Vegánék és Laktózérzékenyék is átjönnek Húsvétkor - mindenmentes vendégváró tippek
- Abban van tej? Azt nem ehetem, mert laktózérzékeny vagyok.
- És abban van glutén? Azt meg a tesóm nem eheti.
- Nem, szörpöt nem kérünk, köszönöm, azt anyukám nem engedi.
- Apukám szeretné megnézni annak a csokinak a csomagolását, hogy nyomokban tartalmaz-e mogyorót, mert ő meg arra allergiás…
- Kölesgolyó van esetleg?
Ezek a mondatok bármelyik házban előfordulhatnak húsvétkor, amikor a kis locsolók megérkeznek és a versek meg az öntözködés után a fiatalabb és idősebb háziasszonyok megkínálnák a fáradt vándorokat egy kis finomsággal.
De nem csak a húsvét miatt érdemes ezekre a kérdésekre felkészülni, hiszen ma már szinte mindenkinek van olyan családtagja vagy ismerőse, aki valamilyen ételintoleranciával vagy -érzékenységgel rendelkezik, így bármikor kerülhetünk háziasszonyként olyan helyzetbe, hogy a vendégünk csak menteset ehet. Mit tehetünk ilyenkor, hogyan érdemes ezekre a helyzetekre felkészülni?
Otthoni vagy bolti?
Könnyű azoknak, akik szeretnek és tudnak is a konyhában kísérletezni, új alapanyagokat, konyhatechnológiai eljárásokat kipróbálni, hiszen nekik egy ilyen ünnep nem plusz fáradtságot, hanem plusz kihívást jelent.
Ők azok, akik valószínűleg maguk is érintettek vagy együtt élnek olyan személlyel, akinek egy vagy több ételérzékenység nehezíti az életét. Szerencséjükre az elmúlt 5-10 évben nagyot lendült a „mentes-piac”, a korábbiakhoz képest ma már sokkal egyszerűbb beszerezni azokat az alapanyagokat vagy akár készételeket, amik megkönnyítik az életét a laktóz-vagy gluténérzékenyeknek, vegánoknak vagy cukorproblémával küzdőknek.
Nekik minden bizonnyal megvannak a bevált és kedvelt receptjeik, de még tőlük se várhatja el senki, hogy mindenre legyen saját kezűleg készített megoldásuk.
Ezért nekik is érdemes az ünnepek előtt körbenézniük a boltok mentes polcain, hogy adott esetben legyen mivel megkínálni az érintett vendégeket.
Az interneten könnyű találni olyan blogokat, a social mediában különböző influenszereket vagy csoportokat, amik kifejezetten egy-egy ételérzékenységre specializálódtak. Ezeken az oldalakon rendszeresen találni egyik vagy másik ünnepre kihegyezett beszerzési listákat, amiknek segítségével feltölthetjük a készleteket.
Amivel nem nagyon tudunk mellélőni, az a
- natúr kölesgolyó, puffasztott rizs
- ugyanezek gyümölccsel ízesített változata
- natúr magok (mandula, kesu, napraforgó...)
- banánchips
- cukrozatlan aszalt vagy liofilizált gyümölcsök
- gyümölcsszeletek (gyümölcspüré aszalva)
Ezekből egyébként is érdemes betárazni, mert fentiek azok számára is sokkal egészségesebb nassolnivalók, akiket egyáltalán nem érint a téma.
A végére pedig a legegyszerűbb és legnagyszerűbb mindenmentes vendégvárókat hagytuk: a zöldségeket!
Répatorta van?
Húsvétkor már a legtöbb ember túl van minimum egy nagy, mondjuk ki: zabáláson, a gyerekek is már legalább egyszer cukorsokkot kaptak, így abszolút jó döntés, ha a vendégeket könnyedebb falatokkal várjuk. Legyen a mi otthonunk az az üdítő kivétel, ahol sütemény és alkohol vagy cukros üdítő helyett ropogós zöldségfalatok és frissítő cukormentes limonádé várja a vendégeket.
Azon túl, hogy sokkal egészségesebbek, a zöldségeket majdnem mindenki biztonsággal fogyaszthatja, hiszen nincs bennük se glutén, se laktóz, se finomított cukor.
Sárgarépa, kígyóuborka, angol zeller, koktélparadicsom, paprika, petrezselyem, fekete és zöld olajbogyó, snidling, piros és fehér retek, különböző salátafélék…Tavaszra megint kiszínesedik a zöldségfelhozatal, így nem nehéz ízléses és finom falatokat kreálni.
Zöldségekből készíteni a vendégváró falatokat
- pénztárcakímélő
- sütést-főzést nem igényel
- a gyümölcsökkel ellentétben a végeredmény sem lesz ragacsos
- hosszabban elállnak, előre el lehet őket készíteni
- a lehető legegészségesebbek
- gyakorlatilag bárki eheti őket
- sokféleképpen tálalhatóak
Na de miért enne egy gyerek vendégségben mondjuk répát? Hát mert nálunk nem (csak) répa alakban kerül a tányérra!
Játék az étellel
„Tudom, hogy ez a steak nem létezik. Tudom, hogy amikor a számba teszem, csak a Mátrix mondja az agyamnak, hogy szaftos és finom.”
Aki látta a Mátrix első részét, annak ismerős lehet ez a gondolatmenet.
Azt viszont a film nélkül is mindannyian tudjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki az az étel, ami a tányérunkra kerül. (Arról nem is beszélve, hogy mennyit számít a teríték, a környezet, az asztaltársaság, és így tovább). Nekünk, akiknek még nem ajánlotta fel senki, hogy válasszunk a piros és kék pirula közül, a legtöbb esetben
Felnőttként is szívesebben eszünk színes, változatos struktúrájú és konzisztenciájú ételeket, mint összeturmixolt barnás-zöldes trutyikat, a gyerekeknél pedig kifejezetten a látvány az, ami szinte mindent felülír (gondoljunk csak például a dínó alakú csirkefalatokra). Ezért abszolút nem ördögtől való dolog, ha azzal hozzuk meg a kedvüket például egy zöldségekből álló vendégváró falathoz, hogy számukra érdekes formában tálaljuk azt.
A Pinterest tele van jobbnál jobb ötletekkel, elég csak beírni hogy tálalási ötletek húsvétra vagy angolul tudóknak például azt, hogy veggie party food ideas , és már válogathatunk is az uborka kerekű, paprika testű vonat, a koktélparadicsomból készült katicabogár vagy a piros retekből faragott egérkék közül.
A levágott részekből pedig a felnőtteknek készíthetünk salátát.
Ételfestékes filctollal akár rajzolhatunk vagy írhatunk is a száraz felületű zöldségekre (paradicsom, uborka, paprika megtörölt héjára), ezekből ma már sokféle színű elérhető a cukrászati kellékes webshopokban.
A zöldségek mellé persze csinálhatunk mártogatósokat is, ezt főleg a felnőttek fogják díjazni: joghurtos-zöldfűszereset, márványsajtos fehérbabosat, hummuszt… Nagyon finom például az asztalt paradicsomos mascarpone krém, ami gyakorlatilag egy üveg lecsepegtetett olajos aszalt paradicsom és 4-5 evőkanál mascarpone összebotmixerezve, innentől pedig azzal fűszerezzük, ami épp a kezünk ügyébe akad: zúzott fokhagyma, friss vagy szárított bazsalikom, oregano, kakukkfű, zsálya, snidling- egy ilyen kence mellől biztosan el fognak fogyni a zöldségek is.