Így készül Steiner Kristóf spirulinával színezett kék rizottója
„A szivárványon túl…” - ez volt a mottója vegán vacsoraestünknek a Törökbálinti-tó partján álló Vegán Kifliben. Idén már hetedik esztendeje, hogy a Budapest Pride hétvégéjét köszöntve a szivárvány színeit felsorakoztató, 100% vegán és gluténmentes, mesés lakomára hív Nimi & Kristóf Konyhája.
A családias, bensőséges hangulatú eseményre minden korosztályból, és Magyarország különböző pontjairól érkeztek vendégek - régi és új barátok, sokakat korábbi gasztro eseményeinkről, vagy épp elvonulásainkról ismertünk, másokkal online kapcsolódtunk össze, megint másokkal pedig most először találkoztunk, de biztos nem utoljára.
ezen az érzésen pedig úgy tűnik vendégeink is osztoztak, hiszen az esemény kevesebb, mint három nap alatt betelt. A feledhetetlen estén a gasztronómia, a felelősségvállalás, a közösség ereje találkozott:
beszélgethettünk, megölelhettük egymást, dedikáltuk szakácskönyveinket, fotózkodtunk, és persze rengeteget dumáltunk közös szenvedélyünkről, a főzésről és az evésről.
A piros színt a welcome drink képviselte: alkoholos vagy mentes cape code, amely a híres cosmopolitan long drink tesója. A narancssárga a héjában sült édesburgonya, a sárga a fava, azaz görög sárgaborsó képében és ízében jelent meg, a zöld egy izgalmas, gazdag saláta volt, lilán pedig céklás csokoládé trüffelünk ragyogott, kékáfonyával, szederrel.
Ezen a héten a kék színt hoztuk el nektek: a kék spirulinával meghintett spárgás rizottó receptjét.
Köszönjük Anitának az élményt - olyan volt együtt főzni, mintha minden nap közös konyhán osztoznánk, és hála minden vendégünknek. Szivárvány vacsin jövőre találkozunk legközelebb, de addig még biztosan készülünk magyarországi gasztro utazással…
Kék spirulinával meghintett spárgás rizottó
Hozzávalók 2 főre
200 gramm rizottó rizs (de semmi tragédia nem történik, ha más rizsből készítjük)
300 ml zöldség alaplé
100 ml száraz fehérbor
2 evőkanál kék spirulina por (mi a Yes superfood márkát használtuk - egy nemzetközileg elismert magyar cég színes, tápanyagdús superfood porokkal)
4 evőkanál olívaolaj
2 nagy fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
1 fej zellergyökér
200 gramm kesudió, vagy napraforgó mag
125 ml kókuszkrém
4 ek. sörélesztőpehely
1 kk mustár
só és bors
6-8 szál spárga
2 kisebb, vagy 1 nagyobb cukkíni
1 citrom, vagy lime leve
Friss kakukkfű
Elkészítése:
A rizst megmossuk, majd beáztatjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a fatatnyi darabokra vágott cukkínit, a fás tövétől megfosztott spárgát egy kis olívaolajjal, sóval, borssal, citromlével és reszelt hájával, és kakukkfűvel a sütőbe küldjük 10-15 percre - hogy még roppanós maradjon.
Egy lábasban feltesszük főni a hámozott, apróra vágott zellergyökeret, kesudiót. Egészen puhára főzzük - amíg ez megtörténik…
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk és olívaolajon kissé megpirítjuk, de most kivételesen, szokásommal ellentétben nem karamellizáljuk, inkább üvegesre pároljuk - ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá.
Sózzuk, borsozzuk, majd ugrik rá a lecsepegtetett rizs is. Kis pirítás után elkezdjük felönteni zöldség alaplével - mindig annyival, hogy magába szívja, majd megy a következő adag, egész addig, míg úgy 15 perc után már majdnem teljesen puha. Ekkor jöhet a bor is - az utolsó 5 percben fedővel a tetején főzzük teljesen puhára.
A lecsepegtetett kesut és zellert turmixgépbe vetjük a kókuszkrémmel, hozzáadjuk a sörélesztő pelyhet, sózzuk, borsozzuk, és egy kis kanál mustárral, és a spirulina porral krémesre turmixoljuk. Ha szükséges, lazítjuk még egy kis olívaolajjal, vagy kókuszkrémmel.
A kék krémet a rizshez forgatjuk, megfejeljük a spárgával és már tálaljuk is. Színes, izgalmas, egészséges fogás egy kiadós, friss salátával tálalva különösen.
További receptek tőlünk szakácskönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.