GASZTRO

Hőségdiéta: Mit együnk a kánikulában?

Friss, szezonális és helyi élelmiszerek a legjobbak nyáron is, és szerencsére már a lédús zöldségektől és gyümölcsöktől is roskadoznak a piacok polcai. De mit készítsünk anélkül, hogy megnövelnénk a konyha hőmérsékletét, és ne fűtsük fel magunkat még az evéssel is?

Megosztom
Link másolása

Az aszály, a szűkösség és a szezonalitás ritmusát érdemes követni egész évben étkezés és növénytermesztés esetén is, nincs ez másként a kánikulával indító nyáron sem. Ha növényeket termesztesz, hamarosan érdemes átállni a szárazság és hőségtűrő fajtákra. A legjobb, hogy ezek gasztronómiai értelemben is kedvezőek akkor, amikor az ember mindenre vágyik, csak enni nem, mert melege van.

Sokszor nincs kedvünk vagy időnk főzőcskézni akkor, amikor eleve hőség tombol odakint, illetve a konyhában. A légkondi hosszú távon nem megoldás.

Hőségben amúgy sem bír olyan ütemben emészteni a szervezet, mint máskor, és a nehéz ételek jobban megterhelnek a hőségben és durva hőmérséklet-különbség esetén is.

Ha túl hideg ilyenkor a lakás, az is baj, meg az is, ha kánikula teszi nehezebbé az életet.

Enni viszont kell, na, de mit?

A The Globe and Mail újságírója, Karen Pinchin összeszedte, ő ilyenkor mire ügyel, hogy a szervezetét jól táplálhassa, illetve mi az, amit aszály esetén ültet.

Szerinte tanulhatunk azon konyhák gasztronómiai csodáiból, amelyek a forró, meleg égövben már hosszú-hosszú évek óta használatosak. Persze ez nem azt jelenti, hogy avokádókban és közép-afrikai ismeretlen fogásokban gazdag étrendet kell követni, sokkal inkább van szó ésszerűsítésről.

A meleg égövi kulináris hagyományok alapja az alapanyagok forrása, az ideális fűszerezés és a szezonalitás.

Fehérjére szükség van, és karbonlábnyom-csökkentő, ha ezt például nem marhahúsból pótoljuk. Nem kell mindenkinek nyersvegán életmódra áttérnie, erről szó nincs, de az alternatív fehérjeforrásokkal jó megbarátkozni. Nemcsak környezetvédelmi okok miatt, hanem mert nyáron sokkal könnyebben fogadja be a szervezet a lencsét, a csicserit, a babféléket vagy akár a sajtokat is.

Ghánából a rostban és fehérjében gazdag vörös homiki bab vagy tehénborsó mellett rizst is fogyasztanak, ezek nem mellesleg a New Orleans-i jazz ikon, Louis Armstrong kedvencei voltak. Mexikóban is a babra, azon belül a Tepary fajtára esküsznek, ha fehérjéről van szó, egyébként ültetni és gondozni is kedvező, mert elvan forróságban, szárazságban is.

A rizs, különösen a basmati vagy a jázmin rizs az ayurvédikus orvoslás szerint hűtő étel. A kínaiak, a japánok, de még a kanadaiak és ukránok is kísérleteznek hegyvidéki rizsfajtákkal, amelyek bírják a hőséget - de nem csak a gazdáknak jó ez, mert maga a rizs is kiváló étel ilyenkor.

A mexikói chillis babot azért jó ilyenkor kerülni, mert a csípős fűszerezés csak ront a hőérzetünkön. Ám az tény, hogy a Délkelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában és a Karib-térségben széles körben elterjedt fűszeres ételek fogyasztása forró időben nem ésszerűtlen. A The Quarterly Review of Biology című folyóiratban megjelent egyik tanulmány kimutatta, hogy a sok trópusi fűszer a baktériumok ellen nyújt védelmet. Lehet őket kompenzálni némi hűsítővel.

A nyár fűszerei ilyenkor idehaza a zöldfűszerek, mint a

rozmaring, a petrezselyem, bazsalikom, a kapor, és persze jöhet a napi maximum 5 gramm só - hiszen izzadás során rengeteg ásványi anyagot is veszítünk, amit pótolni kell.

Szerencsére az ilyenkor érő zöldségek, gyümölcsök önmagukban is hűsítőek és ízesek, így kevésbé van szükség fűszerezésre. Egy lédús citrom bármilyen ételt feldobhat például.

Milyen ételeket érdemes fogyasztani?

A roppanós, lédús uborka szezonja már tombol, ezerféle saláta készíthető belőle. A tradicionális ecetes uborkasaláta, a joghurtos-fokhagymás tzatziki vagy a görög saláta mind egyszerűen elkészíthetők és hűsítők is.

Ha már saláta, zöldségek minden mennyiségben jöhetnek,

egy kiskanál olaj és löttyintésnyi balzsamecet bármelyiket főétellé avanzsálja.

Ott vannak például a tabulék,

amihez nem lehet elég petrezselymet aprítani, néhány zöldség kell még hozzá, esetleg lencse vagy más hüvelyes. Minimális főzési idővel egy könnyű, mégis laktató vitaminbombát varázsolhatunk.

Hogy az olaszok bruschettájáról ne is beszéljünk,

ami a legjobb minőségű olívaolaj, só és lédús paradicsom, húsos levelű bazsalikom találkozása a pirítóssal. Egyébként előre elkészített tortillával vagy magában is mennyei.

A kora reggeli hűvösben készíthetünk cukkini krémlevest mentával, kis kókusztejjel, illetve a behűtött gyümölcslevesek is Isten áldásai a hőségben.

Persze a főzés során járnak hőtermeléssel, ezért kell korán kelni hozzá, de kihűlve meghálálják a szorgalmat.

A lassik, vagyis az indiai joghurtitalok hűsítenek,

vitaminizálnak és hihetetlen finomak, pedig nagyon egyszerű őket elkészíteni. Igazából csak egy kis joghurt, növényi vagy tehéntej kell hozzájuk, gyümölcs, mondjuk őszibarack, szakítás vagy nyaralás elmaradása esetén mangópüré, némi szerecsendió és méz kell hozzá.

A könnyen emészthető, tápdús és egyben ínycsiklandó falatokról hőségben sem kell lemondani.

A termesztés már más kérdés, mert például az eddig nem említett dinnye, illetve a felsoroltak közül is néhány vízigényes növény, és az egyre durvább UV-sugárzást is nehezen bírják. De ezen majd gondolkodunk kicsit hűvösebb időben, kellemes 30 fokban.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Egy kardiológus szerint ezt a háromféle ételt mindig kerüld el - az egyiken mindenki meglepődik
Egy kardiológus elárulta, hogy milyen ételt és italt igyekszik visszaszorítani a mindennapi étrendjében.

Megosztom
Link másolása

Mostanra már mindannyian megtanultuk, hogy általában épp a kedvenc ételeink azok, amelyek nem a legegészségesebbek. Ez az élet egyik nagy problémája, különösen azért, mert

a feldolgozott élelmiszereket kifejezetten úgy tervezték, hogy nagyon jó ízűek legyenek.

Ha egészségesebb módon szeretnél élni, vagy aggódsz a betegségek miatt, akkor olvass tovább, hiszen Dr. David Wild kardiológus egy nemrég készült TikTok-videóban beszélt arról a háromféle ételcsoportról, amelyeket nagyon igyekszik elkerülni. És ezek közül az egyik meglepő lehet.

Feldolgozott húsok

A Dr. Wild listáján szereplő három tétel közül az első a feldolgozott húsok.

„Olyan dolgok, mint a szalonna, kolbász, szalámi, virsli. Ezek mind tele vannak kalóriával, telített zsírokkal és sókkal, amelyek károsak a szívre.

Ráadásul nitrátokat tartalmaznak, amelyeket összefüggésbe hoztak bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel.”

Dr. Wild tanácsát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is alátámasztják, akik a feldolgozott húsokat az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolták, ami ugyanolyan besorolású, mint az alkohol és a dohány.

A feldolgozott hús címke olyan termékekre vonatkozik, amelyeket „nem frissen árulnak”, hanem tartósítási folyamaton, például pácoláson, sózáson, füstölésen mentek keresztül.

Cukrászati termékek

Dr. Wild kiemelte az olyan finomságokat, mint a sütemények, torták és péksütemények, magas cukortartalmuk miatt: „A túl sok cukor fogyasztása nagyon egészségtelen a szív számára.”

A szakértők szerint semmi rossz nincs abban, ha az ember némi cukrot eszik, de azt tanácsolják, hogy a felnőttek átlagosan napi 30 g cukrot egyenek csak.

Dr. Wild azt mondja, hogy a süteményeket és a péksüteményeket mértékkel szabad csak fogyasztani.

Leginkább a hozzáadott cukrokat kell visszaszorítani, mert a természetes cukrok gyakran tartalmazhatnak hasznos anyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat.

@drdavidwild Moderation is key but cutting back as much as possible on these foods will be good for your heart.. • • • #diet #food #nutrition #fitness #sport #heart #health #life #cardio #cardiology #medicine #healthcare #doctor ♬ original sound - Theheartdoc

Smoothie-k

A listán szereplő három tétel közül a legmeglepőbb a smoothie volt. Hiszen

a legtöbben,ha egészséges snackre vágynak, talán egy zöld gyümölcslevet vagy egy epres- banános turmixot választanak,

azonban Dr. Wild elmagyarázta, hogy ezek a turmixolt italok nagy mennyiségű cukrot tartalmazhatnak.

„Tudom, hogy jól hangzanak, hiszen benne van a nevükben a gyümölcs szó, de gondoljunk csak bele, hogy hány gyümölcsöt kell összeturmixolni ahhoz, hogy egy jó adag turmixot készítsünk - ettől lesz tele cukorral”

- mondta.

Dr. Wild hozzátette, hogy a turmixok készítésének folyamata megfosztja a gyümölcsöket a rostjaiktól, amelyek pedig nagyon jó hatással lennének a szívre.

Hogy akkor mit lehet enni? Szinte mindent. Kivéve az édességeket és a felvágottakat. Meg a vörös húsokat. Meg az alkoholt. Meg az alma héját. Meg a...


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Te is megmosod a gyümölcsöket evés előtt? Akkor erről neked is tudnod kell!
Úgy tanultuk, hogy akkor szabad csak megennünk a gyümölcsöket, ha folyóvízben megmossuk őket.

Megosztom
Link másolása

Kiderült, hogy azzal, ha megmosod a gyümölcsöt evés előtt, még nem távolítod el a növényvédő szereket a héjáról.

Egy új tanulmány szerint a növényvédő szerek áthatolnak a héjrétegen, különösen az az olyan gyümölcsökben, mint az alma.

A jelentés szerint az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a káros vegyi anyagok bevitelét, ha meghámozzuk a gyümölcsöt.

A Consumer Reports az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által gyűjtött adatok elemzése alapján korábban megállapította, hogy

59 különböző gyümölcs- és zöldségkategória 20%-a olyan mértékű növényvédőszer-maradványokat tartalmaz, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a fogyasztók számára.

Az új tanulmány célja, hogy megossza a szerzők által az élelmiszerekben található növényvédő szerek fokozott kimutatására kifejlesztett eljárás részleteit. A gyümölcsök mosásának hatástalanságával kapcsolatos megállapítás azonban fontos a fogyasztók számára, akik esetleg olyan élelmiszer biztonsági gyakorlatokra hagyatkoznak, amelyek nem megfelelőek - mondták a szerzők.

A vegyszerek által okozott egészségügyi kockázatokat számos tanulmány dokumentálta már, de ezek többsége a munkavégzés során kapott terheléssel, nem pedig az étrendi bevitellel foglalkozik.

A tudósok most speciális képalkotó technológiát alkalmaztak, hogy megnézzék, hogyan hatnak a növényvédő szerek az almára. Vizsgálták a növényvédő szerek eloszlását az almahéj és a gyümölcshús rétegeiben.

„Az eredmény megerősítette, hogy a vegyszerek behatolnak a héjon keresztül a gyümölcshús mélyebb rétegeibe"

- olvasható az American Chemical Society Nano Letters című folyóiratában megjelent jelentésben.

„Így a gyümölcsökből történő növényvédőszer-bevitel kockázata nem kerülhető el a hámozáson kívüli a sima megmosással.”

A tanulmány szerzői elmondták, hogy nem akarnak senkit sem megijeszteni azzal, hogy kimutathatóak a növényvédő szerek az élelmiszerekben; inkább útmutatást szeretnének adni, hogyan kerüljük el azok fogyasztását.

„Ez a tanulmány, amely az élelmiszerbiztonságot vizsgálja, arra törekszik, hogy egészségügyi útmutatást nyújtson a fogyasztóknak”

- mondta Dongdong Ye professzor, a tanulmány szerzője a The Guardian szerint.

Ahogy a kutatók elmondják: „a hagyományos gyümölcstisztítási műveletek nem képesek teljes mértékben eltávolítani a növényvédő szereket”, de „figyelembe véve, hogy a hámozás során eltávolított réteg jóval nagyobb, mint 30 μm, amit az ajánlatosnak tartunk, úgy véljük, hogy a hámozási hatékonyan csökkenti a növényvédőszerek lenyelésének valószínűségét.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Az apuka elárulta a trükkjét: Így készíthetsz mini tükörtojás falatkákat reggelire a gyerekeknek
Hát erre sosem gondoltunk volna, pedig nagyon praktikus megoldás!

Megosztom
Link másolása

Az internetnek hála sok szülőséggel kapcsolatos trükk elérhető számunkra manapság. A tapasztalt szülők szívesen osztják meg a tudásukat másokkal.

„Dolgok, amiket bárcsak tudtam volna első gyermekes szülőként” címmel sok-sok videót találhatunk a TikTok-on is, amikben igazán hasznos szülői tippeket osztanak meg készítőik.

Egy apuka most megmutatta, hogy készít mutatós és praktikus reggelit gyerekeinek.

A mini tükörtojás falatkák elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk! Nem kell hozzá mást tenni, mint lefagyasztani a tojást, hogy ne legyen folyós.

Ezután távolítsuk el a héját és szeleteljük fel. Majd kevés zsiradékon süssük ki a karikákat, mintha normál tükörtojást készítenénk.

Ezek a kis falatkák, méretüknek köszönhetően, a gyerekek számára könnyebben fogyaszthatók, egyenletesen jut minden falatba fehérje és sárgája, sőt még nagyon mutatós is.

@sergey.be.be Perfect and easy breakfast idea for your baby or toddler! #quaileggs #eggs #eggshack #toddlerbreakfast #toddlerbreakfastideas #frozenegg #breakfastideas #thingsiwishiknew #thingsiwishiknewasafirsttimemom #thingsiwishiknewasafirsttimedad #firsttimedad ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a mindennapos dologgal SOHA ne kerülj kapcsolatba egy étteremben vagy bárban!
Egy egészségügyi szakértő arra figyelmeztette az embereket, hogy soha ne fogadjanak el egy bizonyos dolgot egy étteremben vagy bárban - saját tapasztalatból tudja, mert ő amiatt kórházba került.

Megosztom
Link másolása

Nem szokatlan dolog, ha az ember betér egy elegáns bárba, és az italát feldíszítik, vagy ha egy étteremben valami elég puccosnak tűnő köretet kap a tányérjára.

Ha pedig a gin és a rum, vagy akár egy-egy gyümölcsös koktél kedvelője vagy, ritka az olyan alkalom, hogy az italod csak jéggel érkezik.

Egy egészségügyi szakértő azonban elmondja, hogy miért ne fogadjunk el soha egy dolgot a csapostól, amikor megkapjuk az italunkat, pedig valószínűleg mindannyian százszor megtettük már.

Vicky Derosa szerint, aki a TikTok-on osztotta meg tanácsait, mindig kerülni kell a gyümölcsöket.

Odáig ment, hogy azt mondta, „soha nem nyúlna hozzá” citromhoz, amit bárban adtak, és úgy tűnik, ennek jó oka van.

@vicky.derosa Please NEVER touch this at a restaurant! ❤️ #toxins #holistichealth #eatclean #healthprofessionals #healthcoach #disease #germs ♬ original sound - Vicky Derosa

A 410 ezer követőjéhez szólva így fogalmazott: „Egészségügyi szakemberként és olyan emberként, aki több mint 40 éve tanulmányozza a témát, van egy dolog, amihez soha nem nyúlok hozzá egy étteremben.

Sem étteremben, sem bárban, sehol, hacsak nem én vettem, hacsak nem én mostam meg, és hacsak nem én szeleteltem fel. Ez a citrom, lime, narancs. Ne csináld.”

Tovább magyarázva a dolgot, azt mondta: „A citrusfélék az egyik legpiszkosabb gyümölcsök. Annyi méreganyag van rajtuk!

Szóval, ha kérsz egy pohár vizet, ha kérsz egy italt egy bárban, mondd meg előre: Ne tegyél bele citromszeletet, kérlek, ne tegyél bele lime-szeletet. Ezeket ugyanis nem mossák meg.”

Még azt is állította, hogy az éttermek hazudhatnak nekünk, amikor azt mondják, hogy a citromjuk „bio”.

A szakértő azt mondta: „Hány étterem vesz egyébként tényleg bio citromot? Nagyon együttérző vagyok, és nagyon kedves... de fogom ezt bevenni”.

A felhasználók a hozzászólásukban teljesen egyetértettek.

Az egyikük azt állította, hogy

kórházba kerülése után az egyik első dolog, amit az egészségügyi személyzet megkérdezett tőle, az volt, hogy „tettek-e citromot az italukba valamelyik étteremben”.

Egy másik még azt is elmondta, hogy azért került kórházba, mert szalmonellát kapott, miután egy étteremben evett, és azt állította, hogy az első kérdés, amit a járványügyi központ feltett neki, az volt, hogy „tettek-e citromot [az] italába egy étteremben”.

Szóval itt ez a jó meleg, meg a hosszú hétvége, és ha megkívánod az éjszakai városban a koktélt, ne fogd vissza magad. De a bárpultnál dolgozóknak szólhatsz, hogy ők nyugodtan vegyenek vissza a citrusokból.

Jó hűsölést!


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk