Vegán péntek Steiner Kristóffal: „az a ropogós sült krumpli, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”
Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy nem unatkozunk-e egy kis tengerparti faluban Görögország dél-keleti csücskében, egy apró félszigeten, amely az évek során egyre inkább feledésbe merült és szinte elhagyatott lett.
És a válasz az, hogy… nem! Először is azért, mert
Akikkel mindig azon viccelünk, hogy lehet valami közös vonás mindannyiunkban, hiszen a legtöbb ember számára nem magától értetődő választás, hogy egy ilyen Isten háta mögötti helyen építsen otthont.
Ezúttal Gittit, Tomast és gyönyörű szőrös kislányukat, a négylábon járó Junát mutatom be. Amikor nem Svájcban tartózkodnak, és sí- és snowboard felszerelést és ruházatot árulnak, egy csodaszép helyen, kis sétatávolságra laknak otthonunktól, egy hagyományos, régi falusi házban, amelyet Gitti gyönyörűen felújított, saját tervei alapján.
Mindketten imádjuk Gitti ízlését, nagyra értékeljük egyszerűségét, színkombinációit és a különleges érzéket, hogy az apró részletekre is odafigyel.
Legutóbbi összejövetelünkre készülvén arra kért minket, hogy készítsük el „azt a ropogós sült krumplit, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”.
Íme - egyszerűen, szeretettel:
Rázott krumpli sütőben ropogósra sütve
Hozzávalók:
10/15 kis méretű burgonya, vagy 6/8 nagy burgonya 4-be vágva.
¼ csésze olívaolaj
6 gerezd fokhagyma
Egy teáskanál mustár
Egy teáskanál füstölt paprika
Fél csésze sörélesztő (opcionális)
2 evőkanál kukoricadara
zsálya / kakukkfű / rozmaring
só és bors
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A burgonyát csak megmossuk, mert az élet rövid, nem vesztegetünk időt a hámozásra.
A krumplit egy lábosban megfőzzük 2 evőkanál sóval. Nem akarjuk, hogy túl puhává váljanak.
Lecsepegtetjük, és visszatesszük az edénybe. Az összes fent említett hozzávalót ráöntjük a burgonyára, és a fedővel a tetején az egészet alaposan összerázzuk.
A burgonyát tepsire borítjuk anélkül, hogy bármelyik takarná a másikat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre.
Opcionális öntet: 2 evőkanál tahini, fél csésze víz, 2 citrom, 1 kanál olívaolaj, kanál élesztő, só és bors… vagy csak egy jó fokhagymás majonéz.
További receptek szakácskönyveinkben, vagy ingyenesen a YouTube csatornánkon: Kristóf’s Kitchen, és Instán: @kristofsteiner & @nimrodagan