GASZTRO

Vegánék és Laktózérzékenyék is átjönnek Húsvétkor - mindenmentes vendégváró tippek

Van, aki élvezi a vendégjárást, másnak stressz az egész, különösen, ha olyan látogatókat vár, akik nem ehetnek meg bármit. Most az utóbbi helyzetre segítünk felkészülni.

Megosztom
Link másolása

- Abban van tej? Azt nem ehetem, mert laktózérzékeny vagyok.

- És abban van glutén? Azt meg a tesóm nem eheti.

- Nem, szörpöt nem kérünk, köszönöm, azt anyukám nem engedi.

- Apukám szeretné megnézni annak a csokinak a csomagolását, hogy nyomokban tartalmaz-e mogyorót, mert ő meg arra allergiás…

- Kölesgolyó van esetleg?

Ezek a mondatok bármelyik házban előfordulhatnak húsvétkor, amikor a kis locsolók megérkeznek és a versek meg az öntözködés után a fiatalabb és idősebb háziasszonyok megkínálnák a fáradt vándorokat egy kis finomsággal.

De nem csak a húsvét miatt érdemes ezekre a kérdésekre felkészülni, hiszen ma már szinte mindenkinek van olyan családtagja vagy ismerőse, aki valamilyen ételintoleranciával vagy -érzékenységgel rendelkezik, így bármikor kerülhetünk háziasszonyként olyan helyzetbe, hogy a vendégünk csak menteset ehet. Mit tehetünk ilyenkor, hogyan érdemes ezekre a helyzetekre felkészülni?

Otthoni vagy bolti?

Könnyű azoknak, akik szeretnek és tudnak is a konyhában kísérletezni, új alapanyagokat, konyhatechnológiai eljárásokat kipróbálni, hiszen nekik egy ilyen ünnep nem plusz fáradtságot, hanem plusz kihívást jelent.

Ők azok, akik valószínűleg maguk is érintettek vagy együtt élnek olyan személlyel, akinek egy vagy több ételérzékenység nehezíti az életét. Szerencséjükre az elmúlt 5-10 évben nagyot lendült a „mentes-piac”, a korábbiakhoz képest ma már sokkal egyszerűbb beszerezni azokat az alapanyagokat vagy akár készételeket, amik megkönnyítik az életét a laktóz-vagy gluténérzékenyeknek, vegánoknak vagy cukorproblémával küzdőknek.

Nekik minden bizonnyal megvannak a bevált és kedvelt receptjeik, de még tőlük se várhatja el senki, hogy mindenre legyen saját kezűleg készített megoldásuk.

Ezért nekik is érdemes az ünnepek előtt körbenézniük a boltok mentes polcain, hogy adott esetben legyen mivel megkínálni az érintett vendégeket.

Az interneten könnyű találni olyan blogokat, a social mediában különböző influenszereket vagy csoportokat, amik kifejezetten egy-egy ételérzékenységre specializálódtak. Ezeken az oldalakon rendszeresen találni egyik vagy másik ünnepre kihegyezett beszerzési listákat, amiknek segítségével feltölthetjük a készleteket.

Amivel nem nagyon tudunk mellélőni, az a

  • natúr kölesgolyó, puffasztott rizs
  • ugyanezek gyümölccsel ízesített változata
  • natúr magok (mandula, kesu, napraforgó...)
  • banánchips
  • cukrozatlan aszalt vagy liofilizált gyümölcsök
  • gyümölcsszeletek (gyümölcspüré aszalva)

Ezekből egyébként is érdemes betárazni, mert fentiek azok számára is sokkal egészségesebb nassolnivalók, akiket egyáltalán nem érint a téma.

A végére pedig a legegyszerűbb és legnagyszerűbb mindenmentes vendégvárókat hagytuk: a zöldségeket!

Répatorta van?

Húsvétkor már a legtöbb ember túl van minimum egy nagy, mondjuk ki: zabáláson, a gyerekek is már legalább egyszer cukorsokkot kaptak, így abszolút jó döntés, ha a vendégeket könnyedebb falatokkal várjuk. Legyen a mi otthonunk az az üdítő kivétel, ahol sütemény és alkohol vagy cukros üdítő helyett ropogós zöldségfalatok és frissítő cukormentes limonádé várja a vendégeket.

Azon túl, hogy sokkal egészségesebbek, a zöldségeket majdnem mindenki biztonsággal fogyaszthatja, hiszen nincs bennük se glutén, se laktóz, se finomított cukor.

Sárgarépa, kígyóuborka, angol zeller, koktélparadicsom, paprika, petrezselyem, fekete és zöld olajbogyó, snidling, piros és fehér retek, különböző salátafélék…Tavaszra megint kiszínesedik a zöldségfelhozatal, így nem nehéz ízléses és finom falatokat kreálni.

Zöldségekből készíteni a vendégváró falatokat

  • pénztárcakímélő
  • sütést-főzést nem igényel
  •  a gyümölcsökkel ellentétben a végeredmény sem lesz ragacsos
  • hosszabban elállnak, előre el lehet őket készíteni
  • a lehető legegészségesebbek
  • gyakorlatilag bárki eheti őket
  • sokféleképpen tálalhatóak

Na de miért enne egy gyerek vendégségben mondjuk répát? Hát mert nálunk nem (csak) répa alakban kerül a tányérra!

Játék az étellel

„Tudom, hogy ez a steak nem létezik. Tudom, hogy amikor a számba teszem, csak a Mátrix mondja az agyamnak, hogy szaftos és finom.”

Aki látta a Mátrix első részét, annak ismerős lehet ez a gondolatmenet.

Azt viszont a film nélkül is mindannyian tudjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki az az étel, ami a tányérunkra kerül. (Arról nem is beszélve, hogy mennyit számít a teríték, a környezet, az asztaltársaság, és így tovább). Nekünk, akiknek még nem ajánlotta fel senki, hogy válasszunk a piros és kék pirula közül, a legtöbb esetben

igenis fontos, hogy ne csak a tápanyagot meg a vitamint juttassuk be a szervezetünkbe, hanem az ételnek legyen formája, színe, illata, íze is.

Felnőttként is szívesebben eszünk színes, változatos struktúrájú és konzisztenciájú ételeket, mint összeturmixolt barnás-zöldes trutyikat, a gyerekeknél pedig kifejezetten a látvány az, ami szinte mindent felülír (gondoljunk csak például a dínó alakú csirkefalatokra). Ezért abszolút nem ördögtől való dolog, ha azzal hozzuk meg a kedvüket például egy zöldségekből álló vendégváró falathoz, hogy számukra érdekes formában tálaljuk azt.

A Pinterest tele van jobbnál jobb ötletekkel, elég csak beírni hogy tálalási ötletek húsvétra vagy angolul tudóknak például azt, hogy veggie party food ideas , és már válogathatunk is az uborka kerekű, paprika testű vonat, a koktélparadicsomból készült katicabogár vagy a piros retekből faragott egérkék közül.

Ha van egészen pici mézeskalács kiszúrónk, azt is érdemes kipróbálni: vastagabb uborka vagy répa szeletből könnyű velük formát vágni, ezeket rendezhetjük tálra vagy egymást váltogatva színes kis nyársakat csinálhatunk belőlük.

A levágott részekből pedig a felnőtteknek készíthetünk salátát.

Ételfestékes filctollal akár rajzolhatunk vagy írhatunk is a száraz felületű zöldségekre (paradicsom, uborka, paprika megtörölt héjára), ezekből ma már sokféle színű elérhető a cukrászati kellékes webshopokban.

A zöldségek mellé persze csinálhatunk mártogatósokat is, ezt főleg a felnőttek fogják díjazni: joghurtos-zöldfűszereset, márványsajtos fehérbabosat, hummuszt… Nagyon finom például az asztalt paradicsomos mascarpone krém, ami gyakorlatilag egy üveg lecsepegtetett olajos aszalt paradicsom és 4-5 evőkanál mascarpone összebotmixerezve, innentől pedig azzal fűszerezzük, ami épp a kezünk ügyébe akad: zúzott fokhagyma, friss vagy szárított bazsalikom, oregano, kakukkfű, zsálya, snidling- egy ilyen kence mellől biztosan el fognak fogyni a zöldségek is.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Csak erős idegzetűeknek! Ez a sokkoló specialitás az új őrület New Yorkban
Elég bátor lennél ahhoz, hogy megkóstold ezt az ételt?

Megosztom
Link másolása

New York ínyencei most egy különleges ecuadori csemegét, a tengerimalacot fedezik fel maguknak, és „nagyon ízletes” fogásként ünneplik. Igen, arról a kedves kis szőrös, csipogó hangot adó háziállatról van szó, amit a gyereknek vettél nemrég.

Legalábbis a La Casa Del Cuy nevű étteremben egyre népszerűbb a fogás, és ahogy a neve is sugallja, a hely a tengerimalacokra (cuy) specializálódott.

Az étterem grillezve, egészben, gyakorlatilag minden részét felszolgálja. a kis házi kedvenceknek

NewYorkTimes újságírója szerint hétfő este az étterem tele volt vendégekkel, akik 1,2 kilós, körülbelül 40 centiméter hosszú állatokból lakmároztak. A házi kedvencként tartott tengerimalacok általában kisebbek, de súlyuk elérheti a 90 dkg-ot, esetleg a 1,5 kilót.

„Jobb, mint a csirke. Jobb, mint a nyúl” – mondta az étterem vezetője, Lucio Barrera a The Post-nak, és hozzátette, hogy szerinte a fej a legfinomabb része.

 

Lucio szerint a 110 dollárba (kb. 43.000 Ft) kerülő tengerimalacokat úgy viszik, mint a cukrot, ezért az étteremnek nagy mennyiségben kell beszereznie az állatokat. Azonban a dél-amerikai rágcsálók importja nem egyszerű.

Az ecuadori farmokról érkező fagyasztott példányokat vámkezelni kell, ami időigényes folyamat.

„Nehéz, mert nagyon sokat használunk” – magyarázta Lucio, aki Cuenca városából, Ecuadorból származik, és férjével, Marcelo Barrerával együtt vezeti az éttermet.

Kezdetben csak grillcsirkével foglalkoztak, de a COVID-19 járvány alatt, az ecuadori közösség igényeire reagálva, feltették a tengerimalacot is az étlapra.

„Az emberek sorra kérdezték: miért nem készítetek tengerimalacot a csirke helyett?” – mesélte Lucio. „Azt mondtam, csináljunk valamit, mert az élet túl rövid.”

 

Így született meg a La Casa Del Cuy. A tengerimalacok Dél-Amerikában az őslakosok étrendjének fontos részét képezik, alacsony zsírtartalmuk, magas fehérjetartalmuk, valamint könnyű tenyészthetőségük miatt. Támogatóik szerint még fenntarthatóbbak és jövedelmezőbbek, mint a hagyományos haszonállatok, mert kevesebb helyet és erőforrást igényelnek.

Az ecuadori kultúrában gyakran különleges alkalmakkor – például esküvőkön – tálalják őket, és a menyasszony családjának hagyományosan egy pár tengerimalacot ajándékoznak.

„Nálunk az országban ez egy nagyon különleges étel” – mondta Lucio, aki maga is nagy rajongója az állatnak, amit az USA-ban házi kedvencként tartanak. „Imádom. Minden nap eszem” – vallotta be.

Most nyugodtan hagyja abba az olvasást mindenki, akinek volt már ilyen cuki kis kedvence: az étteremben a tengerimalacokat nyársra húzzák, fokhagymával és más fűszerekkel pácolják, majd egy grillen lassú tűzön ropogósra sütik. A kész ételt rizzsel, burgonyával, mote kukoricával és mogyorószósszal tálalják, mielőtt egy hatalmas ollóval darabokra vágják.

A La Casa Del Cuy éttermében a tengerimalac nemcsak az ecuadoriak, hanem kalandvágyó gringók és a kínai gasztronómiai rajongók körében is népszerű.

Te megkóstolnád?

Mindenesetre a rettenetes képeket itt nézheted meg.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
5 tuti tipp, amivel spórolhatsz a konyhában + 4 csodálatosan finom házi fűszerkeverék receptje
A bolti árak az egekben, a rezsi se lesz olcsóbb, de attól még valahogy meg kell tölteni a hűtőt.

Megosztom
Link másolása

A konyhai spórolás nem csak arról szól, hogy kevesebbet költünk a boltban, hanem arról is, hogy tudatosabban használjuk fel az alapanyagokat és az energiát. Néhány egyszerű trükkel csökkentheted a kiadásaidat, miközben finom és tápláló ételeket készíthetsz.

Mutatjuk, hogyan!

1. Maradékmentés mesterfokon

Igen, tudjuk, hogy a vasárnapi frissen sült rántott húshoz jár a petrezselymes krumpli, de ha nem fogyott el előző nap az összes étel, ne dobd ki azt! Fagyaszd le a maradékot, vagy csinálj belőle másnap egy menő új ételt. Egy kis kreativitás és hopp, a maradék krumplipüré másnap gnocchiként, a csirkepörkölt quesadillaként tér vissza. Spórolsz és még új recepteket is tanulsz!

2. Ne hagyd, hogy az áram pazarolja a pénzt

Észrevetted, hogy a hűtőd folyamatosan zúg, és mindig vannak benne jégtömbök? Ideje leolvasztani! Egy jégmentes hűtő nemcsak hatékonyabban dolgozik, de kevesebb áramot is eszik. Ha még ennél is tovább mennél, csak akkor tedd a kaját a hűtőbe, ha már kihűlt, és ne dugd állandóan be a felesleges konyhai kütyüket.

3. Vásárolj szezonálisat

Az avokádó, mangó meg a drága áfonyás müzlik menők, de a helyi, szezonális zöldségekkel sokkal olcsóbban megúszod. Ősszel tele a piac sütőtökkel, káposztával, almával – ezekből remek kajákat készíthetsz, és nem fogsz minden bevásárlás után szívrohamot kapni a kasszánál. Plusz, ezek gyakran frissebbek is, mint az import finomságok.

4. Tervezd meg a kajáidat

Ha tényleg spórolni akarsz, muszáj előre gondolkodni. Írd össze, mit főznél a héten, és csak azokat a dolgokat vedd meg, amik valóban kellenek hozzá. Ezzel nemcsak pénzt, de időt is spórolsz, és nem lesz a konyhában öt különböző, félig megrohadt zöldség, amiket sosem fogsz felhasználni.

5. Csinálj házilag fűszereket és alapanyagokat

A bolti fűszerkeverékek néha annyiba kerülnek, mintha aranyból lennének, pedig otthon is simán elkészítheted őket. A saját fűszerkeverékek megoldják a problémát, és még variálhatod is őket ízlés szerint. Ugyanez a helyzet a salátaöntetekkel, szószokkal – egy jó alaprecepttel simán megúszod a drága bolti cuccokat.

Íme 4 szuper fűszerkeverék, amit otthon is könnyen összedobhatsz, és garantáltan feldobja a főztödet:

1. Házi taco fűszerkeverék

A mexikói ételek szerelmeseinek kötelező! Tökéletesen passzol darált húshoz, csirkéhez vagy akár zöldségekhez is.

  • 1 evőkanál chili por
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális)

2. Mediterrán fűszerkeverék

Ezzel a keverékkel bármilyen zöldséget, sült krumplit vagy csirkét mediterrán stílusban készíthetsz el.

  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors

3. BBQ fűszerkeverék

Ha imádod a grillezett ételeket, ezzel a keverékkel igazi füstös, édes ízt varázsolhatsz a húsokra vagy zöldségekre.

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál cayenne bors

4. Provence-i fűszerkeverék

Ez a klasszikus francia fűszerkeverék aromás és friss ízeket hoz a konyhádba, tökéletesen illik sült ételekhez vagy grillezett zöldségekhez.

  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál szárított levendula (opcionális, de ez adja a provence-i ízt)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors

 

Ezekkel a keverékekkel nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de sokkal frissebb és egyedibb ízeket hozhatsz létre, mint a bolti változatokkal.


Megosztom
Link másolása