Van egy kis gond a banánnal. Nagyon nem mindegy, hogyan eszed!
Dr. Micheal Mosley diétaguru szerint lehet, hogy lemaradsz a banán legfontosabb egészségügyi előnyeiről, ha megvárod, míg pöttyösre érik.
Az orvos szerint ugyanis
A Mail Online-nak Dr. Mosley elmondta, hogy ez a fajta keményítő nem okoz túl nagy vércukorszint-emelkedést, mert jóval kevesebb szívódik fel belőle.
„Ráadásul táplálja a bélben élő barátságos baktériumokat is” - tette hozzá a doki.
Ezek a baktériumok kulcsfontosságúak, mert a keményítőt egyfajta zsírsavvá alakítják.
Dr. Mosley új kutatásokat idézett, amelyek szerint a zöld banánban és más élelmiszerekben található rezisztens keményítő segíthet a májadnak, valamint a bélrendszerednek is az egészség megőrzésében.
Kínai kutatók 200 olyan embert vizsgáltak, akik nem alkoholos zsírmájban szenvedtek. A vizsgálatban résztvevő páciensek négy hónapon keresztül naponta kétszer rezisztens keményítőport fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy
„Ráadásul a májenzimek és a betegséggel összefüggő gyulladásos faktorok szintje is csökkent a szervezetükben” - tette hozzá Dr. Mosley.
Ha te is szeretnéd élvezni a rezisztens keményítő előnyeit, szerencsére nem kell nagykanállal falnod a keményítőport.
A hasznos keményítő másik kellemes forrása a tészta - de nem a frissen főzött verzió. Dr. Mosley szerint a szénhidrátban gazdag
Sőt, a kutatások szerint ez az eljárás még a fogyásban is segít.