Vegán péntek Steiner Kristóffal - „Ebbe a kényeztetően gazdag, színes-illatos fogásba a barátaink egymás után zúgtak bele”
Az ízek, színek, fűszerek szárnyán ezen a héten együtt utazhatunk Indiába, amely koránt sem olyan, mint amilyennek a rózsaolajjal és pátosszal átitatott önsegítő könyvek lefestik, és nem is olyan, mint amilyennek a nyomort bemutató magazinműsorok szívszorító képei láttatják.
India olyan, amilyenek mi magunk vagyunk: egy hatalmas varázstükör, amely sosem azt mutatja, amit látni akarunk, hanem azt, amit látnunk kell. Pont mint a váránaszii vendégházunk szobájának ablakai, melyen beragyogott a felkelő nap csillámló fénye, amint aranyhidat festett a Gangeszre, és a hinduk mezítláb, nevetve mosakodtak a folyóhoz vezető lépcsőkön.
Az első gondolatom az volt: mintha Madonna elfeledett, ám annál csodálatosabb szanszkrit békehimnuszához, a Shanti-Ashtangtihoz készült spontán videóklipet néznék… ám ez a valóság volt.
Ezt a kényeztetően gazdag, ezerízű, színes-illatos fogást, melybe a barátaim egymás után zúgtak bele, nem egy konkrét recept, hanem a húsz évvel ezelőtti utazásom megannyi momentuma inspirálta. Basmati rizzsel, vagy csápátival – indiai kenyérlepénnyel – tunkolva, de akár szegfűszeggel, kardamommal, mustármaggal pirított krumplival is mennyei.
A lakoma annyiféleképpen variálható, mint amennyi végtagja van Avalókitésvaranak, a buddhizmus ezerkarú bodhiszattvájának – kerülhet bele spenót, néha kesudiót turmixolok bele, máskor belehajigálok pár kocka pirított tofut is, ha pedig aprított mentával és pirított fenyőmaggal hintem meg, a megvilágosodás kapui nyílnak meg előttem evés közben.
Füstölt padlizsán és sárgaborsó curry
Hozzávalók, 2 főre
2 fej hagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ujjnyi friss gyömbér, apróra vágva
1 nagyobb padlizsán
1 csésze sárgaborsó, vagy vöröslencse
1 kanál napon szárított paradicsom paszta, vagy paradicsomsűrítmény
Fűszerek: só, bors, őrölt koriandermag, őrölt római kömény, őrölt kurkuma, szárított csili pehely
friss korianderzöld
1 kanál datolyaméz, vagy nádcukor, de ha nincs más, sima cukor is megteszi
Olívaolaj
400 ml kókusztej
Elkészítése:
1. Az égetett padlizsán elkészítésének csínyja-bínja: szimplán egy rácsra helyezve tedd a padlizsánt héjastul a nyílt tűz fölé, a főzőlapod egyik közepes lángján. A padlizsánnak minden oldalán szinte szénné kell égnie kívülről. Ez azt jelenti, hogy legalább 4 percen át perzseld mindenütt, és mindig forgass rajta, ha már nagyon ég. Összesen kb 15 percre lesz szükséged. Közben szörcsög, de ne aggódj, nem fog bántani. Amikor már abszolút megpuhult, vedd le a tűzről, és tedd félre, amíg érinthető állapotba kerül. Vágd le a csücskeit, ez után pedig kezd el finoman lehámozni róla az égett hájat. Ha maradtak rajta kis fekete szöszök, öblítsd le. Alternatívaként sütőben is készíthető.
2. Löttyints egy kis olívaolajat a serpenyődbe, és miközben forrósodik, hajigáld bele a fűszereket egymás után. Kurkumából mehet egy púpos kanál, a többivel csak óvatosan, kanálhegyenként adagolva.
3. Amikor már sistereg, add hozzá a fokhagymát, a hagymát, és állandó kevergetés mellett párold üvegesre. Amikor már majdnem teljesen puha, kotord félre, és küldj a serpenyő közepére egy fél kiskanálnyi cukrot, vagy datolyamézet. Hagyd, hogy szépen bebarnuljon, majdhogynem odakapjon, majd sebesen kotord vissza a hagymát, és alaposan keverd meg.
4. Most jöhet a sárgaborsó, vagy vöröslencse. Esetleg mindkettő. Én sárgaborsóval szeretem jobban, mert gyermekkorom kedvence, és egyébként is rajongok a sárga színért (szinte minden étel, amit főzök, a sárga valamelyik árnyalatában pompázik). A vöröslencse viszont gyorsabban megvan, ez nagy előnye. Szóval szórd a serpenyőbe, kevergesd-kavargasd, majd öntsd fel 3 csésze vízzel. Forrald fel, majd közepes lángon, fedővel letakarva, időnként megkevergetve hagyd puhulni.
5. Addig is fókuszáljunk a padlizsánra, mert megérdemli. Helyezd egy mélyebb műanyagtálba, dobj hozzá az összes fűszerből, kanalazd bele a paradicsomot, öntsd hozzá a kókusztej felét, majd a botmixereddel pépesítsd.
6. Ha megpuhult a sárgaborsó, keverd bele a padlizsánpürét, öntsd hozzá a maradék kókusztejet, és főzd még öt percen át, amíg kicsit besűrűsödik. Kóstold meg, és ha nagyon bollywood hangulatban vagy, fűszerezd még egy kicsit. A fent felsoroltak mellett illik hozzá a szerecsendió és a sáfrány is (tényleg csak egy fél csipet).
7. Utolsó feladatod, hogy még egyszer merülj el a botmixereddel az indiai csodában. A kész fogást önállóan, korianderzölddel megszórva is tálalhatod, de rakhatsz bele kis olívaolajon, sóval-borssal és füstölt paprikával pirított tofu kockákat, vagy akár főtt édesburgonyát is.
További receptek szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, valamint Instagramon: @kristofsteiner & @nimrodagan