Beszéljünk a világ legjobb munkájáról: egy FÁNK-TUDÓS elárulja, hogy mi a dolga
Igen, komolyan. Ez egy létező szakma! És ebben az esetben az a feladat, hogy a tudós a fánkot - a cukros-mázas amerikai verzióról van szó - olyanná alakítsa át, ami egészséges, de még mindig nagyon finom.
Bemutatjuk Amy-t - az Urban Legend fánkok igazi fánk-tudósát -, aki a tudományos szigor és a fánkok iránti rajongás kombinációjával vágott neki a feladatnak.
A fahéjtól az epres sajttortáig minden íz ott van, csak éppen a felesleges ballasztok nélkül, amit a szervezetünknek általában el kell viselnie. Mielőtt azonban megnéznénk, hogy Amy hogyan veszi ki a ballasztot az egészségtelen ételekből, van egy nyilvánvaló kérdés: hogyan sikerült fánk-tudóssá válnia?
„Mivel gasztronómiai családból származom, a legkedvesebb gyermekkori emlékeim közül sok az ételek és az ízek felfedezésével kapcsolatos - mondja. - Ez lehetett az anyukámmal új receptek kipróbálása a konyhában, a sörfőzés az apukámmal (amint kicsit idősebb lettem!) vagy a családi nyaralások során a világ ízeinek megismerése.”
Amy élelmiszertudományt és táplálkozástudományt tanult az egyetemen, ott kezdett érdeklődni az iránt, hogy
A diploma megszerzése után sajt-kutató lett - azt próbálta megérteni, hogy a tejtermékek fogyasztása miért jár együtt a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával. Ez még több ismeretet adott neki azzal kapcsolatban, hogy a tudomány hogyan teheti egészségesebbé az ennivalókat, és ehhez rengeteg kísérletet kellett elvégeznie a laboratóriumban. Nem meglepő, hogy később megragadta a lehetőséget, amikor az Urban Legenddel dolgozhat a pékség jövőjének átalakításában - szúrta ki a Daily Mail.
A fánklaborban Amy és a csapat a legújabb tudományt és technológiát a természetből származó legjobb alapanyagokkal kombinálja.
- ezzel olyan finomságokat készítenek, amelyekről nem is gondolnád, hogy egészségesebbek.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Amy elmagyarázza: „Minden élelmiszer sokféle biológiai molekulából áll. Ha megértjük, hogy a molekulák hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással, ami aztán az általunk kedvelt jellegzetes tulajdonságaikat adják, akkor lehetővé válhat, hogy ízeket, textúrákat és színeket utánozzunk természetes összetevőkkel.” Ami pont azt jelenti, amit mondanak: a fánkok a tudós munkájának köszönhetően mesterséges színezékek és ízesítők nélkül készülnek.
Amikor állandóan finom fánkok vesznek körül valakit, nehéz lehet eldönteni, hogy melyiket válassza.
„Imádom a citromtorta ízű fánkot - a fanyar citrusos íz frissítő változatosságot jelent a hagyományosabb ízekhez képest (bár ezeket is szeretem!) - mondja. - Igazi szicíliai citromot használunk, amely minden egyes mennyei falatnál a Földközi-tenger partjára repít! De a legbüszkébb az új fánkmázaimra vagyok.”
Tündérek csak a mesében léteznek, és az az ötlet is oda valónak látszik, hogy bűntudat nélkül ehetjük kedvenc fánkjainkat - azaz túl szépnek tűnhet ahhoz, hogy igaz legyen. De az Amyhez hasonló tudósoknak köszönhetően ez talán már nem sokáig lesz így.