GASZTRO

Visszatért a vaj-margarin vita, a tudósok döntöttek - te melyik oldalon állsz?

Most tényleg kiderült, melyik tesz jobbat az egészségednek.

Megosztom
Link másolása

A margarint érdemes választani az egészségünk érdekében, vagy a vajat?

„Azt hiszem, a legtöbb ember azt feltételezi, hogy a margarin vagy a vajpótló jobb választás az egészség szempontjából, mert kevesebb benne a telített zsírsav, ami nem feltétlenül igaz”

- mondta Jillian Kubala, New Yorkban élő dietetikus a Fox News Digitalnak.

„A zsírokat gyakran félreértik és túlságosan leegyszerűsítik, még az egészségügyi szakemberek is, ami a zsírokkal szembeni általános idegenkedéshez és félelemhez vezetett - mondta továbbá. - Az igazság az, hogy a zsírok rendkívül összetettek, és fiziológiai hatásuk függ az összetételüktől, a forrásuktól és még sok mindentől.”

A vaj tejtermék, míg a margarin jellemzően növényi olajokból és vízből készül, gyakran emulgeálószerek és ízesítők hozzáadásával.

Mik a vaj egészségügyi adatai?

A vaj tipikus adagja egy evőkanálnyi, amely a következőket biztosítja:

Kalóriát: 102

Összes zsír: 11,5 g

Telített zsír: 7,3 g

Mik a margarin egészségügyi adatai?

A margarin tápértékadatai egy evőkanálnyi adagra általában a következők, Kubala szerint:

Kalóriák: 84.8

Összes zsír: 9,56g

Telített zsír: 2,34 g

Bár a margarin összes zsírtartalma és telített zsírtartalma alacsonyabb, mint a vajé, Kubala szerint nem minden alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszer jobb.

A margarin például olyan olajokból készülhet, amelyeknek magas az omega-6 zsírsavtartalma - figyelmeztet.

„Bár mind az omega-3, mind az omega-6 zsírsavak szükségesek az egészséghez, a legtöbben sokkal magasabb omega-6-tartalmú étrendet fogyasztunk, mint egészséges lenne” - mondta Kubala, rámutatva a The Journal of the Missouri State Medical Association által 2021-ben közzétett tanulmányra.

„Az omega-6-ok inkább gyulladáskeltő jellegűek, szemben az omega-3-akkal, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.”

Majd így folytatta: „Az egészségügyi szakértők szerint ez az étrendi egyensúlyhiány az egyik fő mozgatórugója számos krónikus gyulladásos állapotnak, köztük az elhízásnak, a szívbetegségek fokozott kockázati tényezőinek, bizonyos rákos megbetegedéseknek és a kognitív hanyatlásnak.”

„Ha például étrendi korlátozások miatt nem fogyaszthat vajat, próbáld ki, hogy vaj helyett avokádópürét vagy egy csepp kiváló minőségű olívaolajat használsz a pirítóson.”

A vaj/margarin vita végeredménye: győzött a vaj

„A telített zsíroknak különböző típusai vannak, amelyeknek összetett és eltérő hatással van a szívbetegségek kockázati tényezőire” - mondta Kubala.

„Bár fontos, hogy kerüljünk bizonyos magas zsírtartalmú ételeket, az az általános ajánlás, hogy csökkentsük a magas telített zsírtartalmú ételeket, például a vajat, és helyettesítsük őket alacsony zsírtartalmú alternatívákkal, például margarinnal, nem sokat tett a közegészségért

- mondta Kubala. - A 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás aránya folyamatosan emelkedett, ahogy egyre inkább függővé váltunk az alacsony zsírtartalmú élelmiszerektől, például a cukros szénhidrátoktól, az alacsony zsírtartalmú salátaöntetektől és a vajpótlóktól.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása