GASZTRO

Lekváros hamburger, lekváros sajt? Mi folyik itt?

Házi hamburgerhez házi lekvár dukál! Bolti szószok helyett készíts gasztro ajándéknak is beillő ízesítőket! Mutatjuk a legjobb változatokat!
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. szeptember 30.


Megosztom
Link másolása

„Találkoztál olyannal, akinek azt mondtad: Együnk egy kis hamburgert, és azt mondta: Nem, utálom a hamburgert? A hamburger isteni!”

Nagyon valószínű, hogy az animációs történelem legszószátyárabb Szamarának eredetileg a parféra vonatkozó fenti eszmefuttatása a hamburgerre is igaz. Ami nem is meglepő, tekintve, hogy ma már csak az nem tud magának ínyére való hamburgert találni vagy készíteni, aki nem is akar. Műhúsostól a csicseriborsós vegán át a zsemlétlen keto változatig gyakorlatilag már bármilyen kör alakúra készített szendvicsre rá lehet fogni, hogy az hamburger.

És ezzel nincs is baj, hiszen „Mit hamburgernek eszünk, bármilyen is legyen, éppúgy hamburger.”

Úgyhogy senki se akadjon fenn (vagy ki) azon, hogy lekváros változat is létezik.

Az egyenlő bánásmód ugyanis a lekváros hamburgernek is kijár. Bár talán, ha konkretizáljuk, milyen lekvárról van szó, többen megnyugodnának. Ezért aztán felebaráti szeretetből a cikk elején lerántjuk a leplet a hamburgerbe szánt lekvárokról (ja, igen, mert hogy sokféle van ám!): zöldségekből készülnek, szokatlan fűszerezési tripla leszúrt Rittbergerekkel szórakoztatják az embert... és nagyon finomak.

A zöld paradicsom bolttalan útjai

A zöld paradicsomnak két típusa létezik: az egyik, amelyik zöldnek született és úgy is hal meg (érik be), a másik pedig az összes többi, akinek nem hagytak időt érett színeinek kibontakoztatására.

Utóbbi társaságból készül a zöld paradicsom lekvár. Bármilyen fajta be nem érett paradicsom alkalmas lekvárnak, de, ahogy a piros fajtáknál, úgy itt is könnyebben befőzhetőek a húsosabb, kevés magvú, vékony héjú fajták, mint például az Ökörszív különböző variánsai, az Ace 55, a Marmande vagy a San Marzano.

Mivel éretlen paradicsomot kereskedelemben nemigen kapni, az alapanyag beszerzéséhez elengedhetetlen a saját, még be nem érett (lehetőleg vegyszermentes) paradicsom. Ennek híjján szereznünk kell egy rokont, barátot vagy szomszéd nénit, aki rendelkezik ilyesmivel, és hajlandó is megválni legalább egy kilónyi adagtól.

Az alap recept 1 kg paradicsomhoz 30 dkg cukrot ír, a fűszerezés pedig egészen merész irányokat is vehet, kezdésnek talán a citromos-gyömbéres változatot érdemes kipróbálni. Ha pedig van rá mód, rögtön duplázzuk az adagot, hiszen gasztro ajándékként is megállja a helyét ez a különlegesség.

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld paradicsom
  • 30 dkg cukor
  • 1 citrom leve (ha kezeletlen, akkor a reszelt héja is)
  • 5 cm-es gyömbérdarab

Elkészítés:

A paradicsomokat apróra kockázzuk, hozzáöntjük a cukrot, a gyömbért ízlés szerint lereszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomhoz adjuk, lassú tűzön főzni kezdjük. Ha elég türelmesek vagyunk és időnk is engedi, egy-másfél órát főzzük, amíg besűrűsödik. Akinek nincs ennyi ideje, az sűrítésnek tehet hozzá egy felkockázott almát, de akkor sem követünk el szentségtörést, ha dzsemfixet, esetleg 1:3  vagy 1: 4 arányú befőző cukrot használuk. Sokat segít a főzés lerövidítésén az is, ha kellő puhulás után egy kicsit összebotmixerezzük a lekvárt. Ha elkészült, csírátlanított üvegekbe rakjuk és száraz dunsztba tesszük.

A zöld paradicsom lekvár a házi hamburgerek mellett meglepően jól illik sajtokhoz is, például a camembert-hez vagy kecskesajthoz. A lekvár karakterét tovább lehet árnyalni vaniliával, kardamommal, fahéjjal vagy szegfűszeggel is, de chilit és borsot is tehetünk bele, ha bírjuk a csípőset.

Felpaprikázva

Mielőtt a csípőset nem szerető vagy nem bíró olvasók tovább görgetnének:

ÁLLJ! NINCS ITT SEMMI CSÍPŐSSÉG!

A paprikalekvár ugyanis alapvetően édes kápiából készül, és csak akkor lesz tüzes, ha külön teszünk érte.

A zakuszka, az ajvár vagy a piros arany alapanyagaként is ismert kápia az egyik legnagyobb cukortartalommal bíró tagja a felfújt bogyótermésűek családjának.

Ezt az édességet további cukorral rontani talán túlzásnak tűnik, a tartósításhoz és a megfelelő lekvár állag eléréséhez azonban elengedhetetlen. Egy bolti ketchuphoz képest viszont még így is jobban járunk, főleg, ha tényleg csak ízesítőként, kis adagokban élvezzük az ízét. A sokféleképpen fűszerezhető kiinduló recept itt is egészen egyszerű.

Hozzávalók:

  • 1 kg vastag húsú, piros kápia paprika
  • 1 evőkanál só
  • 8 deci 10%-os ecet vagy 3 deci 20%-os, ehhez fél deci víz
  • 1 kg kristálycukor

Elkészítés:

A kápiát apróra vágjuk, felöntjük az ecettel és másfél órát főzzük. Botmixerrel leturmixoljuk, közben hozzáadjuk a cukrot. Ezek után további egy órán át főzzük, vagy amíg megfelelőre nem sűrűsödik.

Fűszerezését tekintve jól áll neki is a chili, a gyömbér, a fekete és a zöld bors, illetve a különböző zöldfűszerek: az oregano, a rozmaring, a babérlevél vagy a kakukkfű.

Az így készült paprikalekvár egy kis ropogósra sütött bacon, esetleg pár karika grillezett padlizsán társaságában kerülhet a házi hamburgerbe. Ha pedig megmarad a lekvárból, próbáljuk ki a téli esték immunerősítő fokhagymás pirítósához!

Ez nem egy nyuszikás vicc

A sárgarépa az egyik legsokoldalúbb zöldségünk: fogyasztjuk nyersen, főzve, sütve, készítünk belőle tortát és babaételt…és lekvárt is!

Ráadásul a répa esetében tényleg csak az ízesítésen múlik, hogy palacsintába vagy hamburgerbe kerül majd a végeredmény.

Az alábbi recept inkább az édességek irányába tolódik, a fahéj és a gyömbér a citrusokkal együtt kifejezetten télies, karácsony-ízű lekvárt eredményez.

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgarépa
  • 80 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 2 narancs
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A sárgarépát megfőzzük, pürésítjük, a végeredmény kb 1,5 kg püré legyen (ez nagyjából 2 kg nyers répából szokott kijönni). A citromot és a narancsokat a kifacsarjuk, a lével együtt jöhet a gyümölcshúsuk is, ha kezeletlenek, akkor a héjukat először lereszeljük.

A püréhez hozzáadjuk a cukrot, a gyümölcslevet és a fűszereket, 15 percig kis lángon összefőzzük. , majd feltesszük az egészet rotyogni. Ha túl hígnak találnánk a lekvárt,használhatunk itt is almát, dzsemfixet vagy pektint. Mi az utóbbit alkalmaztuk, elegendő volt 6 g a kívánt állag eléréshez.A  kész lekvárt forrón tiszta üvegekbe töltjük, kidunsztoljuk.

Ha a fenti receptben a fűszereket lecserélhetjük kakukkfűre, őrölt babérlevélre és római köményre, különleges, arabos ízvilágú lekvárt kapunk, ami tökéletesen passzol például egy falafeles hamburgerhez.

Caramell & Delila

A zöldséglekvárok közül a legismertebbet hagytuk utoljára: a lilahagyma lekvárt.

Ez az olcsó alapanyag csodálatos metamorfózison megy át a lassú, karamellizáló főzés során.

A kész lekvár a nem túl bizalomgerjesztő külsőt egészen összetett ízparádéval ellenpontozza.

Hozzávalók:

  • 5 db lilahagyma
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, vékonyra végjuk. Serpenyőbe öntjük az ecetet és a cukrot, hozzáadjuk a hagymát és kis lángon, fedő alatt, időnként átkeverve 20-25 perc alatt karamellizáljuk, majd még további 15-20 perc alatt sűrűre főzzük.

Fűszerezhetjük rozmaringgal, borssal, kakukkfűvel, de adhatunk hozzá vörösbort is.

Nagyon jól illik a hamburger mellett sültekhez is, de egy egyszerű szendvicset is fel lehet vele dobni, és sajtok mellé is kínálhatjuk.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Csak erős idegzetűeknek! Ez a sokkoló specialitás az új őrület New Yorkban
Elég bátor lennél ahhoz, hogy megkóstold ezt az ételt?

Megosztom
Link másolása

New York ínyencei most egy különleges ecuadori csemegét, a tengerimalacot fedezik fel maguknak, és „nagyon ízletes” fogásként ünneplik. Igen, arról a kedves kis szőrös, csipogó hangot adó háziállatról van szó, amit a gyereknek vettél nemrég.

Legalábbis a La Casa Del Cuy nevű étteremben egyre népszerűbb a fogás, és ahogy a neve is sugallja, a hely a tengerimalacokra (cuy) specializálódott.

Az étterem grillezve, egészben, gyakorlatilag minden részét felszolgálja. a kis házi kedvenceknek

NewYorkTimes újságírója szerint hétfő este az étterem tele volt vendégekkel, akik 1,2 kilós, körülbelül 40 centiméter hosszú állatokból lakmároztak. A házi kedvencként tartott tengerimalacok általában kisebbek, de súlyuk elérheti a 90 dkg-ot, esetleg a 1,5 kilót.

„Jobb, mint a csirke. Jobb, mint a nyúl” – mondta az étterem vezetője, Lucio Barrera a The Post-nak, és hozzátette, hogy szerinte a fej a legfinomabb része.

 

Lucio szerint a 110 dollárba (kb. 43.000 Ft) kerülő tengerimalacokat úgy viszik, mint a cukrot, ezért az étteremnek nagy mennyiségben kell beszereznie az állatokat. Azonban a dél-amerikai rágcsálók importja nem egyszerű.

Az ecuadori farmokról érkező fagyasztott példányokat vámkezelni kell, ami időigényes folyamat.

„Nehéz, mert nagyon sokat használunk” – magyarázta Lucio, aki Cuenca városából, Ecuadorból származik, és férjével, Marcelo Barrerával együtt vezeti az éttermet.

Kezdetben csak grillcsirkével foglalkoztak, de a COVID-19 járvány alatt, az ecuadori közösség igényeire reagálva, feltették a tengerimalacot is az étlapra.

„Az emberek sorra kérdezték: miért nem készítetek tengerimalacot a csirke helyett?” – mesélte Lucio. „Azt mondtam, csináljunk valamit, mert az élet túl rövid.”

 

Így született meg a La Casa Del Cuy. A tengerimalacok Dél-Amerikában az őslakosok étrendjének fontos részét képezik, alacsony zsírtartalmuk, magas fehérjetartalmuk, valamint könnyű tenyészthetőségük miatt. Támogatóik szerint még fenntarthatóbbak és jövedelmezőbbek, mint a hagyományos haszonállatok, mert kevesebb helyet és erőforrást igényelnek.

Az ecuadori kultúrában gyakran különleges alkalmakkor – például esküvőkön – tálalják őket, és a menyasszony családjának hagyományosan egy pár tengerimalacot ajándékoznak.

„Nálunk az országban ez egy nagyon különleges étel” – mondta Lucio, aki maga is nagy rajongója az állatnak, amit az USA-ban házi kedvencként tartanak. „Imádom. Minden nap eszem” – vallotta be.

Most nyugodtan hagyja abba az olvasást mindenki, akinek volt már ilyen cuki kis kedvence: az étteremben a tengerimalacokat nyársra húzzák, fokhagymával és más fűszerekkel pácolják, majd egy grillen lassú tűzön ropogósra sütik. A kész ételt rizzsel, burgonyával, mote kukoricával és mogyorószósszal tálalják, mielőtt egy hatalmas ollóval darabokra vágják.

A La Casa Del Cuy éttermében a tengerimalac nemcsak az ecuadoriak, hanem kalandvágyó gringók és a kínai gasztronómiai rajongók körében is népszerű.

Te megkóstolnád?

Mindenesetre a rettenetes képeket itt nézheted meg.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
5 tuti tipp, amivel spórolhatsz a konyhában + 4 csodálatosan finom házi fűszerkeverék receptje
A bolti árak az egekben, a rezsi se lesz olcsóbb, de attól még valahogy meg kell tölteni a hűtőt.

Megosztom
Link másolása

A konyhai spórolás nem csak arról szól, hogy kevesebbet költünk a boltban, hanem arról is, hogy tudatosabban használjuk fel az alapanyagokat és az energiát. Néhány egyszerű trükkel csökkentheted a kiadásaidat, miközben finom és tápláló ételeket készíthetsz.

Mutatjuk, hogyan!

1. Maradékmentés mesterfokon

Igen, tudjuk, hogy a vasárnapi frissen sült rántott húshoz jár a petrezselymes krumpli, de ha nem fogyott el előző nap az összes étel, ne dobd ki azt! Fagyaszd le a maradékot, vagy csinálj belőle másnap egy menő új ételt. Egy kis kreativitás és hopp, a maradék krumplipüré másnap gnocchiként, a csirkepörkölt quesadillaként tér vissza. Spórolsz és még új recepteket is tanulsz!

2. Ne hagyd, hogy az áram pazarolja a pénzt

Észrevetted, hogy a hűtőd folyamatosan zúg, és mindig vannak benne jégtömbök? Ideje leolvasztani! Egy jégmentes hűtő nemcsak hatékonyabban dolgozik, de kevesebb áramot is eszik. Ha még ennél is tovább mennél, csak akkor tedd a kaját a hűtőbe, ha már kihűlt, és ne dugd állandóan be a felesleges konyhai kütyüket.

3. Vásárolj szezonálisat

Az avokádó, mangó meg a drága áfonyás müzlik menők, de a helyi, szezonális zöldségekkel sokkal olcsóbban megúszod. Ősszel tele a piac sütőtökkel, káposztával, almával – ezekből remek kajákat készíthetsz, és nem fogsz minden bevásárlás után szívrohamot kapni a kasszánál. Plusz, ezek gyakran frissebbek is, mint az import finomságok.

4. Tervezd meg a kajáidat

Ha tényleg spórolni akarsz, muszáj előre gondolkodni. Írd össze, mit főznél a héten, és csak azokat a dolgokat vedd meg, amik valóban kellenek hozzá. Ezzel nemcsak pénzt, de időt is spórolsz, és nem lesz a konyhában öt különböző, félig megrohadt zöldség, amiket sosem fogsz felhasználni.

5. Csinálj házilag fűszereket és alapanyagokat

A bolti fűszerkeverékek néha annyiba kerülnek, mintha aranyból lennének, pedig otthon is simán elkészítheted őket. A saját fűszerkeverékek megoldják a problémát, és még variálhatod is őket ízlés szerint. Ugyanez a helyzet a salátaöntetekkel, szószokkal – egy jó alaprecepttel simán megúszod a drága bolti cuccokat.

Íme 4 szuper fűszerkeverék, amit otthon is könnyen összedobhatsz, és garantáltan feldobja a főztödet:

1. Házi taco fűszerkeverék

A mexikói ételek szerelmeseinek kötelező! Tökéletesen passzol darált húshoz, csirkéhez vagy akár zöldségekhez is.

  • 1 evőkanál chili por
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális)

2. Mediterrán fűszerkeverék

Ezzel a keverékkel bármilyen zöldséget, sült krumplit vagy csirkét mediterrán stílusban készíthetsz el.

  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors

3. BBQ fűszerkeverék

Ha imádod a grillezett ételeket, ezzel a keverékkel igazi füstös, édes ízt varázsolhatsz a húsokra vagy zöldségekre.

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál cayenne bors

4. Provence-i fűszerkeverék

Ez a klasszikus francia fűszerkeverék aromás és friss ízeket hoz a konyhádba, tökéletesen illik sült ételekhez vagy grillezett zöldségekhez.

  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál szárított levendula (opcionális, de ez adja a provence-i ízt)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors

 

Ezekkel a keverékekkel nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de sokkal frissebb és egyedibb ízeket hozhatsz létre, mint a bolti változatokkal.


Megosztom
Link másolása