Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Szülinapi tortán fénylő gyertyák helyett főzz velem a gyerekekért zöld borscs levest”
Élek! Boldogan kiáltok fel a 42. születésnapomon is. Hálás vagyok, mert ahogy kinyitom a szemem, rögtön szerelmemet Nimit ölelhetem.
A barátaim és ti pedig megerősítetek abban, hogy jó úton vagyok. Megnyitottam a szívem a világ felé, ami lehet merészség, de a legnagyobb erő, és ezerszeresen érkezik vissza hozzám nap mint nap - a ti szeretetetek formájában is. Így, nincs is hiányom senkiben, semmiben. Sem a születésnapomon, sem az év többi napján. Szerencsés vagyok.
Ezt viszont nem mondhatja el magáról több millió gyermek a világon. A Föld nagy részén gyerekek milliói a születésnapjukon is éheznek, nem jutnak tiszta ivóvízhez, és betegségektől szenvednek mert nem kaphatják meg a mindenkinek kijáró orvosi ellátást, és a mindenkinek kijáró taníttatást. Az életükért küzdenek - pedig ők, a Föld jövője!
Számos háború dúl a bolygónkon ezekben a pillanatokban is - de közvetlen szomszédunk, Ukrajna egyre kevesebb és kevesebb figyelmet kap, pedig a két éve dúló háború nem csitul. Mi Nimivel a kezdetek óta igyekszünk a tőlünk telhető legtöbbet megtenni az áldozatokért, és azért, hogy minél többen tegyenek értük.
- tartottunk ingyenes, online főzőkurzust adománygyűjtés céljából, valamint minden éttermi együttműködésből származó bevételünk 100%-át felajánlottuk az UNICEF számára.
A szervezettel évek óta büszkén dolgozom együtt kéz a kézben - ők pedig több, mint 70 esztendeje küzdenek azért, hogy a világ valamennyi gyermeke biztonságban növekedjen, fejleszthesse készségeit és kibontakoztathassa tehetségét, és kiegyensúlyozott felnőtté váljon. A Föld jövője mindannyiuk számára fontos, mind felelőssek vagyunk érte!
Az ukrajnai családok 2022. február 24-e óta élnek a háború okozta kétségbeesés és kegyetlenség közepette.
miközben ezek az intézmények lennének a legfontosabbak - a gyermekek túlélése és egészséges fejlődése szempontjából. Ezért van akkora szükség a #MindenGyereknekMinőségiOktatást hashtaggel hirdetett „School to Success” felzárkóztató oktatási programra, melynek köszönhetően generációkon átívelő lemaradást pótolnak az Ukrajnában zajló háború elől menekülő gyerekek, most már Magyarországon is.
Az UNICEF a Regionális Ukrán Menekültprogram helyi partnereivel együttműködésben számos módon segít: 2023-ban több, mint 60.000 menekült gyerek számára biztosították a tanuláshoz való hozzáférést – felzárkóztató programok, nyelvoktatás, és fejlesztés formájában, ezért pedig végtelenül hálásnak kell lennünk.
Hiszen minden egyes gyermek jövőjének biztosításával közelebb kerülünk egy igazságosabb társadalom kiépítéséhez!
Járuljatok hozzá adománnyal ahhoz, hogy még többet adhassunk a nélkülöző gyermekeknek, a gyermekeken keresztül pedig az egész világnak.
Szülinapi tortán fénylő gyertyák helyett ragyogó mosolyokat szeretnék látni - amelyek bevilágítják az egész bolygót. Ebben a szellemben osztom meg az ukrán zöld borscs leves vegán változatának receptjét - amely spenóttal, és cukkínivel készül.
Személyes adománygyűjtő linkem pedig itt található.
Zöld borscs spenóttal, cukkinivel
Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kisebb vöröshagyma apróra vágva
1 karalábé, a reszelő nagy lyukú oldalán reszelve
2 nagy burgonya hámozva, kockára vágva
1 csésze fagyasztott spenót kiolvasztva vagy 4 csésze friss spenót apróra vágva
2 cukkini kockára vágva
2 citrom
200 gramm tofu, vagy fagyasztott zöldborsó
petrezselyem - szárítva, vagy frissen, apróra vágva
olívaolaj
só, bors
200 gramm hámozott napraforgómag
2 evőkanál alma- vagy szőlőecet
Elkészítés:
1. Egy nagy lábosba tegyünk 2 evőkanál olajat, sózzuk, borsozzuk, majd ha már forró, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, egy kis cukrot, vagy szirupot, pirítsuk nagy lángon.
2. Amikor kissé aranybarna, adjuk hozzá a többi zöldséget - kivéve a spenótot.
3. Pár percig pirítsuk, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ha felforrt, vegyük lejjebb a hőfokot, fedjük le az edényt és főzzük 20 percig.
4. Közben a magtejfölt készítjük el: a napraforgómagot dupla mennyiségű forralt vízbe tesszük, 10 percig áztatjuk, és citromlével, sóval, fokhagymával krémesre turmixoljuk.
5. A tofut apró kockákra vágjuk, a spenótot és a tofut az edénybe tesszük és újra felforraljuk, hozzáadjuk a napraforgókrém felét, és lassú tűzön még 5 percig főzzük.
6. Tálaljuk a maradék krémmel és extra citrommal, és ízlés szerint egy kis szerecsendióval.
További recepjeink szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kirtchen YouTube csatornán. Instagram: @kristofsteiner és @nimrodagan