GYEREK
A Rovatból

2+1 tipp, amire a mai szorongó gyerekeknek szüksége van tőled

Fontos volna, hogy ezekre odafigyeljünk.

Megosztom
Link másolása

A gyerekek szorongásával nehéz mit kezdeni a társadalmunkban, egy okleveles pszichológus, Dr. Pam Jarvis szerint azonban van mód arra, hogy elvitatás nélkül jobbá tegyük mindennapjaikat – írja a Yorkshire Bylines. Hogy miért nincsenek jól a gyerekek?

Sok tényező áll amögött, hogy rengeteg szorongó gyerek van ma, és ezek közül csak az egyik a közelmúltbéli, évekig húzódó pandémia és annak hatásai.

A közösségi média pszichológiai hatásai, a szegénység, a szülői érdeklődés és az útmutatás hiánya, a büntetéselvű és a túl laza iskolai rendszerek is ide tartoznak.

A társadalom képes kezelni ezeket a bonyolult helyzeteket, de ez cseppet sem könnyű. Ezért is érdemes kicsiben kezdeni, és ránézni arra, egyénként mit tehetünk a szorongó gyerekekért.

Miért nincs jól a gyerek?

A gyerekeknek alapvetően két dologra van szüksége a szakember szerint: időre és térre.

Mit jelent ez? Kezdjük az alapoktól, hogyan épül fel egy gyerek szociális igénye kora szerint – ahogy a szakember véli.

A gyerekek első három évében gyakorlatilag teljes munkaidős szülőkre van szüksége rengeteg olyan helyzettel, amihez alkalmazkodni tud.

Hagyományosan az édesanya tölti be ezt az intenzív szerepkört, de más felnőttek egy szűk köre is bevonható, beleértve apukát, a nagyszülőket, a bébiszitter vagy más szakembert. Jót tesz a gyereknek és a gondozóiknak is, ha rendszeresen látogatnak nyilvános helyeket, de ilyenkor még ők képezik a kis csoportot és az állandóságot, nem a nagy társaságok.

Négy éves kortól már nagyobb csoportokba kell terelni a gyerekeket, a nap egy részében jó, ha másokkal játszanak professzionálisan képzett felnőttek felügyelete mellett

(ők az óvónénik és bácsik), akik egyformán figyelnek a jólétükre és megfelelő oktatásukra. A gyerek ilyenkor már kevésbé koncentrál a felnőttekre, mert megjelennek a játszópajtások, és a helyigényük is nagyobb, mint a fiatalabb gyerekeké.

A gyerek önállósága a kora előrehaladtával tehát nő. Nyolcéves koruk körül már önállóan kell szocializálódniuk társaikkal,

gyakorolva az együttműködés és egészséges versengés lehetőségét is. Mindezekhez biztonságos tér kell. A felnőtt ne legyen a nyakukon, de elérhető távolságban kell lenniük szükség esetén.

A függetlenség tinédzserkorban jó esetben még inkább növekszik, és ez kiváló időszak arra, hogy a fiatalok önállóan is kapcsolódhassanak akár az online térbe, és

15-18 éves koruk közt kipróbálhassák magukat számukra érdekes szerepekben,

amelyek az oktatási intézményben nem jelennek meg. Táborok, zenélés, különféle foglalkozások segíthetik a tiniket.

Tehát ezekre nagy szüksége van egy gyereknek a mentális egészségéhez. Ehhez képest a szülőknek akár több műszakban is dolgozniuk kell, az oktatási rendszer nem az igényekre épít, és már három éves kor alatt is sokszor olyan intézménybe adják a gyerekeket, ahol csoportos gyermekfelügyelet a preferált - véli Dr. Pam Jarvis.

„Azok a gyerekek, akik ebben a korai szakaszban nem kapnak elegendő figyelmet, vagy az csak töredezett, nem tanulnak meg bízni más emberekben, és erős szorongás vagy "stressz" alakul ki náluk, ami élethosszig tartó kockázatot jelenthet mentális egészségükre nézve”

– írja, majd azzal folytatja, hogy ez késleltetheti az impulzuskontroll és a dühkezelés kialakulását, és megnehezítheti a saját testi és lelki biztonságukon túlmutató dolgokra való összpontosítást.

Idézi Susan Isaacs brit gyermekpszichológust, aki 1952-ben mondta ki:

„Anélkül, hogy a gyerekek életében a biztonság uralkodna, nem mernek felfedezni vagy kísérletezni, kifejezni érzéseiket vagy új kapcsolatokat létesíteni az emberekkel.”

Problémás lehet még, hogy sokszor a "hasznos" tevékenységek elveszik a játékidőt, ami a gyerek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen, nem pedig egy felesleges plusztevékenység vagy kvázi "naplopás."

A gyerekkori töredezett figyelem miatt kialakult stresszt csak tovább fokozza, ha a gyerekek nem játszhatnak a játszótéren bizonyos rendszerességgel, ott ugyanis rengeteget tanulhatnak is az életről.

A szakember erősen kritizálja a legtöbb iskolai rendszert is, mert inkább bizonyos államilag felállított kvótáknak próbálnak eleget tenni az oktatási intézmények, semmint a gyerekek igényeit vennék figyelembe.

Ott van még a szegénység mint probléma, ami a pszicológus szerint az Egyesült Királyságban jelenleg a gyerekek egyharmadát érinti, és kifejezett stresszfaktor számukra. Látják a fáradt, szorongó szüleiket, akik érzelmileg távol állnak tőlük, mert a lakhatás és a komfort instabilitása elveszi a figyelmüket, és így tovább.

Mit tehetünk a szorongó gyermekekért?

Dr. Pam Jarvis szerint az első lépés, hogy a könnyű, gyors válaszokat ígérő könyveket, kuruzslókat messziről kerüljük el. Nem elég, sőt kontraproduktív, ha a gyerekeket eltiltjuk 16 éves korukig az internettől, nem lehet őket elzárni vagy szeparálni sem. Ezek a problémák sokrétűek és mélyen beágyazódottak, komplex megoldásban kell gondolkodni.

Érdemes figyelemmel lenni irántuk, kérdezni őket, mire van szükségük, emellett megteremteni számukra a biztonságos közeget.

Másodszor – véli a szakember, meg kell értenünk, hogy a gyerekeknek nemcsak pénzre, hanem

időre és térre is szükségük van.

Figyelnünk kell a biológiai és pszichológiai szükségleteikre a fentiek alapján, és megadni nekik azt, amire adott fejlődési szakaszban szükségük van. Senki nem mondja, hogy ez rendszerszinten könnyű, ám szerinte mindenképp követendő út.

„Harmadszor pedig fel kell fognunk, hogy mindezek hatékony kezelése túlmutat egy családon, egy iskolán, egy tanáron vagy szülőn”

– véli a pszichológus. Szerinte ezek a problémáink generációkon ívelnek át, és nem lehet egyik napról a másikra kiirtani őket, mindenképpen szükség van az összefogásra. Ahhoz pedig, hogy ennek rendszerszintű hatása legyen, a szülőknek képviselniük kell a gyermekeik és családjaik érdekeit.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
4 éves, súlyos beteg magyar kisfiú életét mentette meg egy titokzatos milliárdos
Csodák márpedig léteznek: a kis Ádin esélyt kapott a gyógyulásra.
K.O., Fotó: TV2 - sassy.hu
2024. június 27.


Megosztom
Link másolása

Nem sok valószínűsége volt, hogy megkapja a méregdrága kezelést Ádin, aki a kegyetlen Duchenne-szindrómában szenved. A kezeléshez szükséges infúzió ugyanis 1.3 milliárd forintba kerül.

A halálos kimenetelű betegségben szenvedő kisfiú édesanyja azonban a minap örömhírrel jelentkezett: „Nem fogjátok elhinni, még mi sem hisszük el... sikerült!"

- kezdte bejegyzését, melyben tudatta a világgal, hogy összejött Ádin gyógyulásához szükséges összeg.

Ádin egy olyan ritka kegyetlen kórtól szenved, mely során az izomzata teljesen leépül és a helyét zsírszövetek veszik át. Először a járásképességét veszti el, de a sorvadás továbbhalad, és szép lassan a teljes test feladja a küzdelmet.

Egy éve azonban elérhetővé vált egy igen drága génterápia, ami segít megmenteni a kórtól szenvedő kis betegek életét, az ára azonban olyan borsos, hogy egy átlagos ember számára lehetetlen kifizeti.

A szülők éppen ezért gyűjtésbe kezdtek, több híresség is a fontos ügy mellé állt, ennek ellenére sem sikerült elérni az 1.3 milliárd forintot, egészen mostanáig, amikor is egy névtelenséget kérő milliárdos óriási összeggel egészítette ki az eddigi felajánlásokat.

„A pontos összeget sem mondhatjuk meg, de több százmillió forintról van szó. Bár a génterápiát 4-6 éves korú gyerekeken szokták alkalmazni, Ádin mivel betegsége a szokásosnál gyorsabb lefolyású, így az orvosok beleegyeztek, hogy már most, az alsó korhatár elérésekor megkezdjék a kezelést.” – mesélte Ádin apukája, Adrián a Blikknek.

A kezeléshez először vért vesznek Ádintól Dubajban, amit az Egyesült Államokba küldenek elemzésre, ezt követően kaphatja meg a méregdrága infúziót, mely lefolyása után már lehet reménykedni a gyógyulásban.

„Kétség se férhet hozzá, milyen mérhetetlenül hálásak vagyunk a névtelen jótevőnek, ugyanakkor egy percig se gondoljátok, hogy nélkületek ez sikerülhetett volna!”

- tette hozzá a kisfiú anyukája, Anikó.


Megosztom
Link másolása

GYEREK
Miután kigúnyolták a millenniálokat, a Z generáció most az Alfa generációt veszi célba: „üres arccal bámulnak”
Hírhedtek arról, hogy a millenniumi generációt öregnek és divatjamúltnak tartják, de most a Z generáció a náluk fiatalabbakat is elkezdte ekézni.

Megosztom
Link másolása

A zoomerek az Alfa generációt kezdték támadni, azokat, akik 2010 és 2024 között születtek, azt állítva, hogy szociálisan visszamaradottak.

A közösségi médiában a Z generációs tartalomkészítők azt állítják, hogy a fiatalabbak „kék fény bámulásban” szenvednek, amelyet egy „közömbös, nem törődöm arckifejezésként” írnak le.

„Az Alfák nincsenek teljesen jelen” – mondta Nicholas Drake zoomer a Business Insidernek adott új interjúban a két generáció közötti különbségről. (A „kék fény" a tabletek és telefonok képernyőiből kibocsátott fényre utal.)

Az Alfa generáció összes tagja az okostelefonok megjelenése után született, ami azt jelenti, hogy sokan már csecsemőkoruktól kezdve görgettek és lapoztak a készülékeken. Az Alfa generáció legidősebb tagjai most tinédzserek, és életük legmeghatározóbb éveit otthon töltötték a képernyők előtt, a COVID-pandémia miatt.

Ezért, mondja néhány zoomer, az Alfák sosem tanulták meg, hogyan kell hatékonyan kommunikálni személyesen.

A TikTok-on egy Hannah nevű Z generációs felhasználó nemrég elmesélte találkozását egy Alfa generációs felszolgálóval, akinek nem voltak megfelelő szociális készségei.

„A kék fény bámulás annyira valóságos” – írta a videóhoz, amely 4,2 millió megtekintést ért el.

„Ez lesz a norma, mivel mindenki képernyőkkel beszélget és nem emberekkel”

– válaszolta egy néző.

Brenda Christensen, a Stellar Public Relations vezérigazgatója a Business Insidernek elmondta, hogy bár „az Alfa generáció páratlan hozzáféréssel nő fel az információkhoz és az eszközökhöz, amelyek ösztönözhetik a kreativitást és az innovációt,” a túl sok képernyőidő „befolyásolhatja a figyelmüket, a kritikai gondolkodási készségeiket és a szociális kapcsolataikat.”

Néhány millenniál azonban azt mondja, hogy a zoomerek egyszerűen képmutatóak, mivel ők is rengeteg időt töltenek az okostelefonjukhoz ragadva.

Egy valaki még Hannah TikTok videójának iróniájára is rámutatott, mondván, hogy a Z generáció frusztrációja az Alfa generációval szemben ugyanolyan, mint amit a millenniumi generáció évek óta érez a zoomerekkel kapcsolatban.

„Most a Z generáció úgy látja az Alfa generációt, ahogyan a millenniumiak látják őket”

– jegyezte meg gúnyosan valaki.


Megosztom
Link másolása


SZÍNES
Kakis pelenkában kapta meg Vinted rendelését egy nő
Mi sem hisszük el ezt a sztorit, de screenshotok bizonyítják, hogy az eset megtörtént. Egy gyanútlan vevőt bizony kellemetlen meglepetés ért, mikor a Vinted rendelését kibontotta.

Megosztom
Link másolása

Amikor kisgyermekes anyaként az ember kapkod néhány kialvatlan nap után, nem biztos, hogy a megfelelő eszközhöz nyúl, amikor mondjuk fél kézzel még egy használt ruha rendelést ad fel.

A gyanútlan vásárló a Vinted felületén turkált magának ezt-azt, többek közt egy 3 fontos crop topot, írja a DailyStar. Az adás-vétel új értelmet adott az újrahasznosított csomagolásnak,

a nő rendelését egy használt, bűzlő pelenkába csomagolva kapta meg.

Állítólag öklendezett, amikor kibontotta a furcsa pakkot, azonnal és felháborodva írt az eladónak, és követelte az anyagi kárpótlást.

A vevő és az eladó közötti eszmecseréről készült képernyőképeket közzétették az X-en is.

„A topot egy használt pelenkában adtad fel? Ez undorító” - kezdődött az egyébként kis szócsatába torkolló beszélgetés.

Az eladó válasza az volt, hogy ugyan pelenkát használt a csomagoláshoz, de az tiszta volt.

Képes bizonyítékot kért arra, hogy a vevő használt pelenkával találkozott, mert nem hitt neki.

Kapott is egy fotót a gusztustalan csomagolásról.

Az eladó ezután elhárította a felelősséget, mondván, reggel hétkor állt neki csomagolni, és nem látta, mit vesz a kezébe, mert nem akarta zörgéssel, villanykapcsolással vagy bármi mással felébreszteni a férjét. Egyébként is, valószínűleg a férje hagyta ott a kakis pelenkát.

Azt javasolta a vevőnek, mossa ki a felsőt, utána már hordható lesz.

„3 fontot fizettem a felsőért,

ne gondold, hogy még tisztítóba is viszem”

- írta erre a vásárló, aki azonnali pénzvisszafizetést kért.

Az eladó ebbe beleegyezett, de aztán eltűnt, és nem válaszolt a vásárlónak, aki 18 órával később küldött egy capslock-kal írott HELLO????? szót rengeteg kérdőjellel. A poszt tanúsága szerint válasz azóta sem jött.


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Hogyan élje túl a nyári szünetet a család? – A legjobb szórakozási és digitális házirend tippek
A nyári szünet alatt a fegyelem-lazulás egyensúlyát kell megtalálnia a szülőnek és a gyereknek is, vallják a szakemberek.

Megosztom
Link másolása

A nyári szünet szele már erőteljesen lengeti a szülők amúgy is égnek álló haját. Külön logisztikai kihívás, hogyan oldják meg a gyerekek két hónapos, jól megérdemelt szabadságát úgy, hogy a szülőknek közben dolgozniuk kell.

Nem egyszerű, de aki gyermeket vállal, az pontosan tudja, hogy

nem lehetetlen megoldani a nyári mókázást és boldog családi légkört ebben a helyzetben.

A gyerkőc persze reggeltől estig elvan a tévé és internet előtt is szobanövényként, de azt mindannyian tudjuk, hogy semmiképp nem egészséges ezt hagyni. Az sem megoldás, ha reggel kirakjuk az ajtó elé, este pedig beengedjük.

Hol lehet az egészséges balansz, és mi segíthet 2024-ben?

Kell a napirend nyáron is, vallja Tóth Dániel digi pszichológus, ditgitális nevelés szakértő, aki az RTL-nek adott interjút.

Hogy a házirend hogy néz ki, az családonként eltér. Igazából az egész napirendes dolog szerinte egy életfilozófia, mintsem egy mindenkinek odaadható lista.

A lényeg, hogy a gyereknek keretekre van szüksége, különben nyáron is csak tespedni fog.

Ezek tényleg keretek legyenek, ne korlátok, és ha nem sikerül betartani a dolgokat, legyenek következmények, ne büntetés.

Akkor működik ez a rendszer, ha a szülő a gyerekkel együtt, közösen hozza létre, mikor mit lehet, mikor minek van itt az ideje.

Partnerként kell kezelni a gyereket, mert ő nem egy zsák a sarokban, hanem a család teljesértékű része.

Ez azért is fontos, mert minden szituáció a gyerek egyéni megélésén múlik. Például lehet, hogy mi azt látjuk, milyen cukin játszik a tableten, közben pedig épp megtalálja egy internetes troll, vagy veszélybe kerül. Míg az is lehet, hogy egy véres játékkal játszik, amit mi veszélyesnek gondolunk a személyiségfejlődése szempontjából, de közben nem fókuszál a gyerek a lövöldözésre, csak arra, hogy stratégiát alkosson más csapattársakkal.

Mivel egy emberöltő alatt történt máig annyi változás és lett megannyi inger, a szakértő szerint az, ami 20-30 évvel ezelőtt jó nevelési módszernek tűnt, most nem biztos, hogy megállja a helyét,

ezért nagyon oda kell figyelni, mik a gyerek igényei.

Ezért fontos egyedileg megállapítanunk a házirend kereteit. A túl nagy szabadság véget nem érő lustálkodásba csaphat, a túl feszes keretek pedig szorongást szülhetnek. Jó megtalálni a balanszt.

Hogy ebben ne vesszen el a szülő, sokat segítenek a táborok és különböző nyári kikapcsolódási lehetőségek.

Erről már egy hatgyermekes anyuka beszélt az RTL-nek, aki szerint ma már minden gyerek megtalálhatja a magának való tábort, annyiféle tematika van.

Sajnos durva árakat kell fizetni értük, ez tény, de érdemes rá spórolni.

Ha még így is árérzékeny a szülő, akkor sincs gond,

mert vannak olcsó, néha ingyenes, de regisztrációhoz kötött önkormányzati táborok, kirándulások, amelyek pont ezt a problémát hidalják át.

Körül kell nézni, mi van a család lakhelye körül. Ha pedig épp táborokról informálódnak, mindenképp meg kell nézni, megfelelő biztonsági előírásoknak felel-e meg az esemény, jó-e a környék, kik tartják milyen képesítéssel.

A táborok az új élmények miatt nagyon fontosak a gyerek életében az anyuka szerint. Ám tartja magát ahhoz, hogy a gyerekeknek

legalább 4 hét otthon eltöltött pihenési idő kell, amíg töltődnek az egész éves kimerítő iskola után.

A nyár a közös, családi élményekről is szól, ezért jó elmenni nyaralni, vagy ha az nem fér bele, közös délutánokat, hétvégéket szervezni, akár csak egy biciklizés vagy séta is jót tehet a gyerek lelkének és a család összekovácsolódásának.

A nyári étkeztetés is szóba került, mert ez sem egyszerű, ha zárva a menza.

A gyerekek egészséges és változatos étkezéséhez az a tippje az anyukának, hogy készítsenek egy listát a gyerkőcök által preferált étkekből, és előre készítsenek egy listát, ki mit hajlandó megenni. Ebből pedig szabadon lehet variálni hétről hétre. Tehát legyen benne egy kis tervezés és tudatosság, de legyen lazulás is. Mint az egész nyári szünetben.


Megosztom
Link másolása