Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Egy elronthatatlan édesburgonyás brownie, amivel nem lehet betelni”
Imádom az olyan fogásokat, amikben szokatlan, látszólag oda nem illő alapanyagok lapulnak - mint mondjuk padlizsánnal csokoládészuflét készíteni, vagy banánnal curry-t. Meggyőződésem, hogy kizárólag a berögzült szokásainak köszönhetjük, hogy mire tekintünk desszert és főétel alapanyagként - és az nem lehet válasz, hogy „a zöldség a sósba, a gyümölcs az édesbe való”, hiszen a paradicsom, az uborka, és az avokádó például mind gyümölcsök, ahogy az olajbogyó is…Ennek szellemében hoztam mára ezt az édesburgonyás brownie-t, amelyről soha senki nem mondaná meg, hogy batáta lakik benne.
Első szakácskönyvemben, a Kristóf Konyájában írtam: a brownie azért tökéletes kezdés az újonc vegánoknak, mert – szemben a flancos tortákkal és szofisztikált croissant-okkal – nem kell csinosnak lennie. Épp ellenkezőleg: minél dekadensebben omladozik, minél csábítóbban peregnek róla a csokimorzsák, annál biztosabb, hogy holnap ilyenkorra egy falat sem marad a desszertből. És tipikusan az az édesség, ami épp olyan rövid idő alatt fogy el, mint amilyen hamar elkészül.
És még konyhai mérleg sem kell hozzá - mint ahogy fürdőszobai mérleg sem ahhoz, hogy megmérjük, híztunk-e tőle: nincs benne hozzáadott cukor, sem finomított liszt. Egy egyszerű csésze is éppen elég segítség a méricskéléshez. Nagyjából két és fél decis bögrével számolunk, 12-16 nagy szelet browniehoz.
Talán pont van otthon…
Hozzávalók:
…nedves összetevők:
1 nagy édesburgonya, vagy egy annak méretével megegyező mennyiségű sárgarépa, vagy sütőtök, vajpuhára sütve (sütőben, mikróban, vagy főzve), és meghámozva
6 evőkanál mogyoróvaj, tahini, vagy 2 banán
6 evőkanál szőlőmust, agave, juhar, vagy rizsszirup, vagy 2 meghámozott alma lereszelve
…száraz összetevők:
1 csésze gluténmentes liszt - pl. kókusz, rizs, zab, vagy ezek keveréke
1 csésze kakaópor, vagy karob por, vagy - fehér brownie-hoz, azaz „blondie”-hoz őrölt mandula
1 csipet fahéj, és/vagy szerecsendió, szegfűszeg, vanília/chili por
½ tasak sütőpor, vagy szódabikarbóna
1 csipet só
Feltétnek:
1 tábla étcsokoládé apró darabkákra törve, vagy kakaó töret, vagy bármilyen aszalt gyümölcs apróra vágva
Így készül:
1. A sütőt 180 fokra melegítjük, és egy 12 szeletes tortaformát, vagy hasonló nagyságú négyszögletes tepsit vagy sütőtálat kibélelünk sütőpapírral.
2. A nedves összetevőket egy turmixgépben szuper-simára krémesítjük (de akinek nincs turmixgépe, használhat botmixert, végső esetben habverővel és / vagy villával is lehet ügyeskedni.)
3. A száraz összetevőket egy keverőtálba szitáljuk (akinek nincs szitája - ez nem kifogás, legfeljebb tovább kevergetjük a tésztát csomómentesre).
4. A selymes masszát a porba kanalazzuk, és lassú mozdulatokkal, inkább emelgetve, mint kavarva összeforgatjuk - apránként adagolva bele nagyjából ½ csésze szénsavas vizet… vagy nem szénsavasat, vagy narancslevet, vagy mondjuk Proseccot!
5. A massza állaga nagyjából a humuszhoz kell, hogy hasonlítson. A tepsibe simítjuk (nem agresszívan lapogatva, hogy ne szökjenek ki a buborékok), megszórjuk a feltéttel, és mehet is a sütőbe 20-25 percre, attól függően, hogy szolidabb, vagy kissé ragacsosabb brownie-ra vágyunk.
Eztán nincs más feladat, mint bezsebelni a bókokat. Mégtöbb recept szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán. Instagram: @kristofsteiner és @nimrodagan