GYEREK
A Rovatból

„A gyereknek nem hallgass a neve, az asszony nem verve jó” - sokan magukra ismerhetnek az év legfontosabb előadásában

Az idei évad legfontosabb előadása hamarosan színpadra kerül. Különlegessége, hogy ezennel civil emberek történeteit hallhatja a közönség. Gyerekkori bántalmazásról, abúzusról, szexuális visszaélésről. A szívszorító történetekről Szalai Kriszta rendező mesélt nekünk.

Megosztom
Link másolása

Szalai Kriszta kiemelkedő érzékkel és szenvedéllyel választja meg történeteit és karaktereit. Stílusa egyedülálló, emberi nyitottsága irigylésre méltó. Alkotásai maradandó nyomot hagynak a nézőkben, nincs ez másképp új projektjével sem. Április 21.-én Kiabálj címmel a Marczibányi téren egy színházi este keretében  14 ember meséli el traumatizált gyermekkorát és a legfontosabbat, hogyan tudott abból talpra állni.

- Az előadás teljesen független a magyar közélet eseményeitől. Egy éve kezdtem foglalkozni ezzel a projekttel, lehidaltam, amikor kiderült, hogy gyerekbántalmazás ügyben kegyelemet adtak egy bűnrészesnek. Ahogy egyre hangosabb lett a közvélemény, úgy egyre jobban féltem, hogy mi lesz, ha ez az ügy megzavarja a projektemet, ugyanis az április 21-i előadás célja, hogy az emberek merjenek beszélni arról, ami történt velük, és a személyes történeteiken keresztül gyógyítsanak másokat. Végül a közéleti események nem befolyásolták az ötletemet, sőt az emberek elkezdtek figyelni a gyerekbántalmazás témájára, aminek régóta itt volt az ideje.

Érdekes, hogy éppen egy kegyelmi ügy kellett ahhoz, hogy végre nyilvánosságra kerüljenek az elhallgatott esetek.

Tehát ezt a programot nem a politikai botrány inspirálta, hanem valójában egy film, a Három óriásplakát Ebbing határában. Ez a film egy nőről szól, akinek megerőszakolták és megölték a lányát, az édesanya pedig küzd az igazáért, de a küzdelme idegesítővé válik a társadalom számára – érdemes megnézni a filmet. Ugyanis ez történik hazánkban is, aki előáll a történetével, újra bántalmazottá válik. Amikor napvilágra kerül egy gyerekbántalmazási ügy, akkor hirtelen mindenki felháborodik, de végül semmi sem történik. Ezért feladatunk, hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogyan tudnak beszélni arról, ha bántalmazás áldozatai lettek. Vagyis nem csupán egy színházi előadásról van szó, hanem egy három részből álló programról. Elsősorban a zaklatás, abúzus és szexuális visszaélések témájában indítottunk el tanórai foglalkozásokat, amelyet április első hetében vittünk el az első iskolába, és terveim szerint folyamatosan fogjuk vinni újabb oktatási intézményékbe.

- Hogyan lehet megtanítani a gyerekeket arra, hogy bátran és nyíltan beszéljenek arról, amiről sokszor még a felnőttek sem tudnak?

- Az iskolai foglalkozások során tiszteletben tartjuk a gyerekek intim terét, nem teszünk fel nekik egyértelmű kérdéseket, helyette azt kérdezzük, tőlük: mit csinálnál, ha egy társadat bántalmaznák? Ezáltal

ráismerhetnek a saját esetükre, amennyiben áldozattá váltak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal több az érintett, mint gondoltuk.

Volt iskola, ahol előzetesen kérték, hogy ne beszéljünk kifejezetten a szexuális bántalmazásról, mert az osztályban több áldozat is van. Az tanórai foglalkozások célja, hogy a gyerekek felismerjék, hogyan és kinek mondhatják el, ha bántalmazzák őket. Ezen kívül most a közelgő színházi előadásra koncentrálok, amelynek célja a bántalmazott felnőttek gyógyítása.

Szalai Kriszta estje megtörtént eseteket tár fel

- Civil emberek a színpadon, a téma: gyerekbántalmazás. Hogyan vetted rá az érintetteket, hogy újra feltépjék a régi sebeket?

- Nem kellett rávenni senkit, egyszerűen kiírtam Facebook-on, hogy érintett személyeket keresek, az emberek pedig önként vállalták, hogy megosztják velem a történeteiket. Végül olyan sokan jelentkeztek, hogy másfél órán belül összegyűlt egy estére való történet. Az előadásban tizennégy felnőtt történetét hallhatjuk, ők főleg civilek, de van köztük egy színésznő és két terapeuta is. A többségüket nem ismertem korábban, az említett színésznő viszont régi ismerősöm, megdöbbentő a története.

A résztvevők között van két személy, akik nem tudják vállalni, hogy színpadra állnak, ugyanis túl szörnyű dolgokat műveltek velük ahhoz, hogy ezt nyilvánosan megosszák, ezért az ő történeteiket felolvassuk.

Illetve van, akinek alkoholisták voltak a szülei, így vált áldozattá. Nagyon érdekes volt, amikor ez a férfi elmesélte nekem, hogy ittak a szülei, majd hozzátette, hogy ez teljesen átlagos, mondván a legtöbb kisfiúval pontosan ugyanez történt gyerekkorában: az apja elvitte őt a kocsmába, ahol jól lerészegedett.

- Mi a helyzet a projekt harmadik részével?

- Mondatokat gyűjtök a gyerekektől arról, hogy mit üzennek a felnőtteknek, a fő kérdés, hogy mitől lehet biztonságos egy gyerek élete. Az üzeneteket gyereknap környékén szeretném kiplakátolni.

- A bántalmazásnak számos arca van. Egy előadás nem fog áttörő változást hozni, de sokat segíthet. Mit remélsz ettől a projekttől?

- Szeretnék elindítani egy változást, hogy a gyereknek nem hallgass a neve, a gyerek nem verve jó, az asszony nem verve jó. A gyereknek is van szava, az asszonynak is van szava. Végső soron pedig merjük kimondani, mi történt velünk, és ezzel másokat is bátorítsunk a megosztásra, a cselekvésre, a segítségkérésre.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Ez a két fő módja annak, ahogy a szülők nárcisztikussá tehetik a gyerekeiket
Nem mindegy, hogyan neveljük a gyerekeinket. Van két fő irány, amire azonban különösen érdemes odafigyelni.

Megosztom
Link másolása

Senki sem mondta, hogy szülőnek lenni könnyű, azt meg pláne nem, hogy mekkora kihívás egy érzelmileg stabil gyerekeket nevelni. Szülőként persze folyamatosan rettegünk attól, hogy elrontjuk valahol, és a gyermekeink érzelmileg destruktívak lesznek.

Az egyik legrosszabb kimenetel, amit a legtöbb szülő el tud képzelni az az, hogy a gyermekük nárcisztikus lesz. De vajon megelőzhetjük-e ezt valahogyan?

A Transforming Together című podcastban a műsorvezető Andrea Miller és Dr. Stan Tatkin pszichológus pont erről beszélgettek, és két fő okot neveztek meg, melynek köszönhetően a szülők akarva akaratlanul is nárcisztikussá tehetik gyerekeiket.

1. Megtanulják, hogyan kell irányítani és manipulálni az imádott szülőket.

A legnagyobb lecke, amit szülőként meg kell tanulnod, hogy hogyan állj ki a gyermekeiddel szemben. Meg kell tanulni határokat szabni.

De mi történik akkor, ha nem tudunk következetesek lenni velük?

„Mi történik, ha nem ezt tesszük? Amikor nem állunk ki? A gyerek egyszerűen elveszíti a tiszteletét irányodba”.

A gyermeked emiatt majd úgy nő fel, hogy gyengének és inkompetensnek tart téged, ennek köszönhetően elkezd kevésbé tisztelni, majd azt is megtanulja, hogyan manipulálhat és irányíthat téged, mint szülőt.

A határszabásra szükség van, ezzel teremtjük meg számukra a kiszámíthatóságot és a biztonságot. A gyerekek persze gyerekek, és folyton feszegetik ezeket, de ilyenkor is tartania kell magát a szülőnek, különben a fent írtak válnak valóra.

Ha változtatni szeretnél, kezd el megmutatni a gyereknek, hogy vannak határok, a tetteinek pedig következményei vannak. Ez nem egyenlő a büntetéssel, félreértés ne essék, egyszerűen csak az életkorának megfelelően vond felelősségre, ha megszegi a szabályokat, esetleg tiszteletlenül viselkedik.

Emellett nagyon fontos, hogy elfogadd az érzéseit, mégha bagatellnek is tartod, ezzel mutatsz neki jó példát a jövőre nézve.

2. Túlságosan szigorú szülői magatartás

A túlságosan szigorú vagy tekintélyelvű, rugalmatlan és rideg szülő szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermek nárcisztikussá váljon.

Figyelembe veszed a gyereked érzéseit? Tudja a gyereked értelmezni a saját érzéseit? Ha nem tudja, akkor valószínűleg egész életében másokat fog eltaposni, mert nem alakult ki benne az empátia vagy a tisztelet mások irányába.

Ezért fontos odafigyelni a nevelés során a szeretet és a szigor közötti kényes egyensúlyra.

A gondoskodó szülők érzékenyek és támogatóak, ugyanakkor határozott határokat szabnak gyermekeik számára. A szabályok magyarázatával, megbeszéléssel és érveléssel próbálják irányítani a gyerekek viselkedését. Meghallgatják a gyermek álláspontját, de nem mindig fogadják el azokat.

Mint minden más dologban az életben, itt is egyensúlyra van szükség. És a valóság az, hogy nem várhatod el a gyermekedtől, hogy tiszteljen téged, ha nem viselkedsz úgy. A másik oldalon viszont nem várhatod el a gyermekedtől, hogy érzelmileg biztonságban legyen, ha te sem érzed magad abban, és nem tudod ezt megteremteni számára sem.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

GYEREK
4 éves, súlyos beteg magyar kisfiú életét mentette meg egy titokzatos milliárdos
Csodák márpedig léteznek: a kis Ádin esélyt kapott a gyógyulásra.
K.O., Fotó: TV2 - sassy.hu
2024. június 27.


Megosztom
Link másolása

Nem sok valószínűsége volt, hogy megkapja a méregdrága kezelést Ádin, aki a kegyetlen Duchenne-szindrómában szenved. A kezeléshez szükséges infúzió ugyanis 1.3 milliárd forintba kerül.

A halálos kimenetelű betegségben szenvedő kisfiú édesanyja azonban a minap örömhírrel jelentkezett: „Nem fogjátok elhinni, még mi sem hisszük el... sikerült!"

- kezdte bejegyzését, melyben tudatta a világgal, hogy összejött Ádin gyógyulásához szükséges összeg.

Ádin egy olyan ritka kegyetlen kórtól szenved, mely során az izomzata teljesen leépül és a helyét zsírszövetek veszik át. Először a járásképességét veszti el, de a sorvadás továbbhalad, és szép lassan a teljes test feladja a küzdelmet.

Egy éve azonban elérhetővé vált egy igen drága génterápia, ami segít megmenteni a kórtól szenvedő kis betegek életét, az ára azonban olyan borsos, hogy egy átlagos ember számára lehetetlen kifizeti.

A szülők éppen ezért gyűjtésbe kezdtek, több híresség is a fontos ügy mellé állt, ennek ellenére sem sikerült elérni az 1.3 milliárd forintot, egészen mostanáig, amikor is egy névtelenséget kérő milliárdos óriási összeggel egészítette ki az eddigi felajánlásokat.

„A pontos összeget sem mondhatjuk meg, de több százmillió forintról van szó. Bár a génterápiát 4-6 éves korú gyerekeken szokták alkalmazni, Ádin mivel betegsége a szokásosnál gyorsabb lefolyású, így az orvosok beleegyeztek, hogy már most, az alsó korhatár elérésekor megkezdjék a kezelést.” – mesélte Ádin apukája, Adrián a Blikknek.

A kezeléshez először vért vesznek Ádintól Dubajban, amit az Egyesült Államokba küldenek elemzésre, ezt követően kaphatja meg a méregdrága infúziót, mely lefolyása után már lehet reménykedni a gyógyulásban.

„Kétség se férhet hozzá, milyen mérhetetlenül hálásak vagyunk a névtelen jótevőnek, ugyanakkor egy percig se gondoljátok, hogy nélkületek ez sikerülhetett volna!”

- tette hozzá a kisfiú anyukája, Anikó.


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Miután kigúnyolták a millenniálokat, a Z generáció most az Alfa generációt veszi célba: „üres arccal bámulnak”
Hírhedtek arról, hogy a millenniumi generációt öregnek és divatjamúltnak tartják, de most a Z generáció a náluk fiatalabbakat is elkezdte ekézni.

Megosztom
Link másolása

A zoomerek az Alfa generációt kezdték támadni, azokat, akik 2010 és 2024 között születtek, azt állítva, hogy szociálisan visszamaradottak.

A közösségi médiában a Z generációs tartalomkészítők azt állítják, hogy a fiatalabbak „kék fény bámulásban” szenvednek, amelyet egy „közömbös, nem törődöm arckifejezésként” írnak le.

„Az Alfák nincsenek teljesen jelen” – mondta Nicholas Drake zoomer a Business Insidernek adott új interjúban a két generáció közötti különbségről. (A „kék fény" a tabletek és telefonok képernyőiből kibocsátott fényre utal.)

Az Alfa generáció összes tagja az okostelefonok megjelenése után született, ami azt jelenti, hogy sokan már csecsemőkoruktól kezdve görgettek és lapoztak a készülékeken. Az Alfa generáció legidősebb tagjai most tinédzserek, és életük legmeghatározóbb éveit otthon töltötték a képernyők előtt, a COVID-pandémia miatt.

Ezért, mondja néhány zoomer, az Alfák sosem tanulták meg, hogyan kell hatékonyan kommunikálni személyesen.

A TikTok-on egy Hannah nevű Z generációs felhasználó nemrég elmesélte találkozását egy Alfa generációs felszolgálóval, akinek nem voltak megfelelő szociális készségei.

„A kék fény bámulás annyira valóságos” – írta a videóhoz, amely 4,2 millió megtekintést ért el.

„Ez lesz a norma, mivel mindenki képernyőkkel beszélget és nem emberekkel”

– válaszolta egy néző.

Brenda Christensen, a Stellar Public Relations vezérigazgatója a Business Insidernek elmondta, hogy bár „az Alfa generáció páratlan hozzáféréssel nő fel az információkhoz és az eszközökhöz, amelyek ösztönözhetik a kreativitást és az innovációt,” a túl sok képernyőidő „befolyásolhatja a figyelmüket, a kritikai gondolkodási készségeiket és a szociális kapcsolataikat.”

Néhány millenniál azonban azt mondja, hogy a zoomerek egyszerűen képmutatóak, mivel ők is rengeteg időt töltenek az okostelefonjukhoz ragadva.

Egy valaki még Hannah TikTok videójának iróniájára is rámutatott, mondván, hogy a Z generáció frusztrációja az Alfa generációval szemben ugyanolyan, mint amit a millenniumi generáció évek óta érez a zoomerekkel kapcsolatban.

„Most a Z generáció úgy látja az Alfa generációt, ahogyan a millenniumiak látják őket”

– jegyezte meg gúnyosan valaki.

Megosztom
Link másolása


SZÍNES
Kakis pelenkában kapta meg Vinted rendelését egy nő
Mi sem hisszük el ezt a sztorit, de screenshotok bizonyítják, hogy az eset megtörtént. Egy gyanútlan vevőt bizony kellemetlen meglepetés ért, mikor a Vinted rendelését kibontotta.

Megosztom
Link másolása

Amikor kisgyermekes anyaként az ember kapkod néhány kialvatlan nap után, nem biztos, hogy a megfelelő eszközhöz nyúl, amikor mondjuk fél kézzel még egy használt ruha rendelést ad fel.

A gyanútlan vásárló a Vinted felületén turkált magának ezt-azt, többek közt egy 3 fontos crop topot, írja a DailyStar. Az adás-vétel új értelmet adott az újrahasznosított csomagolásnak,

a nő rendelését egy használt, bűzlő pelenkába csomagolva kapta meg.

Állítólag öklendezett, amikor kibontotta a furcsa pakkot, azonnal és felháborodva írt az eladónak, és követelte az anyagi kárpótlást.

A vevő és az eladó közötti eszmecseréről készült képernyőképeket közzétették az X-en is.

„A topot egy használt pelenkában adtad fel? Ez undorító” - kezdődött az egyébként kis szócsatába torkolló beszélgetés.

Az eladó válasza az volt, hogy ugyan pelenkát használt a csomagoláshoz, de az tiszta volt.

Képes bizonyítékot kért arra, hogy a vevő használt pelenkával találkozott, mert nem hitt neki.

Kapott is egy fotót a gusztustalan csomagolásról.

Az eladó ezután elhárította a felelősséget, mondván, reggel hétkor állt neki csomagolni, és nem látta, mit vesz a kezébe, mert nem akarta zörgéssel, villanykapcsolással vagy bármi mással felébreszteni a férjét. Egyébként is, valószínűleg a férje hagyta ott a kakis pelenkát.

Azt javasolta a vevőnek, mossa ki a felsőt, utána már hordható lesz.

„3 fontot fizettem a felsőért,

ne gondold, hogy még tisztítóba is viszem”

- írta erre a vásárló, aki azonnali pénzvisszafizetést kért.

Az eladó ebbe beleegyezett, de aztán eltűnt, és nem válaszolt a vásárlónak, aki 18 órával később küldött egy capslock-kal írott HELLO????? szót rengeteg kérdőjellel. A poszt tanúsága szerint válasz azóta sem jött.


Megosztom
Link másolása