amikor beleharapsz a tojásba” – tette hozzá Holtzer.

2. C-vitaminban gazdag ételek

Mivel a C-vitamin vízben oldódó és rendkívül hőérzékeny, Holtzer szerint érdemes kerülni a mikró használatát az ilyen ételek esetében.

„Hő hatására a C-vitamin lebomlik és megsemmisül” – mondta. A C-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek.

„Ha szeretnéd megőrizni ezeknek az ételeknek a C-vitamin-tartalmát, azt ajánlom, hogy inkább nyersen fogyaszd őket”

– javasolta Holtzer.

3. Csirkehús

Élelmiszer-biztonsági szempontból a csirkehús újramelegítése általában biztonságos – állította Holtzer.

„Minőségi szempontból azonban nem ajánlom a csirke újramelegítését” – tette hozzá.

„Amikor a csirkehús főzés után a hűtőbe kerül, a húsban lévő zsírok oxidálódhatnak, ami megváltoztathatja a csirkehús szerkezetét, és ezzel együtt az ízét is.”

„Újramelegítéskor pedig a csirkében lévő nedvesség elpárolog, így egy furcsa ízű és állagú húst ehetsz csak.”

Holtzer azt javasolta, hogy a maradék csirkét inkább olyan ételekhez használjuk fel, amelyek nem igényelnek újramelegítést, például csirkés szendvicshez, salátához vagy wraphoz.

4. Halak

A tenger gyümölcseinek újramelegítése nem jó ötlet – mondta Holtzer.

„A hal az az étel, amit egyáltalán nem javaslok újramelegíteni” – állította.

„A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete gyorsan elpárologtatja a hal nedvességtartalmát, és ez nagyon száraz, gumiszerű textúrát eredményezhet.”

Kulinaris szempontból Jim Nuetzi, az atlantai Valor Hospitality vállalati séfje is egyetértett, hogy a halak mikrózása nem jó.

„A tenger gyümölcsei nálam teljesen kizártak” – mondta Nuetzi.

„Nagyon nehéz bármilyen tengeri ételt újramelegíteni anélkül, hogy káros hatások ne érjék,

de a mikrohullámú sütőben történő újramelegítés különösen tönkreteszi őket.”

5. Marhahús

Ha maradt egy kis marhahús, és másnap mikróban szeretnéd megmelegíteni, az élmény nem lesz ugyanaz, mint az első alkalommal – figyelmeztettek a szakértők.

„A steak például újramelegítése során elveszítheti omlós textúráját és ízét, mivel a plusz hő gyakran kiszárítja a húst és rágóssá teszi”

– mondta Nuetzi.

„Ráadásul az újramelegítés gyakran egyenetlen hőmérsékletet eredményez. A hús egyes részei túlfőhetnek, míg más részek hidegek maradnak.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Kiderült, a krumpli igazi superfood! Ezért nem kell rosszul érezni magad, ha szereted
Évekig tévhitben éltünk: a diétázók is mellőzték a krumplit, pedig valójában szuperélelmiszer!

Megosztom
Link másolása

Sokan úgy gondolják, hogy a krumpli hizlal és egészségtelen, ezért óvatosan bánnak vele a konyhában. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták (például az Atkins vagy a paleo meg a keto) népszerűsége miatt a krumpli lassan a tiltott zöldségek listájára került. Azonban

a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a krumpli valójában tele van létfontosságú tápanyagokkal, és igazából egy szuperélelmiszer.

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek majdnem fele (46 százalék) tévesen hiszi, hogy a krumpli súlygyarapodáshoz vezet. A fiatalabb generáció sem kivétel:

a Z generáció tagjainak több mint kétharmada (68 százalék) nincs tisztában azzal, hogy a krumpli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést támogató rostokkal.

Egy másik meglepő adat, hogy a megkérdezettek közel fele (48 százalék) szinte soha nem eszik héjában sült krumplit, inkább a hasábburgonyát választják. Pedig ezzel rengeteg fontos tápanyagról mondanak le, hiszen a burgonya héja komplex szénhidrátokat, C-vitamint, B1-vitamint (tiamin) és káliumot tartalmaz, amelyek energiát adnak és támogatják az egészséget - írja az Express.

Egy fitneszszakértő így nyilatkozott:

„A krumpli alapvető energiaforrás, különösen azok számára, akik aktív életmódot élnek. Segíti az izmok regenerálódását, fenntartja az erőnlétet, és egész nap energikusak maradunk tőle.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása