GASZTRO

Lekváros hamburger, lekváros sajt? Mi folyik itt?

Házi hamburgerhez házi lekvár dukál! Bolti szószok helyett készíts gasztro ajándéknak is beillő ízesítőket! Mutatjuk a legjobb változatokat!
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. szeptember 30.


Megosztom
Link másolása

„Találkoztál olyannal, akinek azt mondtad: Együnk egy kis hamburgert, és azt mondta: Nem, utálom a hamburgert? A hamburger isteni!”

Nagyon valószínű, hogy az animációs történelem legszószátyárabb Szamarának eredetileg a parféra vonatkozó fenti eszmefuttatása a hamburgerre is igaz. Ami nem is meglepő, tekintve, hogy ma már csak az nem tud magának ínyére való hamburgert találni vagy készíteni, aki nem is akar. Műhúsostól a csicseriborsós vegán át a zsemlétlen keto változatig gyakorlatilag már bármilyen kör alakúra készített szendvicsre rá lehet fogni, hogy az hamburger.

És ezzel nincs is baj, hiszen „Mit hamburgernek eszünk, bármilyen is legyen, éppúgy hamburger.”

Úgyhogy senki se akadjon fenn (vagy ki) azon, hogy lekváros változat is létezik.

Az egyenlő bánásmód ugyanis a lekváros hamburgernek is kijár. Bár talán, ha konkretizáljuk, milyen lekvárról van szó, többen megnyugodnának. Ezért aztán felebaráti szeretetből a cikk elején lerántjuk a leplet a hamburgerbe szánt lekvárokról (ja, igen, mert hogy sokféle van ám!): zöldségekből készülnek, szokatlan fűszerezési tripla leszúrt Rittbergerekkel szórakoztatják az embert... és nagyon finomak.

A zöld paradicsom bolttalan útjai

A zöld paradicsomnak két típusa létezik: az egyik, amelyik zöldnek született és úgy is hal meg (érik be), a másik pedig az összes többi, akinek nem hagytak időt érett színeinek kibontakoztatására.

Utóbbi társaságból készül a zöld paradicsom lekvár. Bármilyen fajta be nem érett paradicsom alkalmas lekvárnak, de, ahogy a piros fajtáknál, úgy itt is könnyebben befőzhetőek a húsosabb, kevés magvú, vékony héjú fajták, mint például az Ökörszív különböző variánsai, az Ace 55, a Marmande vagy a San Marzano.

Mivel éretlen paradicsomot kereskedelemben nemigen kapni, az alapanyag beszerzéséhez elengedhetetlen a saját, még be nem érett (lehetőleg vegyszermentes) paradicsom. Ennek híjján szereznünk kell egy rokont, barátot vagy szomszéd nénit, aki rendelkezik ilyesmivel, és hajlandó is megválni legalább egy kilónyi adagtól.

Az alap recept 1 kg paradicsomhoz 30 dkg cukrot ír, a fűszerezés pedig egészen merész irányokat is vehet, kezdésnek talán a citromos-gyömbéres változatot érdemes kipróbálni. Ha pedig van rá mód, rögtön duplázzuk az adagot, hiszen gasztro ajándékként is megállja a helyét ez a különlegesség.

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld paradicsom
  • 30 dkg cukor
  • 1 citrom leve (ha kezeletlen, akkor a reszelt héja is)
  • 5 cm-es gyömbérdarab

Elkészítés:

A paradicsomokat apróra kockázzuk, hozzáöntjük a cukrot, a gyömbért ízlés szerint lereszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomhoz adjuk, lassú tűzön főzni kezdjük. Ha elég türelmesek vagyunk és időnk is engedi, egy-másfél órát főzzük, amíg besűrűsödik. Akinek nincs ennyi ideje, az sűrítésnek tehet hozzá egy felkockázott almát, de akkor sem követünk el szentségtörést, ha dzsemfixet, esetleg 1:3  vagy 1: 4 arányú befőző cukrot használuk. Sokat segít a főzés lerövidítésén az is, ha kellő puhulás után egy kicsit összebotmixerezzük a lekvárt. Ha elkészült, csírátlanított üvegekbe rakjuk és száraz dunsztba tesszük.

A zöld paradicsom lekvár a házi hamburgerek mellett meglepően jól illik sajtokhoz is, például a camembert-hez vagy kecskesajthoz. A lekvár karakterét tovább lehet árnyalni vaniliával, kardamommal, fahéjjal vagy szegfűszeggel is, de chilit és borsot is tehetünk bele, ha bírjuk a csípőset.

Felpaprikázva

Mielőtt a csípőset nem szerető vagy nem bíró olvasók tovább görgetnének:

ÁLLJ! NINCS ITT SEMMI CSÍPŐSSÉG!

A paprikalekvár ugyanis alapvetően édes kápiából készül, és csak akkor lesz tüzes, ha külön teszünk érte.

A zakuszka, az ajvár vagy a piros arany alapanyagaként is ismert kápia az egyik legnagyobb cukortartalommal bíró tagja a felfújt bogyótermésűek családjának.

Ezt az édességet további cukorral rontani talán túlzásnak tűnik, a tartósításhoz és a megfelelő lekvár állag eléréséhez azonban elengedhetetlen. Egy bolti ketchuphoz képest viszont még így is jobban járunk, főleg, ha tényleg csak ízesítőként, kis adagokban élvezzük az ízét. A sokféleképpen fűszerezhető kiinduló recept itt is egészen egyszerű.

Hozzávalók:

  • 1 kg vastag húsú, piros kápia paprika
  • 1 evőkanál só
  • 8 deci 10%-os ecet vagy 3 deci 20%-os, ehhez fél deci víz
  • 1 kg kristálycukor

Elkészítés:

A kápiát apróra vágjuk, felöntjük az ecettel és másfél órát főzzük. Botmixerrel leturmixoljuk, közben hozzáadjuk a cukrot. Ezek után további egy órán át főzzük, vagy amíg megfelelőre nem sűrűsödik.

Fűszerezését tekintve jól áll neki is a chili, a gyömbér, a fekete és a zöld bors, illetve a különböző zöldfűszerek: az oregano, a rozmaring, a babérlevél vagy a kakukkfű.

Az így készült paprikalekvár egy kis ropogósra sütött bacon, esetleg pár karika grillezett padlizsán társaságában kerülhet a házi hamburgerbe. Ha pedig megmarad a lekvárból, próbáljuk ki a téli esték immunerősítő fokhagymás pirítósához!

Ez nem egy nyuszikás vicc

A sárgarépa az egyik legsokoldalúbb zöldségünk: fogyasztjuk nyersen, főzve, sütve, készítünk belőle tortát és babaételt…és lekvárt is!

Ráadásul a répa esetében tényleg csak az ízesítésen múlik, hogy palacsintába vagy hamburgerbe kerül majd a végeredmény.

Az alábbi recept inkább az édességek irányába tolódik, a fahéj és a gyömbér a citrusokkal együtt kifejezetten télies, karácsony-ízű lekvárt eredményez.

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgarépa
  • 80 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 2 narancs
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A sárgarépát megfőzzük, pürésítjük, a végeredmény kb 1,5 kg püré legyen (ez nagyjából 2 kg nyers répából szokott kijönni). A citromot és a narancsokat a kifacsarjuk, a lével együtt jöhet a gyümölcshúsuk is, ha kezeletlenek, akkor a héjukat először lereszeljük.

A püréhez hozzáadjuk a cukrot, a gyümölcslevet és a fűszereket, 15 percig kis lángon összefőzzük. , majd feltesszük az egészet rotyogni. Ha túl hígnak találnánk a lekvárt,használhatunk itt is almát, dzsemfixet vagy pektint. Mi az utóbbit alkalmaztuk, elegendő volt 6 g a kívánt állag eléréshez.A  kész lekvárt forrón tiszta üvegekbe töltjük, kidunsztoljuk.

Ha a fenti receptben a fűszereket lecserélhetjük kakukkfűre, őrölt babérlevélre és római köményre, különleges, arabos ízvilágú lekvárt kapunk, ami tökéletesen passzol például egy falafeles hamburgerhez.

Caramell & Delila

A zöldséglekvárok közül a legismertebbet hagytuk utoljára: a lilahagyma lekvárt.

Ez az olcsó alapanyag csodálatos metamorfózison megy át a lassú, karamellizáló főzés során.

A kész lekvár a nem túl bizalomgerjesztő külsőt egészen összetett ízparádéval ellenpontozza.

Hozzávalók:

  • 5 db lilahagyma
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, vékonyra végjuk. Serpenyőbe öntjük az ecetet és a cukrot, hozzáadjuk a hagymát és kis lángon, fedő alatt, időnként átkeverve 20-25 perc alatt karamellizáljuk, majd még további 15-20 perc alatt sűrűre főzzük.

Fűszerezhetjük rozmaringgal, borssal, kakukkfűvel, de adhatunk hozzá vörösbort is.

Nagyon jól illik a hamburger mellett sültekhez is, de egy egyszerű szendvicset is fel lehet vele dobni, és sajtok mellé is kínálhatjuk.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Nem hagyhatjuk vegán recept nélkül karácsonykor a főzés szerelmeseit, vegán pozolénkat egyenesen a napfényes Mexikó ihlette.

Megosztom
Link másolása

Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!

És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.

Főételnek is beillő leves, gazdag, mint a shakshuka, friss, mint a Buddha-tál, laktató, mint a pörkölt, és vörös, mint Gigantes, a cicánk - de igazából semmihez sem hasonlítható.

A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:

minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.

Vágj bele velünk a változásba!

Úgy éreztük, a legtöbb, amit adhatunk karácsonyra, egy kanál a élmény-esszencia a Mexikóban töltött telelésünkből

- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.

Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.

Mint a vegán pozole,

Hozzávalók 4-6 főre:

300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,

2 evőkanál sűrített paradicsom,

2 kápia, és

2 kaliforniai paprika,

2 szárított csili paprika,

100 gramm szárított paradicsom,

2 lila hagyma,

6 gerezd fokhagyma,

300 gramm főtt csicseriborsó,

tortilla vagy nachos mártogatni.

Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.

Milyen fűszereket válassz?

Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.

Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.

Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.

Így készítettük:

kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.

Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.

Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.

További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:

Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Ezt az 5 ételt SOHA ne melegítsd meg a mikróban, ha jót akarsz magadnak!
Bár csábító lehet, hogy a mikrohullámú sütőt használjuk ezek újramelegítésére, az ételszakértők szerint ez nem mindig a legjobb választás.

Megosztom
Link másolása

A Michigan State University szerint a mikróban az étel egyenlőtlenül melegedhet fel, hideg foltok maradnak benne, amelyek lehetőséget adhatnak arra, hogy a káros baktériumok túléljék az újramelegítési folyamatot.

Ráadásul a mikrózott étel íze sem mindig kielégítő. Amit így melegítesz, az kiszáradhat vagy túlfőhet.

Ételkészítési szakértők osztották meg a Fox News Digitallal arról, hogy mikor érdemes elkerülni a mikrohullámú sütő használatát, és mely ételeket nem ajánlott így újramelegíteni.

Néhány példa talán meglepő lehet:

1. Tojás

A tojás köztudottan igazi fehérjebomba, ráadásul főve könnyen hordozható snack.

Az ételszakértők azonban azt javasolják, hogy ha főtt tojásunk maradt otthon, azt hidegen fogyasszuk, és ne próbáljuk a mikróval „felmelegíteni”.

„Soha ne mikrózd meg a főtt tojást” – mondta Amanda Holtzer, New Jersey-i dietetikus.

„Ettől ugyanis gőz és nyomás keletkezik a tojás fehérjéjében, ami konkrétan robbanáshoz vezethet, amikor felvágod.”

„Ez a robbanás megtörténhet már a mikróban is, vagy a tányérodon, esetleg – ijesztő módon – a szádban, amikor beleharapsz a tojásba” – tette hozzá Holtzer.

2. C-vitaminban gazdag ételek

Mivel a C-vitamin vízben oldódó és rendkívül hőérzékeny, Holtzer szerint érdemes kerülni a mikró használatát az ilyen ételek esetében.

„Hő hatására a C-vitamin lebomlik és megsemmisül” – mondta. A C-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek.

„Ha szeretnéd megőrizni ezeknek az ételeknek a C-vitamin-tartalmát, azt ajánlom, hogy inkább nyersen fogyaszd őket”

– javasolta Holtzer.

3. Csirkehús

Élelmiszer-biztonsági szempontból a csirkehús újramelegítése általában biztonságos – állította Holtzer.

„Minőségi szempontból azonban nem ajánlom a csirke újramelegítését” – tette hozzá.

„Amikor a csirkehús főzés után a hűtőbe kerül, a húsban lévő zsírok oxidálódhatnak, ami megváltoztathatja a csirkehús szerkezetét, és ezzel együtt az ízét is.”

„Újramelegítéskor pedig a csirkében lévő nedvesség elpárolog, így egy furcsa ízű és állagú húst ehetsz csak.”

Holtzer azt javasolta, hogy a maradék csirkét inkább olyan ételekhez használjuk fel, amelyek nem igényelnek újramelegítést, például csirkés szendvicshez, salátához vagy wraphoz.

4. Halak

A tenger gyümölcseinek újramelegítése nem jó ötlet – mondta Holtzer.

„A hal az az étel, amit egyáltalán nem javaslok újramelegíteni” – állította.

„A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete gyorsan elpárologtatja a hal nedvességtartalmát, és ez nagyon száraz, gumiszerű textúrát eredményezhet.”

Kulinaris szempontból Jim Nuetzi, az atlantai Valor Hospitality vállalati séfje is egyetértett, hogy a halak mikrózása nem jó.

„A tenger gyümölcsei nálam teljesen kizártak” – mondta Nuetzi.

„Nagyon nehéz bármilyen tengeri ételt újramelegíteni anélkül, hogy káros hatások ne érjék,

de a mikrohullámú sütőben történő újramelegítés különösen tönkreteszi őket.”

5. Marhahús

Ha maradt egy kis marhahús, és másnap mikróban szeretnéd megmelegíteni, az élmény nem lesz ugyanaz, mint az első alkalommal – figyelmeztettek a szakértők.

„A steak például újramelegítése során elveszítheti omlós textúráját és ízét, mivel a plusz hő gyakran kiszárítja a húst és rágóssá teszi”

– mondta Nuetzi.

„Ráadásul az újramelegítés gyakran egyenetlen hőmérsékletet eredményez. A hús egyes részei túlfőhetnek, míg más részek hidegek maradnak.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Kiderült, a krumpli igazi superfood! Ezért nem kell rosszul érezni magad, ha szereted
Évekig tévhitben éltünk: a diétázók is mellőzték a krumplit, pedig valójában szuperélelmiszer!

Megosztom
Link másolása

Sokan úgy gondolják, hogy a krumpli hizlal és egészségtelen, ezért óvatosan bánnak vele a konyhában. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták (például az Atkins vagy a paleo meg a keto) népszerűsége miatt a krumpli lassan a tiltott zöldségek listájára került. Azonban

a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a krumpli valójában tele van létfontosságú tápanyagokkal, és igazából egy szuperélelmiszer.

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek majdnem fele (46 százalék) tévesen hiszi, hogy a krumpli súlygyarapodáshoz vezet. A fiatalabb generáció sem kivétel:

a Z generáció tagjainak több mint kétharmada (68 százalék) nincs tisztában azzal, hogy a krumpli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést támogató rostokkal.

Egy másik meglepő adat, hogy a megkérdezettek közel fele (48 százalék) szinte soha nem eszik héjában sült krumplit, inkább a hasábburgonyát választják. Pedig ezzel rengeteg fontos tápanyagról mondanak le, hiszen a burgonya héja komplex szénhidrátokat, C-vitamint, B1-vitamint (tiamin) és káliumot tartalmaz, amelyek energiát adnak és támogatják az egészséget - írja az Express.

Egy fitneszszakértő így nyilatkozott:

„A krumpli alapvető energiaforrás, különösen azok számára, akik aktív életmódot élnek. Segíti az izmok regenerálódását, fenntartja az erőnlétet, és egész nap energikusak maradunk tőle.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása