Ez a népszerű nasi akár 20%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát
Naponta egy marék dió vagy mogyoró, esetleg mandula, és máris kisebb az esélyed a demenciára! Friss kutatások szerint azok, akik rendszeresen esznek dióféléket, 17%-kal csökkenthetik a rettegett betegség kockázatát. Ha pedig sózatlan verziót eszed, az előny eléri a 20%-ot is.
Miért ilyen csodás a dió?
A spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem és a portugáliai Porto Egyetem több mint 50 ezer ember szokásait vizsgálta hét éven keresztül. Kiderült, hogy
A kutatók szerint a dió csökkentheti a gyulladást és a koleszterinszintet, ami jót tesz az agynak.
„Egy marék dió naponta komoly védelmet nyújthat” – írták a kutatók a The Sun szerint.
A mediterrán diéta is segíthet
Nem csak a dió a megoldás. A mediterrán diéta – tele zöldségekkel, gyümölcsökkel, olívaolajjal és halakkal – akár 23%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát. A „zöld” mediterrán verzió, amely még több növényi alapú ételt, például diót és zöld teát tartalmaz, szintén lassíthatja az agy öregedését.
Ezeket az ételeket fogyaszd az agyadért!
A Brit Szív Alapítvány szerint az agy egészségéért ezek az ételek a legjobbak:
- Teljes kiőrlésű gabonák
- Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta)
- Diófélék (minden nap!)
- Hal (heti egy adag legalább)
- Olívaolaj (fő zsiradékként)
- Egy kis pohár vörösbor (de csak mértékkel!)
Sőt, a csokirajongóknak is van jó hír:
Akár egy marék dió, egy tál saláta vagy egy pohár bor – ezek az apró szokások sokat tehetnek az agyad egészségéért.