Vegán péntek Steiner Kristóffal - Egy meglehetősen unortodox lencse maszabaha
„Aki ellátogat Izraelbe, látogasson el Palesztinába is” – szoktuk javasolni, mert a két külön világ egymásból, egymástól merít, és mert különbözőségeik mentén egyeznek. Igaz ez a gasztronómiára, a zenére, és más művészetekre, a vendégszeretetre, a család, és a közösség fontosságára, a hagyományok, és a vallás tiszteletére, és mindezek védelmére.
Bár találkoztam extrémizmussal, de még több olyan emberrel, aki nem akar saját vagy a túloldal politikai, katonai, vallási vezetőinek élni. Azon izraeliek és palesztinok hangja, akik nem dehumanizálják a másik oldalt, most halk, mert a háború hangosabb, mint a béke. De ez nem jelenti azt, hogy ők nem győzedelmeskedhetnek.
Nem katonák, nem terroristák, nem kormányfők. A háborúellenesség nem naivitás. Naivitás azt hinni: ha békét próbálunk főzni, de háború születik belőle, akkor nem kell változtatni a recepten.
Ezzel a meglehetősen unortodox lencse maszabahával - az eredeti csicseriborsóval és szezámmaggal készül - kívánunk békét, biztonságot, szabadságot, a túszok szabadon engedését, és azonnali tűzszünetet.
Lencse maszabaha napraforgómag és zabkrémmel, citromos-gyömbéres lilahagymával
Hozzávalók 2 főre:
200 gramm lencse
150 gramm napraforgómag
50 gramm zabpehely
3 gerezd fokhagyma
1 lilahagyma
1 ujjbegynyi gyömbér
1 citrom
olívaolaj
1-1 csipet római kömény, kurkuma, paprika (akár füstölt)
só és bors
Elkészítése:
1. A lencsét egy éjszakára vízbe áztatjuk, hogy gyorsabban főjön, és könnyebben emésszük meg - már 1 óra áztatás és alapos öblítés is hasznos.
2. Egy lábasba tesszük a lencsét, felöntjük vízzel, sóval, borssal és az egészben hagyott fokhagyma gerezdekkel felforraljuk, majd alacsony lángon addig főzzük, míg a lencse szinte krémesre puhul.
3. Addig is egy tálba tesszük a napraforgómagot és a zabot, és 15 percre forralt vízbe áztatjuk. Leszűrjük. Kihalásszuk a főtt fokhagymát a lencséből, a zabos-napraforgómagos keverékhez adjuk, majd blenderben összeturmixoljuk az egészet 2 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal, és a citrom levével - míg nagyjából majonéz állaga lesz.
4. A citrom héjából krumplihámozóval csíkokat vágunk, majd serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymával, hámozott gyömbérrel, és hagymával, meghintve paprikával, kurkumával és köménnyel.
5. A lencsét - ha nem szívta be az összes vizet - lecsepegtetjük, és a krém nagyrészével összeforgatjuk, és egy tányérra pakoljuk úgy, hogy középen legyen egy kis „medence”. Ide csurgatjuk a maradék zab és napraforgókrémet.
6. A sült, citromos gyömbéres fokhagymás hagymás toppingot rákanalazzuk, majd megszórjuk friss, vagy szárított zöldfűszerekkel - mi petrezselymet használtunk, de korianderrel, vagy zellerlevéllel is finom lesz. Friss pitával, vagy pirítóssal tunkoljuk.
További receptek szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán. Instagram: @kristofsteiner és @nimrodagan