Gianni ezt a különlegességet készíti a családjának karácsonykor - te megkóstolnád?
Minden családnak megvan a kedvenc karácsonyi sütije, ami csak úgy jó, ahogy anyu vagy a nagyi készíti, nem vitás. Így van ezzel Gianni is, aki Olaszországból hozta a kedvenc karácsonyi receptjét, amit minden évben az asztalra varázsol. Most a Mokka műsorvezetőjének is megmutatta, hogyan készül.
„Be tudjátok fogni a férjeteket, aki lustálkodik a kanapén, és várja a vacsorát. Szépen megmondjátok neki, hogy ’na gyere ide, csinálj nekem zabaglionét!’ - mondta nevetve Gianni a műsorban, miközben kavargatta a desszertet.
De hogy is készül ez a finomság? Aki főzött már borsodót, az a technikát ismeri, talán csak az arányok kicsit mások. A következő receptet nyugodtan ki lehet próbálni:
Zabaglione
Hozzávalók:
6 tojás sárgája,
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál édes desszertbor, az olaszok Marsalát használnak
Elkészítés:
Egy nagy fazekat tegyünk félig vízzel és melegítsük fel. A keverőtálnak rá kell férnie a tetejére anélkül, hogy a vízhez érne.
Tegyük a tojássárgáját és a cukrot egy nagy keverőtálba. Elektromos habverővel keverjük addig, amíg kémes és habos lesz.
Tegyük a tálat a forró vízzel teli edény tetejére, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érjen a vízhez.
Kanalazzuk hozzá a marsalát, és kézi habverővel folyamatosan keverjük, amíg a krém a duplájára nem nő, és szinte pudinggá sűrűsödik (ez 5-10 percig is eltarthat).
A zabaglione akkor van kész, ha a habvetővel egy csíkot tudunk húzni belőle, amely néhány másodpercig megtartja a formáját. Ha azonnal eltűnik, még nincs kész, habverőzzük tovább.
Ha kész, öntsük poharakba, és babapiskótával kínáljuk.