GYEREK
A Rovatból

Amikor a velociraptor a lábadhoz láncolja magát - dackorszak és szeparációs szorongás egy időben

Nem gondolnád, de felnőttként meg fogja köszönni a gyereked, ha tudatosan kezeled ezt a korszakát!
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. július 17.


Megosztom
Link másolása

Nem is leírni vagy megérteni, hanem túlélni nehéz azt a csodálatos, de egyáltalán nem ritka konstellációt, amikor a pár éves gyerek egyszerre akarja magát az anyjával összeférceltetni, és nemet mondani arra is, amit igazából szeretne.

Mivel leginkább az édesanyákat érinti (értsd: darálja péppé) ez az időszak, főleg őket szólítanám meg, mint sorstárs a sorstársat.

Helló, kedves Hősnőtársam, hogy aludtál? Sehogy? Igyál gyorsan egy kávét! Nem hagynak? Ja, igaz, nem tudsz kávézni, mert neked is ott a kis, lassan három vagy még több éves kapcsolatod, ami az utóbbi időben kezd átmenni bántalmazósba.

Ez a kis kapcsolat mostanában, ha tehetné, elvenné a kulcsaid, a telefonod, megszakítaná minden kapcsolatodat a külvilággal és várná, hogy minden negatív gondolatát és érzelmét kitaláld és átéld, HELYETTE.

És, valljuk be, sok anya legszívesebben tényleg átvenné a gyerek minden frusztrációját, csak hogy a kicsi megnyugodjon. Szerencsére vagy sajnos, de ez nem így működik, és kénytelenek vagyunk mindannyian végigasszisztálni azt a nehéz időszakot, amikor a gyerek elkezd küzdeni a belső konfliktusaival, az anyjával alkotott fizikai, lelki és szellemi egység megbomlásának fájdalmával, vagy azzal, hogy az építőkockákra is hat a gravitáció.

Szóval nem könnyű nekünk (se), kedves Hősnőtársam, viszont ha már kávét nem tudok neked főzni, idegereblyéztem magunknak pár infót, aminek tudatában talán könnyebben találunk kapaszkodót a gyereknevelésnek ezen futóhomokos korszakán.

Mire jó a dackorszak a gyereknek?

1. Megtanul nemet mondani arra, ami nem jó neki.

Azok a gyerekek, akik két éves koruk környékén egyáltalán nem dacolnak a felnőttekkel, valószínűleg a szeretetért és elfogadásért cserébe lettek engedelmesek. Ez viszont a saját szelf-érzetük rovására történik, ami hosszú távon nagyon káros lehet az önértékelésükre és a jól funkcionáló szociális kapcsolataik kialakítására.

Mert hát hogy fog az az ember nemet mondani a főnöke túlzó kéréseire vagy egy számára nem szimpatikus ember közeledésére, akinek gyerekként nem volt biztonságos terepe kitanulni ezt a művészetet?

A nemet mondás képessége egyébként nem csak a mindenkori felettesével való egészséges önérvényesítésben lesz majd hasznos a mai kétévesnek. Ezek a „nem”-ek ugyanis már az óvodában, iskolában is segíthetnek a kortárs közösség behatásainak szűrésénél. Azok a gyerekek ugyanis, akik kicsiként „a dac-harcot megharcolták”, könnyebben fognak ellenállni a többség nyomásának, legyen az zenei vagy öltözködésbeli ízlés, politikai vagy vallási nézet vagy akár a drogok.

2. Megtanulja kifejezni a szükségleteit.

Minden dackorszakkal és hisztivel foglalkozó írás hangsúlyozza, hogy igyekezzünk mindig együttérzőek lenni a gyerekkel, és ennek adjunk is hangot. Azzal, hogy helyette megfogalmazzuk az érzéseit, nagyon sokat segítünk neki hosszú távon.

Ahogy annak idején az almapürét, úgy a szavakat is a szájába kell adnunk ahhoz, hogy használni tudja őket.

A „Tudom, hogy szomorú, csalódott, dühös vagy” nem is igazán azért fontos, hogy a gyerek észlelje az együttérzésünket. Sokkal inkább azért kell ezeket ismételni, mert ezáltal megtanulja, hogy az érzelmek verbalizálhatóak, lehet róluk beszélni. Meg kell ismernie a „Fáradt/éhes/szomjas vagyok” vagy a „Melegem van/fázom” kifejezéseket is, hogy egy idő után ő maga is átlássa, hogy adott hiszti, dacoskodás miért alakult ki benne, és így segítséget tudjon kérni.

3. Megtanulja levezetni az érzelmeit.

Ahhoz, hogy egyszer majd eljusson a gyermekünk az érzelmei kezeléséhez, rá kell vezetnünk a saját útjára. Példákat kell neki mutatnunk ehhez, hogy ki tudja őket próbálni és el tudja majd dönteni, neki melyik a testhezálló. Hogy ilyenkor fáradásig püföl egy párnát, vagy lassan iszik pár korty hideg vizet, vagy mély levegőt vesz, és lassan kifújja, teljesen mindegy. Ha magának talál ki működő és bármilyen helyzetben alkalmazható lenyugtatási módszert, annál jobb. A lényeg, hogy segítsük ebben.

Itt fontos megjegyezni, hogy abból is sokat tanul a kicsi, ahogyan mi magunk kezeljük ezeket a helyzeteket.

Ha apa rendszeresen a falhoz vágja a kalapácsot, ha rosszul üti be vele a szöget, esetleg még pár cifrákat is mond hozzá, az bizony beépül a gyerek megoldásrendszerébe. Ahogy az is, ha anya automatikusan átveszi a családtagok aktuális búját-hisztijét, és nem tud kívülállóként segíteni, hanem őt is elragadják az érzelmei, és kiabálni/sírni kezd.

4. Amit pedig szülőként jó, ha tudsz: ez nem csak rajtad múlik.

Ne gondoljuk magunkat omnipotensnek, akármilyen türelmesek, olvasottak, frappánsak vagyunk, biztosan lesz olyan hiszti vagy dac-helyzet, amit nem fogunk tudni szépen kezelni. Emberek vagyunk, nem robotok. Hibázunk mi is. De azokból tanulunk a legtöbbet, ezért nem baj, ha a kicsiket is hagyjuk néha hibázni, hiszti-helyzetbe kerülni.

A folyamatos sikerélmény drogként uralja le az embert nem csak felnőtt, de gyerekkorban is, így minél kevesebbet hagyjuk hibázni őket, annál nagyobb lesz az egyébként elkerülhetetlen pofára esés - átvitt és szó szerinti értelemben is. Meg kell tanulni esni, mint a judoban.

Hogyan kezeld a szeparációs szorongás második korszakát?

A szeparációs szorongásnak ez az emelt szintű fajtája abban különbözik a korábban, általában a babák nyolc hónapos korától tapasztalt változattól, hogy a 2-3 évesnek már emléke van arról, mi fog következni, ha anya elköszön, és ennek hangot is tud adni. Ez a stresszhelyzet ráadásul nem csak akkor léphet fel, ha anya elmegy valahova, hanem sokszor már a bőrkontaktus vagy az osztatlan figyelem hiánya is ki tudja váltani. Ez pedig megterhelő tud lenni anyának és a környezetében lévőknek egyaránt. Viszont ha mindig megadjuk a gyereknek, amit kér, mindig eldobunk mindent, amit épp csinálunk, csak hogy megnyugtassuk őt, megfosztjuk őt egy újabb tanulási folyamattól.

Ugyanis ebben az időszakban kezdhetjük őt rávezetni arra, hogy ő egy önálló valaki, aki azonban soha nincs magára hagyva, még akkor sem, ha az anyja mással foglalkozik.

Meg kell tanulnia bízni másokban is, meg kell tapasztalnia, hogy kitől mire számíthat. És ami szintén nagyon fontos: elkezdi megtanulni a szükségletei kielégítésének késleltetését.

Magyarul megtanul várni.

Kis lépésekben, de el kell kezdeni feldolgozni ezt a leckét. Egy egészséges önállóság és a türelem elsajátításának irányába tett első lépésnek már az is megteszi, ha anya csukott ajtó mögött WC-zik, vagy akkor is megissza ülve a kávét, ha valakinek azonnal szüksége van az építőkockás dobozra.

1.Kezdd el időben, fokozatosan!

Egyszer ezt is el kell kezdeni, de jobb, ha nem rögtön egy kétórás mozi idejére hagyod őt mással. Először mondjuk csak vidd le komótosan a szemetet  (már persze nem úgy, mint a régi Sziget Fesztivál reklámban, hogy egy hét múlva jössz), vagy ugorj le kifliért a sarki boltba. Mindenképpen olyanra hagyd a gyereket, akit ő is kedvel és ismer, amíg egy csecsemőnek könnyebb a jelenre fókuszálva bárkivel kapcsolatot kialakítania, addig egy 2-3 éves már nem nyit olyan könnyen.

2.Rövid, egyértelmű és kedves legyen a búcsú!

Nem biztos, hogy jó ötlet a távozásod előtti órákban folyamatosan arról beszélni a kicsinek, hogy el fogsz menni. Akármilyen kedvesen és megnyugtatóan adod is elő neki a helyzetet, az ő stresszelését csak elnyújtod ezzel.

Nem szabad köszönés nélkül, titokban kiosonni, de az se jó, ha túl hamar  felhergeled őt a távozásod tényével.

Guggolj le hozzá, legyen egy magasságban a szemetek, és mondd el neki röviden, az ő nyelvén, hova mész, mit fogsz csinálni és mikor jössz vissza. („Szia, drágám, Anya elmegy kávét inni Timi nénivel, Te itt maradsz játszani Nagyival, fürdés után Anya megint itt lesz”). Ha pedig elköszöntél, megölelted vagy adtál neki egy puszit, menj el. Ne gyere vissza kulcsért, zsebkendőért, még egy ölelésért, ne integess neki a kapuból: hagyd el a terepet. Minél tovább húzod a helyzetet, annál rosszabb lesz neki és neked is.

3.Tereld el a figyelmét!

Sokszor segít, ha elköszönéskor segítesz másra fókuszálni a figyelmét azzal, hogy adsz neki valami apró feladatot. A kicsik imádnak hasznosak lenni, bezsebelni a dícséreteket és a tapsot. Mondd neki, hogy amíg te elmész, addig ő ügyesen locsolja meg a Nagyival a szobanövényt, vagy adjon enni a macskának. Az otthon maradó is kérheti, hogy segítsen neki megkeresni a joghurthoz a kanalat, vagy hogy mutassa meg, hol találja a nagy tűzoltóautót.

4.Ha elmentél, csak akkor szóljanak, ha ég a ház

Távozás után te is tereld a figyelmedet a saját dolgodra: ha intézkedsz, bevásárolsz, akkor ez nem nehéz. Ha viszont végre feltöltődsz, nagyon könnyű belecsúszni a folyamatos telefoncsekkolásba. Akkor meg, ugye, miért jöttél el. Szóval végy erőt magadon, és ne nézegesd az üzeneteket, és főleg ne hívd fel a kicsit- nem tudja még időben szétválasztani azt, hogy hall téged, de majd csak órák múlva érsz haza.

Még az elsős-másodikosok is sírva fakadnak, ha felhívják őket a szülők az első ottalvós osztálykirándulás estéjén.

Az otthon maradó felnőtt se hívogasson, főleg ne a gyerekkel együtt. Mindenki gyakorolja egy kicsit az „itt és most” megélését.

Csak az hibázik, aki dolgozik

Akármilyen gyakorlottak is vagyunk a dac vagy a szeparációs szorongás kezelésében, néha mindenkinél elszakad a cérna. De ez nem baj, mert ilyenkor a szülő gyakorolhatja a bocsánatkérést.

A felnőttek sokszor gyengeségnek tekintik a hibájuk beismerését, főleg egy gyerekkel szemben, akinél papíron jobbnak, okosabbnak kellene lennünk. Pedig ezzel is csak tanítunk: empátiát, megbocsájtást, érzelmek kifejezését, kommunikációt.

Hosszú távon a kis velociraptorokat ezekkel a nehéz, de nagyon hasznos leckékkel tudjuk egészséges lelkületű, szociálisan érett, boldog sárkányokká nevelni, amivel végső soron mindannyian jól járunk.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
4 éves, súlyos beteg magyar kisfiú életét mentette meg egy titokzatos milliárdos
Csodák márpedig léteznek: a kis Ádin esélyt kapott a gyógyulásra.
K.O., Fotó: TV2 - sassy.hu
2024. június 27.


Megosztom
Link másolása

Nem sok valószínűsége volt, hogy megkapja a méregdrága kezelést Ádin, aki a kegyetlen Duchenne-szindrómában szenved. A kezeléshez szükséges infúzió ugyanis 1.3 milliárd forintba kerül.

A halálos kimenetelű betegségben szenvedő kisfiú édesanyja azonban a minap örömhírrel jelentkezett: „Nem fogjátok elhinni, még mi sem hisszük el... sikerült!"

- kezdte bejegyzését, melyben tudatta a világgal, hogy összejött Ádin gyógyulásához szükséges összeg.

Ádin egy olyan ritka kegyetlen kórtól szenved, mely során az izomzata teljesen leépül és a helyét zsírszövetek veszik át. Először a járásképességét veszti el, de a sorvadás továbbhalad, és szép lassan a teljes test feladja a küzdelmet.

Egy éve azonban elérhetővé vált egy igen drága génterápia, ami segít megmenteni a kórtól szenvedő kis betegek életét, az ára azonban olyan borsos, hogy egy átlagos ember számára lehetetlen kifizeti.

A szülők éppen ezért gyűjtésbe kezdtek, több híresség is a fontos ügy mellé állt, ennek ellenére sem sikerült elérni az 1.3 milliárd forintot, egészen mostanáig, amikor is egy névtelenséget kérő milliárdos óriási összeggel egészítette ki az eddigi felajánlásokat.

„A pontos összeget sem mondhatjuk meg, de több százmillió forintról van szó. Bár a génterápiát 4-6 éves korú gyerekeken szokták alkalmazni, Ádin mivel betegsége a szokásosnál gyorsabb lefolyású, így az orvosok beleegyeztek, hogy már most, az alsó korhatár elérésekor megkezdjék a kezelést.” – mesélte Ádin apukája, Adrián a Blikknek.

A kezeléshez először vért vesznek Ádintól Dubajban, amit az Egyesült Államokba küldenek elemzésre, ezt követően kaphatja meg a méregdrága infúziót, mely lefolyása után már lehet reménykedni a gyógyulásban.

„Kétség se férhet hozzá, milyen mérhetetlenül hálásak vagyunk a névtelen jótevőnek, ugyanakkor egy percig se gondoljátok, hogy nélkületek ez sikerülhetett volna!”

- tette hozzá a kisfiú anyukája, Anikó.


Megosztom
Link másolása

GYEREK
Miután kigúnyolták a millenniálokat, a Z generáció most az Alfa generációt veszi célba: „üres arccal bámulnak”
Hírhedtek arról, hogy a millenniumi generációt öregnek és divatjamúltnak tartják, de most a Z generáció a náluk fiatalabbakat is elkezdte ekézni.

Megosztom
Link másolása

A zoomerek az Alfa generációt kezdték támadni, azokat, akik 2010 és 2024 között születtek, azt állítva, hogy szociálisan visszamaradottak.

A közösségi médiában a Z generációs tartalomkészítők azt állítják, hogy a fiatalabbak „kék fény bámulásban” szenvednek, amelyet egy „közömbös, nem törődöm arckifejezésként” írnak le.

„Az Alfák nincsenek teljesen jelen” – mondta Nicholas Drake zoomer a Business Insidernek adott új interjúban a két generáció közötti különbségről. (A „kék fény" a tabletek és telefonok képernyőiből kibocsátott fényre utal.)

Az Alfa generáció összes tagja az okostelefonok megjelenése után született, ami azt jelenti, hogy sokan már csecsemőkoruktól kezdve görgettek és lapoztak a készülékeken. Az Alfa generáció legidősebb tagjai most tinédzserek, és életük legmeghatározóbb éveit otthon töltötték a képernyők előtt, a COVID-pandémia miatt.

Ezért, mondja néhány zoomer, az Alfák sosem tanulták meg, hogyan kell hatékonyan kommunikálni személyesen.

A TikTok-on egy Hannah nevű Z generációs felhasználó nemrég elmesélte találkozását egy Alfa generációs felszolgálóval, akinek nem voltak megfelelő szociális készségei.

„A kék fény bámulás annyira valóságos” – írta a videóhoz, amely 4,2 millió megtekintést ért el.

„Ez lesz a norma, mivel mindenki képernyőkkel beszélget és nem emberekkel”

– válaszolta egy néző.

Brenda Christensen, a Stellar Public Relations vezérigazgatója a Business Insidernek elmondta, hogy bár „az Alfa generáció páratlan hozzáféréssel nő fel az információkhoz és az eszközökhöz, amelyek ösztönözhetik a kreativitást és az innovációt,” a túl sok képernyőidő „befolyásolhatja a figyelmüket, a kritikai gondolkodási készségeiket és a szociális kapcsolataikat.”

Néhány millenniál azonban azt mondja, hogy a zoomerek egyszerűen képmutatóak, mivel ők is rengeteg időt töltenek az okostelefonjukhoz ragadva.

Egy valaki még Hannah TikTok videójának iróniájára is rámutatott, mondván, hogy a Z generáció frusztrációja az Alfa generációval szemben ugyanolyan, mint amit a millenniumi generáció évek óta érez a zoomerekkel kapcsolatban.

„Most a Z generáció úgy látja az Alfa generációt, ahogyan a millenniumiak látják őket”

– jegyezte meg gúnyosan valaki.


Megosztom
Link másolása


SZÍNES
Kakis pelenkában kapta meg Vinted rendelését egy nő
Mi sem hisszük el ezt a sztorit, de screenshotok bizonyítják, hogy az eset megtörtént. Egy gyanútlan vevőt bizony kellemetlen meglepetés ért, mikor a Vinted rendelését kibontotta.

Megosztom
Link másolása

Amikor kisgyermekes anyaként az ember kapkod néhány kialvatlan nap után, nem biztos, hogy a megfelelő eszközhöz nyúl, amikor mondjuk fél kézzel még egy használt ruha rendelést ad fel.

A gyanútlan vásárló a Vinted felületén turkált magának ezt-azt, többek közt egy 3 fontos crop topot, írja a DailyStar. Az adás-vétel új értelmet adott az újrahasznosított csomagolásnak,

a nő rendelését egy használt, bűzlő pelenkába csomagolva kapta meg.

Állítólag öklendezett, amikor kibontotta a furcsa pakkot, azonnal és felháborodva írt az eladónak, és követelte az anyagi kárpótlást.

A vevő és az eladó közötti eszmecseréről készült képernyőképeket közzétették az X-en is.

„A topot egy használt pelenkában adtad fel? Ez undorító” - kezdődött az egyébként kis szócsatába torkolló beszélgetés.

Az eladó válasza az volt, hogy ugyan pelenkát használt a csomagoláshoz, de az tiszta volt.

Képes bizonyítékot kért arra, hogy a vevő használt pelenkával találkozott, mert nem hitt neki.

Kapott is egy fotót a gusztustalan csomagolásról.

Az eladó ezután elhárította a felelősséget, mondván, reggel hétkor állt neki csomagolni, és nem látta, mit vesz a kezébe, mert nem akarta zörgéssel, villanykapcsolással vagy bármi mással felébreszteni a férjét. Egyébként is, valószínűleg a férje hagyta ott a kakis pelenkát.

Azt javasolta a vevőnek, mossa ki a felsőt, utána már hordható lesz.

„3 fontot fizettem a felsőért,

ne gondold, hogy még tisztítóba is viszem”

- írta erre a vásárló, aki azonnali pénzvisszafizetést kért.

Az eladó ebbe beleegyezett, de aztán eltűnt, és nem válaszolt a vásárlónak, aki 18 órával később küldött egy capslock-kal írott HELLO????? szót rengeteg kérdőjellel. A poszt tanúsága szerint válasz azóta sem jött.


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Hogyan élje túl a nyári szünetet a család? – A legjobb szórakozási és digitális házirend tippek
A nyári szünet alatt a fegyelem-lazulás egyensúlyát kell megtalálnia a szülőnek és a gyereknek is, vallják a szakemberek.

Megosztom
Link másolása

A nyári szünet szele már erőteljesen lengeti a szülők amúgy is égnek álló haját. Külön logisztikai kihívás, hogyan oldják meg a gyerekek két hónapos, jól megérdemelt szabadságát úgy, hogy a szülőknek közben dolgozniuk kell.

Nem egyszerű, de aki gyermeket vállal, az pontosan tudja, hogy

nem lehetetlen megoldani a nyári mókázást és boldog családi légkört ebben a helyzetben.

A gyerkőc persze reggeltől estig elvan a tévé és internet előtt is szobanövényként, de azt mindannyian tudjuk, hogy semmiképp nem egészséges ezt hagyni. Az sem megoldás, ha reggel kirakjuk az ajtó elé, este pedig beengedjük.

Hol lehet az egészséges balansz, és mi segíthet 2024-ben?

Kell a napirend nyáron is, vallja Tóth Dániel digi pszichológus, ditgitális nevelés szakértő, aki az RTL-nek adott interjút.

Hogy a házirend hogy néz ki, az családonként eltér. Igazából az egész napirendes dolog szerinte egy életfilozófia, mintsem egy mindenkinek odaadható lista.

A lényeg, hogy a gyereknek keretekre van szüksége, különben nyáron is csak tespedni fog.

Ezek tényleg keretek legyenek, ne korlátok, és ha nem sikerül betartani a dolgokat, legyenek következmények, ne büntetés.

Akkor működik ez a rendszer, ha a szülő a gyerekkel együtt, közösen hozza létre, mikor mit lehet, mikor minek van itt az ideje.

Partnerként kell kezelni a gyereket, mert ő nem egy zsák a sarokban, hanem a család teljesértékű része.

Ez azért is fontos, mert minden szituáció a gyerek egyéni megélésén múlik. Például lehet, hogy mi azt látjuk, milyen cukin játszik a tableten, közben pedig épp megtalálja egy internetes troll, vagy veszélybe kerül. Míg az is lehet, hogy egy véres játékkal játszik, amit mi veszélyesnek gondolunk a személyiségfejlődése szempontjából, de közben nem fókuszál a gyerek a lövöldözésre, csak arra, hogy stratégiát alkosson más csapattársakkal.

Mivel egy emberöltő alatt történt máig annyi változás és lett megannyi inger, a szakértő szerint az, ami 20-30 évvel ezelőtt jó nevelési módszernek tűnt, most nem biztos, hogy megállja a helyét,

ezért nagyon oda kell figyelni, mik a gyerek igényei.

Ezért fontos egyedileg megállapítanunk a házirend kereteit. A túl nagy szabadság véget nem érő lustálkodásba csaphat, a túl feszes keretek pedig szorongást szülhetnek. Jó megtalálni a balanszt.

Hogy ebben ne vesszen el a szülő, sokat segítenek a táborok és különböző nyári kikapcsolódási lehetőségek.

Erről már egy hatgyermekes anyuka beszélt az RTL-nek, aki szerint ma már minden gyerek megtalálhatja a magának való tábort, annyiféle tematika van.

Sajnos durva árakat kell fizetni értük, ez tény, de érdemes rá spórolni.

Ha még így is árérzékeny a szülő, akkor sincs gond,

mert vannak olcsó, néha ingyenes, de regisztrációhoz kötött önkormányzati táborok, kirándulások, amelyek pont ezt a problémát hidalják át.

Körül kell nézni, mi van a család lakhelye körül. Ha pedig épp táborokról informálódnak, mindenképp meg kell nézni, megfelelő biztonsági előírásoknak felel-e meg az esemény, jó-e a környék, kik tartják milyen képesítéssel.

A táborok az új élmények miatt nagyon fontosak a gyerek életében az anyuka szerint. Ám tartja magát ahhoz, hogy a gyerekeknek

legalább 4 hét otthon eltöltött pihenési idő kell, amíg töltődnek az egész éves kimerítő iskola után.

A nyár a közös, családi élményekről is szól, ezért jó elmenni nyaralni, vagy ha az nem fér bele, közös délutánokat, hétvégéket szervezni, akár csak egy biciklizés vagy séta is jót tehet a gyerek lelkének és a család összekovácsolódásának.

A nyári étkeztetés is szóba került, mert ez sem egyszerű, ha zárva a menza.

A gyerekek egészséges és változatos étkezéséhez az a tippje az anyukának, hogy készítsenek egy listát a gyerkőcök által preferált étkekből, és előre készítsenek egy listát, ki mit hajlandó megenni. Ebből pedig szabadon lehet variálni hétről hétre. Tehát legyen benne egy kis tervezés és tudatosság, de legyen lazulás is. Mint az egész nyári szünetben.


Megosztom
Link másolása