EGÉSZSÉG
A Rovatból

2024 egészségügyi trendjei - mesterséges intelligencia, természetes kivonatok, élhetőbb városok

Mit jósolnak a szakértők, milyen irányt vesz az AI az egészségügyben, melyik étrendkiegészítő lesz az idei sláger és hogyan lesz kellemesebb a városlakók élete?

Megosztom
Link másolása

Idén most már tényleg jobban odafigyelek az egészségemre. Leteszem a cigit, és felveszem a tavaly karácsonyra vett futócipőt. Elmegyek arra a rákszűrésre. Nem eszem annyi ultrafeldolgozott szemetet.

Megtanulom azt a stresszoldó légzést vagy mit.

Vagy legalább elolvasom, mit jósolnak a szakemberek, milyen új és régi dolgok kerülnek majd előtérbe az egészségügyben!

Dr. AI rendel

A mesterséges intelligencia már az elmúlt években is fontos szerepet töltött be az egészségügyben, leginkább a megelőzésben és a betegút menedzsmentben. Egyre több hazai alkalmazást, illetve tervet láthatunk ennek bővítésére. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) például alapja lehet a betegellátásban az adatvezérelt mesterséges intelligencia alkalmazásának- írja Ernőfy Nóra a hazai betegellátás és az AI közös jövőjéről szóló cikkében.

Az adattárnak köszönhetően számos kutatást meg lehet spórolni mind időben, mind anyagiakban, az adott személy különböző betegségeinek szövevényes egymásra hatását hamarabb át lehet látni.

De akár azt is meg tudja határozni a mesterséges intelligencia, hogy kinek milyen hatóanyagot hogyan bont le a szervezete, így a elkerülhetőek a felesleges terápiák, az esetszámok pedig csökkenthetőek.

A trendkutatók az AI elterjedésének a fentieknél kézzel foghatóbb területeiről is beszélnek, többen kihangsúlyozzák a különféle okosórák, a hordható egészségügyi technológiák várható ugrás szerű fejlődését is.

A hordható eszközök és okosórák a szimpla monitorozáson túllépve egyre inkább a szűrésekre, a megelőzésre fognak koncentrálni- állítja Christine Lemke, az Edivation egészségügyi adatelemző cég alapítója.

Ezáltal a felhasználó lehetőséget kap a tudatosabb egészségmegőrzéshez, probléma esetén pedig pontosabb és alaposabb fizikai előképpel tud szakmai segítséghez fordulni.

Az AI egyébként akkor is belekotyog az egészségünkbe, ha nem kérjük rá. Elég neki a ráutaló magatartás ahhoz, hogy az internetes tevékenységünk alapján különböző fogyókúrás applikációkat, jóga kurzusokat vagy akár felnőtt játéknak tűnő medencefenék erősítő okoseszközt is elénk toljon Insta-görgetés közben.

A 2024-es évben ezek a kéretlen ajánlatok is egyre személyre szabottak lesznek, így érdemes odafigyelni arra, milyen tartalmakat keresünk vagy osztunk meg.

Gyógyszernek nem minősülő gyógyszerek

A 2023-as év egyik legismertebb gyógyszere a cukorbetegek által használt Ozempic lett. A készítmény lassítja a gyomor ürülését és a központi idegrendszeren keresztül csökkenti az éhségérzetet, így a diabétesszel küzdők számára megkönnyíti a diétát. Ez a hatás természetese egészséges emberek esetén is megfigyelhető, így a fogyni vágyók sok helyen felvásárolták a patikák készleteit, nem törődve sem az őket érő esetleges mellékhatásokkal, sem azzal, hogy a valóban erre a gyógyszerre szorulók így veszélybe kerülhetnek. Az Ozempic által keltett piaci hatás számos új fogyást segítő készítményt fog életre hívni, állítja Frank Jaksch, a bioaktív összetevőket gyártó Ayana Bio cég vezetője.

Szerinte például

nagy sikere lesz a közeljövőben a természetes Ozempic-nek is nevezett berberinnek, mely a borolyafélék gyökerében megtalálható növényi vegyület, és gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a hivatalos gyógyszer,

kis utánaolvasást követően az is kiderül, még a mellékhatásaiban is megegyezik.

Egy másik, természetes étrendkiegészítő is egyre nagyobb hírnevet fog magának szerezni, ez pedig nem más, mint a süngomba. A gasztrotrendek között is megjelenő gombák egyszerre finomak, fenntarthatóak és egészségesek, így nem véletlen a népszerűségük.

Jövőre a legismertebb nevek a lepketapló és a tremella (rezgőgomba) lesznek, két olyan funkcionális gombafajta, amelyeket a kínai gyógyászatban már évek óta használnak.

Az előrejelzések szerint tovább ível majd a különböző fermentált készítmények népszerűsége is, melyek leginkább a bél mikrobiomján keresztül támogatják az egészségünket.

És ha már a beleknél tartunk…

Bélföldi híreink

Az élelmiszer-és gyógyszeripar okozta emésztőszervi bántalmak ma már gyakorlatilag minden embert érintenek. Erre reagálva számtalan influenszer árulja a különböző puffadás és hormonális bélpanaszok elleni készítményeit a közösségi médiaplatformokon, illetve egy másik irányzat követői igyekeznek a hagyományos módszerekkel, többek között fermentált ételekkel és italokkal javítani a helyzeten.

A tudomány egyre több mindent ismer meg az agy-bél tengely harmonikus működésének fontosságáról, vagyis arról, hogy az emésztőszerveink hogyléte kihatással van a mentális életünkre is, és fordítva. Ezért ezek a fent említett étrendkiegészítők vagy gyógyhatású készítmények egyre több forrásból ellenőrizhetőek, a kutatások tovább segítik a felhasználókat a helyes döntésben.

A pre- és probiotikumok fontossága mellett a posztbiotikumokról is egyre többet fogunk hallani.

Külön beszerzésükre azonban nem lesz szükség, ugyanis a posztbiotikumok a probiotikus fermentáció melléktermékei, így megtalálhatók a kefírben, savanyú káposztában vagy a kombuchaban.

A trendkutatók további, a bélrendszer egészségével kapcsolatos előrelépéseket várnak a 2024-es évtől, többek között az egyszerű szupermarketekben is elérhető fermentált ételek megjelenését vagy a széklet transzplantáció elterjedését.

Őszinteség és közösség a betegségben

A betegségek és traumák kezelésében, feltárásában is egyre nagyobb nyitottságot jósolnak a szakértők.

Ahogy egyre több híresség vállalja a különböző mentális vagy fizikai betegségének tényét, és az ezzel járó nehézségeket, úgy a hétköznapi emberek is egyre könnyebben és hamarabb kérnek segítséget a szakemberektől.

Az afáziával küzdő Bruce Willis-ről vagy a 48 éve absztinens Antony Hopkins-ról szóló cikkek bátorságot adnak az embernek ahhoz, hogy őszintén szembenézzenek a testi-lelki problémáikkal.

A mesterséges intelligencia valószínűleg ezen a területen is sokat fog finomodni, és bár  a ChatGPT nem tudja helyettesíteni a pszichológusok munkáját, annak előkészítésére, a megfelelő szakirány megválasztására alkalmas lehet.

A saját magunkkal való őszinteség fontossága is egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni a közeljövőben, a különböző önsegítő csoportokra, konkrét betegség köré épülő közösségekre a pandémia után még nagyobb szükségünk lesz.

Az egyéni, civil és állami segítségen kívül egyre több munkáltató is keresi azokat a lehetőségeket, melyeken keresztül az alkalmazottak egészségesebb fizikai és szellemi környezetben dolgozhatnak. Az érzelmi megterhelés tudatosítása és kezelése például már nem csak magánügy, sok cég igyekszik a régi rendszerein úgy változtatni, hogy az ne csak fizikai és szellemi, de érzelmi téren se legyen a dolgozói kárára, hiszen saját érdekük is, hogy  a pszichológiai biztonság elősegítse az önálló munkavégzést és az innovációt.

Városi jól-lét

 A Föld lakosságának több, mint 50%-a városlakó, ami azt jelenti, hogy az emberiség felének napi szinten meg kell küzdenie olyan egészségkárosító hatásokkal, mint az extrém légszennyezés, a nyári hőség vagy szimplán az ilyen népsűrűség okozta stressz.

A felelős városvezetők ennek megfelelően igyekeznek rövid és hosszú távon is befolyásolni ezeket a negatív tényezőket. Mivel pedig 2024-ben a világ 50 országában lesznek választások, a jövőkutatók komoly változásokat prognosztizálnak a városrendezés területén is. Fontos lenne például minél több helyen megvalósítani a 15 perces város gondolatát, ahol egy adott terület (nem feltétlenül egyetlen város, inkább kerület méretű városrészekről beszélünk)

negyed órás gyaloglással elérhetőek a mindennapos élethez szükséges szolgáltatások és eszközök, úgy mint a kereskedelem, a munka, az egészségügy, az oktatás és a szórakozás,

mindez természetesen megfelelő tömegközlekedési ellátottsággal.

Az okos városok versenyében a pandémia után egyre nagyobb hangsúlyt kap a lakosság részéről az egészséges és fenntartható környezetre való igény, így ezek a törekvések is előtérbe kerülhetnek 2024-ben. Mivel az okos város pontos definíciója még mindig elég képlékeny, a különböző országok, intézmények vezetői próbálják a saját lehetőségeikhez és tudásukhoz illesztve megfogalmazni a céljaikat. Magyarországon például az 56/2017. (III. 20.) kormányrendelet szerint az okos város olyan település vagy település csoport, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.

Az okos városok egyik alapvetése, hogy lakóik aktív közreműködésével alakulnak élhetőbbé. Ennek egyik lehetséges módja a taktikai urbanizmus, melyre Budapesten is egyre több példát láthatunk.

Ilyen például a pesti alsó rakpart ideiglenes lezárása, a biodiverzitás növelésére tett gerillakertészeti vagy a FŐKERT által vitt Vadvirágos Budapest projekt, esetleg Józsefváros különböző utcáinak használati átgondolása a lakosság bevonásával.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A fiatal lány túlélte a tüdőrákot, most elmondja, milyen jelekre figyelj, mi utal először a betegségre!
Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt.

Megosztom
Link másolása

A fiatal amerikai lány, Aurora Lucas 2021 augusztusában kezdett el mellkasi fájdalmat érezni, ám akkoriban csak a stressz mellékhatásának könyvelte el.

Elfoglalt volt. Nemrég költözött Chicagóba, hogy új tanári állást kezdjen, és a doktori programjának második évében járt. De, amikor a fájdalom nem múlt el, és köhögés, fáradtság és hátfájás jelentkezett nála, elment a sürgősségire.

Soha nem gondolta volna, hogy azt a diagnózist hallja, amely végül három hónappal az első kórházi látogatás után érkezett. Előrehaladott tüdőrákja volt - 28 évesen. Aurora soha nem dohányzott.

Gyógyulása után a most 31 éves Aurora a TikTok-csatornáján közzétett videóban számolt be a hosszas folyamatról, mire megérkezett a diagnózis és hogy mik voltak az első intő jelek, amikre felfigyelt.

„Az ijesztő az, hogy ez egy rejtett betegség, csak sokkal később, a harmadik vagy negyedik stádiumban diagnosztizálják, és általában elég agresszív”

-mondta a lány.

Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt, és a harmadik stádiumba sorolták. Az ebben a stádiumban diagnosztizált tüdőrákosok körülbelül 37 százaléka él a diagnózist követő öt évig.

A tünetek közé tartozott a mellkasi fájdalom, a tartós köhögés és a hátfájás. Emellett olyan mértékű fáradtság is kialakult nála, hogy abba kellett hagynia a vezetést, mert attól félt, hogy elalszik a volánnál.

Röviddel ezután időpontot kért háziorvosához, aki csupán azt javasolta neki, hogy egyen egy kis mézet a köhögésére.

Körülbelül egy héttel később a mellkasi fájdalmai nem enyhültek, ezért kórházba ment. Az orvosok felvételt készítettek a mellkasáról, és azt feltételezték, hogy talán fertőzés vagy tuberkulózis lehet.

Mivel a lány biztosítása nem fedezte a további vizsgálatokat, az orvosok hazaküldték. Három héttel később visszatért a sürgősségi osztályra, mert a köhögés egyre rosszabb lett, és alig tudott beszélni.

2021 decemberében új biztosítása lett, aminek köszönhetően megkapta a megfelelő vizsgálatokat. Öt napon belül tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

Két kemoterápiás kezelést és 30 napos sugárkezelést javasoltak neki. A kezdeti kezelések óta pedig folyamatos gyógyszeres kezelést is kap mind a mai napig.

„Bármikor előfordulhat, hogy a gyógyszer nem tartja kordában a rákot, és visszatér”

-meséli Aurora.

A továbbra is jelenlévő aggodalom ellenére aktív, mozgalmas életet él. Közösségi oldalain pedig igyekszik felhívni a figyelmet a rendszeres orvosi szűrések fontosságára, mivel sokaknál a tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már nagyon előrehaladott állapotban van.

@aurorainnalucas What were your lung cancer symptoms? @LungCancerFoundation #LivingWithLungCancer #cancer #lungcancer #efgr #cancerstage3 #lungcancersymptoms #cancerawareness #nsclc ♬ original sound - Aurora 'Inna' Lucas

Via


Megosztom
Link másolása

EGÉSZSÉG
Sokkoló: az orvosok nem hittek neki, ezért 12 évig volt fogamzásgátló spirál a nő vastagbelében
Az eszköz átszakította a nő méhét, és csak egy autóbalesetnek köszönheti, hogy ezt észrevették az orvosok. Évek át járt különböző súlyos panaszokkal nőgyógyászhoz, de mindig elhajtották.

Megosztom
Link másolása

A mindössze 29 éves Daniella Hampton története egészen elképesztő. Egy elveszettnek hitt fogamzásgátló spirált találtak most a nőben - ráadásul a vastagbelében.

Daniella Hampton 2009-ben méhen belüli eszközt helyeztetett fel magának fogamzásgátlás gyanánt, de hat héttel később egy vizsgálat során közölték vele, hogy az kiesett.

Daniellát végbéltájéki fájdalmak gyötörték, de aggodalmát, hogy az implantátum még mindig benne van, az orvosok elhessegették mondván, ez nem lehetséges.

Csak ultrahanggal vizsgálták meg, az pedig nem mutatott ki semmit.

A 29 éves lány nem örült, hogy éveken át elhajtják a komolytalannak bélyegzett problémájával az orvosok, de kitartott amellett, hogy a spirál biztos a testében maradt.

A 12 év során aztán erről megfeledkezhetett, mert mind mondta,

kilenc évig aktívan próbálkozott teherbe esni, mindhiába.

Egész idő alatt tudtán kívül benne volt a fogamzásgátló.

Az orvosok csak akkor fedezték fel, amikor Daniella 2021 áprilisában autóbalesetet szenvedett. Az ekkor készített röntgenfelvétel kimutatta, hogy a réz fogamzásgátló eszköz a vastagbelében van. Az eszköz átlyukasztva a méhét jutott el oda, ahová nem kellett volna.

A spirált műtétileg eltávolították, ami megkönnyebbülés volt a nő számára.

Három évvel később, idén áprilisban végül második fiát, Champion Hamptont is megszülte. A 29 éves lány a Facebookon osztott meg röntgenfelvételeket ezzel a szöveggel:

"Bízzatok a testetekben, hölgyeim. Mindig is tudtam, hogy ez bennem van, csak nem tudtam bebizonyítani."

Daniella, aki a Louisiana állambeli New Orleansban él, azt mondta, kicsit a bújócskára hasonlított ez az egész történet, mintha kergették volna egymást a fogamzásgátló eszközzel. Számára elég traumatikus volt ez a 12 év, idézte a The Sun.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
A hatékony kullancsriasztó növény - ezt ültesd a kertbe, kend a hajlatokba a vérszívók ellen
Tombol a kullancsszezon, ráadásul a vérszívók igen nagy számban keserítik meg idén a mindennapjainkat. Van egy növény, aminek a szagát viszont nem viselik el. Titkos fegyver lenne?

Megosztom
Link másolása

Alapvetően egy kullancs csípése nem okozna gondot. A vérszívó jön, beledugja az ember vagy az állat bőrébe a szájszervét, jól lakik a vérével, aztán tovább áll. Igen ám, de a 25 ismert kullancsfaj jó része több kockázatos betegséget is terjeszt.

Nem minden kullancs fertőzött ezekkel a világon, de jó elkerülni velük az oroszrulettet.

A kis pókfélék erdőkben, parkokban, réteken és kertekben is előfordulnak. Ráadásul a globális klímaválság miatti enyhe teleknek köszönhetően évről-évre egyre többen vannak, és

már olyan fajokkal is találkozni Magyarországon, amelyek eddig csak egzotikusabb területeket kedveltek.

A Hyalomma marginatum fajtából egyre többet találnak itthon is, ő terjesztheti a krími-kongói vérzéses láz vírusát is.

Más kullancsok a Lyme-kórt vagy az agyhártyagyulladás bizonyos fajtáit terjeszthetik, amelyek maradandó szövődményekkel járó betegségek. Jobb tehát résen lenni.

Ma már számos megelőző oltás létezik ezekre a betegségekre, amelyek csökkentik a tünetek kialakulásának kockázatát vagy épp lefolyásuk súlyosságát. Emellett kullancsriasztók és -irtók is elérhetők, ha esetleg nincs lehetősége az embernek gyöngytyúkot tartani - ez az állat ugyanis előszeretettel nassolja a kullancsokat.

A kullancsriasztók általában valamilyen vegyszerek, azok mellékhatásait sokszor kerülni próbálják az emberek.

Van egy természetes megoldás arra az esetre, ha valaki szeret mondjuk mezítláb sétálni a kertben.

A muskátlifélék jelenthetik a megoldást - ennek a hazánkban is kedvelt dísznövénynek ugyanis gyűlölik az illatát a kullancsok. Különösen egy közeli rokonától ódzkodnak nagyon.

Ez pedig a geránium vagyis a Pelargonium graveolens.

Érdemes ezt kiültetni egyre több helyre a kertbe, mert szúrós szaga távol tarthatja a kullancsokat. Egyfajta védőgátként erkélyeken is helye van.

Ha kirándulunk, már érdemesebb a geránium kivonatát magunkkal vinni, a legtöbb esetben a geraniol tartalmú növény illóolaját teszik a riasztószerekbe, ezzel otthon is lehet játszani - alkoholban oldott, kitűnő minőségű illóolaj kerülhet a hajlatokba.

Permetezhetjük ezzel például a bokát, a vádlit vagy a combot.

A kullancs elől ezekkel egyrészt elfedjük a bőr természetes szagát, másrészt el is riasztjuk a számára büdös, számunkra kellemes virágillattal.

Plusz tipp, hogy kiránduláskor megfelelő ruházatot válasszunk az erdők-mezők bóklászásához. Célszerű világos színű ruhát viselni, amely eltakarja a lábat és a karokat. Érdemes kalapot viselni, zoknit és zárt cipőt.

Kirándulás után egyébként ne felejtsük el alaposan ellenőrizni az egész testet, ha potenciális kullancsotthonban túráztunk. Ha kullancsot találunk magunkon vagy társunkon, azt a lehető leggyorsabban el kell távolítani csipesszel.

Ha bármilyen fura, aggasztó tünetet észlelünk, haladéktalanul fel kell keresni az orvost, ugyanis a kullancs által terjesztett betegségek annál könnyebben kezelhetők, minél előbb felfedezik.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Komoly betegségek előjele lehet, ha nyáron bedagad a bokánk – Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni
Gyakran gondoljuk, hogy ez természetes jelenség, de nem érdemes félvállról venni a tüneteket.

Megosztom
Link másolása

Sokaknál a nyári hónapok velejárói a megdagadt bokák. És bár a probléma gyakori, nem minden esetben természetes.

Ez a jelenség ugyanis komoly betegségek jele is lehet.

Lehet, hogy csak a nagy meleg vagy a mozgásszegény életmód miatt küzdünk ezzel a problémával, de ha a duzzanat pár nap alatt nem múlik el, érdemes lehet vele orvoshoz fordulni.

Az Éva Magazin most összegyűjtötte, milyen betegségekre utalhat a tünet:

Visszérproblémák

A nagy hőség miatt kitágult vénák nehezítik a véráramlást, főleg a bokákban, így látható duzzanathoz, lábdagadáshoz vezethetnek.

Vesebetegség

A vesebetegség esetén jelentkező vízvisszatartás a duzzadt bokákon és egyéb testrészeken gyanús jel lehet.

Szívbetegség

A lábakon jól megfigyelhető duzzadás, dagadás a szívelégtelenség egyik jele lehet. Érdemes azonnal orvoshoz fordulni, amennyiben emellett légszomjat, mellkasi fájdalmat és fáradságot tapasztalsz.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat ez a tünet. Ám mindenképp érdemes kommunikálnod az orvosod felé, amennyiben ez rövid időn belül nem múlik el.

Terhesség

Sok nőt érint a terhesség alatti bokadagadás és szinte már természetesnek vesszük. Ha a tünetek azonban komolyra fordulnak, ebben az esetben is érdemes felkeresni orvosunkat.

Megosztom
Link másolása