Nagyon egyszerű 3 féle házi fagylalt - főzés és fagyigép nélkül
Fagyit készíteni otthon nem akkora meló, mint amilyennek képzeled, miközben a fagyizókban az árakat nézed. Őszintén csak két hozzávalóra van szükséged, meg az ízesítésre. Ahogy te szereted. A következőkben mutatunk 3 nagyon egyszerű 10 perces receptet: egy vaníliás alapot, egy kekszes verziót és egy gyümölcsös-joghurtosat, melyeket aztán később kedvedre variálhatsz.
Az első jégkásákat az ókori Perzsiában ették, mintegy 2500 évvel ezelőtt.
Akkoriban mindegyik alapja a mézes víz volt, azt jegesítették, apró darabokra darálták, majd különböző gyümölcsökkel keverték.
A jeges desszerteket imádták a rómaik is, de csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak a drága gyártási költségek miatt. A Római Birodalom bukása után megszűnt a szervezett jégszállítás a hegyekből a városokba, így a fagylalt még drágább luxuscikk lett.
Vanília fagyi - a tökéletes alaprecept
Gyors, főzés és fagyigép nélküli vaníliafagylalt, mert a jó vaníliás ízeket nehéz legyőzni. Ez a verzió 10 perc alatt elkészül, aztán mehet a fagyasztóba. Hogy utána mivel dobod fel, már csak rajtad áll.
8 főre
Hozzávalók:
600 ml tejszín
kb. 400 g sűrített tej (lehet konzerv, tubusos vagy papírdobozos, a Lidl-ben, Aldiban, Sparban is kapható)
1 rúd vanília belseje kikaparva, vagy 2-3 tasak bourbon vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy nagy tálban elektromos mixerrel keverd össze a habtejszínt, a sűrített tejet, a vaníliát és egy csipet sót, amíg az egész krémes lesz és lágy csúcsokat tudsz emelni belőle, ez nagyjából 5-6 perc. Kanalazd a krémedet egy fagyálló edénybe vagy műanyag fedeles dobozba és fedd le szorosan.
Legalább 5 órára, vagy ha melegebb van, megdermedésig tedd be a fagyasztóba. Tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki és hagyd szobahőmérsékleten állni, hogy kissé megpuhuljon és könnyebben tudd adagolni a gombócokat.
Kínálhatod magában, friss gyümölcsökkel megszórva, csokidarabokkal, csoki- vagy karamellöntettel, mindenhogyan isteni.
A Római Birodalom bukását követő 1000 év kevés változást hozott, és csak a reneszánsz Itáliában bukkant fel újra ez az ínyencség, nem kis mértékben az olasz tengeri kereskedőknek köszönhetően, akik Ázsia több kincsét is magukkal hozták.
A fagylalt akkor vált ismertebbé, amikor 1533-ban Catherine de’Medici férjhez mert Orleans hercegéhez (Franciaország későbbi királyához). A lány ismertette meg Európa nemeseit a kelet csodáival - többek közt a magas sarkú cipőkkel és természetesen a fagylalttal.
A keresletre reagáltak az újítók és a szakácsok, és az ipari forradalom lassan, de biztosan elkezdett dolgozni a folyamatos hűtés problémáinak megoldásán.
Az elektromos fagyasztók megjelenése aztán a jégkrém árát mindenki számára megfizethetővé tette.
Csokis-kekszes fagyi
Az alapfagylalt bővített verziója, a sűrített tej elég édes, nem kell bele több cukor, viszont az Oreo keksz kréme plusz ízt ad még hozzá. Bármilyen más keksz is megteszi, lehet mézes, vajas, vagy akár tört nápolyi is, ha úgy szereted. Ha inkább csokis fagyit ennél, a sűrített tejhez dolgozz hozzá instant kakaóport is.
8 főre
Hozzávalók:
600 ml tejszín
kb. 400 g sűrített tej (lehet konzerv, tubusos vagy papírdobozos, a Lidl-ben, Aldiban, Sparban is kapható)
12 darab Oreo vagy más, kakaós, fehér krémmel összeragasztott keksz
Elkészítés:
Szedd szét a kekszeket, kapard ki mindegyikből a fehér krémet, a kekszeket meg egy zacskóba szedve törd darabosra egy sodrófával. Pont annyira darabosra, ahogy te szereted.
Egy nagy tálban először keverd csomómentesre az Oreo fehér belső krémét a sűrített tejjel. Jöhet bele a tejszín, habosítsd az egészet addig, amíg krémes lesz és lágy csúcsokat tudsz emelni belőle, ez nagyjából 5-6 perc.
Szórd bele az összetört keksz háromnegyedét, és lágyan, kézzel keverd össze a fagyiddal a kekszmorzsát.
Kanalazd a krémedet egy fagyálló edénybe vagy műanyag fedeles dobozba, majd a tetejére szórd rá a kekszmorzsa maradékát. Fedd le szorosan.
Legalább 5 órára, vagy megdermedésig tedd be a fagyasztóba. Tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki és hagyd szobahőmérsékleten állni, hogy kissé megpuhuljon és könnyebben tudd adagolni a gombócokat.
A csokoládéval bevont fagylaltszeletet az 1920-as évek legelején, az Egyesült Államokban találta fel egy dán származású cukrász, Christian Nelson. Az ötlet egy fiatal srác dilemmáját látva pattant ki az egyéként tanárként is dolgozó Christian fejéből. A kispénzű vásárló ugyanis nem tudta eldönteni, hogy a zsebpénzét csokoládéra vagy fagylaltra költse. A cukrász tehát arra jutott, érdemes lenne mindkettőt egyben árulni. Nelson a következő hetekben azzal kísérletezett, hogyan lehet csokoládé bevonatot tenni egy fagylaltszeletre úgy, hogy az rajta is maradjon. Végül rájött, hogy ha kakaóvajat ad a csokoládéhoz, akkor a csoki elég folyékony lesz ahhoz, hogy be tudja vonni vele a fagyit.
A csokis jégkrémet Eskimo Pie néven (ezt a nevet felesége, Clara Stover javasolta) szabadalmazták és nagyon gyorsan népszerűvé vált.
1922 tavaszára már 2700 gyártó napi egymillió szeletet adott el belőle, Nelson pedig napi 2000 dollárt keresett a jogokért. Ez azért már akkoriban sem volt rossz pénz.
Sárgabarackos joghurt-fagyi
Hagyjuk ki most a cukros sűrített tejet, jöjjön egy még frissítőbb verzió. A sűrű görög joghurt a kulcsa ennek a meglepően krémes fagyinak. Más gyümölccsel is működik, például eperrel, málnával, őszibarackkal és szilvával. A fagyi a címlapfotónkon látható.
8 főre
Hozzávalók:
225 g görög joghurt
450 ml tejszín
6 evőkanál bodzaszörp (ez elhagyható, ha 3 evőkanál mézre cseréled)
8 nagy szem érett sárgabarack kimagozva, összevágva (szezonon kívül használhatsz baracklekvárt vagy bármilyen neked tetsző lekvárt is, akkor 2 evőkanállal kevesebb mézre lesz szükséged)
5 evőkanál méz
Elkészítés:
A jó érett sárgabarackot 2 evőkanál mézzel turmixold simára.
Egy nagy tálban keverd össze a joghurtot, a bodzaszörpöt és a maradék 3 evőkanál mézet. Egy külön tálban verd fel a tejszínt, amíg lágy csúcsok nem lesznek rajta. Ekkor óvatosan dolgozd a joghurtos keverékhez, amíg össze nem áll.
Kanalazd a keverék felét egy fagyálló edénybe vagy műanyag fedeles dobozba, fogasd bele a sárgabarackpüré felét, majd öntsd rá a maradék keveréket. Abba is óvatosan dolgozd bele a barackpürét, hogy inkább csíkokat hagyjon, ne színezze át teljesen az egészet. Fedd le szorosan.
Tedd mélyhűtőbe legalább 6 órára. Tálaláskor 20 perccel előbb vedd ki a fagyasztódból, hogy megpuhulhasson. Ha forró vízbe mártott kanalat használsz, könnyebben tudod a gombócokat adagolni. Ha szereted a különböző struktúrájú dolgokat egyben, szórd meg pirított szeletelt mandulával.
- Néró római császár imádta a fagylaltot. Futárláncot működtetett, amely friss jéggel látta el a hegyekből Róma legnagyobb városait.
- Marco Polo a 13. század végén ismertette meg Európát a tej alapú fagylalttal.
- Az Egyesült Államok a világ legnagyobb fagylaltgyártója és -fogyasztója.
- Az első tölcséres fagylaltot az 1904-es St. Louis-i világkiállításon szolgálták fel.
- A legendák szerint I. Károly angol király lefejeztette a szakácsát, akit azzal vádoltak, hogy nyilvánosságra hozta a király kedvenc fagylaltjának titkos receptjét.