Mit egyen egy vegán vendég a grillpartin? - ehhez adunk tippeket
Sok ember fejében a vegán étkezés bonyolult fogalomként él, és ha véletlenül egy növényi étrenden lévő vendég bukkan fel a grillpartin, azt se tudja hogy mit kezdjen vele.
Pedig végtelenül egyszerű megoldások is léteznek, és túl sokat bele sem kell invesztálnunk abba, hogy őket is jóllakassuk.
A következőkben ehhez adunk tippeket. Ha pedig jómagad is vegán vagy, talán találsz pár új ötletet, amit a saját kertipartidon is alkalmazhatsz.
A te konyhád is tele van vegánságokkal
Ha van időszak, amikor könnyű megetetni a kertipartin egy vegán vendéget, az a nyár végi, ősz eleji időszak.
A paprika, a cukkini, a tök, a padlizsán, a hagyma, a burgonya és a főtt kukorica kicsit fűszerezve vagy pácolva mehet is a grillre. Akár szeletelve, karikázva, akár nyárs vagy saslik formájában.
És paradicsomból, uborkából meg levelesekből villámgyors saláta is készülhet mellé. Gyümölcsökből meg könnyedén megvan a desszert is.
A mustár és a ketchup vegán, a kenyerek jó része vegán, szóval az asztalra felterített kísérők egy része is tökéletesen megfelelhet mindenkinek, még ha előre nem is készültünk fel túlságosan.
Nem árt a figyelmesség
Persze mindenki örül, ha külön gondolnak rá. Ez a vegán vendég felé lehet akár egy extra adag vagy különleges zöldség (pl. jól grillezhető padron- és snack paprika; vagy perlinetta, azaz mini padlizsán), de egy borsófehérjéből készült húsmentes kolbász is.
Segítségével több hideg salátát is gyárthatunk előre, amiből aztán az egész asztal ehet.
Pár vegán köret és krém:
Zakuszka - Tartalmas krém paprikából, paradicsomból, padlizsánból, hagymából. A babos verzió még laktatóbb.
Ajvár - Padlizsános, hagymás, paprikás kence.
Vinyete - Padlizsánkrém, ami vegán majonézzel pont olyan lesz mint az eredeti.
Kukoricasaláta, káposztasaláta vagy krumplissaláta - vegán majonézzel vagy ecetesen.
Görög saláta (akár vegán fetával), paradicsomsaláta, zöld salátaleveles kombinációk
Hummusz - Rengetegféle ízben és színben készíthető.
Feketeöves szint
A zöldségeket az erőteljes ízesítéssel lehet izgalmasan feldobni.
De beszerezhetünk pár távol-keleti vagy friss fűszert is a változatosság kedvvért.
A tofu remek tojás és túróhelyettesítő, de szintén lehet pácolni és grillezni is. Elég populáris alapanyag a vegán mindennapokban.
És ma már top minőségű műhús-pogácsákat is árulnak fagyasztva. Ha esetleg ezzel is készülünk, haza se akar majd menni a vendég.
A grillezett gyümölcs mindenkinek remek desszertopció lehet. Vegánoknak azért nem árt vegán fagyival készülni mellé.
Inkább kérdezd meg!
Ha van rá lehetőségünk, udvariasan megérdeklődhetünk pár részletet. Biztos nem fogják sértésnek venni az őszinte érdeklődést, még akkor sem, ha érezni, hogy nem igazán vagyunk képben.
Szóval a szeparált tárolás és sütés bizony fontos kérdés lehet.
És bármilyen meglepő is, egy vegán ember sem fogyaszt feltétlenül minden növényi eredetű ételt. Például hiába készülsz több kiló gombával, ha a te vendéged pont nem szereti.