ÉLETMÓD

Szénsavas üdítők és szalonna nélkül 10 évvel tovább élhetsz - derült ki egy kutatásból

Bizonyos élelmiszerek hozzáadása az étrendhez is plusz éveket jelent.

Megosztom
Link másolása

Azért, amikor egy tányér csülkös bablevessel nézünk szembe, vagy reggel a szalonnás tojással, nehéz a kutatásra és a hosszabb életre gondolva visszautasítani.

A tudósok szerint azonban az egészségesebb táplálkozás, például a szénsavas üdítők és a feldolgozott húsok elhagyása akár egy évtizeddel is megnövelheti a várható élettartamot.

A norvégiai Bergeni Egyetem tudóscsoportja közel félmillió ember adatait használta fel kutatásához.

A résztvevőket négy különböző kategóriába sorolták:

Átlagosan étkezők

Egészségtelenül étkezők

Olyanok, akik figyelnek arra, hogy mit esznek

Végül azok, akik a hosszú élet-diétát követték.

A Lars Fadnes közegészségügyi kutató által vezetett csoport szerint

az egészségtelenül táplálkozók kevés teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt és diófélét ettek, viszont jelentős mennyiségben fogyasztottak feldolgozott húst, tojást, finomított gabonát és cukrozott, szénsavas italokat.

Ami a hosszú élet-diétát illeti, ez a teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, halak és fehér húsok mérsékelt fogyasztását, sok tejet és tejterméket, zöldségek, diófélék és hüvelyesek, valamint csökkentett mennyiségű tojás, vörös hús és szénsavas üdítő fogyasztását jelenteti. Ez a csoport nagyon kevés finomított gabonát és feldolgozott húst evett.

A kutatók megállapították, hogy ha a középkorúak elhagyják az egészségtelen táplálkozási szokásaikat, akár 10 évvel is meghosszabbíthatják az életüket.

Azok a férfiak és nők, akik 40 éves korukban étrendet cseréltek, 8,9, illetve 8,6 évvel hosszabbították meg várható élettartamukat - közölték a kutatók. Azok pedig, akik a 40-es éveikben a hosszú élet-diétára álltak át, 10,4 év plusz évet nyertek a várható élettartamban.

A várható élettartam legnagyobb növekedését a szénsavas üdítőitalok, a kolbász és a szalonna teljes elhagyása esetén figyelték meg.

„A becslések szerint a szénsavas italok és a feldolgozott húsok elhagyása, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék és a diófélék fogyasztása eredményezte a legnagyobb javulást a várható élettartamban"

- mondták a kutatók.

Az egészséges táplálkozás megváltoztatása az élet későbbi szakaszában kevesebb plusz évet jelenthet, de még így is számos évvel növeli meg a várható élettartamot.

A várható plusz évek száma egyre kevesebb, minél később kezdődik az étrendváltás, de még azok is, akik 70 éves korukban állnak át a hosszú élet-diétára, négy-öt évet nyerhetnek.

A kutatócsoport elismerte, hogy az életmódváltás fenntartása az étrend javításával hosszú távon kihívást jelenthet, és sokaknál az étkezési szokások bizony idővel ingadoznak.

Mi az a hosszú élet-diéta?

A kifejezést Dr. Valter Longo alkotta meg, aki 2018-ban egy étkezési szabályokat és recepteket tartalmazó útmutatót tett közzé.

A középpontjában a növényi alapú élelmiszerek állnak.

A leveles zöld zöldségek - mint például a spenót és a kelkáposzta.

Rostban gazdag zöldségek - mint például az édesburgonya és a sárgarépa

Gyümölcsök - mindenféle megengedett, és ha lehet, friss gyümölcsök

Babok és hüvelyesek - mint például a csicseriborsó és a lencse

Diófélék és magvak - például kesudió és chia magvak

Teljes kiőrlésű gabonafélék - például teljes kiőrlésű kenyér és barna rizs.

Olívaolaj - táplálóbb, mint a növényi olajok és a vaj.

Multivitamin-kiegészítők - háromnaponta egyszer

Kis mennyiségű hal, körülbelül heti két-három étkezés.

Ez magában foglalja a következőket:

Lazac

Szardínia

Tőkehal

Pisztráng

Szardella

Garnélarák

Kagyló (kagyló)

A diéta célja a feldolgozott cukor, a vajban, a péksüteményekben és a feldolgozott húsokban található telített zsírok, valamint a finomított keményítő, például a fehér kenyér kerülése is.

A tejtermékeket és a húst szintén kerülni vagy korlátozni kell.

Az egészséges táplálkozást követőknek egyszerűbb a dolguk. Alapvetően az ételeket öt kategóriába sorolják a dietetikusok:

- Gyümölcs és zöldség - ezeknek kell kitenniük a napi táplálék egyharmadát, ezért öt adagra kell törekedni.

- Keményítőtartalmú ételek - a teljes kiőrlésű tésztafélék, a barna kenyér és rizs, a héjas burgonya és a zabkása a napi étrendünk további egyharmadát kell, hogy kitegye.

- Fehérje - beleértve a halat és a húst, valamint a babot, a borsót és a lencsét - ezzel csökkentve a vörös és feldolgozott húsok, a szalonna, sonka és kolbász fogyasztását, helyette válasszunk sovány húst és heti egy-két adag halat.

- Tejtermékek - a tej, a sajt, a joghurt és jó fehérje- és kalciumforrások, de az alacsonyabb zsírtartalmú változatokat együk.

- Zsírok - kis mennyiségben egészségesebb telítetlen zsírokat, például növényi, repce-, olíva- és napraforgóolajat ajánlanak fogyasztani.

Bár fontos, hogy az étrendünkbe beépítsünk némi zsírt, a legtöbbünknek csökkentenie kellene a magas zsír-, só- és cukortartalmú ételeket, ezek nem szükségesek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez.

Szóval, ha jót akarunk magunknak, elfelejtjük a szalonnát, nem hűtjük a torkunkat gyöngyöző szénsavas üdítővel, viszont a zöldségeket és gyümölcsöket nagytételben esszük. Már csak az kellene, hogy ehhez az útmutatóhoz megfizethető árak is tartozzanak.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy neurológus elárulta, pontosan hány éves korban kellene abbahagyni a sörivást
Úgy tűnik, a sörözős napjaid meg vannak számlálva.

Megosztom
Link másolása

Egy neurológus pontosan megmondta, hány évesen lenne érdemes elhagyni a sörfogyasztást. Az ötletet Dr. Richard Restak amerikai neurológus osztotta meg könyvében, The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (Az emlékezet teljes útmutatója: Az elme megerősítésének tudománya). A könyv célja, hogy feltárja, hogyan működik az emlékezetünk.

Dr. Restak a könyvben kifejti, hogy az alkohol és az emlékezetünk között szoros kapcsolat van, és hogy az idősebb korban történő alkoholfogyasztás nem a legbölcsebb döntés, mivel az alkohol hatással lehet az idegsejtjeinkre.

„Az alkohol egy nagyon, nagyon gyenge neurotoxin – nem tesz jót az idegsejteknek” – írja. Hozzáteszi, hogy 65 éves kortól kevesebb idegsejtünk van, mint előtte.

„Fontos, hogy életünk azon szakaszában tartózkodjunk az alkoholtól, amikor az idegsejtek megőrzése már kulcsfontosságú.”

Bár mítosz, hogy az agy gyors ütemben veszíti el az idegsejteket az életkor előrehaladtával, újabb kutatások szerint életünk során csupán az idegsejtek 2-4%-át veszítjük el. Azonban az agy védelme idős korban továbbra is kiemelten fontos.

Dr. Restak szerint 65 éves kor körül érdemes jelentősen csökkenteni az alkoholfogyasztást, majd 70 éves korra teljesen elhagyni azt.

„Erősen javaslom, hogy ha 65 éves vagy idősebb vagy, teljesen és végleg hagyd ki az alkoholt az életedből” – írja.

Lehet, hogy azt gondolod: „Már úgyis öreg vagyok, mit árthat néhány sör?” Nos, úgy tűnik, elég sokat.

Dr. Restak egyik fő érve az alkohol mellőzése mellett az, hogy az absztinencia csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezt az érvet az Alzheimer Társaság adatai is alátámasztják, amelyek szerint azoknál, akik sokat isznak, nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

A neurológus emellett kiemelte, hogy az ittas állapotban történő esések kockázata is megnövekszik, ami súlyos sérüléseket, sőt idősebb korban akár halált is okozhat.

Úgy tűnik, minden jó dolognak vége szakad egyszer – még a sörözésnek is.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Itt a memóriateszt, ami megmutatja, demens leszel-e - egy sorozatból már ismerheted
Csak rajzolni kell, de nem mindegy, mit és hogyan. Egyszerű, mégis hatásos demencia-teszt a neurológusok szerint.

Megosztom
Link másolása

Ha aggódsz amiatt, hogy a memóriád már nem olyan, mint régen, itt egy egyszerű, ötperces feladat, amely megmutatja, vannak-e jelei a korai memóriavesztésnek.

A teszt során azt figyelik, mennyire rajzolsz meg jól egy analóg órát.

Dr. Jesus Ramirez-Bermudez, a kognitív hanyatlást kutató mexikói neurológus szerint az órarajzoló teszt hatékony módszer a demencia detektálására, és ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja ennek, írja a Daily Mail.

A tesztet különböző neurológiai betegségekben szenvedő betegeknél alkalmazzák a probléma meghatározásához és nyomon követéséhez, ide tartozik a demencia is.

Ezt a tesztet rajzoltatta meg a Mads Mikkelsen főszereplésével fémjelzett Hannibal sorozatban a pszichiáter Will Grahammel egy ikonikus jelenetben.

A teszt csak annyiból áll, hogy egy üres lapra lerajzoljuk az említett analóg óra számlapját. Fel kell írni az összes számot 1-től 12-ig, majd be kell rajzolni a mutatókat egy adott időpontra, például 11.10-re.

A feladat arra támaszkodik, hogy a páciens emlékezzen arra, hogyan néz ki az óralap – ez a készség végrehajtói funkcióként ismert, amely magában foglalja, hogyan tervezzük, szervezzük és hajtjuk végre a feladatokat.

A végrehajtó funkció azon kognitív képességek közé tartozik, amelyek először kezdenek akadozni, amikor a demencia kialakul.

A tesztet évtizedek óta használják a klinikumban, és ha az óra egy ferde kör, helytelenül felrajzolt számokkal, az a demens állapot korai jeleire utal. Persze ebben is vannak szintek, 1-2 eltérés még nem jelenti, hogy nincs visszaút a szellemi hanyatlásból, de ha nehezen megy az óra rajzolása, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Ha a betegnek sikerül helyesen megrajzolnia az órát, az gyakorlatilag kizárja a demenciát.

Magyarországon nagyságrendileg 250 ezer ember él demenciával, ha a hozzátartozókat is ide soroljuk, akkor a lakosság 10%-a érintett az állapotban, írja a Katolikus Szeretetszolgálat, akik szerint a családok edukálása és segítése is kritikus fontosságú.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű nasi akár 20%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát
Eláruljuk, mit egyél, hogy védett legyél!

Megosztom
Link másolása

Naponta egy marék dió vagy mogyoró, esetleg mandula, és máris kisebb az esélyed a demenciára! Friss kutatások szerint azok, akik rendszeresen esznek dióféléket, 17%-kal csökkenthetik a rettegett betegség kockázatát. Ha pedig sózatlan verziót eszed, az előny eléri a 20%-ot is.

Miért ilyen csodás a dió?

A spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem és a portugáliai Porto Egyetem több mint 50 ezer ember szokásait vizsgálta hét éven keresztül. Kiderült, hogy

a napi 30 gramm diót elfogyasztók jelentősen kisebb eséllyel lesznek demenciások.

A kutatók szerint a dió csökkentheti a gyulladást és a koleszterinszintet, ami jót tesz az agynak.

„Egy marék dió naponta komoly védelmet nyújthat” – írták a kutatók a The Sun szerint.

A mediterrán diéta is segíthet

Nem csak a dió a megoldás. A mediterrán diéta – tele zöldségekkel, gyümölcsökkel, olívaolajjal és halakkal – akár 23%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát. A „zöld” mediterrán verzió, amely még több növényi alapú ételt, például diót és zöld teát tartalmaz, szintén lassíthatja az agy öregedését.

Ezeket az ételeket fogyaszd az agyadért!

A Brit Szív Alapítvány szerint az agy egészségéért ezek az ételek a legjobbak:

- Teljes kiőrlésű gabonák

- Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta)

- Diófélék (minden nap!)

- Hal (heti egy adag legalább)

- Olívaolaj (fő zsiradékként)

- Egy kis pohár vörösbor (de csak mértékkel!)

Sőt, a csokirajongóknak is van jó hír:

az étcsokoládé flavonoidjai szintén segíthetnek a demencia kockázatának csökkentésében.

Akár egy marék dió, egy tál saláta vagy egy pohár bor – ezek az apró szokások sokat tehetnek az agyad egészségéért.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ebből a pofonegyszerű ujj-tesztből kiderül, van-e komoly egészségügyi problémád
Egy három lépéses teszttel pillanatok alatt kiderül, ha baj van.

Megosztom
Link másolása

Sokszor nehéz észrevenni a komolyabb egészségügyi problémák jeleit, ezért nagyon fontos, hogy ha bármi szokatlant tapasztalsz magadon, fordulj orvoshoz. Bár a legtöbben tudjuk, hogy a duzzanatok, fájdalmak vagy az étvágy változása komoly jelek lehetnek, léteznek apróbb tünetek is, amelyek szintén figyelmet igényelnek.

Dr. Ahmed, aki a TikTokon @dra_says néven ismert, bemutatott egy egyszerű otthoni tesztet, amely segíthet felismerni a „dobverőujj” jelenségét. Ez az állapot a köröm és az ujjvégek megváltozásával jár, és komoly tüdő- vagy szívproblémákra utalhat.

Mi az a „dobverőujj”?

A „dobverőujj” olyan állapot, amelyben a kézujjak végei szokatlanul megvastagodnak és domború formát öltenek.

Ez a változás leggyakrabban krónikus egészségügyi problémák, például tüdő- vagy szívbetegségek jele lehet.

Az érintett ujjvégek melegebbé válhatnak az átlagnál, elszíneződhetnek (például vöröses vagy kékes árnyalatot vehetnek fel), és a körmök alakja is megváltozik: lefelé görbülnek, kanál alakúvá válnak. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy a szervezet oxigénellátása nem megfelelő, ami komolyabb betegségek jele lehet. Az állapot figyelmeztető jelként szolgálhat, ezért orvosi vizsgálat szükséges, ha ilyesmit észlelsz magadon.

Dr. Ahmed szerint a dobverőujj esetén

„az ujjvégek nagyon kerekek és hagymaszerűek lesznek. Az ujjak végei nagyon fehérek lehetnek, a körömágy pedig rendkívül fényes.

A dobverőujj kialakulásának pontos kórélettana még nem teljesen ismert, de az általános konszenzus jelenleg az, hogy krónikusan alacsony oxigénszint okozhatja. Ez az állapot fizikális vizsgálat során mindig kiemelt figyelmet kap.”

@dra_says Simple check at home for finger clubbing. Educational purposes only #fingerclubbing #lungcancer #lowoxygenlevels #doctor #privategp #privatedoctor #cysticfibrosis #chronicillness #crohnsdisease #cysticfibrosis #ulcerativecolitis #infectiveendocarditis #congenitalheartdiseasepatient #heartdisease #heartproblems #lungabcess ♬ original sound - Dr Ahmed

Szerinte az ilyen változások mögött gyakran komoly problémák húzódnak meg, például tüdőrák, hörgőtágulat, cisztás fibrózis vagy tüdőtályog. Egyes szívbetegségek is előidézhetik ezt az állapotot.

Hogyan végezheted el a tesztet?

A teszt egyszerű és gyorsan elvégezhető otthon:

1. Érintsd össze a két mutatóujjad körömvégeit úgy, hogy a körmeid összeérjenek.

2. Olyan mozdulatot tegyél, mintha egy szívet formáznál az ujjaiddal.

3. A körömágyak találkozásánál egy kis résnek, úgynevezett „ablaknak” kell látszania.

Ha nem látsz ilyen rést, vagy újonnan jelentkezett „dobverőujj” tüneteket tapasztalsz, fordulj orvoshoz.

Miért fontos ez a teszt?

Dr. Ahmed szerint a „dobverőujj” hátterében általában krónikusan alacsony oxigénszint állhat, amelyet több súlyos betegség is okozhat. Bár a pontos okát még nem teljesen értik, az ilyen állapot mindig alapos orvosi vizsgálatot igényel.

„Ha úgy gondolod, hogy nálad is jelen van a dobverőujj tünete, különösen, ha új keletű, mindenképpen vizsgáltasd ki”

– tanácsolta Dr. Ahmed.


Megosztom
Link másolása