GASZTRO

Vészhelyzeti megoldás vendégjárásra - egy óra és kész a háromfogásos menü

Ki mondta, hogy nem lehet gyorsan finomat főzni? Ez az egyszerű, mégis izgalmas menüsor hat személyre legfeljebb 60 perc alatt elkészíthető.

Megosztom
Link másolása

Egy óra múlva itt vannak a vendégek, és pont ennyi időt szántál arra, hogy főzz nekik? De azért jó lenne elkápráztatni őket azzal, hogy 3 fogásos menüt dobsz fel az asztalra, ugye? Segítünk!

A téli időszak vendégjárása fel tudja adni a leckét a legtürelmesebb vendégváróknak is. Mivel a december úgyis arról szól, hogy laktatóbbnál laktatóbb kajákat eszünk,

még vendégségben is jól tud esni egy gyors, de izgalmas ízű menüsor.

Ha átjönnek a haverok egy téli társasjátékcsatára, ha az anyós most látogat meg benneteket először, ha a kollégáiddal akarod kicsit szorosabbra fűzni a viszonyt,

nem kell pulykát meg lazacot pakolni az asztalra, és főleg nem kell négy óra szakadatlan főzőcskézés után fáradtan berogyni a tányér mellé.

Itt kínálunk egy tökéletes megoldást, hogy maradjon erőd a bulira is.

Nézzük, mi lesz a vendégváró menü:

Előétel: Sült camembert bagettel

Főétel: Cukkinis-pancettás spagetti

Desszert: Szedres pohárkrém

A legfontosabb az időzítés:

Ezekben a helyzetekben nagyon fontos az időzítés. Először is azt kell átlátni, hogy melyik munkafázis után mihez kell nyúlnod, melyik étel készül el magától is a sütőben, és közben mit tegyél a főzőlapra és mit oldj meg főzés nélkül. Ha ezeket jó sorrendbe csinálod, akkor az egy óra még sok is lesz.

A desszert nagyjából 15 perc alatt hidegen készül, ezért azzal érdemes kezdeni, majd a hűtőbe tenni, míg a vacsora végén rá kerül a sor. A camembert pedig csak frissen fincsi, ezért akkor nyúljunk majd hozzá, amikor a spagettihez minden hozzávalót felszeltünk és előkészítettünk (5-10 perc). Amíg a sajt a sütőben sül (összesen 20 percig), a főzőlapon megfőzzük a tésztát és a szószt, aztán learatjuk a babérokat.

Sült camembert fokhagymával, rozmaringgal és vermuttal

Az illatos rozmaringgal és vermuttal átitatott, fincsi olvadt sajtnál nincs jobb alap egy baráti vacsorához. Ropogós bagettel kínáld.

Hozzávalók:

250 g camembert (fadobozos változatot válassz)

1 nagy gerezd fokhagyma, szeletekre karikázva

1 szál rozmaring, kisebb ágakra tépve

2 evőkanál vermut (fehérborral is helyettesíthető)

bors, kötözőspárga

3 rúd fagyasztott bagett (vagy a hűtőpultokban árult fokhagymás verzió)

Birsalma chutney

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Csomagold ki a sajtot, de őrizd meg a fadobozát, és tedd vissza bele. Köss konyhai spárgát az egész köré.

Egy éles késsel vágj néhány hosszú keresztirányú bemetszést a sajtba. A fokhagymaszeleteket és a rozmaring ágacskákat nyomkodd a vágásokba. Őrölj rá egy kis feketeborsot, majd tedd a sajtot a dobozával együtt egy nagy tepsi egyik oldalára, és önts rá egy kanál vermutot. 10 percig süsd.

A 10 perc elteltével tedd a bagetteket a tepsi másik oldalára, önts újra egy kanál vermutot a sajtra és tedd vissza a tálcát a sütőbe további 10 percre, amíg a sajt ragacsos, a bagett meg ropogós lesz.

Szeleteld fel a bagettet, és tálald a sajttal és chutney-vel, dióval, friss répa- és almaszeletekkel, vagy amivel szeretitek.

Cukkinis-pancettás spagetti

Ez a könnyű olasz ihletésű tészta mindenkinek bejön, nem szabad túlfűszerezni, minden szükséges ízt megad neki a kevéske hozzávaló.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 kisebb cukkini

200 g pancetta (vagy felkockázott húsos szalonna)

1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv

1 kiskanál reszelt parmezán

1/2-1 dl bor

só, olaj

500 g spagetti

Elkészítés:

Vágd össze a vöröshagymát és vágd kockákra a cukkinit (ne hámozd meg, csak alaposan mosd le). Tedd fel a tésztafőző vizet forrni.

Dinszteld meg az olajon a hagymát, amikor üveges lett, szórd rá a pancettát és pirítsd meg. Jöhet rá a cukkini, a szétnyomott fokhagyma, együtt párold tovább az egészet.

Ezen a ponton szokott felforrni a víz a spagettihez, tedd bele a tésztát és addig főzd, amíg a csomagoláson ajánlják. Ez átlagosan 8-10 perc szokott lenni.

Amikor a cukkini jó (néhány perc kell neki), öntsd rá a paradicsomszószt, a bort és sózd meg. Mehet hozzá a parmezán, majd jól forrald össze, és kész is. Szűrd le a tésztát, borítsd rá a szószt, és parmezánnal szórva tálald.

Csokoládés-szedres pohárkrém

Egyszerűbb kész csokis krémpudinggal dolgozni, a többi hozzávaló miatt fel sem fog tűnni, hogy nem minden házi készítésű. Fontos, hogy ne felejtsd el előre kiolvasztani a szedret.

Hozzávalók:

2 evőkanál porcukor

150 g tejföl

150 g tejszín

300 g szeder, kiolvasztva, 12 szemet hagyj meg díszítésnek

3 doboz 125 g-os csokoládés krémpuding

150 g mézes keksz morzsolva

Elkészítés:

Egy tálban szitáld a porcukrot a tejföl és tejszín keverékébe, és keverd jól össze. Szórd bele a szedret és dolgozd bele.

Teáskanál segítségével oszd el a dobozos csokis pudingok felét 6 kis desszertes pohárba. A tetejére tedd a szederkrém felét, majd a maradék csokis puding következik, és a szederkrém.

Tedd a hűtőbe. Tálaláskor morzsolj mindegyik pohár tetejére mézes kekszet és szórj rá szedret.


Megosztom
Link másolása

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk