GYEREK
A Rovatból

Luxustjacht, Michelin-csillagos étkezés, örökös bérlet az elit világba - a legdrágább nyári gyerektáboroknak is van azonban árnyoldala

Még a több millió forintos beugró sem biztosíték arra, hogy a gyerek valóban a neki legmegfelelőbb módon és biztonságban fogja tölteni a tábori napokat.

Megosztom
Link másolása

Van olyan szülő, aki még csak most eszmél: hamarosan itt a szünidő, és még nem dőlt el, milyen táborba menjen idén a gyerek, lesz-e rá egyáltalán keret.

A világ szupergazdagjai viszont valószínűleg már rég tudják, hol fogják elkényeztetni gyermekeiket a vakáció alatt.

A nyári táborok számukra nem a párizsis zsemlés természetjárást jelentik, cserébe viszont jóval nagyobb nyomás alatt kell élvezniük a nyarat: egy több milliós tábor ugyanis többnyire nem a pihenésről szól.

Megnéztük, mit tudnak a világ legdrágább táborai, és mi az, amit a leggazdagabbak sem tudnak elintézni a gyerekeiknek.

Az elitből a gyerek sem megy szabadságra

A nagy hatalommal és pénzzel nagy felelősség is jár- tartják a világ legtehetősebb emberei, a vagyon és státusz megtartása érdekében pedig a gyerekeiket az átlaghoz képest jóval hamarabb dobják a gazdasági és társasági mélyvízbe.

A legtöbb elit tábor ennek megfelelően egyáltalán nem egy 0-24 órás élménycunami vagy feltöltő pihenőidő, hanem sokkal inkább egy nyári iskola, ahova már az írni-olvasni épp csak megtanult korosztályt is ismeret-és kapcsolatbővítés céljából küldik a pénzes szülők.

Az egyik legdrágább ilyen tábor az Alpok szívében található SILC Academy.

A csodálatos svájci környezetbe az extra drága programok mellett kifejezetten a különböző vezetői készségeket is elsajátítása miatt érkeznek a gyerekek.

Az egy hetes táborért elkért 3400 svájci frank (majdnem 1,4 millió forint) biztosítja a luxusszállást és a Michelin-csillagos étkezést, emellett pedig különböző hegyi sportok (vadvízi evezés, falmászás, gleccsertúra, stb.) és számos drága program ára is benne foglaltatik az árban.

Egyetlen hétre azonban igen kevesen mennek: a nyár hosszú, a szülők elfoglaltak, és ha már ott van a gyerek, elvárják, hogy tényleg beleássa magát a vezetői és kapcsolattermető készségekbe. Vagy legalább elég ideje legyen barátságokat kötni, és ezzel a jövőjét megalapozni a többi milliárd dolláros bébivel. Így aztán többség a nyár nagyobbik részét egy táborban tölti, hogy legyen mit felmutatni a szülők felé.

Az élménybeszámolók mellett ehhez papírt is kapnak: a résztvevők a tábort egy tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal és egy személyre szóló cselekvési tervvel fejezik be, amely kiterjed az összes, a tábor szervezői szerint a 21. században elengedhetetlen vezetői kompetenciára és készségre.

Sok öregdiákunk úgy látja, hogy ez egy értékes eszköz a jövőbeli fejlődéshez, és nagyszerű módja annak, hogy megmutassák az iskolai mentoroknak, barátoknak vagy bárki másnak, hogy mit tanultak nálunk. -írják a tábor honlapján.

It’s a cruel summer

Akár az Ace of Base, akár Taylor Swift hangján halljuk, az elit világ gyerekeinek fejében bizony sokszor megfordulhat a fenti mondat a nyári hónapokban.

A hivatalos tanév végével legtöbbjük bizony csak egyik padból a másik padba ül át, és tanul valamit, amit a szülők, vagy jó esetben ők maguk hasznosnak és érdekesnek tartanak.

Az Eton College, az Egyesült Királyság legismertebb elit oktatási intézménye is minden nyáron megnyitja- jobban mondja nyitva tartja- kapuit a tudásvágytól égő gyerekek és szüleik előtt, kurzusaikat sokszor kifejezetten a felvételi előtt álló diákok igényeire szabják.

'Ezek a nem bentlakásos tanfolyamok az Etonban nem az A-szintű jegyek javításáról szólnak - állítja az iskola. Inkább „arra szolgálnak, hogy a tanulóknak egy izgalmas és kihívásokkal teli tanulmányi időszakon keresztül segítsenek felkészülni az egyetemi felvételire”.

- olvashatjuk ebben a cikkben.

Az akadémiai kurzusok mellett persze a résztvevők fejleszthetik evezős képességeiket is a Temze vizén, vagy Eton saját szigetére, a Queen Eyot-ra is ellátogathatnak a délelőtti és délutáni órák után.

Egy két hetes Vállalkozói és üzleti vezetői alapok kurzus az illusztris intézményben 5200 fontba, azaz nagyjából 2,4 millió forintba kerül. Hogy miért fontos egy 12-16 éves számára a nyarat ilyen fajta tanulmányokkal tölteni, azt majd az idő eldönti.

Persze vannak olyan extrém drága táborok, ahol kevésbé felnőttes területen szélesítik a gyerekek tudását. A svájci Le Rosey Institute nyári táboraiban a művészetekre és a sportokra helyezik a hangsúlyt: a délelőtti nyelvórák és sportolás mellett gasztronómiai és képzőművészeti kurzusokat is látogathatnak a jelentkezők, belekóstolhatnak a digitális alkotásba vagy a kódolás, a robotika és a 3D modellezés rejtelmeibe is.

Mindez négy héten keresztül csak 6,4 millió forintjába kerül a szülőknek.

A Le Rosey táboraiba persze nem csak azért küldik a csemetéket, hogy ilyesmikkel foglalatoskodjanak, hanem hogy már egészen fiatal korban beágyazódjanak az aktuális elitbe.

Egyesek szerint ugyanis az intézmény öregdiákjainak névsora olyan, mintha a valaha megrendezett legexkluzívabb nagyköveti fogadás vendéglistája lenne.

Mindenki ott van, aki számít: a szórakoztatóipar, a pénzügyek, a hajózás, a divat, a társadalom, a politika és a királyi családok vezető személyiségei. Olyan sok kékvérű, hogy a „királyok iskolájának” is nevezik, hiszen többek között Juan Carlos spanyol király, II. Fuad egyiptomi király és II. Albert belga király is tanult itt a Rockefellerek és Rothschildok, vagy mondjuk John Lennon fia mellett. Azonban még ez a kiemelkedő iskola sem tudja mindig megvédeni a hallgatóit.

Amire nincs ott a Mastercard- bullying és társai

A Le Rosey egyik diákja, az indiai Oswal család egyik gyermeke ugyanis a szülők szerint komoly bullying áldozatává vált az intézményen belül. Állítólag a diákság etnikai és vallási sokszínűségétől függetlenül olyan beszólásokat kapott, mint hogy „India Ázsia szemetesvödre”  vagy hogy „Az indiai szülők úgy néznek ki, mint az utcaseprők”.

A család legnagyobb döbbenetére az esetet az intézmény végül azzal zárta le, hogy kirúgták a diákot.

Az édesanya, Radhika szerint ez azért különösen felháborító, mivel amíg a család nem tett panaszt, a lánya mindig a maximális pontszámot kapta a bizonyítványában az iskolai magaviseletére.

Azt remélik, hogy jogi keresetük egyik következménye az lesz, hogy precedenst teremtenek a cyber-bullyingra vonatkozó svájci törvények számára. Megfogadták, hogy a kapott pénzt a zaklatás elleni jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel.

Egy nyilatkozatban a Le Rosey vezetősége azt mondta, hogy Oswal-ék állításait követően az iskola vizsgálatot indított „a tények megállapítása érdekében, amelyek végül csak egy banális, tinik közti rövid vitának tűntek”.

Hiába tehát a korlátlan vagyon és hatalom, van, amitől még a legtehetősebbek sem tudják megvédeni a gyerekeiket.

Egy ennél is rosszabb eset a Camp la Junta-ba történt, ahol a 600.000 forintos ár sem tudta megvédeni a gyerekeket a szexuális abúzustól.

A több, mint 90 éve működő elit fiútáborban elkövetett bűntény sajnos nem egyedi eset: a houstoni Crime Stoppers szerint az elmúlt 10-15 évben több mint 1000 gyerek vált szexuális zaklatás áldozatává csak az Egyesült Államok táboraiban.

Biztos, ami biztos

Nehéz a gyerekeket mindentől megvédeni, hiszen nem lehetünk mindig mellettük.

A szünidő kapcsán azonban kiemelten fontos, hogy körültekintően válasszunk nekik kikapcsolódási lehetőséget.

A szakemberek szerint például nagyon hasznos, ha az iskola utáni napokat, 1-2 hetet nem rögtön egy aktív időszak követi, hiszen a gyerekeknek igenis ki kell pihenniük a tanévet, az pedig a biztonságot nyújtó otthonban, vagy jól bevált, tényleg rekreációra fókuszáló, a gyerekek által ismert helyen tudják a legkönnyebben megtenni. Így biztonságosabban, megerősödött immunrendszerrel és pihent idegrendszerrel tudnak belevágni a nyári kalandokba.

Azon túl, hogy mindig csak a gyerekkel közösen megegyezve válasszunk tábort, jó, ha nem egyedül engedjük el, hanem egy baráttal, rokon gyerekkel együtt, akihez bármilyen probléma esetén bizalommal tud fordulni.

A táborokkal kapcsolatban érdemes a Táborminősítő honlapjával megismerkedni, ahol azokat a hazai táborokat találjuk, melyek a szakmai követelményeknek megfelelően, jogilag rendezetten működnek.

Emellett a biztosításokat is érdemes átböngészni, hiszen akár otthon, akár egy táborban történik meg a baj, nem mindegy, miből kell utána kigazdálkodni a gyógyulás napjait, hiszen például az ingyenes állami gyerekbiztosítás egy kéztörésért még mindig csak 3000 forintot fizet.

Az elit táborok túlzsúfolt tevékenységeivel ellentétben a szakemberek szerint az ideális helyszín a feltöltődésre a szabadban van, ahol a gyerekek kedvükre mozoghatnak, legyen az mező, erdő vagy vízpart, ahol találkoznak a természettel és eldönthetik, hogy focizni, biciklizni és rohanni akarnak, vagy bunkert építeni, virágot szedni, esetleg fára mászni.

Ezen tevékenységek közben nem csak az izmaik, hanem az agyuk és az idegrendszerük is rengeteget fejlődik. Talán még többet is, mint egy több milliós bentlakásos tábor percre beosztott keretei között.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Ez a két fő módja annak, ahogy a szülők nárcisztikussá tehetik a gyerekeiket
Nem mindegy, hogyan neveljük a gyerekeinket. Van két fő irány, amire azonban különösen érdemes odafigyelni.

Megosztom
Link másolása

Senki sem mondta, hogy szülőnek lenni könnyű, azt meg pláne nem, hogy mekkora kihívás egy érzelmileg stabil gyerekeket nevelni. Szülőként persze folyamatosan rettegünk attól, hogy elrontjuk valahol, és a gyermekeink érzelmileg destruktívak lesznek.

Az egyik legrosszabb kimenetel, amit a legtöbb szülő el tud képzelni az az, hogy a gyermekük nárcisztikus lesz. De vajon megelőzhetjük-e ezt valahogyan?

A Transforming Together című podcastban a műsorvezető Andrea Miller és Dr. Stan Tatkin pszichológus pont erről beszélgettek, és két fő okot neveztek meg, melynek köszönhetően a szülők akarva akaratlanul is nárcisztikussá tehetik gyerekeiket.

1. Megtanulják, hogyan kell irányítani és manipulálni az imádott szülőket.

A legnagyobb lecke, amit szülőként meg kell tanulnod, hogy hogyan állj ki a gyermekeiddel szemben. Meg kell tanulni határokat szabni.

De mi történik akkor, ha nem tudunk következetesek lenni velük?

„Mi történik, ha nem ezt tesszük? Amikor nem állunk ki? A gyerek egyszerűen elveszíti a tiszteletét irányodba”.

A gyermeked emiatt majd úgy nő fel, hogy gyengének és inkompetensnek tart téged, ennek köszönhetően elkezd kevésbé tisztelni, majd azt is megtanulja, hogyan manipulálhat és irányíthat téged, mint szülőt.

A határszabásra szükség van, ezzel teremtjük meg számukra a kiszámíthatóságot és a biztonságot. A gyerekek persze gyerekek, és folyton feszegetik ezeket, de ilyenkor is tartania kell magát a szülőnek, különben a fent írtak válnak valóra.

Ha változtatni szeretnél, kezd el megmutatni a gyereknek, hogy vannak határok, a tetteinek pedig következményei vannak. Ez nem egyenlő a büntetéssel, félreértés ne essék, egyszerűen csak az életkorának megfelelően vond felelősségre, ha megszegi a szabályokat, esetleg tiszteletlenül viselkedik.

Emellett nagyon fontos, hogy elfogadd az érzéseit, mégha bagatellnek is tartod, ezzel mutatsz neki jó példát a jövőre nézve.

2. Túlságosan szigorú szülői magatartás

A túlságosan szigorú vagy tekintélyelvű, rugalmatlan és rideg szülő szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermek nárcisztikussá váljon.

Figyelembe veszed a gyereked érzéseit? Tudja a gyereked értelmezni a saját érzéseit? Ha nem tudja, akkor valószínűleg egész életében másokat fog eltaposni, mert nem alakult ki benne az empátia vagy a tisztelet mások irányába.

Ezért fontos odafigyelni a nevelés során a szeretet és a szigor közötti kényes egyensúlyra.

A gondoskodó szülők érzékenyek és támogatóak, ugyanakkor határozott határokat szabnak gyermekeik számára. A szabályok magyarázatával, megbeszéléssel és érveléssel próbálják irányítani a gyerekek viselkedését. Meghallgatják a gyermek álláspontját, de nem mindig fogadják el azokat.

Mint minden más dologban az életben, itt is egyensúlyra van szükség. És a valóság az, hogy nem várhatod el a gyermekedtől, hogy tiszteljen téged, ha nem viselkedsz úgy. A másik oldalon viszont nem várhatod el a gyermekedtől, hogy érzelmileg biztonságban legyen, ha te sem érzed magad abban, és nem tudod ezt megteremteni számára sem.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

GYEREK
4 éves, súlyos beteg magyar kisfiú életét mentette meg egy titokzatos milliárdos
Csodák márpedig léteznek: a kis Ádin esélyt kapott a gyógyulásra.
K.O., Fotó: TV2 - sassy.hu
2024. június 27.


Megosztom
Link másolása

Nem sok valószínűsége volt, hogy megkapja a méregdrága kezelést Ádin, aki a kegyetlen Duchenne-szindrómában szenved. A kezeléshez szükséges infúzió ugyanis 1.3 milliárd forintba kerül.

A halálos kimenetelű betegségben szenvedő kisfiú édesanyja azonban a minap örömhírrel jelentkezett: „Nem fogjátok elhinni, még mi sem hisszük el... sikerült!"

- kezdte bejegyzését, melyben tudatta a világgal, hogy összejött Ádin gyógyulásához szükséges összeg.

Ádin egy olyan ritka kegyetlen kórtól szenved, mely során az izomzata teljesen leépül és a helyét zsírszövetek veszik át. Először a járásképességét veszti el, de a sorvadás továbbhalad, és szép lassan a teljes test feladja a küzdelmet.

Egy éve azonban elérhetővé vált egy igen drága génterápia, ami segít megmenteni a kórtól szenvedő kis betegek életét, az ára azonban olyan borsos, hogy egy átlagos ember számára lehetetlen kifizeti.

A szülők éppen ezért gyűjtésbe kezdtek, több híresség is a fontos ügy mellé állt, ennek ellenére sem sikerült elérni az 1.3 milliárd forintot, egészen mostanáig, amikor is egy névtelenséget kérő milliárdos óriási összeggel egészítette ki az eddigi felajánlásokat.

„A pontos összeget sem mondhatjuk meg, de több százmillió forintról van szó. Bár a génterápiát 4-6 éves korú gyerekeken szokták alkalmazni, Ádin mivel betegsége a szokásosnál gyorsabb lefolyású, így az orvosok beleegyeztek, hogy már most, az alsó korhatár elérésekor megkezdjék a kezelést.” – mesélte Ádin apukája, Adrián a Blikknek.

A kezeléshez először vért vesznek Ádintól Dubajban, amit az Egyesült Államokba küldenek elemzésre, ezt követően kaphatja meg a méregdrága infúziót, mely lefolyása után már lehet reménykedni a gyógyulásban.

„Kétség se férhet hozzá, milyen mérhetetlenül hálásak vagyunk a névtelen jótevőnek, ugyanakkor egy percig se gondoljátok, hogy nélkületek ez sikerülhetett volna!”

- tette hozzá a kisfiú anyukája, Anikó.


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Miután kigúnyolták a millenniálokat, a Z generáció most az Alfa generációt veszi célba: „üres arccal bámulnak”
Hírhedtek arról, hogy a millenniumi generációt öregnek és divatjamúltnak tartják, de most a Z generáció a náluk fiatalabbakat is elkezdte ekézni.

Megosztom
Link másolása

A zoomerek az Alfa generációt kezdték támadni, azokat, akik 2010 és 2024 között születtek, azt állítva, hogy szociálisan visszamaradottak.

A közösségi médiában a Z generációs tartalomkészítők azt állítják, hogy a fiatalabbak „kék fény bámulásban” szenvednek, amelyet egy „közömbös, nem törődöm arckifejezésként” írnak le.

„Az Alfák nincsenek teljesen jelen” – mondta Nicholas Drake zoomer a Business Insidernek adott új interjúban a két generáció közötti különbségről. (A „kék fény" a tabletek és telefonok képernyőiből kibocsátott fényre utal.)

Az Alfa generáció összes tagja az okostelefonok megjelenése után született, ami azt jelenti, hogy sokan már csecsemőkoruktól kezdve görgettek és lapoztak a készülékeken. Az Alfa generáció legidősebb tagjai most tinédzserek, és életük legmeghatározóbb éveit otthon töltötték a képernyők előtt, a COVID-pandémia miatt.

Ezért, mondja néhány zoomer, az Alfák sosem tanulták meg, hogyan kell hatékonyan kommunikálni személyesen.

A TikTok-on egy Hannah nevű Z generációs felhasználó nemrég elmesélte találkozását egy Alfa generációs felszolgálóval, akinek nem voltak megfelelő szociális készségei.

„A kék fény bámulás annyira valóságos” – írta a videóhoz, amely 4,2 millió megtekintést ért el.

„Ez lesz a norma, mivel mindenki képernyőkkel beszélget és nem emberekkel”

– válaszolta egy néző.

Brenda Christensen, a Stellar Public Relations vezérigazgatója a Business Insidernek elmondta, hogy bár „az Alfa generáció páratlan hozzáféréssel nő fel az információkhoz és az eszközökhöz, amelyek ösztönözhetik a kreativitást és az innovációt,” a túl sok képernyőidő „befolyásolhatja a figyelmüket, a kritikai gondolkodási készségeiket és a szociális kapcsolataikat.”

Néhány millenniál azonban azt mondja, hogy a zoomerek egyszerűen képmutatóak, mivel ők is rengeteg időt töltenek az okostelefonjukhoz ragadva.

Egy valaki még Hannah TikTok videójának iróniájára is rámutatott, mondván, hogy a Z generáció frusztrációja az Alfa generációval szemben ugyanolyan, mint amit a millenniumi generáció évek óta érez a zoomerekkel kapcsolatban.

„Most a Z generáció úgy látja az Alfa generációt, ahogyan a millenniumiak látják őket”

– jegyezte meg gúnyosan valaki.

Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Sosem mosta meg kétéves kislánya haját ez az anyuka - mindennek lehordták a trollok
Az anyuka szerint a sampon csak marketingfogás, a kislánya haja így sem zsírosodik.

Megosztom
Link másolása

Egy anyuka érdekes tényt osztott meg TikTok-csatornáján. Videójában ugyanis arról mesél, hogy

samponnal még sosem mosta meg kétéves kislánya haját, kizárólag vízzel szokta leöblíteni.

Persze azért azt is elárulta, hogy időnként argán olajat ken rá, illetve hetente vagy kéthetente hajmaszkot is használ.

„Ui.: soha nem zsírosodik!”

- írta a videóhoz.

Posztja azonban drámaian megosztotta a nézőket, és sokan szidni kezdték az édesanyát.

„Ez undorító!”

- írta például valaki, amire Echika elmondta, hogy szerinte nem az, ő ugyanis hajspecialista volt egy fodrászcégnél, így tisztában van vele, hogy a víz mindent leöblít, a haj saját természetes olajai pedig elvégzik a munka többi részét.

Persze azért kommentben többen rákérdeztek arra is, hogy

ugye tudja, hogy a víz nem távolítja el a koszt és a baktériumokat, de Echika erre azt válaszolta, hogy szerinte a sampon csak egy jó marketingfogás.

„És mivel az emberek hozzászoktak, a hajad minden alkalommal zsíros lesz, így újra használni fogod.” - írta hozzá.

Szerinte a hajra került ételt is tökéletesen eltávolítja a víz, de egy kis hajpakolással vagy olajjal lehet még rajta segíteni.

„A sampon csak megöli az összes jó olajat.” - tette hozzá.

@itsechika My tips! ❤ 1. Wash/rinse only with water 2. Use argan oil occasionally 3. Use a hair mask once a week/every 2 week Let your toddler enjoy long luscious hair without knots ❤ PS. IT NEVER GETS GREASY! #hairtips #longhair #fyp #toddlersoftiktok ♬ Isn't She Lovely - UNDRESSD & Ellie May

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása