Bőrápolás, dekor, gardróbfrissítés - így használd jól a kombuchádat!
Enyhén pezsgő, finom ital a kombucha, ami élénkít, és adott mennyiségben megtolhatja az immunrendszer szekerét. A kulináris értéke mellett hihetetlen dolgok készíthetők belőle. Dísztárgy egy teából? Gombafashion? Igen, és még a well-aginget is támogatja.
Nem is gombás üdítő a kombucha
A kombucha maga igazából zuzmó, de gombaként hivatkoznak rá. Ebből készítenek fermentálással egy tea alapú italt, amelyet baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kultúrájával állítanak elő.
Utóbbi persze legalább olyan vízválasztó kérdés, mint sütiknél a mazsolamentesség.
Édeskés-almaecetes íze van, de messzemenőkig variálható attól függően, milyen alappal készítik. Ráadásul otthon is könnyen lehet erjeszteni.
Kezdő lépések a kombucha-boszorkánykonyhában
Elsősorban cukros tea alap kell, ebbe tesszük a kombuchát és egy kis indítófolyadékot, ami egy, már kész kombucha tea. Akitől szerezzük a kombucha tenyészetet, vagyis a scoby-t, biztos ad egy pár kortyot, mert több nem kell majd.
Összekeverve ezeket megindul a fermentáció, keletkezik némi alkohol, sav, és felszaporodnak a szükséges baktériumok. A keveréket félretesszük, majd nagyjából 7-12 nap alatt készül el.
Egy befőttes üveg tetejére hekkelt tiszta géz vagy konyharuha tökéletes védelem. A scoby bőrszerű réteget fog képezni a folyadék tetején, ezt a kész italról le kell szedni, ha pedig hűtőbe tesszük a kombuchát, már lehet zárt edényben tárolni. Néhány nap alatt elfogyasztandó.
Az alaprecept után jön az igazi boszorkányság, a teát lehet dúsítani gyümölcsökkel, gyógyfüvekkel is, szenzációs változatosságban készíthető különböző íz- és színvilág.
Sőt, mintha a daganatos sejtek növekedését is gátolná. Az elhízással összefüggő társbetegségekre jótékony hatással van, gyulladáscsökkentő, megfelelő dózisban javítja a máj méregtelenítési folyamatát, javítja az emésztő funkciókat, stimulálja az immunrendszert. Csökkenthető vele az ízületi gyulladás kialakulásának esélye is.
A kombuchát csomóan nem ihatják: gyerek, várandós, és még…
A kombucha fantasztikus, de néhány dolgot tisztázni kell, ha belsőleges fogyasztásáról van szó.
Az ital alkoholt és koffeint tartalmaz. Még ha kis mennyiségben is, ezek a szakértők szerint
Amire kevesen gondolnak, hogy a kombucha savassága a fogzománcot messzemenőkig kikezdi, nem árt kontroll alatt tartani a bevitt mennyiséget, illetve készítés alatt mérni a folyadék pH szintjét. Ez eleve fontos, hogy a kórokozók szaporodásának ne engedjünk teret.
Bár nagyon egyszerű elkészíteni, megkerülhetetlen a higiénia és a kevés szabály betartása, ha otthon fermentál valaki. A legtöbb, kombuchával összefüggésbe hozható rosszullét és haláleset is
Némileg mérsékli ennek veszélyét, ha üveg, rozsdamentes acél vagy műanyag edényt használunk fermentálás során, ezek legyenek mindig tiszták, és mi magunk is mossunk alaposan kezet a készítés előtt.
Az italban lévő tejsav ilyenkor felhalmozódik a szervezetben, ami fájdalommal (különösen fejfájással), hányingerrel, gyomorrontással, heves szívdobogással, zavartsággal járhat, a beteg levegő után kapkod, és a látása is homályosabb lehet.
Ehhez persze nagy mennyiségben kell kombuchát inni,
A szakértők a napi 1 decilitert mindenképp biztonságosnak tartják egészséges felnőtt esetében, legyengült immunrendszerrel viszont orvosok nem ajánlják a fogyasztást.
A használata szerencsére nem merül ki az ivásnál, ez teszi igazán különlegessé ezt a bacis-gombás-zuzmós anyagot. Hihetetlen, hányféleképp lehet a mindennapjaink része, ha issza valaki, ha nem. Lehet, ez a fenntartható életmód egyik úttörő anyaga.
Kombuchás nasik
A kulináris vonalon maradva savassága miatt kitűnően puhítja a húsokat pácléként, és köretek főzővizeként is remekül működik. 1-2 unciával dúsíthatók smoothiek, a minimális pezsgés nem csak az ízélményt dobja fel.
Kombucha mint kozmetikum
Sokrétűen használható kozmetikumként. A legelterjedtebb alkalmazási módszer a kombucha tea mint hajöblítő.
Samponszappanos hajmosásnál eleve kötelező a hajmosás utáni visszasavazás. Almaecet helyett a kombucha is bevethető, csak 1-1 arányban kell összekeverni vízzel vagy hajápoló gyógyteával (ilyen a csalán, a bojtorján gyökere, a kamilla vagy a diólevél).
elég csak tonikként áttörölni vele a megtisztított arcot, vagy rápermetezni, máris elérhető vele egy finom hámlasztó hatás. Másnap reggelre üdébb, puhább és feszesebb lehet a bőr.
Fontos kitétel, hogy bármi, ami hámlaszt, az fényérzékenyít is, használata után tehát 10-12 órán át nem érheti a bőrt UV fény. Nem, fényvédő használatával sem.
Kombuchából ajándéktárgy
A kombuchából visszamaradó scoby egy idő után megsokszorozódik, de ezt sem kell kidobni, ha már nem használnánk fermentálásra. Ezt a hihetetlen mintázatokat produkáló anyagot
és készíthetők belőle ékszerek, bőrszár egy medálhoz, napló borító, bevonható vele egy csomó minden, érdemes kísérletezni. Bár méhviasszal ez a hatás mérsékelhető, de a kombucha nem vízálló, erre ügyelni kell.
A szobanövény-manna
Az egyik legjobb természetes peszticid, vagyis növényvédő szer. Túlzásba sosem jó vinni, de alkalmanként, kis mennyiségben a növény földjére juttatva távol tarthatja a kártevőket, és
a kombucha visszatartja őket a további rongálástól. A talajt savasabbá teszi, ezért ha olyan növényünk van, ami kényes erre, őt ne kínozzuk.
Gardróbfrissítés kombuchával
A scoby kiterítve és kiszárítva egyfajta gombabőrként fogható fel, ami szabadon formázható. Ügyeskezűek egy-egy ruhadarabhoz is hozzá varrhatják, vagy akár designer szoknyák is készülhetnek kombuchából.
Minden a nem vízállóság jegyében, és itt a test kipárolgásaira is gondolni kell. Vagánynak viszont vagány, és egy kombuchával megtoldott felső viszonylag ritkán jön szembe az emberrel.