GASZTRO

Bőrápolás, dekor, gardróbfrissítés - így használd jól a kombuchádat!

Még ruhaneműt is lehet csinálni a kombuchából, ami nem mellesleg állapotjavító, frissítő ital is.

Megosztom
Link másolása

Enyhén pezsgő, finom ital a kombucha, ami élénkít, és adott mennyiségben megtolhatja az immunrendszer szekerét. A kulináris értéke mellett hihetetlen dolgok készíthetők belőle. Dísztárgy egy teából? Gombafashion? Igen, és még a well-aginget is támogatja.

Nem is gombás üdítő a kombucha

A kombucha maga igazából zuzmó, de gombaként hivatkoznak rá. Ebből készítenek fermentálással egy tea alapú italt, amelyet baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kultúrájával állítanak elő.

Az italnak enyhe alkohol (jellemzően 0,5% alatti) és koffeintartalma van, a fermentálás miatt pezseg, élénkítő és jóízű.

Utóbbi persze legalább olyan vízválasztó kérdés, mint sütiknél a mazsolamentesség.

Fotó: Pixabay

Édeskés-almaecetes íze van, de messzemenőkig variálható attól függően, milyen alappal készítik. Ráadásul otthon is könnyen lehet erjeszteni.

Kezdő lépések a kombucha-boszorkánykonyhában

Elsősorban cukros tea alap kell, ebbe tesszük a kombuchát és egy kis indítófolyadékot, ami egy, már kész kombucha tea. Akitől szerezzük a kombucha tenyészetet, vagyis a scoby-t, biztos ad egy pár kortyot, mert több nem kell majd.

Összekeverve ezeket megindul a fermentáció, keletkezik némi alkohol, sav, és felszaporodnak a szükséges baktériumok. A keveréket félretesszük, majd nagyjából 7-12 nap alatt készül el.

Fontos, hogy ez idő alatt ne legyen lezárt edényben, mert simán felrobbanhat, a keletkező gázok ugyanis helyet követelnek maguknak.

Egy befőttes üveg tetejére hekkelt tiszta géz vagy konyharuha tökéletes védelem. A scoby bőrszerű réteget fog képezni a folyadék tetején, ezt a kész italról le kell szedni, ha pedig hűtőbe tesszük a kombuchát, már lehet zárt edényben tárolni. Néhány nap alatt elfogyasztandó.

Az alaprecept után jön az igazi boszorkányság, a teát lehet dúsítani gyümölcsökkel, gyógyfüvekkel is, szenzációs változatosságban készíthető különböző íz- és színvilág.

Érdekesség, hogy humán klinikai vizsgálat alig van a kombucháról, ellenben állatkísérletek alapján azt mondják, hogy antimikrobiális, antioxidáns.

Sőt, mintha a daganatos sejtek növekedését is gátolná. Az elhízással összefüggő társbetegségekre jótékony hatással van, gyulladáscsökkentő, megfelelő dózisban javítja a máj méregtelenítési folyamatát, javítja az emésztő funkciókat, stimulálja az immunrendszert. Csökkenthető vele az ízületi gyulladás kialakulásának esélye is.

A kombuchát csomóan nem ihatják: gyerek, várandós, és még…

A kombucha fantasztikus, de néhány dolgot tisztázni kell, ha belsőleges fogyasztásáról van szó.

Az ital alkoholt és koffeint tartalmaz. Még ha kis mennyiségben is, ezek a szakértők szerint

várandósoknak és gyerekeknek tiltólistásak.

Amire kevesen gondolnak, hogy a kombucha savassága a fogzománcot messzemenőkig kikezdi, nem árt kontroll alatt tartani a bevitt mennyiséget, illetve készítés alatt mérni a folyadék pH szintjét. Ez eleve fontos, hogy a kórokozók szaporodásának ne engedjünk teret.

Egy lakmuszpapírral érdemes beállítani, hogy a pH szint 3,5 alatt maradjon a fermentáció során.

Bár nagyon egyszerű elkészíteni, megkerülhetetlen a higiénia és a kevés szabály betartása, ha otthon fermentál valaki. A legtöbb, kombuchával összefüggésbe hozható rosszullét és haláleset is

szennyezett vagy túlerjesztett itallal hozható összefüggésbe.

Némileg mérsékli ennek veszélyét, ha üveg, rozsdamentes acél vagy műanyag edényt használunk fermentálás során, ezek legyenek mindig tiszták, és mi magunk is mossunk alaposan kezet a készítés előtt.

Tejsavas acidózis is felütheti a fejét olyan embereknél, akik fék nélkül isszák a kombuchát.

Az italban lévő tejsav ilyenkor felhalmozódik a szervezetben, ami fájdalommal (különösen fejfájással), hányingerrel, gyomorrontással, heves szívdobogással, zavartsággal járhat, a beteg levegő után kapkod, és a látása is homályosabb lehet.

Ehhez persze nagy mennyiségben kell kombuchát inni,

a kulcs itt is a mérték.

A szakértők a napi 1 decilitert mindenképp biztonságosnak tartják egészséges felnőtt esetében, legyengült immunrendszerrel viszont orvosok nem ajánlják a fogyasztást.

Fotó: Unsplash

A használata szerencsére nem merül ki az ivásnál, ez teszi igazán különlegessé ezt a bacis-gombás-zuzmós anyagot. Hihetetlen, hányféleképp lehet a mindennapjaink része, ha issza valaki, ha nem. Lehet, ez a fenntartható életmód egyik úttörő anyaga.

Kombuchás nasik

A kulináris vonalon maradva savassága miatt kitűnően puhítja a húsokat pácléként, és köretek főzővizeként is remekül működik. 1-2 unciával dúsíthatók smoothiek, a minimális pezsgés nem csak az ízélményt dobja fel.

Kombucha mint kozmetikum

Sokrétűen használható kozmetikumként. A legelterjedtebb alkalmazási módszer a kombucha tea mint hajöblítő.

Hajmosást követő alkalmazása könnyebben kifésülhetővé és csillogóvá teszi a fürtöket.

Samponszappanos hajmosásnál eleve kötelező a hajmosás utáni visszasavazás. Almaecet helyett a kombucha is bevethető, csak 1-1 arányban kell összekeverni vízzel vagy hajápoló gyógyteával (ilyen a csalán, a bojtorján gyökere, a kamilla vagy a diólevél).

Enyhén savas kémhatása miatt az éjszakai bőrápolás sztárja,

elég csak tonikként áttörölni vele a megtisztított arcot, vagy rápermetezni, máris elérhető vele egy finom hámlasztó hatás. Másnap reggelre üdébb, puhább és feszesebb lehet a bőr.

Fontos kitétel, hogy bármi, ami hámlaszt, az fényérzékenyít is, használata után tehát 10-12 órán át nem érheti a bőrt UV fény. Nem, fényvédő használatával sem.

Kombuchából ajándéktárgy

A kombuchából visszamaradó scoby egy idő után megsokszorozódik, de ezt sem kell kidobni, ha már nem használnánk fermentálásra. Ezt a hihetetlen mintázatokat produkáló anyagot

kiszárítva, akár megfestve “bőrként” lehet használni,

és készíthetők belőle ékszerek, bőrszár egy medálhoz, napló borító, bevonható vele egy csomó minden, érdemes kísérletezni. Bár méhviasszal ez a hatás mérsékelhető, de a kombucha nem vízálló, erre ügyelni kell.

A szobanövény-manna

Az egyik legjobb természetes peszticid, vagyis növényvédő szer. Túlzásba sosem jó vinni, de alkalmanként, kis mennyiségben a növény földjére juttatva távol tarthatja a kártevőket, és

ha már megjelentek a balkonládában a hangyák vagy más, nem kívánt rovarok,

a kombucha visszatartja őket a további rongálástól. A talajt savasabbá teszi, ezért ha olyan növényünk van, ami kényes erre, őt ne kínozzuk.

Gardróbfrissítés kombuchával

A scoby kiterítve és kiszárítva egyfajta gombabőrként fogható fel, ami szabadon formázható. Ügyeskezűek egy-egy ruhadarabhoz is hozzá varrhatják, vagy akár designer szoknyák is készülhetnek kombuchából.

Minden a nem vízállóság jegyében, és itt a test kipárolgásaira is gondolni kell. Vagánynak viszont vagány, és egy kombuchával megtoldott felső viszonylag ritkán jön szembe az emberrel.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Nem hagyhatjuk vegán recept nélkül karácsonykor a főzés szerelmeseit, vegán pozolénkat egyenesen a napfényes Mexikó ihlette.

Megosztom
Link másolása

Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!

És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.

Főételnek is beillő leves, gazdag, mint a shakshuka, friss, mint a Buddha-tál, laktató, mint a pörkölt, és vörös, mint Gigantes, a cicánk - de igazából semmihez sem hasonlítható.

A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:

minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.

Vágj bele velünk a változásba!

Úgy éreztük, a legtöbb, amit adhatunk karácsonyra, egy kanál a élmény-esszencia a Mexikóban töltött telelésünkből

- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.

Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.

Mint a vegán pozole,

Hozzávalók 4-6 főre:

300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,

2 evőkanál sűrített paradicsom,

2 kápia, és

2 kaliforniai paprika,

2 szárított csili paprika,

100 gramm szárított paradicsom,

2 lila hagyma,

6 gerezd fokhagyma,

300 gramm főtt csicseriborsó,

tortilla vagy nachos mártogatni.

Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.

Milyen fűszereket válassz?

Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.

Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.

Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.

Így készítettük:

kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.

Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.

Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.

További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:

Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Ezt az 5 ételt SOHA ne melegítsd meg a mikróban, ha jót akarsz magadnak!
Bár csábító lehet, hogy a mikrohullámú sütőt használjuk ezek újramelegítésére, az ételszakértők szerint ez nem mindig a legjobb választás.

Megosztom
Link másolása

A Michigan State University szerint a mikróban az étel egyenlőtlenül melegedhet fel, hideg foltok maradnak benne, amelyek lehetőséget adhatnak arra, hogy a káros baktériumok túléljék az újramelegítési folyamatot.

Ráadásul a mikrózott étel íze sem mindig kielégítő. Amit így melegítesz, az kiszáradhat vagy túlfőhet.

Ételkészítési szakértők osztották meg a Fox News Digitallal arról, hogy mikor érdemes elkerülni a mikrohullámú sütő használatát, és mely ételeket nem ajánlott így újramelegíteni.

Néhány példa talán meglepő lehet:

1. Tojás

A tojás köztudottan igazi fehérjebomba, ráadásul főve könnyen hordozható snack.

Az ételszakértők azonban azt javasolják, hogy ha főtt tojásunk maradt otthon, azt hidegen fogyasszuk, és ne próbáljuk a mikróval „felmelegíteni”.

„Soha ne mikrózd meg a főtt tojást” – mondta Amanda Holtzer, New Jersey-i dietetikus.

„Ettől ugyanis gőz és nyomás keletkezik a tojás fehérjéjében, ami konkrétan robbanáshoz vezethet, amikor felvágod.”

„Ez a robbanás megtörténhet már a mikróban is, vagy a tányérodon, esetleg – ijesztő módon – a szádban, amikor beleharapsz a tojásba” – tette hozzá Holtzer.

2. C-vitaminban gazdag ételek

Mivel a C-vitamin vízben oldódó és rendkívül hőérzékeny, Holtzer szerint érdemes kerülni a mikró használatát az ilyen ételek esetében.

„Hő hatására a C-vitamin lebomlik és megsemmisül” – mondta. A C-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek.

„Ha szeretnéd megőrizni ezeknek az ételeknek a C-vitamin-tartalmát, azt ajánlom, hogy inkább nyersen fogyaszd őket”

– javasolta Holtzer.

3. Csirkehús

Élelmiszer-biztonsági szempontból a csirkehús újramelegítése általában biztonságos – állította Holtzer.

„Minőségi szempontból azonban nem ajánlom a csirke újramelegítését” – tette hozzá.

„Amikor a csirkehús főzés után a hűtőbe kerül, a húsban lévő zsírok oxidálódhatnak, ami megváltoztathatja a csirkehús szerkezetét, és ezzel együtt az ízét is.”

„Újramelegítéskor pedig a csirkében lévő nedvesség elpárolog, így egy furcsa ízű és állagú húst ehetsz csak.”

Holtzer azt javasolta, hogy a maradék csirkét inkább olyan ételekhez használjuk fel, amelyek nem igényelnek újramelegítést, például csirkés szendvicshez, salátához vagy wraphoz.

4. Halak

A tenger gyümölcseinek újramelegítése nem jó ötlet – mondta Holtzer.

„A hal az az étel, amit egyáltalán nem javaslok újramelegíteni” – állította.

„A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete gyorsan elpárologtatja a hal nedvességtartalmát, és ez nagyon száraz, gumiszerű textúrát eredményezhet.”

Kulinaris szempontból Jim Nuetzi, az atlantai Valor Hospitality vállalati séfje is egyetértett, hogy a halak mikrózása nem jó.

„A tenger gyümölcsei nálam teljesen kizártak” – mondta Nuetzi.

„Nagyon nehéz bármilyen tengeri ételt újramelegíteni anélkül, hogy káros hatások ne érjék,

de a mikrohullámú sütőben történő újramelegítés különösen tönkreteszi őket.”

5. Marhahús

Ha maradt egy kis marhahús, és másnap mikróban szeretnéd megmelegíteni, az élmény nem lesz ugyanaz, mint az első alkalommal – figyelmeztettek a szakértők.

„A steak például újramelegítése során elveszítheti omlós textúráját és ízét, mivel a plusz hő gyakran kiszárítja a húst és rágóssá teszi”

– mondta Nuetzi.

„Ráadásul az újramelegítés gyakran egyenetlen hőmérsékletet eredményez. A hús egyes részei túlfőhetnek, míg más részek hidegek maradnak.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Kiderült, a krumpli igazi superfood! Ezért nem kell rosszul érezni magad, ha szereted
Évekig tévhitben éltünk: a diétázók is mellőzték a krumplit, pedig valójában szuperélelmiszer!

Megosztom
Link másolása

Sokan úgy gondolják, hogy a krumpli hizlal és egészségtelen, ezért óvatosan bánnak vele a konyhában. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták (például az Atkins vagy a paleo meg a keto) népszerűsége miatt a krumpli lassan a tiltott zöldségek listájára került. Azonban

a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a krumpli valójában tele van létfontosságú tápanyagokkal, és igazából egy szuperélelmiszer.

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek majdnem fele (46 százalék) tévesen hiszi, hogy a krumpli súlygyarapodáshoz vezet. A fiatalabb generáció sem kivétel:

a Z generáció tagjainak több mint kétharmada (68 százalék) nincs tisztában azzal, hogy a krumpli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést támogató rostokkal.

Egy másik meglepő adat, hogy a megkérdezettek közel fele (48 százalék) szinte soha nem eszik héjában sült krumplit, inkább a hasábburgonyát választják. Pedig ezzel rengeteg fontos tápanyagról mondanak le, hiszen a burgonya héja komplex szénhidrátokat, C-vitamint, B1-vitamint (tiamin) és káliumot tartalmaz, amelyek energiát adnak és támogatják az egészséget - írja az Express.

Egy fitneszszakértő így nyilatkozott:

„A krumpli alapvető energiaforrás, különösen azok számára, akik aktív életmódot élnek. Segíti az izmok regenerálódását, fenntartja az erőnlétet, és egész nap energikusak maradunk tőle.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása