Megeszed, ha odaégett a pirítós? Öreg hiba!
Egészségügyi kockázatot jelent a megégett pirítós a szakértők szerint, hiába szereti jobban valaki a kicsit ropogósabb falatokat.
Emellett idegrendszeri károsodásokkal és a degeneratív betegségek fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták a kelleténél kissé szenesebb étel elfogyasztását, hiszen rákkeltő anyagok mellett neurotoxinok, mint az akrilamid jelenléte is kimutatható bennük.
Az Európai Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség szerint az akrilamid "olyan vegyi anyag, amely természetesen képződik keményítőtartalmú élelmiszerekben a mindennapi, magas hőmérsékleten történő főzés során. Az ezt kiváltó kémiai reakciót Maillard-reakciónak nevezik.
Az akrilamid ipari, nem élelmiszeripari felhasználása is széles körben elterjedt, és a dohányban is jelen van a füstben."
A probléma az, hogy ez az akrilamid, amely például az égetett pirítósban megtalálható, összefüggésbe hozható több komoly betegséggel.
Az EFSA szerint egyelőre ellenmondásos bizonyítékok állnak rendelkezésre az akrilamid emberekre gyakorolt hatásairól, kevés ugyanis az emberkísérlet. A laboratóriumi állatokon végzett vizsgálatok azonban kimutatták, hogy
"Ezen állatkísérletek alapján az EFSA szakértői egyetértenek a korábbi értékelésekkel, miszerint az élelmiszerekben található akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjában. Bár ez minden fogyasztóra vonatkozik, testsúly alapján a gyermekek a legveszélyeztetettebb korcsoport."
Figyelmeztetésük szerint ha három perc helyett öt percig pirítunk, az akrilamid tartalma 31 µg/kg-ról 118 µg/kg-ra emelkedhet, a kenyér típusától és a kenyérpirító hőmérsékletétől függően.
A Cancer Research UK szerint az általános étrend javítása fontosabb, mint az akrilamid konkrét elkerülése, mivel a tudományos vizsgálatok során az állatoknak adott dózisok sokkal magasabbak, mint amennyit az ember valaha is fogyasztana, így az égetett pirítós szerintük nem valószínű, hogy növeli a rák kockázatát.
Van azonban egy másik fontos kockázati tényező is az égetett élelmiszereknél – az idegrendszer károsodásának kockázata a neurotoxinok jelenléte miatt.
A Frontiers in Nutrition tudományos folyóirat szerint az akrilamid neurotoxikus az emberre. Az ezeket taglaló elméletek közt szerepel, hogy
"Az akrilamid toxikus hatásai kumulatívnak bizonyultak, ami azt jelenti, hogy kis mennyiségű akrilamid hosszú ideig tartó fogyasztása növelheti annak kockázatát, hogy hosszabb távon hatással lehet a szervekre" - írják a lapban.
Állatkísérletekből származó bizonyítékok arra utalnak, hogy az étrenddel szervezetbe juttatott akrilamid hosszú távú expozíciója növelheti a neurodegeneratív betegségek kockázatát.
Ahogy pedig arról korábban írtunk, az air fryerekben sütött krumpli esetében ugyanezen akrilamidból többet találtak az ételben, mintha hagyományos sütőben sütötték volna. Utóbbi esetében viszont nagyobb az esélye a szív-érrendszeri megbetegedéseknek.