Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Nem is egy, három recept érkezik, egy izgalmas saláta összeállításhoz”
„Annyi izgalmas és komplex fogás után Steiner Kristóf salátákat hoz nekünk?!” Már látom is a csüggedt arcokat – pedig a saláta, ha megfelelő öntettel párosítja az ember, fergeteges lehet főfogásként is. Itt most nem arra kell gondolni, hogy elrágcsálunk néhány szomorú levélkét, hanem fantasztikus, tartalmas, fő fogásoknak is beillő salátákra, ínycsiklandozó öntetekkel.
Itt nálunk, Görögországban már visszafordíthatatlanul berobbant a tavasz - a tenger közel húsz fokos, a hat macskánk minduntalan a napon henyél, és már minden nap locsolnom kell a kis zöldségeskertünket, ha nem akarom, hogy kitikkadjanak a zöldfűszerek.
Ilyenkor képtelen vagyok brutál adag kajákat, vagy elnehezítő fogásokat fogyasztani, de ezek a szuper, egyszerre laktató és frissítő falatok napi szinten kerülnek terítékre – energiát adnak, jókedvre derítenek, ráadásul egy tikkasztó napon semmi sem hozza úgy össze a jó barátokat, mintha egy friss, ropogós salátát, és egy kancsó hűvös, mentás-citromos vizet rakok az asztal közepére.
Amikor azt mondjuk: „saláta”, az emberek nagy része egy zöld levelekből álló cuccra gondol, ami a köret köretének a köreteként fogyasztható. Vagy egy nullás méretű lány képe ugrik be, aki valami rémes fogyókúrát követ. Volt idő, mikor én is azt hittem, hogy a saláták unalmasak, és semmiképp sem lehetnek főételként tálalva, ám ez a sali-triumvirátus bárkit meggyőz az ellenkezőjéről. Mondanom sem kell: nem értek egyet az „antisalátizmussal”.
Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy néhai kutyusom, Özge mindig akkor indult rá a kajára, ha ezeket tálaltam fel. Az uborka szeletelés illatát a szomszéd szobából is megérezte.
Jamie Oliver „Superfood” salátája, veganizálva
Hozzávalók, személyenként:
Egy marék friss koriander (de petrezselyem is megteszi)
1 avokádó (ennek hiányában cukkíni)
1 marék friss zöld salátalevél – például madársaláta
1 kis szem édesburgonya (de sima krumpli, vagy egy kis sütőtök is remek)
1 csipet szárított csili pehely
1 csipet őrölt koriandermag
1 csipet fahéj
só
bors
100 gramm kinoa, vagy vadrizs
6 rózsa brokkoli
1 marék dióféle – brazil, pekán, mandala, bármi megteszi
½ gránátalma – ennek hiányában 2 evőkanál szárított áfonya vagy goji bogyó
1 marék friss csíra
4 szelet aszalt mangó, ennek hiányában sárgabarack
Az öntethez:
A gránátalma egyik fele (ha nincs gránátalmám, az öntethez agave vagy juharszirupot használok)
1 citrom vagy lime
balzsamecet
olívaolaj
Így készül:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd a megmosott, de nem meghámozott édesburgonyát cikkekre vágom. Ha nincs avodkádóm, és cukkínit használok, kövér karikákra vágom, majd megfelezem őket, és a brokkoli rózsákat harapható méretűre bontogatom. Bemasszírozom őket egy kis olívaolajjal, sóval, borssal, korianderrel, és szárított csilivel, és már mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a katlanba 15 percre.
A kinoát kétszeres vízben főzöm meg – a közhidedelemmel ellentétben nem kötelező beáztatni. Előbb felforralom a vizet a kinoával együtt, majd takaréklángon, fedővel lazán lefedve 15 percig főzöm.
Addig is egy salátástálban összekutyulom a többi összetevőt – kivéve a magvakat, a friss koriandert, és gránátalmám egyik felét. Minden más mehet a bödönbe, az avokádó is, kimagozva, cikkekre végva – a gránátalma magjaival együtt a leve is kifolyik majd, ez így van rendjén.
Míg hül a kinoa és a sült zöldségek, összedobom a szószt: mindent alaposan összekavarok, sózom, borsozom, és megkínálom egy kis fahéjjal is.
Végül egybeforgatom a salátámat – megfejelve a magvakkal és apróra vágott korianderzölddel. Frissen az igazi – a csíra veszít a ropogós-friss érzésből, ha áll a hűtőben -, de ha jó előre el akarom készíteni, egyszerűen kihagyom a zöld leveleket és a csírákat, majd közvetlen tálalás előtt adom hozzá őket. Köszi, Jamie!
Cékla és kaliforniai paprika saláta pirított dióval
Hozzávalók személyenként:
1 fej főtt cékla
fél piros kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
negyed lila hagyma vékony holdacskákra vágva
Egy fél marék dió
Egy marék vegyes salátalevél - de bébispenóttal is lenyűgöző
1 nagy csokor korianderzöld és petrezselyem vegyesen, apróra vágva
A dresszinghez:
1 evőkanál tahini
2 evőkanál víz
1 evőkanál citromlé
só
bors
1 gerezd fokhagyma préselve
Így készül:
A céklát dobókockányi darabokra vágom, a paprikát kicsumázom és csíkokra vágom, a hagymát meghámozom, és vékony holdacskákra szeletelem.
Száraz serpenyőben kissé megprítoma diót - vigyázva, negogy odakozmáljon.
Minden összetevőt - egy kis diót kivéve - alaposan összeforgatok, megkínálom egy kis olívaolajjal és sóval, majd megszórom a maradék dióval és korianderzölddel.
A dresszinghez a tahinit felengedem 2 evőkanál vízzel, és erőteljes mozdulatokkal keverni kezdem. Előbb megkeményedik, majd könnyű krémmé változik. Ha továbbra is túl durva, adok hozzá még vizet, de csak apránként, nehogy túlságosan felhíguljon. A tahinit mindig variálhatom: apríthatok bele petrezselymet vagy korianderzöldet, de akár újhagymát is. A kedvenc tahini-kiegészítőm a savanykás, sötétlila, szumák nevű fűszer, amelyhez itthon török fűszerboltokban lehet hozzájutni.
A szósszal az oldalán, rozskenyérrel tálalom. Az édes cékla, az aromás paprika, a pikáns koriander és a krémes tahini felejthetetlen ízharmóniát alkotnak.
Tabule - mentás kuszkusz-saláta dióval, aszalt áfonyával
Hozzávalók, személyenként:
3 maréknyi vegyes zöldfűszer - friss menta, friss petrezselyem, friss korianderzöld, friss kapor változó arányú keveréke ízlés szerint
3 evőkanál kuszkusz
1 szál újhagyma
1 marék dió
2 evőkanál aszalt áfonya
Az öntethez:
fél zöldcitrom
2 evőkanál olívaolaj
só
fekete bors
1 késhegynyi mustár
1 csepp ecet - én fehérbor, vagy almaecetet használok
pár csepp agavé, vagy juharszirup
Így készül:
A kuszkuszt egy bögrébe szórom, másfélszeres, forrásban lévő vízzel leöntöm, majd letakarom egy kistányérral öt percre.
A dresszinghez mindent alaposan összekeverek egy kis csészében.
A diót kissé megpirítom száraz serpenyőn, és az áfonyát durván felvagdosom, nagyjából fele-méretű darabkákra. A zöldfűszereket egészen apróra vagdosom
Egy salátás tálban a fűszereket, diót és áfonyát egymásra halmozom, a kuszkuszról lekapom a "fedelet", villával fellazízom, hogy ne rögökben kerüljön a salátába, majd az összetevőket összeforgatom.
Meglocsolom az öntettel, ismét fellazítom a villámmal, majd frissiben tálalom.
Mégtöbb recept szakácskönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.