Ehető erdő: ezek a csak tavasszal gyűjthető finomságok a vadonban
Fűszer- és gyógynövények, gombák, kenyér közé tehető hagymák és otthon megsüthető, spárgához hasonló isteni köret is kerülhet a tányérodra az erdőből.
Ha ügyes vagy, óriási ízválasztékot vihetsz be a konyhádba. Nincs az a bolti fűszerkeverék, ami kárpótolhatna az elszalasztott erdei finomságokért. Ráadásul elképesztő vitamindús élelmekről van szó, érdemes tenned velük egy próbát. De hogyan is kell ezt csinálni?
Nézzük a gyűjtögető kezdőszettet szakemberek tanácsai alapján:
Légy felelős!
Az erdei gyűjtögetés előfeltételez egyfajta tudatosságot. Ehhez nem elég a zsebedben maradt nylon zacskó meg a talánok világa, biztosnak kell lenned abban, mit gyűjtesz. Vagy épp abban, kit fogsz megkérdezni a zsákmányod minőségéről.
Hogyan a legegyszerűbb ezt betartani úgy, hogy kalandos maradjon a gyűjtögetés? Megyeri Sára, az Ehető erdő című könyv egyik szerzőjének szuper tippje, hogy legyen egy gyógynövényes bakancslistád.
Tervezd meg, melyik az a 2-3 növény, amiről idén mindent meg akarsz tanulni, és juss el odáig, hogy a latin névig meg tudod őket határozni. Amit még nem ismersz behatóan, abból csak 2-3 példányt szedj, határozd meg otthon vagy szakértői segítséggel. Így biztos lehetsz majd a gyűjtésedben, és nem ártasz az erdőnek.
Az ismeretlen növények gyűjtésével további baj lehet, hogy nincs egyfajta ökölszabály. Nem minden jó illatú vagy szép, piros bogyós növény a barátunk. Boldogan nőnek egymás mellett a hasonló küllemű mérgező- és ehető növények, ezért legyél mindig körültekintő.
A gyógynövényeket mindig mosd meg fogyasztás előtt jó alaposan – az erdő nem steril hely, bármi rákerülhet, különösen róka magasságban.
Az erdő sava-borsa: zöldfűszerek az avarból
Az erdő márciusi éledezésének első hírnökei zamatos fűszerfélék. Stílusos nevével kiemelkedik közülük a zamatos turbolya. Édesebb ízvilág jellemzi, fine dining éttermek könyökölnek csokraiért, tavaszi mártások és levesek üdítője. Szárítva nem annyira aromás, ezért a március-áprilisi ajánlatokat hintik meg vele gazdagon.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ánizsos illata árulja el, és ez is menti meg az életed. A zamatos turbolya ugyanis könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel.
Szinte a turbolyával egy időben bújik elő a vadsnidling, ami ducibb fűcsomókra hasonlít. Az erdő első szabályainak egyike, hogy nem fogdosunk ismeretlen növényeket, ám snidling esetében is a tapi bizonyul jó megoldásnak. Ha megdörzsölöd, hagymaszaga van.
Ásványi anyagokban igen gazdag, magnézium és vastartalma kiemelkedő, foszfort és valamennyi kalciumot is tartalmaz. Emellett remek C-vitamin forrás is. Egy vajas kenyérre szórva még egy snassz reggelit is ingyen feldob.
A világ legdrágább hajtása - szednéd?
Ugyan nem koratavaszi zsenge a komlóhajtás, rá még pár hetet várni kell, ám mindenképp érdemes megemlíteni a fogyasztható erdei zöldek közül. A franciáknál népszerű és borsos csemege, az egyik legdrágább ételalapanyagként tartják számon a földből kiásandó hajtásokat. A megszerzési folyamat szakértelmet kíván, hogy a növény ne sérüljön.
A később szedhető, friss, már ágas-bogasan kúszó hajtások is fogyaszthatók. Egy kivajazott serpenyőnek megmutatva őket isteni köret készíthető belőlük. Főzeléknek vagy egyszerű saláta alapanyagnak is egyedülállóan finomak. Fogyasztás előtt mindenképp dörzsöld át meleg víz alatt, hogy a szőröcskék ne maradjanak a növényen, ezek ugyanis irritáló hatásúak lehetnek.
Megindult a medvehagyma szezon
Az erdők barnaságából húsos, élénkzöld levelével kitörő medvehagyma a csapadékos januárnak és enyhe februárnak köszönhetően már kibújt. Egyik-másik piacon már lehet találkozni gusztusos csokraival.
A medvehagyma a fokhagymához hasonlóan első osztályú vértisztító, ami egy tavaszi böjt elengedhetetlen része.
Mindemellett kellemes ízvilágával egy mezei krumplifőzelék vagy egy szalámis zsemle is fejedelmi étekké varázsolható.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Gyűjtése még a bimbózás előtt történjen, mert a bimbógyűjtés engedélyköteles. Akárki nem szedheti, és a flóra egészséges megújulása érdekében ezt a szabályt illik betartani.
A 2024-es évben nem változott a gyűjtési szabály a Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása szerint.
Ha többet szeretnél szedni, az erdőgazdálkodótól kell engedélyt kérned. Figyelj oda, mert természetvédelmi területen engedéllyel sem gyűjthetsz. Mutatjuk, hol tudod megszedni a kosarad:
A medvehagymát összetéveszthetőnek tartják a halálosan mérgező gyöngyvirág levelével. A medvehagyma alapvetően hagymaszagú, ám Megyeri Sára szerint ne ez legyen a mérvadó különbség - ha ugyanis leszedtél már 5 kiló medvehagymát, mindennek olyan illata lesz, még akár a kosárba kerülő, egy darab végzetes gyöngyvirág levélnek is. Ami elrettentő lehet, hogy a gyöngyvirágnak a medvehagymától eltérően matt a levele.
Erdei főfogások - a gombák gyűjtése
Néhány gombafaj ugyan télen is elérhető a tapasztalt gombászoknak, az igazi szezon szerencsés esetben márciusban robban be. Első ehető tavaszi gombáink a cseh kucsmagomba, ami már márciusban szedhető, majd követi az ízletes kucsmagomba, hegyes kucsmagomba, pusztai kucsmagomba.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Nem sokkal később követi a májusi pereszke (gyakran már április közepén), májusban jön a sokak által várt gévagomba - ez az a taplófajta, ami a rántott csirkemellhez hasonló ízben és állagában is.
Durván felborult a természet, Nagy Kriszta, a Banyaerdő gombaszakellenőre és vezetője, a Tányérodon az erdő társszerzője szerint idén már márciusban megjelent a lilatönkű pereszke, ami ősszel szokta kidugni a kalapját. Így még az is lehet, hogy más fajokkal is találkozol tavasszal.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Akkor is vannak kőbe vésett szabályok, amikor gombát gyűjtesz. Magyarország 58 kiemelten védett gombafaját ne háborgasd. Nem véletlenül védettek, és ha természetvédelmi őrrel találkozol a szedés során, az többtízezer forintodba is kerülhet.
„Amire még figyelj: személyenként csak napi 2 kg gomba szedhető. Magánterületen csak a tulajdonos engedélyével gyűjthetsz, védett területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés függetlenül attól, hogy az adott gombafajta védett vagy nem” - összegezte nekünk Nagy Kriszta.
Plusz szakellenőri tipp: mindig kosárba gyűjts, mert
Ismeretlen gombát találtál? A többi gombától papírzacskóban elkülönítve gyűjtsd be, mert ha mérgező, és összekeveredik az ehető fajtákkal, akkor mind ki kell majd dobni.
„Ennek az az oka, hogy vannak olyan súlyosan mérgező gombáink, aminek ha csak egy kis darabja is bekerül az ételbe, annak nagyon súlyos, életveszélyes következménye is lehet” - mondja a Banyaerdő vezetője. Hozzáteszi: szakellenőrnek mindig meg kell mutatni minden gyűjtött gombát, nem ér meg egy gyomormosást, rosszabb esetben egy hosszas kórházi kezelést egy tál étel elfogyasztása.
A szakellenőrök listája bárki számára elérhető az interneten, akár térképes keresővel is IDE KATTINTVA. A nagyobb piacokon állandó gombavizsgáló működik.
Te lehúzod a gomba bőrét? Ne tedd!
Ha tisztítod a gombát, ne áztasd, mert hamar magukba tudják szívni a vizet, lebomlásuk is felgyorsul, ezen kívül maga a főzési idő is a sokszorosára növekedhet.
„A fogyasztható vadon élő gombáink némelyike csak feltételesen fogyasztható, ennek több oka van. Van, amikor a 20 perc előfőzést, hőkezelést azért kell betartani, mert a termőtest hőre bomló enyhe méreganyagot tartalmaz (mint a csoportos tuskógomba), de van, amikor a gomba magas rosttartalma az ok, a főzés által könnyebben emészthető (pl. sárga gévagomba) válik” - tette tisztába a fontos tudnivalókat Kriszta.
A gomba kalapbőrét a legtöbb esetben nem érdemes lehúzni, egyrészt felesleges időhúzás (nem lesz ettől tisztább a gombád). Másrészt fontos tápanyagokat dobsz ki így a kukába.
Hogy melyik gombát hogyan érdemes elfogyasztani vagy fűszerezni, arra cikkünkben említett mindkét könyv választ tud adni.
A felelős gombagyűjtés a saját érdekünk is, akkor lesz kimeríthetetlen éléskamra az erdőből mindenki számára, ha gondosan és mértékletesen gyűjtünk. A természeti értékek védelme pedig kedvesség is az erdő felé. Ha ennyi mindent ad, azt érdemes viszonozni valahogy, nem?