„Két hétig minden nap ettem a savanyú káposztából, és meglepő hatást tapasztaltam”
Elég gyakran halljuk, hogy egy-egy étel „szuperélelmiszer” - amelyből a szakértők szerint többet kellene fogyasztanunk. Az elmúlt néhány évben nagy figyelmet kaptak a fermentált élelmiszerek és az általuk nyújtott egészségügyi előnyök.
Az ilyen élelmiszerek egészségügyi előnyei a bélrendszer számára jótékony hatású prebiotikumokból, valamint a vitaminokból és antioxidánsokból származnak. Ezek együttesen a segítik az emésztést, az immunrendszert, valamint megelőznek egy csomó egészségügyi problémát. Fiona Callingham, egészségügyi szakíró kíváncsi volt arra, hogy a fermentált ételek beillesztése a napi étkezései közé eredményez-e bármilyen változást az egészségügyi állapotában.
A kísérlet előtt beszélt a londoni VII. Edward király kórház bejegyzett dietetikusával.
„A savanyú káposzta számos egészségügyi előnnyel jár a fermentálásnak köszönhetően, amely elősegíti a probiotikumoknak nevezett jótékony baktériumok szaporodását - mondta a dietetikus. - Ezek a probiotikumok támogatják az emésztést, fenntartják az egészséges bélmikrobiomot, és javítják az immunfunkciókat.”
Mindennapos fogyasztása javíthatja az emésztőrendszer egészségét, beleértve a puffadás csökkenését, ha ezek székrekedéssel járnak.
„Néhány IBS-ben vagy túlságosan érzékeny bélrendszerben szenvedő embernek csak nagyon lassan szabad bevezetnie, és fokozatosan növelnie az adagokat. Idővel jobb immunfunkciót és a gyulladás csökkenését tapasztalhatja, ami végső soron hozzájárulhat az általános jóléthez, és potenciálisan csökkentheti bizonyos krónikus betegségek kockázatát.
A hő elpusztíthatja az erjedés során keletkező probiotikumokat és enzimeket, ezért kerüljük a magas hőmérsékleten történő káposztafőzést” - tette hozzá a dietetikus.
Építsük be az étrendünkbe fűszerként, salátákba, szendvicsbe vagy köretként - javasolta.
Ezekkel az utasításokkal felvértezve a szakíró terve az volt, hogy legalább naponta egyszer, de ha lehet, többször is eszik káposztát.
„Ez könnyebbnek bizonyult, mint gondoltam, mert a legtöbb otthon elkészített ételemhez hozzá tudtam adni néhány kanálnyit. Reggelire pirítós és tojás mellé remekül illett, ebédre és vacsorára pedig könnyen hozzá lehetett tenni a szendvicshez, salátához, rizshez vagy akár tésztához is.”
De ha egyszer hozzászoktunk, érdekes kiegészítője lehet az ételeknek, különösen, ha azokból hiányzik a kellő mennyiségű zöldség.”
Rövid idő alatt, észrevehető javulást tapasztalt a puffadás mennyiségében.
„És egy különbség, amire nem számítottam, hogy rendszeresen kellett a WC-re mennem.
- tette hozzá Fiona Callingham az Expressben.