EGÉSZSÉG

Önvédelmi vacsora - egyszerű immunerősítő ételek őszi nyavalyák ellen

Mitől lesz tényleg egészséges a fokhagymás pirítós, ehető-e a retek levele és mit rakjanak a salátára a BPH-val küzdő férfiak?
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. szeptember 15.


Megosztom
Link másolása

Szeptember gyakorlatilag a közmegállapodásosan szeszélyes április őszi párja: a reggelek és az esték már hűvösebbek, napközben viszont még konkrétan gatyarohasztó meleg tud lenni. Pontosan ez az időjárás az, ami robbanás-szerűen üríti ki az óvodákat, iskolákat és munkahelyeket, hiszen még az egészséges szervezet számára is megterhelő ez a hőmérséklet ingadozás.

Így a hónap közepére Mr. Szeptember általában mindenkit levesz a lábáról, és sajnos nem lehengerlő stílusával, hanem betegségekkel visz minket ágyba.

Megelőzésre, de sokszor a gyógyszeres kezelést kiegészítő támogatásra is nagyon jó, ha az étkezések közül mondjuk a vacsorát kicsit tudatosabbra vesszük: behozzuk a csípősebb ízeket, a tartalmas, minőségi alapanyagokat, átöblítjük őket a szezonalitás szűrőjén, vagdosunk és keverünk kicsit, aztán tálalunk, eszünk, és örülünk a jóízűre sikeredett láthatatlan védőpajzsnak. Cikkünkben ehhez a pajzskészítéshez adunk néhány tippet!

Nosztalgiás pirítós

Ha van olyan tipikus betegségmegelőző vagy kúráló őszi vacsora, amit senkinek sem kell bemutatni, az a fokhagymás pirítós. Igazából egy bögre hárs vagy bodzateával önmagában is megállja a helyét, de ha eszünk hozzá valamilyen zöldséget és fehérjét (lásd később), olyan vacsorát állíthatuk össze magunknak, amire egy dietetikus is rábólintana.

Nem mindegy persze, milyen kenyérről beszélünk, hiszen pont az ilyen igazán letisztult ételek követelik meg maguknak az őszinte odafigyelést.

Egy előre csomagolt, csökkentett ilyenolyan-tartalmú, de állagjavítókkal bőségesen megpakolt lisztkészítményből nem fogunk tudni OLYAN fokhagymás pirítóst készíteni, ami az emlékeinkben él.

Úgyhogy nyugodtan kezdjük az immunerősítő vacsorához szükséges bevásárlást egy kovászos kenyérrel. Minden más hozzávaló ugyanis sokkal jobban ki tudja fejteni a hatását egy jól működő bélflóra esetében, aminek az egyik alapköve a mikrobiom-barát kenyér.

És ha már a más hozzávalónál tartunk: ami gyerekként valószínűleg sose jutott eszünkbe fokhagymás pirítós evés közben, az felnőttként már az említésére is beugrik: a szaga. Sajnálatos, hogy a vámpírriasztó vegyületek ilyen kénköves illattal társulnak, és csak nagyon erős érzelmi töltet (vagy módosult tudatállapot) mellett tudjuk őket jó szívvel elviselni. Ez van. Viszont ha van olyan napszak, amikor a fokhagyma illatot a leginkább távol tudjuk tartani embertársainktól, az az este. Lehet próbálkozni tejjel ivással, túróba keveréssel vagy petrezselyem rágcsálással, de a legegyszerűbb beletörődni abba, hogy amint a szépségért, úgy az egészségért is meg kell szenvedni.

A másik lehetőség, hogy nem egyetlen atomfegyverre bízzuk a külpolitikánk alakulását, és mondjuk az egy gerezd fokhagyma mellé (ami egyébként két-három normál méretű pirítóshoz elég is) felveszünk a fegyverarzenálba más védelmi mechanikával működő ételeket is.

Esti orvosság, amiből van sörös, jeges és fekete is

Ugyan a retek a népi hagyomány szerint „reggel méreg, délben étek, este orvosság" , ugyanolyan jól tud esni reggelire a hónapos piros fajta mondjuk a rántotta mellé (mert hogy csak arra figyelmeztet a bölcsesség, hogy éhgyomorra ne fogyasszuk!), mint vacsorára saláta alapnak valamelyik őszi változat. Ennek a gyökérzöldségnek az összes fajtája nagyon egészséges, tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, rezet, mangánt és vasat is, aminek jobb felszívódásához a természet még folsavat is rakott a csípős zöldségbe. Nyersen fogyasztva az összes retek  kitűnő gyulladáscsökkentő, keringésjavító, jót tesz a májnak, az epének és az egész bélrendszernek.

Szerencsére ősszel is sokféle retekből válogathatunk: a hatalmas, hógolyó-szerű sörretek gyakorlatilag nem is csíp, ezért a gyerekek is szokták szeretni. A jégcsapretek a távol-keleti konyha kedvence, hazánkban pedig főleg a zöldségszegény tél végi időszakban kerül a kosarakba. A fekete retek pedig inkább gyógyszer, mint étel, ugyanis annyira csípős, hogy nyersen gyakorlatilag csak fűszer-mennyiségben lehet megenni.

Viszont ha ennek a Sötét Lovag-zöldségnek a belsejét karalábévájóval kiszedjük, és a keletkezett lyukat félig megtöltjük mézzel, pár óra múlva DIY köhögés elleni kanalas orvosságot kapunk.

A kétféle fehér retek mellé jól illik a tökmagolaj vagy a szójaszósz: mindkét esetben elég vékonyra vágni vagy gyalulni a retket és meglocsolni majd összefogatni az olajjal vagy a szósszal. Annyira intenzív és összetett mindkét folyadék íze, hogy igazából felesleges bármilyen más fűszerrel vagy hozzávalóval elrontani az összhangot.

A salátából kimaradt részeket pedig érdemes gasztro-szemmel is átnézni, hiszen a retek levele ehető! Elsősorban a sörretek nagy, sima leveleivel érdemes kísérletezni: diófélékkel, olajjal és fűszerekkel remek pesto vagy szendvicskrém készíthető belőlük, de pár szebb levél felcsíkozva ehető szendvics dekorációnak sem utolsó.

Akik pedig szívesen kísérleteznek a konyhában, azok fermentáljanak belőlük további egészségmegőrzési skill-ekkel rendelkező finomságokat!

Tökös-mákos üzemanyag

Sokan még mindig tartanak a rendszeres és minőségi olaj fogyasztástól, pedig azon túl, hogy nélkülözhetetlenek az idegrendszer, a hormonális és immunrendszer normális működéséhez, a különböző növényi olajoknak számos egészségőrző hatása is van.

A retek salátánál említett tökmagolajat például nem véletlenül nevezik az Őrség zöld aranyának.

Legtöbbet kutatott, és ezért leginkább ismert jótékony hatásáért a BPH-val küzdő férfiak étrendjébe mindenképpen érdemes beilleszteni.

(Hogy mi a BPH? Benignus prosztata hiperplázia, vagyis jóindulatú prosztata megnagyobbodás. Ha a férfiak meg tudták tanulni mondjuk a PMS vagy a PCO jelentését, a hölgyek is felvehetik a szótárukba ezt a diszkrét egészségügyi rövidítést.)

Nőként a tökmagolajat magas cinktartalma miatt érdemes fogyasztani, mely támogatja az immunrendszert, a benne található telítetlen zsírsavak karban tartják a koleszterinszintet, magas antioxidáns tartalma pedig csökkenti az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást.

Akinek pedig a tökmagolaj túl erős, vagy kipróbálna új ízeket is, az nyugodtan nézelődjön a magolaj készítéssel foglalkozó őrségi kistermelők portékái között, mert egészen különleges (és petpalackos kivitelben meglepően olcsó) olajokat ismerhet meg az ember. Dióolaj, lenmagolaj, mákolaj, kendermagolaj is megtalálható a legtöbb termelő kínálatában, melyek nem csak saláta ízesítésre használhatunk, hanem akár az arckrémünkbe is keverhetünk belőlük, hiszen megtalálható bennük többek közöt a közismerten bőrszépítő E-vitamin.

Adjunk az izmoknak!

A vacsora úgy lesz teljes értékű, ha kerül bele fehérjeforrás is. Ez lehet egy egyszerű sajt, egy zöldfűszeres túrókrém vagy körözött, egy doboz lecsepegtetett tonhal egy kis citromlével…vagy egy tökmag pesto! Ez a mag ugyanis kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír: míg 100 gr csirkehúsból 23 gr a fehérje, addig a tökmagnak 100 grammja  34 gr fehérjét tartalmaz! Turmixoljuk össze a salátának vett sörretek megmosott leveleivel, ízesítjük sóval, citromlével, ha kell, öntsünk hozzá egy kis tökmagolajat is, amíg kenhető állagot nem kapunk. A maradék pestohoz másnap csak tésztát kell főzni, és kész is a vitamindús ebéd. Egy másik nagyon egészséges alapanyagunk a szinte csak Újévkor fogyasztott lencse. Pedig olcsó, egészséges, és nagyon jól variálható étel, ráadásul 10 dkg lencsében másfélszer annyi  a fehérje, mint ugyanannyi marhahúsban. Fűszerezhetjük magyarosra, keletiesre, arabosra, vagy le is turmixolhatjuk egy üveg szárított paradicsommal, a lencse immunerősítő hatása ízvilágtól függetlenül érvényesülni fog.

Dobozos fagyi helyett aromaterápiás nasi

Legtöbbünknek az édességfogyasztás egyfajta önjutalmazás. Lehet, hogy  gyerekkorból hozzuk („Ha szépen megeszed az ebédet, akkor kaphatsz csokit!”), vagy idő híján pihenés vagy sportolás helyett a cukorban tudunk csak megnyugvást találni, esetleg úgy vagyunk vele, hogy az alkohollal vagy a drogokkal szemben ez még mindig nem számít társadalmilag elítélendő függőségnek. Igazából mindegy is. A baj az, hogy az étkezés utáni desszert-evés szokását nagyon nehéz kiiktatni. Mivel a legtöbben túl gyorsan, elegendő rágás nélkül étkezünk, még ha tele is ettük magunkat rendes étellel, szinte mindig úgy érezzük: a „desszert-gyomorba” azért még fér valami. Az agyba még nem jutott el a jóllakottság érzése, ezért gondolkodés nélkül nyúlunk még valami kis nasi után.

Ezt a rossz szokást a legegyszerűbben saját magunk kicselezésével tudjuk átírni: készítsünk előre egészséges finomságot, amit csak lassan, sok rágással vagy sok fújással, lassítva tudunk enni. Az őszi időszakban az egyik legjobb csali-desszert a sült alma: cukor és méz nélkül, csak fűszerekkel és magvakkal ízesítve még vacsora előtt tegyük a megmosott és magháztalanított almákat a forró sütőbe, utána pedig élvezzük, ahogy a vacsora végére betölti a lakást a sült alma semmihez sem fogható mesebeli illata.

A fahéjjal, szegfűszeggel és kardamommal ízesített, nyugodt álmokat hozó sült almában egy igazán rafinált, 007-es ügynököket idéző gasztro-testőrt tisztelhetünk, akit nyugodt szívvel magunkkal vihetünk az esti filmnézéshez az ágyba is.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Ekkora a baj? Kamilla egy nap alatt háromszor látogatta meg Károlyt a kórházban
A király nemrégiben esett át egy műtéten, éppen lábadozik.

Megosztom
Link másolása

A 75 éves Károly király a közelmúltban prosztatamegnagyobbodás miatt esett át műtéten és a felesége, Kamilla királyné pedig szorosan mellette tartózkodik a nehéz napokban. A 76 éves Kamillát háromszor is lefotózták, amint kilépett a londoni klinikáról, ahol Károly király péntek reggel feküdt kés alá.

Úgy tűnt, hogy a nem éppen ideális helyzet ellenére Kamilla királyné jó hangulatban van, mivel a három alkalomból kettőből háromszor mosolygott a kamerákba, amikor elhagyta a kórházat.

Utoljára szombat délután látták vigyorral az arcán, amikor egy fekete autó anyósülésén elvitték a londoni kórházból. Az utolsó látogatás során egy erdőzöld pulóver mellényt viselt egy fehér blúz fölött.

A Buckingham-palota korábban megerősítette, hogy őfelsége aláveti magát a "korrekciós eljárásnak". Arról is tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy a nagyobbodás "jóindulatú".

Károly kórházba kerülése nem sokkal azután következett be, hogy menye, Kate Middleton január 16-án "tervezett hasi műtéten" esett át.A Kensington-palota bejelentése szerint a hasi műtét sikeres volt, és a hercegné várhatóan tíz-tizennégy napig marad a kórházban a felépülés érdekében.

A műtét előtt Károly király állítólag meglátogatta a kórházban a walesi hercegnőt. Mindkét királyi családtagot támogatásáról biztosította Meghan Markle és Harry herceg is, a feszült kapcsolatok ellenére is.

A fotók megtekintéséhez kattints ide.

Forrás: Page Six


Megosztom
Link másolása

EGÉSZSÉG
Csak vastagítja a hasi zsírod ez a fogyókúragyilkos káros szokás
A megdönthetetlennek hitt érv tévhitnek bizonyult, amit a Koppenhágai Egyetem kutatói publikáltak. Ennek értelmében nem lesz valaki karcsúbb a dohányzástól, sőt: egyéb egészségkárosító hatásai mellett konkrétan növeli a hasi zsírt.

Megosztom
Link másolása

Asztalbeszélgetések utolsó kifogása a dohányosok részéről, hogy ha leteszik a bagót, feljönnek a plusz kilók. Soványságuk titkának tehát meghagyják a nikotint.

Annyiból van igazuk, hogy a cigaretta utáni sóvárgás, pontosabban a motorikus szokás miatt a cigi helyett sokszor nem fogpiszkálót vagy rágót, hanem nápolyit, csokit, egyéb nassolnivalókat vesznek magukhoz az emberek.

Az extra cukorbevitel pedig hízással jár.

Ám önmagában a dohányzás nem slankít és nem tartja karban a testömeg-indexet. Sőt. A Koppenhágai Egyetem kutatói most explicit rámutattak:

mind a dohányzás megkezdése, mind az élethosszig tartó dohányzás növelheti a hasi zsírt, különösen a zsigeri zsírt.

Ez mélyen a hasüregben lévő egészségtelen zsírtömeg, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és a demencia kockázatával is.

“A dohányosok testtömege általában alacsonyabb, mint a nemdohányzóké, de több hasi zsírral és több hasi zsigeri zsírral is rendelkeznek” - idézi az Addiction című tudományos szaklapot az eurekalert.org.

Érdekesség, hogy egyébként tűnhet valaki karcsúbbnak, a hasi zsír aránya magasabb lesz, ha dohányzik.

Közegészségügyi szempontból ez plusz egy pont annak, hogy a dohányzásról való leszokást szorgalmazni kell. A leszokást követően csökkenthető a hasi zsigeri zsír ss az ezzel kapcsolatos krónikus betegségek sora.

Ha az egyik egészségügyi kockázatot csökkentjük, akkor közvetve egy másik jelentős egészségügyi kockázatot is lehet, tehát mondjuk kisebb eséllyel leszünk cukorbetegek, demensek, vagy visz el egy hirtelen szívhalál.

A kutatás egyébként igen nagy léptékű volt: 1,2 millió dohányzásba kezdett embert és több mint 450 000 dohányost vizsgáltak hosszú évekig, a testzsír-arány vizsgálatba pedig több mint 600 000 embert vontak be.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
6 jel, hogy nárcisztikus emberrel van dolgod
Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Megosztom
Link másolása

A nárcizmus meglepően elterjedt jelenség a mindennapi életünkben és sok ember küzd vele, akár a párod, az anyósod vagy a főnököd is.

Hogyan ismerhetjük fel, és hogyan kezelhetjük ezeket az egyéneket?

Caroline Strawson trauma coach, a Hogyan éljünk túl egy nárcisztikus bántalmazást című könyv szerzője hat red flaget említ, amelyek segítenek azonosítani a nárcisztikus személyeket az életünkben.

1. Ő sosem hibás

Az első és talán legjellemzőbb jel az, hogy a nárcisztikus soha nem vállalja a felelősséget a rossz viselkedésért. Mindig valaki más a hibás, és bármit elkövet, mindig talál magyarázatot vagy kibúvót.

2. Tömegben megnyerő, privátban kontrolláló

A nárcisztikus személy nyilvánosan elbűvölő, de a magánéletben irányító és kontrolláló magatartást tanúsít. Ezek az emberek képesek gyakran megváltoztatni viselkedésüket különböző környezetekben, így még nehezebb mások számára elhitetni a közvéleménnyel, hogy milyenek is valójában.

3. Mindig a figyelem középpontjában

A harmadik jel amire figyelni kell az, ha valaki folyamatos figyelmet és dicséretet követel, akár nyíltan, akár burkoltan. Az illető mindig a figyelem középpontjában akar lenni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy így legyen.

4. Empátia, mint nem létező dolog

Az empátia hiánya a negyedik red flag. Míg az emberek általában rosszul érzik magukat, ha megbántanak valakit, a nárcisztikus semmilyen empátiával nem rendelkezik mások iránt, és nem érzik, pláne nem ismerik el a saját hibáikat.

5. Csak én, én és én

Ha valaki viselkedése hasonló egy hároméves gyermekéhez, és mindig csak a saját igényeire koncentrál és mindig nyerni akar, akkor gyanús, hogy nárcisztikussal állunk szemben.

6. A kedvenc eszköz a manipuláció

Végül, a hatodik red flag az, ha valaki ügyesen manipulál és kétségbe vonja az mások érzéseit és elményeit. Ezek az emberek gyakran a másikat hibáztatják, vagy úgy tesznek, mintha az áldozatok túlérzékenyek vagy hibásak lennének.

Ha felismerjük ezeket a jeleket az életünkben, lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és megfelelő módon kezeljük ezeket az egyéneket.

Forrás: Daily Mail


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Az életüket kockáztatják az időszakos böjtölés hívei - derült ki egy kutatásból
A népszerű fogyókúrás módszer követőinél 91%-kal nagyobb eséllyel alakulhat ki halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegség – állítja egy tanulmány.

Megosztom
Link másolása

Az időszakos böjtölésnek több formája is létezik. Az egyik leggyakoribb, amikor egy szigorú 8-16 órás időintervallumot követünk. Azaz egy 8 órás étkezési ablak áll rendelkezésre és a nap többi 16 órájában böjtölünk.

Egy új tanulmány előzetes kutatásai szerint, azonban az említett diétát követve 91%-kal megnövekedhet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata.

A tanulmány 20 000 amerikai felnőttet elemzett, az eredmény pedig azt mutatta, hogy akik napi 8 óránál kevesebb időre korlátozták az étkezést, nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik napi 12-16 órán keresztül étkeztek.

Sokan előszeretettel alkalmazzák az időszakos böjtölést, hiszen egyszerűbben kivitelezhető, mint például a kalóriaszámolás.

Kritikusok szerint azonban, az időszakos böjt nem volt mérhetően „előnyös” a fogyás szempontjából a hagyományos kalóriaszámláló módszerhez képest, ahol az ember egyszerűen kevesebb kalóriát eszik, mint amennyit egy nap eléget.

Tavaly júniusban azonban egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kalóriaszámlálás és az időszakos böjtölés egyformán hatékony a fogyás szempontjából – mivel az emberek lényegében ugyanazt a kalóriamennyiséget fogyasztották el, mint amit normális esetben egy kalóriaszegény napon fogyasztanának.

Rövid távú előnyei ellenére a kutatók továbbra sem javasolják a módszert.

„Annak ellenére, hogy ez a fajta étrend népszerű volt a lehetséges rövid távú előnyei miatt, a kutatásunk egyértelműen azt mutatja, hogy a napi 12-16 órás tipikus étkezési időtartammal összehasonlítva a rövidebb étkezési időtartam nem járt együtt a hosszabb élettartammal”

– mondta Victor Wenze Zhong, a Sanghaji Jiao Tong Egyetem Orvosi Karának professzora.

A kutatással kapcsolatban ugyanakkor megjegyezték, hogy a teljes tanulmányt még nem hozták nyilvánosságra – és az, hogy a résztvevők milyen típusú ételeket fogyasztottak, döntő fontosságú.

Forrás: People


Megosztom
Link másolása