EGÉSZSÉG
A Rovatból

Az életüket kockáztatják az időszakos böjtölés hívei - derült ki egy kutatásból

A népszerű fogyókúrás módszer követőinél 91%-kal nagyobb eséllyel alakulhat ki halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegség – állítja egy tanulmány.

Megosztom
Link másolása

Az időszakos böjtölésnek több formája is létezik. Az egyik leggyakoribb, amikor egy szigorú 8-16 órás időintervallumot követünk. Azaz egy 8 órás étkezési ablak áll rendelkezésre és a nap többi 16 órájában böjtölünk.

Egy új tanulmány előzetes kutatásai szerint, azonban az említett diétát követve 91%-kal megnövekedhet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata.

A tanulmány 20 000 amerikai felnőttet elemzett, az eredmény pedig azt mutatta, hogy akik napi 8 óránál kevesebb időre korlátozták az étkezést, nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik napi 12-16 órán keresztül étkeztek.

Sokan előszeretettel alkalmazzák az időszakos böjtölést, hiszen egyszerűbben kivitelezhető, mint például a kalóriaszámolás.

Kritikusok szerint azonban, az időszakos böjt nem volt mérhetően „előnyös” a fogyás szempontjából a hagyományos kalóriaszámláló módszerhez képest, ahol az ember egyszerűen kevesebb kalóriát eszik, mint amennyit egy nap eléget.

Tavaly júniusban azonban egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kalóriaszámlálás és az időszakos böjtölés egyformán hatékony a fogyás szempontjából – mivel az emberek lényegében ugyanazt a kalóriamennyiséget fogyasztották el, mint amit normális esetben egy kalóriaszegény napon fogyasztanának.

Rövid távú előnyei ellenére a kutatók továbbra sem javasolják a módszert.

„Annak ellenére, hogy ez a fajta étrend népszerű volt a lehetséges rövid távú előnyei miatt, a kutatásunk egyértelműen azt mutatja, hogy a napi 12-16 órás tipikus étkezési időtartammal összehasonlítva a rövidebb étkezési időtartam nem járt együtt a hosszabb élettartammal”

– mondta Victor Wenze Zhong, a Sanghaji Jiao Tong Egyetem Orvosi Karának professzora.

A kutatással kapcsolatban ugyanakkor megjegyezték, hogy a teljes tanulmányt még nem hozták nyilvánosságra – és az, hogy a résztvevők milyen típusú ételeket fogyasztottak, döntő fontosságú.

Forrás: People


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A hatékony kullancsriasztó növény - ezt ültesd a kertbe, kend a hajlatokba a vérszívók ellen
Tombol a kullancsszezon, ráadásul a vérszívók igen nagy számban keserítik meg idén a mindennapjainkat. Van egy növény, aminek a szagát viszont nem viselik el. Titkos fegyver lenne?

Megosztom
Link másolása

Alapvetően egy kullancs csípése nem okozna gondot. A vérszívó jön, beledugja az ember vagy az állat bőrébe a szájszervét, jól lakik a vérével, aztán tovább áll. Igen ám, de a 25 ismert kullancsfaj jó része több kockázatos betegséget is terjeszt.

Nem minden kullancs fertőzött ezekkel a világon, de jó elkerülni velük az oroszrulettet.

A kis pókfélék erdőkben, parkokban, réteken és kertekben is előfordulnak. Ráadásul a globális klímaválság miatti enyhe teleknek köszönhetően évről-évre egyre többen vannak, és

már olyan fajokkal is találkozni Magyarországon, amelyek eddig csak egzotikusabb területeket kedveltek.

A Hyalomma marginatum fajtából egyre többet találnak itthon is, ő terjesztheti a krími-kongói vérzéses láz vírusát is.

Más kullancsok a Lyme-kórt vagy az agyhártyagyulladás bizonyos fajtáit terjeszthetik, amelyek maradandó szövődményekkel járó betegségek. Jobb tehát résen lenni.

Ma már számos megelőző oltás létezik ezekre a betegségekre, amelyek csökkentik a tünetek kialakulásának kockázatát vagy épp lefolyásuk súlyosságát. Emellett kullancsriasztók és -irtók is elérhetők, ha esetleg nincs lehetősége az embernek gyöngytyúkot tartani - ez az állat ugyanis előszeretettel nassolja a kullancsokat.

A kullancsriasztók általában valamilyen vegyszerek, azok mellékhatásait sokszor kerülni próbálják az emberek.

Van egy természetes megoldás arra az esetre, ha valaki szeret mondjuk mezítláb sétálni a kertben.

A muskátlifélék jelenthetik a megoldást - ennek a hazánkban is kedvelt dísznövénynek ugyanis gyűlölik az illatát a kullancsok. Különösen egy közeli rokonától ódzkodnak nagyon.

Ez pedig a geránium vagyis a Pelargonium graveolens.

Érdemes ezt kiültetni egyre több helyre a kertbe, mert szúrós szaga távol tarthatja a kullancsokat. Egyfajta védőgátként erkélyeken is helye van.

Ha kirándulunk, már érdemesebb a geránium kivonatát magunkkal vinni, a legtöbb esetben a geraniol tartalmú növény illóolaját teszik a riasztószerekbe, ezzel otthon is lehet játszani - alkoholban oldott, kitűnő minőségű illóolaj kerülhet a hajlatokba.

Permetezhetjük ezzel például a bokát, a vádlit vagy a combot.

A kullancs elől ezekkel egyrészt elfedjük a bőr természetes szagát, másrészt el is riasztjuk a számára büdös, számunkra kellemes virágillattal.

Plusz tipp, hogy kiránduláskor megfelelő ruházatot válasszunk az erdők-mezők bóklászásához. Célszerű világos színű ruhát viselni, amely eltakarja a lábat és a karokat. Érdemes kalapot viselni, zoknit és zárt cipőt.

Kirándulás után egyébként ne felejtsük el alaposan ellenőrizni az egész testet, ha potenciális kullancsotthonban túráztunk. Ha kullancsot találunk magunkon vagy társunkon, azt a lehető leggyorsabban el kell távolítani csipesszel.

Ha bármilyen fura, aggasztó tünetet észlelünk, haladéktalanul fel kell keresni az orvost, ugyanis a kullancs által terjesztett betegségek annál könnyebben kezelhetők, minél előbb felfedezik.


Megosztom
Link másolása

EGÉSZSÉG
20 éves csúcson a napi kávéfogyasztás, itt a friss vizsgálat, mennyit igyál belőle egy nap
Egyre több kávét iszunk naponta, pedig van egy limit, ameddig az egészségünk és a szellemi frissességünk szolgálja az ital. Emellett azt is jó figyelembe venni, hogy fogyasztás után mikor is üt be a koffein, így ki tudjuk számolni, mikor igyuk az utolsó feketét.

Megosztom
Link másolása

A National Coffee Association szerint

az USA-ban a kávé népszerűsége még az ivóvízét is megelőzi.

Egy 2022-es, 3000 kávéfogyasztóval készült magyar kutatás szerint a magyarok negyede naponta egyszer, a fele naponta többször is iszik kávét. Évről-évre jelennek meg kutatások azzal kapcsolatban, mennyi az a kávémennyiség, ami még egészséges, és mennyitől szívkárosító a fekete leves. Az NCA most közölte a legfrissebbet ezek közül, és leírják, mennyit érdemes fogyasztani belőle.

A kávé egyébként egy egészséges ital, ami nagyon jó hirtelen energiafeltöltő lehet. Növeli a fizikai ellenállóképességet és az erőnlétet is, valamint ideális mennyiségben jótékonyan hat a szív és máj funkcióira.

Astrid Nehlig, a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet kutatási igazgatójának elmondása szerint 100-150 milligramm koffeinre van szüksége egy felnőtt szervezetnek az egészség megtartásához.

Ez másfél csésze kávét jelent naponta.

A magyar számok ehhez képest megengedőbbek. A NÉBIH szerint 400 milligramm koffein számít egészségesnek. Ez a mennyiség nagyjából 4 kis csésze eszpresszóval ér fel.

A kávé Nehlig szerint öt perc után rúgja az emberre az élénkítés ajtaját, majd

15-120 perc között éri el a szervezet az optimális koffeinszintet. Ez azt jelenti, hogy lefekvés előtt 2 órával már nem annyira jó kávézni, sőt.

Szakértők arra is kitérnek, hogy a szervezetnek 4-6 óra kell a koffein kiürítéséhez, ez persze metabolizmusonként eltér. Érdemes azonban belekalkulálni ezt a kávézási szokásainkba.

A kávé önmagában nem okoz problémát a szervezetben, itt a mennyiség az, ami viszont komoly zavarokat okozhat testszerte.

1000-1500 mg bevitt koffein már túladagolást jelent, ami kézremegéssel és heves szívdobogással járhat, de ez nem feltétlen hozadék. Ha rendszeresen sok kávét viszünk be, függőség is kialakulhat, valamint átalakulhatnak a szervezet folyamatai.

Az idegrendszer túlterhelt lesz, ezáltal ingerlékenység, álmatlanság léphet fel, folyamatossá válhat a fejfájás, szív- érrendszeri és mozgásszervi panaszok is megjelenhetnek. Krónikussá válhat a hasmenés, zavarossá lehet a beszéd, és bőrproblémák is kialakulhatnak.

Ha tehát ideális mennyiségben fogyasztjuk, jó barátunk a kávé, egészen addig, míg a ló túlfelére nem esünk - ott a huppanás nagyon fájdalmas lehet.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Csak vastagítja a hasi zsírod ez a fogyókúragyilkos káros szokás
A megdönthetetlennek hitt érv tévhitnek bizonyult, amit a Koppenhágai Egyetem kutatói publikáltak. Ennek értelmében nem lesz valaki karcsúbb a dohányzástól, sőt: egyéb egészségkárosító hatásai mellett konkrétan növeli a hasi zsírt.

Megosztom
Link másolása

Asztalbeszélgetések utolsó kifogása a dohányosok részéről, hogy ha leteszik a bagót, feljönnek a plusz kilók. Soványságuk titkának tehát meghagyják a nikotint.

Annyiból van igazuk, hogy a cigaretta utáni sóvárgás, pontosabban a motorikus szokás miatt a cigi helyett sokszor nem fogpiszkálót vagy rágót, hanem nápolyit, csokit, egyéb nassolnivalókat vesznek magukhoz az emberek.

Az extra cukorbevitel pedig hízással jár.

Ám önmagában a dohányzás nem slankít és nem tartja karban a testömeg-indexet. Sőt. A Koppenhágai Egyetem kutatói most explicit rámutattak:

mind a dohányzás megkezdése, mind az élethosszig tartó dohányzás növelheti a hasi zsírt, különösen a zsigeri zsírt.

Ez mélyen a hasüregben lévő egészségtelen zsírtömeg, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és a demencia kockázatával is.

“A dohányosok testtömege általában alacsonyabb, mint a nemdohányzóké, de több hasi zsírral és több hasi zsigeri zsírral is rendelkeznek” - idézi az Addiction című tudományos szaklapot az eurekalert.org.

Érdekesség, hogy egyébként tűnhet valaki karcsúbbnak, a hasi zsír aránya magasabb lesz, ha dohányzik.

Közegészségügyi szempontból ez plusz egy pont annak, hogy a dohányzásról való leszokást szorgalmazni kell. A leszokást követően csökkenthető a hasi zsigeri zsír ss az ezzel kapcsolatos krónikus betegségek sora.

Ha az egyik egészségügyi kockázatot csökkentjük, akkor közvetve egy másik jelentős egészségügyi kockázatot is lehet, tehát mondjuk kisebb eséllyel leszünk cukorbetegek, demensek, vagy visz el egy hirtelen szívhalál.

A kutatás egyébként igen nagy léptékű volt: 1,2 millió dohányzásba kezdett embert és több mint 450 000 dohányost vizsgáltak hosszú évekig, a testzsír-arány vizsgálatba pedig több mint 600 000 embert vontak be.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
6 jel, hogy nárcisztikus emberrel van dolgod
Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Megosztom
Link másolása

A nárcizmus meglepően elterjedt jelenség a mindennapi életünkben és sok ember küzd vele, akár a párod, az anyósod vagy a főnököd is.

Hogyan ismerhetjük fel, és hogyan kezelhetjük ezeket az egyéneket?

Caroline Strawson trauma coach, a Hogyan éljünk túl egy nárcisztikus bántalmazást című könyv szerzője hat red flaget említ, amelyek segítenek azonosítani a nárcisztikus személyeket az életünkben.

1. Ő sosem hibás

Az első és talán legjellemzőbb jel az, hogy a nárcisztikus soha nem vállalja a felelősséget a rossz viselkedésért. Mindig valaki más a hibás, és bármit elkövet, mindig talál magyarázatot vagy kibúvót.

2. Tömegben megnyerő, privátban kontrolláló

A nárcisztikus személy nyilvánosan elbűvölő, de a magánéletben irányító és kontrolláló magatartást tanúsít. Ezek az emberek képesek gyakran megváltoztatni viselkedésüket különböző környezetekben, így még nehezebb mások számára elhitetni a közvéleménnyel, hogy milyenek is valójában.

3. Mindig a figyelem középpontjában

A harmadik jel amire figyelni kell az, ha valaki folyamatos figyelmet és dicséretet követel, akár nyíltan, akár burkoltan. Az illető mindig a figyelem középpontjában akar lenni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy így legyen.

4. Empátia, mint nem létező dolog

Az empátia hiánya a negyedik red flag. Míg az emberek általában rosszul érzik magukat, ha megbántanak valakit, a nárcisztikus semmilyen empátiával nem rendelkezik mások iránt, és nem érzik, pláne nem ismerik el a saját hibáikat.

5. Csak én, én és én

Ha valaki viselkedése hasonló egy hároméves gyermekéhez, és mindig csak a saját igényeire koncentrál és mindig nyerni akar, akkor gyanús, hogy nárcisztikussal állunk szemben.

6. A kedvenc eszköz a manipuláció

Végül, a hatodik red flag az, ha valaki ügyesen manipulál és kétségbe vonja az mások érzéseit és elményeit. Ezek az emberek gyakran a másikat hibáztatják, vagy úgy tesznek, mintha az áldozatok túlérzékenyek vagy hibásak lennének.

Ha felismerjük ezeket a jeleket az életünkben, lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és megfelelő módon kezeljük ezeket az egyéneket.

Forrás: Daily Mail


Megosztom
Link másolása