FONTOS
A Rovatból

Ultrafeldolgozott élelmiszerek: 11 fontos kérdés és válasz - mozgás, italok, vegánság és társai

Tudjuk, hogy nem tesznek jót, mégsem sikerül ellenállni nekik. A csomagolásukkal is hívogató készételek, legyenek édesek, sósak, nasik, komplett ebédek vagy szénsavas italok, nem csak gusztusosak, finomak is. De tényleg menekülni kellene tőlük?

Megosztom
Link másolása

Nem túl jó hír, de minden vizsgálat egy irányba mutat: az ultrafeldolgozott élelmiszerek, különösen a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása összefügg többek között az elhízással, a rákkal, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a depresszióval, a demenciával és a fogszuvasodás kialakulásával. Hogy mi számít ilyen ételnek? Mindjárt kiderül.

A Monteiro által kidolgozott élelmiszer-osztályozási rendszerben az első kategória a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszer. Ide tartoznak a friss, fagyasztott és aszalt gyümölcsök és zöldségek; a tej és natúr joghurt; friss hús és hal; gabonafélék és hüvelyesek; gombák; tojás; liszt; diófélék és magvak; fűszernövények és fűszerek; tésztafélék és kuszkusz.

A második kategória a feldolgozott konyhai alapanyagok, például a vaj és a növényi olajok, a méz és a juharszirup, valamint a cukor, a só és az ecet.

A harmadik kategória a feldolgozott élelmiszerek. Közéjük tartozik a friss kenyér és sajt; a konzervek - zöldségek, halak, gyümölcsök -, pácolt, füstölt húsok és halak; valamint sózott vagy cukrozott diófélék és magvak.

A négyes kategóriában az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerültek.

Hogy mik is ezek pontosan? Hát például a szénsavas üdítők, a snackek, az édességek és csokoládék, a jégkrémek, a kekszek, a kész sütemények és péksütemények, a felvágottak, mélyhűtött pizzák, és minden kész étel, amit csak be kell dobni az air fryerbe vagy a mikróba.

Ezekről már azért megtanultuk, hogy nem egészségesek.

Csakhogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartozik a legtöbb barnakenyér (még a sokmagvas és kovászos is), reggelizőpelyhek és gabonapelyhek, az ízesített joghurtok, a gyümölcsitalok, a tejitalok, a diétás, cukormentes termékek. Ja, meg a bébiételek.

Mi a baj a bolti kenyerek nagyobb részével? Az, hogy ipari módszerrel készülnek, rövid kelesztési idővel, valamint adalékanyagok és segédanyagok koktéljával, hogy mégiscsak kinézzenek valahogy. Még az elég jó PR-ral rendelkező müzli is gyakran tartalmaz ízfokozót.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek legfőbb ismérve, hogy olyan ipari anyagokat tartalmaznak, amelyeket nem találsz meg a konyhádban, ezen kívül adalékanyagokat, hogy legalább szépek és finomak legyenek. A legtöbb adalékanyag nem is élelmiszer. Csak iparilag előállított ehető dolog.

Ezek után nem csoda, ha millió kérdés merül fel benned ezekkel az ételekkel kapcsolatban. Itt van 11, és a hozzájuk tartozó válaszok:

1. - Nem mozoghatnék többet, hogy ellensúlyozzam az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatását?

- A testmozgás az egészséges életmód fontos része, és számos testi-lelki előnnyel jár. De az ultrafeldolgozott kaják káros hatásait nem lehet eltüntetni az edzőteremben, ahogyan a nagy évvégi piálások következményeit sem lehet törölni azzal, hogy elmész futni.

2. - Ha már az italoknál tartunk - az alkohol ultrafeldolgozottnak számít?

- A hagyományos módon készített sör, bor és pálinka feldolgozottnak tekinthető; az egyéb szeszesitalok, likőrök és az alkoholos koktélok ultrafeldolgozottak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nyugodtan sörözhetsz végkimerülésig. Mindenkinek a lehető legkevesebb alkoholt kellene meginnia a dietetikusok szerint. Az ipari körülmények közt gyártott alkohol pedig az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyik legkártékonyabbja.

3. - Vegán vagyok. Akkor valószínűleg sok ultrafeldolgozott élelmiszert eszem?

- Amennyiben sikerül a vegánságot gyümölcsökre, zöldségekre, hüvelyesekre, gabonafélékre és diófélékre alapozod, akkor nem. A hús vegán megfelelői: a gomba, a hüvelyesek, és a tofu nem ultrafeldolgozottak. Viszont a „vegán húsok”: hamburgerek, felvágottak, és a vegán tejtermék-helyettesítők igen. A növényi tejek, amikor emulgeálószereket, stabilizátorokat vagy ízesítőket tartalmaznak, már ultrafeldolgozottnak minősülnek.

4. - Honnan tudhatom, hogy amit megveszek, az ultrafeldolgozott élelmiszer?

- A válasz egyszerű:

az összetevők listájában van-e legalább egy olyan összetevő, amit nem ismersz?

Van a csomagoláson vonzó, az egészségre vonatkozó állítás, például magas rosttartalmú vagy kiváló fehérjeforrás? Tartalmaz pálmaolajat? Multinacionális vállalat gyártja? Olcsó alapanyagból, például krumpliból vagy lencséből indult és színes csomagolásban drága ropogtatnivaló lett? Az otthon nem használt anyagok általában az összetevők listájának elején vagy közepén találhatók (az összetevők ugyanis súly szerint csökkenő sorrendben szerepelnek). Ezek közé tartoznak a fehérjeforrások (hidrolizált fehérjék, szójafehérje-izolátum, glutén, kazein, tejsavófehérje); cukrok (fruktóz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, gyümölcslé-sűrítmény, invertcukor, maltodextrin, dextróz, laktóz); oldható vagy oldhatatlan rostok; és módosított olajok (pl. hidrogénezett olaj).

Az adalékanyagok az összetevők listájának végén szerepelnek. A végtermék ízletesebbé vagy vonzóbbá tételére használt szerek közé tartoznak az aromák, ízfokozók, színezékek, emulgeálószerek, édesítőszerek, sűrítőanyagok, valamint habzásgátló, térfogatnövelő, habosító, zselésítő és mázképző anyagok.

5. - Nincs energiám minden címkét elolvasni a szupermarketben. Nincs valami más megoldás?

- Egy praktikus és ingyenes segítség az Open Food Facts alkalmazás. Ezt egy franciaországi nonprofit szervezet készítette több tízezer önkéntes segítségével, a vonalkódok beolvasásával azonosítja az ultrafeldolgozott élelmiszereket. Az adatbázis jelenleg több mint 3 millió terméket tartalmaz.

6. - Van olyan készétel, ami nem ultrafeldolgozott?

- Egyre több.

Gyakran előfordul, hogy egy ultrafeldolgozott étel (például a paradicsomos bab vagy a ketchup) bio változata már nem ultrafeldolgozott - bár drágább.

Ez nem azt jelenti, hogy ezek aztán feltétlenül egészségesek, csak azt, hogy nem ultrafeldolgozottak. Előfordulnak olyan üzletláncok, melyek saját márkás mélyhűtött ételei, például a tésztaételek vagy a lasagne nem ultrafeldolgozottak. Azért mindig egészségesebb lesz saját lasagne-t sütni, de sokunknak nincs rá ideje, kedve vagy tudása.

7. - Mit lehet szabadon nassolni?

Dióféléket, almát, sárgarépát de akár mézes kenyeret is. Ha általában gyümölcs- és diós müzliszeletet eszel, akkor inkább diót és aszalt gyümölcsöt vegyél, mert még a nyers gyümölcs- és proteinszeletek is tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek. A sima sózott rágcsálnivalók nem mindig ultrafeldolgozottak, de az ízesített verziók (pizza ízű, bacon ízű, stb.) szinte mindig azok.

8. - Mi a helyzet a gyorséttermekben és éttermekben kapható ételekkel?

- Szinte minden gyorsétterem- vagy szendvicslánc kínálatában szerepel némi ultrafeldolgozott étel. Minden, ami mártással készül, valószínűleg tartalmaz emulgeálószereket. A saláták, gyümölcstálak, levesek többnyire jó választások, a sült húsok és a sült zöldségek, krumplik is. Ugyanakkor a dietetikusok szerint egy-egy étkezés nem okoz gondot, a teljes étrendre kell koncentrálni, és ott csökkenteni a minimumra az ultrafeldolgozott élelmiszerek mennyiségét.

9. - Hogy tudom teljesen kiiktatni az étrendemből az ultrafeldolgozott kajákat?

- Vannak, akiknek könnyű lesz, mert csak alkalmanként nasiznak, nem isznak szénsavas üdítőket vagy vásárolnak gyorsétteremből. Ezeket az alkalmi kilengéseket könnyű elhagyni. Mások sokkal többször esznek ultrafeldolgozott ételt, nekik körültekintőbbnek kell lenniük. Vannak, akik a teljes önmegtartóztatást találják a legkönnyebbnek. Ha ki akarod próbálni, a szakemberek azt ajánlják, hogy olvass minél többet az ultrafeldolgozott élelmiszerekről és az élelmiszeriparról, miközben annyit egyél ilyesmit, amennyit csak szeretnél. Rövid időn belül undorodni fogsz az ultrafeldolgozott ételektől, és nem akarsz majd belőlük enni.

10. - Nem eszem már ultrafeldolgozott ételt, de kétszer annyit költök most ennivalóra és minden szabadidőmet a konyhában töltöm.

- Valójában az a tapasztalat, hogy

aki otthon főz, az olcsóban jön ki, mint aki kész kajákat vesz vagy házhoz hozatja az ételt.

A titok abban rejlik, hogy érdemes rendszerben gondolkodni, a maradékot eltenni és új ételekben felhasználni. A nagyszülők ezt nagyon jól csinálták. Egyik nap pörköltet főztek, a következő napon a maradékból gulyásleves lett (vízzel felhúzva és bezöldségezve). Te is átvehetsz ötleteket. Egyik nap csirkét sütsz, a másikon a maradék hideg hússal csirkés szendvicsed lesz. Vannak olyan szakácskönyvek, amelyek az egyszerű, de gyors ételekre specializálódtak, érdemes azokat használni. A mediterrán diéta követése szintén sokat segít, gyakorlatilag nem ad teret az ultrafeldolgozott ételeknek, ha te megad főzöl.

11. - Ha nem akarok teljes életmódváltást, mi az az egyszerű változtatás, amit én is megtehetek?

- Ne igyál szénsavas italokat, főleg a diétás változatot engedd el. Akár van bennük mesterséges édesítő és kalória, akár nincs, a szénsavas italok károsítják a fogaidat - és ha foszforsav is van bennük, a csontjaidat is feloldják. És ha közben az ízesített nasikat is félreteszed, már sokat tettél magadért.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
Szombaton már hógolyózunk? Várhatóan megérkezik az első hó: akár hózápor is lehet, ami fehérbe boríthatja az országot!
Köd, hidegpárna, és végre egy kis tél a láthatáron – úgy tűnik, elérkezett az a pillanat, amikor az első hópelyhek is megjelenhetnek Magyarország felett.

Megosztom
Link másolása

Egy markáns hidegfront szombaton északnyugat felől érkezik, és a hegyvidéki tájakon már hózáporokat is hozhat. A változékony időjárás újabb fordulatot ígér a hétvégére.

A novemberi szürkeség mostanra mindenkit elért: napok óta köd borítja az ország jelentős részét, a levegő fojtott, a napsütés pedig egyre ritkább vendég.

A helyzetet egy úgynevezett anticiklon tartja fenn, amely a magasban melegebb levegőt sodor fölénk, miközben a hideg a felszín közelében marad.
Az eredmény: tartósan párás, hűvös, helyenként fagyos idő.

„A hidegpárna miatt a ködös területeken mindössze 4–6 fokot mérhetünk, ami fagypontközeli hőérzettel jár, míg a naposabb vidékeken 10 fok feletti maximumok is előfordulhatnak” – magyarázta Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu szakértője.

A ködhelyzet a hét közepén tovább fokozódik: kedden és szerdán az ország több pontján is elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben a hat óránál is tovább fennmaradó, sűrű köd miatt.
A változás azonban már látszik a láthatáron: szombaton északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezik, amely végre megkeveri a levegőt.

A fronttal együtt csapadék is érkezik – és bizony, nem mindenhol eső formájában.

A hegyvidéki területeken, főként az Északi-középhegységben hózáporok is előfordulhatnak, így akár az első idei hópelyheket is megpillanthatjuk.
A front hatása vasárnapra is áthúzódhat, amikor már többfelé felszakadozik a felhőzet, és kisüt a nap.

Érdekesség, hogy a front távozásával a hőmérséklet is különösen alakul majd: a korábban ködös, hideg részeken hirtelen 6–8 fokig is melegedhet a levegő, miközben a napos tájakon marad a 10 fok körüli maximum.

A jövő hét időjárása egyelőre bizonytalan, de az biztos: a tél első jelei megérkeztek.
A következő napokban érdemes figyelni az eget – lehet, hogy szombaton reggel már néhány pelyhet is elcsíphetünk. Forrás


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
Hatalmas siker! Magyar kutatók fejlesztése egy új molekula, amely teljesen legyőzheti a rákot!
A LiPyDau nevű „okosgyógyszer” a világ egyik leghatékonyabb daganatellenes molekulája lehet – és mindezt magyar tudósok fejlesztették ki.

Megosztom
Link másolása

Magyar kutatók eredményes áttörést értek el: egy új fejlesztésű rákellenes vegyület egereknél teljes gyógyulást idézett elő bizonyos daganatokban.

Új reménysugár csillan a rák elleni küzdelemben:

magyar kutatók egy olyan hatóanyagot fejlesztettek ki, amely egereknél mellrákot, tüdőrákot és melanomát is képes volt visszaszorítani,
sőt teljes gyógyulást hozott egy örökletes emlődaganat-modellben.

Az áttörést a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont és az ELTE közös kutatócsoportja érte el, és eredményeiket a rangos Molecular Cancer folyóiratban publikálták.

A LiPyDau nevű vegyület különlegessége, hogy egy korábban rendkívül mérgező, de hatékony rákellenes molekulát – a pyrrolino-daunorubicint – „szelídítettek meg” liposzómás nanohordozóba csomagolva.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a hatóanyag célzottan a daganathoz jusson, miközben megóvja az egészséges sejteket a károsodástól.

A kutatók szerint a LiPyDau akár ezerszer erősebb a jelenlegi kemoterápiás szerekhez képest, és még a gyógyszerrezisztens daganatok ellen is hatékony volt. „Egyetlen dózis elegendő volt a teljes gyógyuláshoz – ilyet még sosem láttunk” – mondta dr. Füredi András, a tanulmány társszerzője.

Bár az eredmények egyelőre állatkísérletekből származnak, a tudósok bizakodnak: ha a további tesztek is sikeresek lesznek,
a LiPyDau új korszakot nyithat a daganatterápiában – és egyben a magyar tudomány történetében is. Forrás


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
A milliárdos ásványvizes üzletember bevallotta, olyan idegösszeroppanása volt, hogy négykézláb ment fel a lépcsőn
„Begörcsölt a kezem, nem tudtam fogni a kormányt, forgott velem a világ. A párjának kellett bevinnie a kórházba.”

Megosztom
Link másolása

Balogh Levente befektető és üzletember volt nemrégen a "Beköltözve Hajdú Péterhez" című műsornak.

Korábban már adott interjút Hajdú Péternek, és akkor elmondta, hogyan tette sikeressé a Szentkirályi Ásványvizet.

Annak idején megkérdezte az apját, hogy a borászat és a vizes cég közül melyik az, ami neki mínuszt hoz, és ezért eladná.

Balogh Levente elárulta:

"Senki nem hitt benne, hogy vizet lehet eladni prémium kategóriában."

Ám miután átvette a családi üdítőipari vállalkozás vezetését, sikeressé tette a márkát, és a cég fő terméke, a Szentkirályi Ásványvíz megkapta a világ legjobb ásványvize címet is.

Most az üzletember arról is beszélt Hajdú Péternek, milyen árat fizetett a nagy sikerért és a cég felfutásáért.

"2016 nyarán kaptam egy idegösszeroppanást"

- mondta.

"Emlékszem felhívtam a mostani feleségemet, hogyha nem érek haza, a Blaha Lujza tér környékén vagyok, ide gyere értem. Begörcsölt a kezem, nem tudtam fogni a kormányt. Négykézláb mentem fel a lépcsőn"

- folytatta.

"Összehánytam mindent, forgott velem a világ. Brigi vitt be a kórházba. 50 méterenként meg kellett állni, annyira rosszul voltam."

Hajdú Péter ezt annyival reagálta le, hogy "Azta!", majd áttért a következő témára, hogy akkor jött rá, mekkorára nőtt a Szentkirályi, amikor Luis Figo szerepelt a reklámjukban.

A teljes beszélgetést itt láthatod:


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Szirtes Ági önbizalmát folyamatosan rombolták az apja mérgező szavai: „Ági, te miért nem vagy nő?”
Kamaszként is át kellett élnie, hogy tréfás megjegyzésnek szánt gúnyolódás céltáblája volt.

Megosztom
Link másolása

Szirtes Ági volt nemrég Kadarkai Endre vendége, aminek nagyon örültem, mert szeretem Szirtes Ágit, az egyik kedvenc színészem és szinkronhangom.

Annak viszont már nem örültem, amit az interjú alatt elmesélt.

Ennek  gyönyörű, csodálatos nőnek ugyanis gyermekkorától kezdve letörte az önbizalmát az, ahogyan verbálisan bántotta az apja.

Az 1989-en elhunyt Szirtes Ádám is a kedvenc színészeim közé tartozik, talán ezért is volt fájdalmas hallgatni az interjúnak ezt a részét.

Két történettel is személtette Szirtes Ági, milyen is volt ez annak idején, miket mondott az apja, hogyan kapott sértéseket - néha tréfának álcázva.

"Bejött megnézni a Három lány kékben című előadást a Katonába" - mesélte a színésznő. "Básti Juli hatalmas kék visszereket ragasztott magára, Dorka (Udvaros Dorottya - a szerk.) sem a legjobb formáját hozta, mint csábos nőszemély. Én meg fémfogat használtam, meg lenőtt szőke parókát találtam ki magamnak."

Mi történt?

"És akkor apám jött, és azt mondta: Ági, te miért nem vagy nő? Básti Juli nő, Udvaros Dorottya nő, te miért nem vagy nő? És ez is nagyon szíven ütött."

Arra a kérdésre, meg merte-e valaha mondani az apjának, hogy rosszul esett neki, a színésznő azt válaszolta, hogy nem, mert akkor már túl voltak ezen.

De a megjegyzés aláásta Szirtes Ági önbizalmát. És nem ez volt az egyetlen mérgező mondat, ami elhangzott az édesapja szájából.

Amikor kamaszlány volt és alakult, formálódott a teste,

kapott egy szép új rakott szoknyát, ő pedig nagyon csinosnak érezte magát benne. Az édesapja végigmérte  és azt mondta: "Ha ilyen lábakon állna Magyarország!"

"Ő így viccelődött" - kommentálta a színésznő, majd hozzátette:

"Ezek után az ember nehezen szedi magát össze."

Én annyit szeretnék üzenni az összes szülőnek, nagyszülőnek, testvérnek, rokonnak, ismerősnek, szóval AZ ÖSSZES FELNŐTTNEK:

NE BÁNTSÁTOK A GYEREKEKET. Ne gúnyolódjatok rajtuk, ne ócsároljátok a külsejüket, ne tegyetek rájuk sértő megjegyzéseket. Ne gonoszkodjatok velük.

A teljes beszélgetést itt láthatjátok:


Megosztom
Link másolása